Svěží recepty na saláty z fenyklu v 6 různých variantách. Inspirujte se!

Vyzkoušejte naše luxusní recepty na fenyklové saláty, které si zamilujete!

Nemáte s touto superdravou zeleninou žádné zkušenosti?

Nevadí!

Přinášíme vám i tipy, jak ji správně vybrat v obchodě a také jak ji připravit.

Fenyklový salát s hrozny, pistáciemi a mátou

Čerstvý předkrm nebo chutná příloha, kterou zapůsobíte na své přátele a rodinu. Neobvyklá kombinace chutí a textur opravdu skvěle funguje – sladké pečené hrozny, voňavý fenykl a křupavé pistácie se krásně doplňují s  hořčičným dresinkem. To vše hotové za pouhých 20 minut!

Ingredience

  • 400 g červených hroznů
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z ½ citronu
  • 3 plody fenyklu, najemno nakrájené
  • 85 g řeřichy
  • 15 g čerstvé máty, najemno nasekané
  • 60 g pistácií, nahrubo nasekaných

Postup                                       

  1. Troubu předehřejte na plyn na 220 ° C.
  2. Hrozny, 1 polévkovou lžíci oleje a polovinu kmínu dejte na pekáč a promíchejte.
  3. Pečte 12–15 minut, dokud hrozny neprasknou.
  4. Vyjměte z trouby a nechte stranou vychladnout, přičemž si z plechu ponechte šťávu.
  5. Na zálivku vložte 2 lžíce vyhrazené šťávy z plechu do misky.
  6. Přidejte hořčici, citronovou šťávu, zbývající olej a kmín.
  7. Dobře prošlehejte, aby se vše spojilo.
  8. Ve velké míse smíchejte fenykl, řeřichu a mátu.
  9. Vyklopte na servírovací talíř, posypte pečenými hrozny a pistáciemi.
  10. Těsně před podáváním pokapejte zálivkou.
Salát z fenyklu, hroznů, pistácií a máty servírovaný na talířku se lžící.
www.realfood.tesco.com

Kuřecí salát s fenyklem a pomeranči

Rychlé a živé jídlo, které se zařadí do vašeho jídelníčku a vy ho s oblibou budete připravovat pořád dokola. Podávejte s celozrnným chlebem, tortillou nebo rýží.

Ingredience

  • 1 plod fenyklu, rozpůlený a nakrájený na tenké plátky
  • 3 pomeranče, oloupané a nasekané
  • 1 malá červená cibule, nakrájená
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru nebo 1 lžička sušeného
  • 500 g vykostěných kuřecích prsou nebo stehen
  • 1 lžička soli
  • ½ čajové lžičky pepře

Postup                                       

  1. Připravte si gril a postavte mřížku 10 cm od zdroje tepla.
  2. Fenykl, pomeranče, cibuli, 2 lžíce olivového oleje, kopr a polovinu soli a pepře smíchejte ve střední míse.
  3. Nechte marinovat, jednou nebo dvakrát promíchejte, zatímco grilujete kuře.
  4. Kuře potřete zbylou 1 lžící oleje a posypte zbývající ½ lžičkou soli a ¼ lžičkou pepře.
  5. Když je gril horký, položte kousky kuřete přímo na rošt a grilujte, dokud kuře neznědne, 3 – 5 minut z každé strany v případě prsou, o pět minut více v případě stehen.
  6. Ochutnejte salát a dokořeňte.
  7. Nakrájejte kousky kuřete a podávejte je na velké lžíci salátu nebo prostě vše jen promíchejte.
Salát s fenyklem a kuřecím masem servírovaný ve skleněné míse s vedle položeným nožem.
www.markbittman.com

Chcete si připravit lehké jídlo, ale nemáte inspiraci? Pak vyzkoušejte ty nejlepší recepty na saláty s kuřecím masem. Navíc vám přinášíme skvělé tipy na výborné dresinky.

Salát z fenyklu a ředkviček

Jednoduchý recept z čerstvých surovin na váš stůl přinese spoustu barev a svěžesti. Navíc má nízký obsah tuku a je bezlepkový.

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky moučkového cukru
  • 1 okurka, oloupaná na stužky
  • 1 svazek ředkviček, nakrájený na tenké plátky
  • 1 malý fenykl, nakrájený na tenké plátky
  • 1 salát z dubového listí, natrhaný
  • 2 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých listů petrželky

Postup                                       

  1. Dejte olej, citronovou šťávu a cukr do velké mísy.
  2. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Přidejte okurku, ředkvičky a fenykl.
  5. Promíchejte.
  6. Odložte na 5 minut.
  7. Přidejte do směsi salát a promíchejte.
  8. Posypte mátou a petrželkou.
  9. Servírujte.
Salát s fenyklem a ředkvičkami servírovaný v misce se lžícemi.
www.taste.com.au

Jednoduchý salát s mrkví a fenyklem

Tento ohromující salát z mrkve, fenyklu, pistácií a delikátního dresinku je perfektní přílohou, kterou si všichni kolem vás zamilují!

