Přemýšleli jste někdy, jak s touto zajímavou zeleninou pracovat v kuchyni?
Věděli jste, že fenykl je jedlý od cibule až po květy?
Uvařte si recepty s fenyklem a přidejte si na jídelníček zdravou křupavou dobrotu
Fenyklová polévka Avgolemono
Variací na polévku Avgolemono je velká řada, klasický recept je s kuřecím masem a vývarem. My pro vás však máme recept na vynikající fenyklové Avgolemono.
Ingredience:
- 2 bulvy fenyklu
- 1 střední cibule
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 l vody
- sůl
- pepř
- Fenyklové vlasy a plátky citrónu na ozdobu
Postup:
- Nejprve si fenykl nakrájejte na velmi tenké plátky a cibuli na kostičky
- Hrst nakrájeného fenyklu si dejte stranou
- V hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm cibuli spolu s fenyklem a opékejte asi 10 minut
- Po opečení fenyklu a cibule přilijte vodu, hrnec přiklopte a vařte do změknutí fenyklu
- Na pánvi rozpalte máslo a opečte na něm zbylou hrst fenyklu. Opékejte dokud fenykl nezhnědne = nezkaramelizuje.
- Uvařenou polévku rozmixujte do hladka
- V misce si rozšlehejte vejce s citrónovou šťávou a vlijte za stálého míchání do rozmixované polévky.
- Polévku s vejcem za stálého míchání vařte asi 2 minuty dokud nezhoustne a dochuťte solí a pepřem.
Podávejte ozdobenou opečeným fenyklem, fenyklovými vlasy a plátky citrónu.
Pokud chcete polévku vylepšit, můžete místo vody použít kuřecí vývar a také přidat trhané kuřecí maso.

Zapečený fenykl s parmezánem a tymiánem
Tento recepty z fenyklu můžete použít jako přílohu, nebo jako samotný chod.
Ingredience:
- 3 bulvy fenyklu
- 1 lžíce změklého másla
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 80 g strouhaného parmezánu
- sůl
- pepř
Postup:
- Fenyklové bulvy očistěte a rozřízněte na poloviny
- Dejte vařit do hrnce asi na 15 minut do měkka
- Uvařený fenykl sceďte a osušte papírovou utěrkou
- Zapékací mísu vymažte máslem
- Fenykl dejte do zapékací mísy řeznou stranou nahoru a pomažte zbytkem másla
- Posypte nastrouhaným parmezánem a přidejte snítky tymiánu
- Pečte v troubě na 250°C dokud nebude sýr zlatohnědý.
Takto zapečený fenykl je skvělý jako příloha k dobrotám z grilu, vyzkoušejte ho třeba k našim receptům na grilované kuře.
S tímto receptem můžete experimentovat. Můžete přidat další bylinky, česnek, slaninku, nebo vynechat sýr.
Využijte vaši fantazii a chuťové pohárky!

Fenyklové rizoto
Toto rizoto si určitě oblíbíte vy i vaše děti, díky jeho sladké chuti.
Ingredience:
- 1,5 l kuřecího, nebo zeleninového vývaru
- 90 g másla
- 1 cibule nakrájená na drobno
- 2 bulvy fenyklu nakrájené na tenké plátky
- 400 g rýže arborio
- 180 g strouhaného parmezánu
- sůl
- fenyklové vlasy na ozdobu
Postup:
- Nejprve si dejte do hrnce vařit vývar, budete ho potřebovat horký
- Do dalšího hrnce si dejte rozpustit 60 g másla
- Do rozpuštěného másla dejte cibuli, nakrájený fenykl a vařte dokud cibule a fenykl nezměknou (asi 10 minut)
- Až cibule s fenyklem změknou dochuťte solí (se solí opatrně, na konci budete přidávat sýr a ten je sám o sobě dost slaný) a přidejte rýži
- Rýži míchejte s cibulí a fenyklem dokud se neobalí máslem
- Do rýže přidejte naběračku horkého vývaru a vařte za stálého míchání dokud se všechna voda nevyvaří
- Dále přidávejte vývar, ale vždy potom co se předchozí porce vývaru vstřebá
- S přidáváním vývaru pokračujte, tak dlouho dokud nebude rýže al dente a rizoto, nebude mít krémovou konzistenci (bude to trvat asi 20 minut)
- Až bude mít rizoto požadovanou konzistenci stáhněte z plamene, zamíchejte do něj zbylé máslo, strouhaný parmezán a tak lžíci fenyklových vlasů
Hotové rizoto ihned podávejte, zasypané fenyklovými vlasy a parmezánem.
Rizoto můžete na závěr pokapat fenyklovým olejem a přidat opečený fenykl.

