7 voňavých fenyklových receptů na jednom místě. Inspirujte se!

Přemýšleli jste někdy, jak s touto zajímavou zeleninou pracovat v kuchyni?

Věděli jste, že fenykl je jedlý od cibule až po květy?

Uvařte si recepty s fenyklem a přidejte si na jídelníček zdravou křupavou dobrotu

Fenyklová polévka Avgolemono

Variací na polévku Avgolemono je velká řada, klasický recept je s kuřecím masem a vývarem. My pro vás však máme recept na vynikající fenyklové Avgolemono.

Ingredience:

  • 2 bulvy fenyklu
  • 1 střední cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • pepř
  • Fenyklové vlasy a plátky citrónu na ozdobu

Postup:

  • Nejprve si fenykl nakrájejte na velmi tenké plátky a cibuli na kostičky
  • Hrst nakrájeného fenyklu si dejte stranou
  • V hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm cibuli spolu s fenyklem a opékejte asi 10 minut
  • Po opečení fenyklu a cibule přilijte vodu, hrnec přiklopte a vařte do změknutí fenyklu
  • Na pánvi rozpalte máslo a opečte na něm zbylou hrst fenyklu. Opékejte dokud fenykl nezhnědne = nezkaramelizuje.
  • Uvařenou polévku rozmixujte do hladka
  • V misce si rozšlehejte vejce s citrónovou šťávou a vlijte za stálého míchání do rozmixované polévky.
  • Polévku s vejcem za stálého míchání vařte asi 2 minuty dokud nezhoustne a dochuťte solí a pepřem.

Podávejte ozdobenou opečeným fenyklem, fenyklovými vlasy a plátky citrónu.

Pokud chcete polévku vylepšit, můžete místo vody použít kuřecí vývar a také přidat trhané kuřecí maso.

Fenyklová polévka v misce.
Zdroj: realfood.tesco.com

Zapečený fenykl s parmezánem a tymiánem

Tento recepty z fenyklu můžete použít jako přílohu, nebo jako samotný chod.

Ingredience:

  • 3 bulvy fenyklu
  • 1 lžíce změklého másla
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 80 g strouhaného parmezánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Fenyklové bulvy očistěte a rozřízněte na poloviny
  • Dejte vařit do hrnce asi na 15 minut do měkka
  • Uvařený fenykl sceďte a osušte papírovou utěrkou
  • Zapékací mísu vymažte máslem
  • Fenykl dejte do zapékací mísy řeznou stranou nahoru a pomažte zbytkem másla
  • Posypte nastrouhaným parmezánem a přidejte snítky tymiánu
  • Pečte v troubě na 250°C dokud nebude sýr zlatohnědý.

Takto zapečený fenykl je skvělý jako příloha k dobrotám z grilu, vyzkoušejte ho třeba k našim receptům na grilované kuře.

S tímto receptem můžete experimentovat. Můžete přidat další bylinky, česnek, slaninku, nebo vynechat sýr.
Využijte vaši fantazii a chuťové pohárky!

Zapečený fenykl s parmezánem.
Zdroj: joeshealthymeals.com

Fenyklové rizoto

Toto rizoto si určitě oblíbíte vy i vaše děti, díky jeho sladké chuti.

Ingredience:

  • 1,5 l kuřecího, nebo zeleninového vývaru
  • 90 g másla
  • 1 cibule nakrájená na drobno
  • 2 bulvy fenyklu nakrájené na tenké plátky
  • 400 g rýže arborio
  • 180 g strouhaného parmezánu
  • sůl
  • fenyklové vlasy na ozdobu

Postup:

  • Nejprve si dejte do hrnce vařit vývar, budete ho potřebovat horký
  • Do dalšího hrnce si dejte rozpustit 60 g másla
  • Do rozpuštěného másla dejte cibuli, nakrájený fenykl a vařte dokud cibule a fenykl nezměknou (asi 10 minut)
  • Až cibule s fenyklem změknou dochuťte solí (se solí opatrně, na konci budete přidávat sýr a ten je sám o sobě dost slaný) a přidejte rýži
  • Rýži míchejte s cibulí a fenyklem dokud se neobalí máslem
  • Do rýže přidejte naběračku horkého vývaru a vařte za stálého míchání dokud se všechna voda nevyvaří
  • Dále přidávejte vývar, ale vždy potom co se předchozí porce vývaru vstřebá
  • S přidáváním vývaru pokračujte, tak dlouho dokud nebude rýže al dente a rizoto, nebude mít krémovou konzistenci (bude to trvat asi 20 minut)
  • Až bude mít rizoto požadovanou konzistenci stáhněte z plamene, zamíchejte do něj zbylé máslo, strouhaný parmezán a tak lžíci fenyklových vlasů

Hotové rizoto ihned podávejte, zasypané fenyklovými vlasy a parmezánem.

