Vyzkoušejte naše luxusní recepty na fenyklové saláty, které si zamilujete!
Nemáte s touto superdravou zeleninou žádné zkušenosti?
Nevadí!
Přinášíme vám i tipy, jak ji správně vybrat v obchodě a také jak ji připravit.
Fenyklový salát s hrozny, pistáciemi a mátou
Čerstvý předkrm nebo chutná příloha, kterou zapůsobíte na své přátele a rodinu. Neobvyklá kombinace chutí a textur opravdu skvěle funguje – sladké pečené hrozny, voňavý fenykl a křupavé pistácie se krásně doplňují s hořčičným dresinkem. To vše hotové za pouhých 20 minut!
Ingredience
- 400 g červených hroznů
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky kmínu
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- šťáva z ½ citronu
- 3 plody fenyklu, najemno nakrájené
- 85 g řeřichy
- 15 g čerstvé máty, najemno nasekané
- 60 g pistácií, nahrubo nasekaných
Postup
- Troubu předehřejte na plyn na 220 ° C.
- Hrozny, 1 polévkovou lžíci oleje a polovinu kmínu dejte na pekáč a promíchejte.
- Pečte 12–15 minut, dokud hrozny neprasknou.
- Vyjměte z trouby a nechte stranou vychladnout, přičemž si z plechu ponechte šťávu.
- Na zálivku vložte 2 lžíce vyhrazené šťávy z plechu do misky.
- Přidejte hořčici, citronovou šťávu, zbývající olej a kmín.
- Dobře prošlehejte, aby se vše spojilo.
- Ve velké míse smíchejte fenykl, řeřichu a mátu.
- Vyklopte na servírovací talíř, posypte pečenými hrozny a pistáciemi.
- Těsně před podáváním pokapejte zálivkou.

Kuřecí salát s fenyklem a pomeranči
Rychlé a živé jídlo, které se zařadí do vašeho jídelníčku a vy ho s oblibou budete připravovat pořád dokola. Podávejte s celozrnným chlebem, tortillou nebo rýží.
Ingredience
- 1 plod fenyklu, rozpůlený a nakrájený na tenké plátky
- 3 pomeranče, oloupané a nasekané
- 1 malá červená cibule, nakrájená
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru nebo 1 lžička sušeného
- 500 g vykostěných kuřecích prsou nebo stehen
- 1 lžička soli
- ½ čajové lžičky pepře
Postup
- Připravte si gril a postavte mřížku 10 cm od zdroje tepla.
- Fenykl, pomeranče, cibuli, 2 lžíce olivového oleje, kopr a polovinu soli a pepře smíchejte ve střední míse.
- Nechte marinovat, jednou nebo dvakrát promíchejte, zatímco grilujete kuře.
- Kuře potřete zbylou 1 lžící oleje a posypte zbývající ½ lžičkou soli a ¼ lžičkou pepře.
- Když je gril horký, položte kousky kuřete přímo na rošt a grilujte, dokud kuře neznědne, 3 – 5 minut z každé strany v případě prsou, o pět minut více v případě stehen.
- Ochutnejte salát a dokořeňte.
- Nakrájejte kousky kuřete a podávejte je na velké lžíci salátu nebo prostě vše jen promíchejte.

Chcete si připravit lehké jídlo, ale nemáte inspiraci? Pak vyzkoušejte ty nejlepší recepty na saláty s kuřecím masem. Navíc vám přinášíme skvělé tipy na výborné dresinky.
Salát z fenyklu a ředkviček
Jednoduchý recept z čerstvých surovin na váš stůl přinese spoustu barev a svěžesti. Navíc má nízký obsah tuku a je bezlepkový.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky moučkového cukru
- 1 okurka, oloupaná na stužky
- 1 svazek ředkviček, nakrájený na tenké plátky
- 1 malý fenykl, nakrájený na tenké plátky
- 1 salát z dubového listí, natrhaný
- 2 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
- 2 lžíce nasekaných čerstvých listů petrželky
Postup
- Dejte olej, citronovou šťávu a cukr do velké mísy.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte okurku, ředkvičky a fenykl.
- Promíchejte.
- Odložte na 5 minut.
- Přidejte do směsi salát a promíchejte.
- Posypte mátou a petrželkou.
- Servírujte.

Objevte podobné tipy
Jednoduchý salát s mrkví a fenyklem
Tento ohromující salát z mrkve, fenyklu, pistácií a delikátního dresinku je perfektní přílohou, kterou si všichni kolem vás zamilují!
Ingredience
- 3 velké mrkve
- 1 fenykl, bez stonků a listů
- 1/4 šálku nasekaných pistácií
- fenyklové listy – na ozdobu
Na zálivku:
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1/4 čajové lžičky hořčice – volitelně
- 1/8 čajové lžičky mořské soli – nebo více podle chuti
Postup
- Odřízněte konce z mrkví a oloupejte vnější vrstvu.
- Poté pomocí škrabky na zeleninu vytvořte tenké hobliny.
- Připravte si fenykl odstraněním stonků a všech odbarvených vnějších částí.
- Pomocí škrabky na zeleninu vytvářejte z fenyklu hoblinky, dokud se nedostanete do jeho středu.
- Když se dostanete do bodu, kdy je obtížné fenykl loupat, nakrájejte zbytek na tenké plátky.
- Nezapomeňte odstranit a zlikvidovat jádro fenyklu.
- Smíchejte zeleninové hobliny a pistácie ve velké míse.
- V malé misce smíchejte přísady na dresink a nalijte ho na zeleninu a ořechy.
- Míchejte, dokud nebude vše dobře potaženo.
- Před podáváním ozdobte nasekanými fenyklovými listy.