Ingredience

  • 3 velké mrkve
  • 1 fenykl, bez stonků a listů
  • 1/4 šálku nasekaných pistácií
  • fenyklové listy – na ozdobu

Na zálivku:

  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • 1/4 čajové lžičky ​​hořčice – volitelně
  • 1/8 čajové lžičky mořské soli – nebo více podle chuti

Postup                                       

  1. Odřízněte konce z mrkví a oloupejte vnější vrstvu.
  2. Poté pomocí škrabky na zeleninu vytvořte tenké hobliny.
  3. Připravte si fenykl odstraněním stonků a všech odbarvených vnějších částí.
  4. Pomocí škrabky na zeleninu vytvářejte z fenyklu hoblinky, dokud se nedostanete do jeho středu.
  5. Když se dostanete do bodu, kdy je obtížné fenykl loupat, nakrájejte zbytek na tenké plátky.
  6. Nezapomeňte odstranit a zlikvidovat jádro fenyklu.
  7. Smíchejte zeleninové hobliny a pistácie ve velké míse.
  8. V malé misce smíchejte přísady na dresink a nalijte ho na zeleninu a ořechy.
  9. Míchejte, dokud nebude vše dobře potaženo.
  10. Před podáváním ozdobte nasekanými fenyklovými listy.
Mrkev a fenykl nakrájené na proužky servírované na oválném talíři.
www.itsavegworldafterall.com

Jablečno-fenyklový salát

Lehký a pikantní salát s fenyklem, jemně nakrájenými jablky, řapíkatým celerem a ořechy, doplněný parmezánem, je perfektní netradiční přílohou, která si na vašem stole získá své čestné místo.

Ingredience

  • 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (plus další dle chuti)
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 fenykl, nakrájený na tenké plátky
  • 3 jablka Granny Smith, rozpůlená, zbavená jader a nakrájená na tenké plátky
  • 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 šálku opečených vlašských ořechů s medem, nahrubo nasekaných
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu

Postup                                       

  1. Do zavařovací sklenice přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a extra panenský olivový olej.
  2. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Nasaďte víčko a pořádně protřepejte.
  4. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo citronem.
  5. Použijte kráječ na zeleninu a nakrájejte jím fenykl na tenké plátky.
  6. Nakrájejte jablka na poloviny a poté znovu na poloviny.
  7. Odstraňte jadřince a poté kráječem na zeleninu nakrájejte najemno všechna jablka.na plátky.
  8. Řapíkatý celer také najemno nakrájejte kráječem na zeleninu.
  9. Přidejte fenykl, jablko a řapíkatý celer do velké mísy.
  10. Salát jemně promíchejte s dresinkem.
  11. Těsně před podáváním přidejte pražené vlašské ořechy a strouhaný parmezán.
  12. Užijte si to!
Salát se zelenými jablky, fenyklem a oříšky na oválném talíři s vařečkou.
www.chelseasmessyapron.com

Inspirujte se také našimi recepty na saláty z červené řepy, které jsou lahodné a svěží.

Salát s fenyklem a pomeranči

Sejděte se všichni u stolu a připravte si tento skvělý italský salát, které se úžasně sdílí s přáteli a rodinou.

Ingredience

  • 1 baby fenykl, ořezaný, lístky si nechte stranou
  • 60 g mixu listových salátů
  • 3 střední pomeranče, oloupané a rozdělené na dílky
  • vločky soli, na dochucení

Na zálivku:

  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup                                       

  1. Připravte si zálivku.
  2. Dejte ocet, pomerančovou šťávu a olej do sklenice se šroubovacím uzávěrem.
  3. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Nakrájejte fenykl na tenké plátky a dejte je do misky.
  5. Přidejte mix salátů, pomeranče a dresink.
  6. Promíchejte.
  7. Posypte vyhrazenými fenyklovými listy.
  8. Servírujte!
Listový salát s pomeranči a fenyklem na talíři s vidličkou.
www.taste.com.au

Pomeranče se také skvěle hodí do nápojů, dezertů, moučníků, masových jídel i ke konzervaci. Inspirujte se našimi pomerančovými recepty!

Tipy, jak správně vybrat a připravit fenykl

Fenykl je skvělá zelenina, která se perfektně hodí do salátů. Než ji ale budete moci sníst, musíte ji nakrájet. Přinášíme vám návod, jak si s fenyklem hravě poradit.

Pokud si fenykl kupujete v obchodě, vyberte si takový, který je vzhledem ke své velikosti těžký a má vrstvy pevně zabalené. Stonky by měly být pevné, ne gumové a neměly by plandat. Vyhněte se fenyklu s volnými vnějšími vrstvami nebo těm, které vypadají pohmožděně nebo rozštěpeně.

Fenykl se prodává jak se stonky, tak i bez. Lepší je koupit fenykl se stonky, protože déle vydrží. Stonky a listy jsou navíc také jedlé. Listy jsou skvělé do salátů a stonky lze nakrájet do omáček či do vývarů.

Fenykl lze konzumovat syrový nebo vařený – obojí má své výhody! Fenykl je v syrovém stavu křupavý a sladký; jakmile je uvařen, stane se hedvábně měkkým.

A nyní si řekneme, jak fenykl nakrájet.

  1. Ořízněte stonky fenyklu v blízkosti místa, kde jsou spojeny s cibulí.
  2. Přeřízněte cibuli na polovinu.
  3. Ořízněte trochu ze spodní části cibule fenyklu, aby bylo dno stabilní.
  4. Poté prořízněte přímo dolů kořenem cibule.
  5. Půlky nakrájejte na čtvrtky.
  6. Znovu prořízněte přímo dolů kořenem.
  7. Oloupejte všechny zvadlé vnější vrstvy.
  8. Fenykl nakrájejte napříč na plátky.
  9. Začněte v horní části cibule a postupujte směrem ke kořenu.
  10. Plátky nakrájejte silné nebo tenké, podle vašeho receptu.
  11. Na opravdu tenké plátky použijte kráječ na zeleninu.
  12.  Chcete -li si fenykl uložit na později, ponořte plátky do trochy vody, zakryjte a dejte do chladničky.

A jak se recepty povedly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X