Rizoto můžete na závěr pokapat fenyklovým olejem a přidat opečený fenykl.

Rizoto na talíři s příborem.
Zdroj: waitrose.com

Marinovaný fenykl s burratou

Připravte si tento recept s fenyklem jako skvělý křupavý salát, nebo použijte jako předkrm, který navnadí chuťové buňky na další chod.

Ingredience:

  • 2 fenyklové cibule zbavené středů
  • kůra z jednoho citrónu nakrájená na tenké proužky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 burrata
  • hrst čerstvé máty
  • plátky chleba k podávání
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Fenykl nakrájejte na velmi tenké plátky
  • Fenykl dejte do misky zalijte citrónovou šťávou, olivovým olejem a přidejte citrónovou kůru
  • Dochuťte solí, pepřem a vše promíchejte
  • Nechte marinovat asi 10 minut
  • Mezi tím si opečte plátky chleba do křupava
  • Marinovaný fenykl dejte na talíř, přidejte burratu a zasypte mátou

Celý talíř před podáváním polijte lžící olivového oleje a ozdobte fenyklovými vlasy.

Zachutnal vám salát? Zkuste naše další recepty na fenyklové saláty.

Místo burraty zkuste použít mozzarellu, nebo balkánský sýr.

Fenyklový salát s burratou na talíři s vidličkou.
Zdroj: tastefulventure.com

Fenyklový olej

Ingredience:

  • 0,5 – 1 l olivového oleje (podle velikosti fenyklu)
  • 1 ks fenyklu s řapíky a listy

Postup:

  • Fenykl rozeberte na části a omyjte
  • Nakrájejte fenykl na malé kousky a smíchejte s olejem a dejte do hrnce
  • Přiveďte olej s fenyklem k varu, v momentu varu stáhněte na velmi mírný var a nechte 1 hodinu probublávat.
  • Po hodině vaření nechte olej vychladnout
  • Po vychladnutí přeceďte přes síto
  • Zbytky v sítu ještě jemně promačkejte vařečkou, nebo lžící. Tak dostanete do oleje více chuti

Olej uchovávejte v uzavřené lahvi a v lednici.

Olej využijte k dochucení fenyklových receptů, ostatních salátů, nebo jiných dobrot.

Fenyklový olej v lahvičce a fenyklové vlasy.
Zdroj: draxe.com

Dortík s anýzovým sirupem

Tento slaďoučký recept na fenyklový dort, by neměl chybět po žádném nedělním obědě.

Ingredience:

Dortový korpus

  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 1 cibule fenyklu zbavená středu (asi 225 g)
  • 2 lžíce másla
  • 250 g spařených mandlí
  • 250 g vyloupaných nesolených pistácií
  • 6 vajec
  • 250 g cukru

Sirup

  • 1 malá cibule fenyklu zbavená středu
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1/2 lžičky anýzových semínek
  • 250 ml vody
  • 125 g cukru

Posup:

  • Na sucho v pánvi opečte 1 lžíci fenyklových semínek dokud nezačnou vonět (asi 3 minuty). Opražená semínka, přesypte na talíř a dejte stranou
  • 1 cibuli fenyklu nakrájejte na tenké plátky
  • Fenykl opékejte na mírném ohni na másle do měkka (asi 10 minut) a dejte stranou
  • Mandle a pistácie dejte do mixéru a mixujte do jemna
  • Všechny vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků
  • Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny
  • Do žloutkové pěny velmi opatrně vmíchejte ořechy, opražená semínka a fenykl
  • V míse si vyšlehejte sníh z bílků, který jemně vmíchejte do těsta
  • Těsto vlijte do dortové formy a pečte asi 40 minut při 180°C
  • Po upečení nechte korpus vychladnout
  • Mezi tím, než se upeče a vychladne dort si připravte sirup
  • Na pánvi si opečte badyán, semínka anýzu a fenyklu (opékejte asi 3 minuty)
  • Po 3 minutách přidejte na jemné plátky nakrájený fenykl, cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu dokud fenykl nebude měkký a směs pořádně provařená (20 minut)
  • Uvařený sirup nechte se vším kořením vychladnout, aby se propojili chutě
  • Vychlazený sirup sceďte přes síto
  • Vychladlý dortový korpus polijte sirupem a nechte vsáknout

Dort si nejlépe vychutnáte nakrájený na kousky, zdobený šlehačkou a politý lžící sirupu.

Pokud jste fanoušci dortů vyzkoušejte naše další slaďoučké recepty na dorty.

Kousek dortu se šlehačkou a sirupem.
Zdroj: chelsea.co.nz

Fenyklový čaj

Tento čaj určitě znáte ve variantě pro malé děti a batolata. Tento je, ale ovoněný mátou a okořeněný troškou zázvoru.

Ingredience:

  • 1 lžíce drcených fenyklových semínek
  • 350 ml vody
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 3 lístky čerstvé máty
  • med

Postup:

  • Nastrouhejte zázvor
  • Přiveďte vodu v menším hrnci k varu
  • Do vroucí vody nasypte fenyklová semínka, zázvor a lístky máty
  • Vodu s ingrediencemi vařte, dokud se trošku nezredukuje, asi na 250 ml
  • Po dovaření čaj sceďte přes sítko a podle chuti oslaďte medem

Pokud chcete připravit fenyklový čaj pro batole, dejte do hrnečku lžičku fenyklových semínek a přelijte horkou vodou z konvice. Nechte asi 10 minut vyluhovat a čaj sceďte.
Takto připravený čaj se podává dětem, které trpí na bolesti bříška po lžičkách.

Čaj z fenykly v hrnečku a fenyklová semínka.
Zdroj: stockfood.com

Jak správně zacházet s fenyklem: rady, typy!

Tato zelenina se dá připravit téměř všemi kuchyňskými úpravami.

Fenykl můžete péct, vařit, grilovat, smažit, marinovat, ale také jíst syrový.

Každá část fenyklu je vhodná na něco jiného a je potřeba je od sebe správně oddělit a připravit.

Cibule (bulvy)

  • Spodní bílá část fenyklu, která je nejčastěji konzumována a tepelně upravována
  • Tuto část je před úpravou odkrojit od zelených stonků a zbylé části kořene
  • Oschlé vnější části odloupněte a vyhoďte
  • Fenyklová cibule se krájí podle potřeby na poloviny, měsíčky nebo tenké plátky
  • Občas má fenyklová cibule zelený střed, který je potřeba před konzumací za syrova vyloupnout

Stonky (řapíky)

  • Vrchní zelené části fenyklu, které připomínají tvarem řapíkatý celer
  • Pokud jsou mladé a měkké, mohou se upravovat podobně jako fenyklové cibule
  • Nejčastěji se však tato část fenyklu používá do vývarů a polévek

Vlasy

  • Jsou to listy, které svým vzhledem připomínají kopr
  • Nejčastěji se z nich připravuje fenyklový olej
  • Používá se jako dekorace na fenyklové pokrmy

Semena

  • Semena jsou nejznámější jako koření
  • Jejich využití znají hlavně maminky, které z nich připravují čaj malým dětem

Květy

  • Květy fenyklu jsou také jedlé
  • Nejčastěji se používají sušené a říká se jim žluté zlato

Když uříznete z fenyklu zelené stonky a dáte bílou část do misky s vodou, vyraší vám za několik dní nové stonky s lístky 🙂

Celý fenykl s řapíky a listy.
Zdroj: insteading.com

Zaujala vás tato zelenina?

Nebojte se ji dát v obchodě do nákupního košíku, nebo si ho rovnou zasaďte na zahrádku a užívejte si jeho lahodnou chuť.

Pusťte se do našich úžasných fenyklových receptů co nejdříve!

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X