Jablečno-fenyklový salát
Lehký a pikantní salát s fenyklem, jemně nakrájenými jablky, řapíkatým celerem a ořechy, doplněný parmezánem, je perfektní netradiční přílohou, která si na vašem stole získá své čestné místo.
Ingredience
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (plus další dle chuti)
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 fenykl, nakrájený na tenké plátky
- 3 jablka Granny Smith, rozpůlená, zbavená jader a nakrájená na tenké plátky
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku opečených vlašských ořechů s medem, nahrubo nasekaných
- 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
Postup
- Do zavařovací sklenice přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a extra panenský olivový olej.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Nasaďte víčko a pořádně protřepejte.
- Podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo citronem.
- Použijte kráječ na zeleninu a nakrájejte jím fenykl na tenké plátky.
- Nakrájejte jablka na poloviny a poté znovu na poloviny.
- Odstraňte jadřince a poté kráječem na zeleninu nakrájejte najemno všechna jablka.na plátky.
- Řapíkatý celer také najemno nakrájejte kráječem na zeleninu.
- Přidejte fenykl, jablko a řapíkatý celer do velké mísy.
- Salát jemně promíchejte s dresinkem.
- Těsně před podáváním přidejte pražené vlašské ořechy a strouhaný parmezán.
- Užijte si to!

Inspirujte se také našimi recepty na saláty z červené řepy, které jsou lahodné a svěží.
Salát s fenyklem a pomeranči
Sejděte se všichni u stolu a připravte si tento skvělý italský salát, které se úžasně sdílí s přáteli a rodinou.
Ingredience
- 1 baby fenykl, ořezaný, lístky si nechte stranou
- 60 g mixu listových salátů
- 3 střední pomeranče, oloupané a rozdělené na dílky
- vločky soli, na dochucení
Na zálivku:
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Připravte si zálivku.
- Dejte ocet, pomerančovou šťávu a olej do sklenice se šroubovacím uzávěrem.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Nakrájejte fenykl na tenké plátky a dejte je do misky.
- Přidejte mix salátů, pomeranče a dresink.
- Promíchejte.
- Posypte vyhrazenými fenyklovými listy.
- Servírujte!

Pomeranče se také skvěle hodí do nápojů, dezertů, moučníků, masových jídel i ke konzervaci. Inspirujte se našimi pomerančovými recepty!
Tipy, jak správně vybrat a připravit fenykl
Fenykl je skvělá zelenina, která se perfektně hodí do salátů. Než ji ale budete moci sníst, musíte ji nakrájet. Přinášíme vám návod, jak si s fenyklem hravě poradit.
Pokud si fenykl kupujete v obchodě, vyberte si takový, který je vzhledem ke své velikosti těžký a má vrstvy pevně zabalené. Stonky by měly být pevné, ne gumové a neměly by plandat. Vyhněte se fenyklu s volnými vnějšími vrstvami nebo těm, které vypadají pohmožděně nebo rozštěpeně.
Fenykl se prodává jak se stonky, tak i bez. Lepší je koupit fenykl se stonky, protože déle vydrží. Stonky a listy jsou navíc také jedlé. Listy jsou skvělé do salátů a stonky lze nakrájet do omáček či do vývarů.
Fenykl lze konzumovat syrový nebo vařený – obojí má své výhody! Fenykl je v syrovém stavu křupavý a sladký; jakmile je uvařen, stane se hedvábně měkkým.
A nyní si řekneme, jak fenykl nakrájet.
- Ořízněte stonky fenyklu v blízkosti místa, kde jsou spojeny s cibulí.
- Přeřízněte cibuli na polovinu.
- Ořízněte trochu ze spodní části cibule fenyklu, aby bylo dno stabilní.
- Poté prořízněte přímo dolů kořenem cibule.
- Půlky nakrájejte na čtvrtky.
- Znovu prořízněte přímo dolů kořenem.
- Oloupejte všechny zvadlé vnější vrstvy.
- Fenykl nakrájejte napříč na plátky.
- Začněte v horní části cibule a postupujte směrem ke kořenu.
- Plátky nakrájejte silné nebo tenké, podle vašeho receptu.
- Na opravdu tenké plátky použijte kráječ na zeleninu.
- Chcete -li si fenykl uložit na později, ponořte plátky do trochy vody, zakryjte a dejte do chladničky.
A jak se recepty povedly vám? Napište nám do komentářů!