Marinovaný fenykl s burratou
Připravte si tento recept s fenyklem jako skvělý křupavý salát, nebo použijte jako předkrm, který navnadí chuťové buňky na další chod.
Ingredience:
- 2 fenyklové cibule zbavené středů
- kůra z jednoho citrónu nakrájená na tenké proužky
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 burrata
- hrst čerstvé máty
- plátky chleba k podávání
- sůl
- pepř
Postup:
- Fenykl nakrájejte na velmi tenké plátky
- Fenykl dejte do misky zalijte citrónovou šťávou, olivovým olejem a přidejte citrónovou kůru
- Dochuťte solí, pepřem a vše promíchejte
- Nechte marinovat asi 10 minut
- Mezi tím si opečte plátky chleba do křupava
- Marinovaný fenykl dejte na talíř, přidejte burratu a zasypte mátou
Celý talíř před podáváním polijte lžící olivového oleje a ozdobte fenyklovými vlasy.
Zachutnal vám salát? Zkuste naše další recepty na fenyklové saláty.
Místo burraty zkuste použít mozzarellu, nebo balkánský sýr.

Objevte podobné tipy
Fenyklový olej
Ingredience:
- 0,5 – 1 l olivového oleje (podle velikosti fenyklu)
- 1 ks fenyklu s řapíky a listy
Postup:
- Fenykl rozeberte na části a omyjte
- Nakrájejte fenykl na malé kousky a smíchejte s olejem a dejte do hrnce
- Přiveďte olej s fenyklem k varu, v momentu varu stáhněte na velmi mírný var a nechte 1 hodinu probublávat.
- Po hodině vaření nechte olej vychladnout
- Po vychladnutí přeceďte přes síto
- Zbytky v sítu ještě jemně promačkejte vařečkou, nebo lžící. Tak dostanete do oleje více chuti
Olej uchovávejte v uzavřené lahvi a v lednici.
Olej využijte k dochucení fenyklových receptů, ostatních salátů, nebo jiných dobrot.

Dortík s anýzovým sirupem
Tento slaďoučký recept na fenyklový dort, by neměl chybět po žádném nedělním obědě.
Ingredience:
Dortový korpus
- 1 lžíce fenyklových semínek
- 1 cibule fenyklu zbavená středu (asi 225 g)
- 2 lžíce másla
- 250 g spařených mandlí
- 250 g vyloupaných nesolených pistácií
- 6 vajec
- 250 g cukru
Sirup
- 1 malá cibule fenyklu zbavená středu
- 4 hvězdičky badyánu
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1/2 lžičky anýzových semínek
- 250 ml vody
- 125 g cukru
Posup:
- Na sucho v pánvi opečte 1 lžíci fenyklových semínek dokud nezačnou vonět (asi 3 minuty). Opražená semínka, přesypte na talíř a dejte stranou
- 1 cibuli fenyklu nakrájejte na tenké plátky
- Fenykl opékejte na mírném ohni na másle do měkka (asi 10 minut) a dejte stranou
- Mandle a pistácie dejte do mixéru a mixujte do jemna
- Všechny vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny
- Do žloutkové pěny velmi opatrně vmíchejte ořechy, opražená semínka a fenykl
- V míse si vyšlehejte sníh z bílků, který jemně vmíchejte do těsta
- Těsto vlijte do dortové formy a pečte asi 40 minut při 180°C
- Po upečení nechte korpus vychladnout
- Mezi tím, než se upeče a vychladne dort si připravte sirup
- Na pánvi si opečte badyán, semínka anýzu a fenyklu (opékejte asi 3 minuty)
- Po 3 minutách přidejte na jemné plátky nakrájený fenykl, cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu dokud fenykl nebude měkký a směs pořádně provařená (20 minut)
- Uvařený sirup nechte se vším kořením vychladnout, aby se propojili chutě
- Vychlazený sirup sceďte přes síto
- Vychladlý dortový korpus polijte sirupem a nechte vsáknout
Dort si nejlépe vychutnáte nakrájený na kousky, zdobený šlehačkou a politý lžící sirupu.
Pokud jste fanoušci dortů vyzkoušejte naše další slaďoučké recepty na dorty.

Fenyklový čaj
Tento čaj určitě znáte ve variantě pro malé děti a batolata. Tento je, ale ovoněný mátou a okořeněný troškou zázvoru.
Ingredience:
- 1 lžíce drcených fenyklových semínek
- 350 ml vody
- kousek čerstvého zázvoru
- 3 lístky čerstvé máty
- med
Postup:
- Nastrouhejte zázvor
- Přiveďte vodu v menším hrnci k varu
- Do vroucí vody nasypte fenyklová semínka, zázvor a lístky máty
- Vodu s ingrediencemi vařte, dokud se trošku nezredukuje, asi na 250 ml
- Po dovaření čaj sceďte přes sítko a podle chuti oslaďte medem
Pokud chcete připravit fenyklový čaj pro batole, dejte do hrnečku lžičku fenyklových semínek a přelijte horkou vodou z konvice. Nechte asi 10 minut vyluhovat a čaj sceďte.
Takto připravený čaj se podává dětem, které trpí na bolesti bříška po lžičkách.

Jak správně zacházet s fenyklem: rady, typy!
Tato zelenina se dá připravit téměř všemi kuchyňskými úpravami.
Fenykl můžete péct, vařit, grilovat, smažit, marinovat, ale také jíst syrový.
Každá část fenyklu je vhodná na něco jiného a je potřeba je od sebe správně oddělit a připravit.
Cibule (bulvy)
- Spodní bílá část fenyklu, která je nejčastěji konzumována a tepelně upravována
- Tuto část je před úpravou odkrojit od zelených stonků a zbylé části kořene
- Oschlé vnější části odloupněte a vyhoďte
- Fenyklová cibule se krájí podle potřeby na poloviny, měsíčky nebo tenké plátky
- Občas má fenyklová cibule zelený střed, který je potřeba před konzumací za syrova vyloupnout
Stonky (řapíky)
- Vrchní zelené části fenyklu, které připomínají tvarem řapíkatý celer
- Pokud jsou mladé a měkké, mohou se upravovat podobně jako fenyklové cibule
- Nejčastěji se však tato část fenyklu používá do vývarů a polévek
Vlasy
- Jsou to listy, které svým vzhledem připomínají kopr
- Nejčastěji se z nich připravuje fenyklový olej
- Používá se jako dekorace na fenyklové pokrmy
Semena
- Semena jsou nejznámější jako koření
- Jejich využití znají hlavně maminky, které z nich připravují čaj malým dětem
Květy
- Květy fenyklu jsou také jedlé
- Nejčastěji se používají sušené a říká se jim žluté zlato
Když uříznete z fenyklu zelené stonky a dáte bílou část do misky s vodou, vyraší vám za několik dní nové stonky s lístky 🙂

Zaujala vás tato zelenina?
Nebojte se ji dát v obchodě do nákupního košíku, nebo si ho rovnou zasaďte na zahrádku a užívejte si jeho lahodnou chuť.
Pusťte se do našich úžasných fenyklových receptů co nejdříve!
Dobrou chuť!