Tradičního českého vánočního cukroví jste přejedení? Vyzkoušejte výborné fíkové cukroví, a to nejen během vánočního období.
V jakých formách se fíky používají? Nejčastěji sušené. Fíky cukroví nepopsatelně ozvláštní.
S čím vším se dají kombinovat? To se dozvíte v následujících receptech. Pusťte se s námi do pečení (i nepečení) cukroví ze sušených fíků.
Fíkovo-ořechové sušenky
Ojedinělou chuť fíkovo-ořechovým sušenkám dodávají muškátový oříšek, skořice a hřebíček.
Dejte pozor na to, jaké fíky kupujete. Ideální jsou měkké. Pokud jsou fíky ale příliš tvrdé a vysušené, je dobré je dát na 5 minut do vařící vody předtím, než je budete dávat do těsta.
Fíkové sušenky si zamilujete.
Čarovat můžete také bez fíků, existují i další skvělé recepty na vánoční sušenky.
INGREDIENCE
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky soli
- 10 lžic nesoleného másla pokojové teploty
- 1/4 hrnku cukru krupice do těsta a 1 lžička cukru krupice na posypání
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek sušených fíků (odstraňte z nich stonky a rozkrájejte je na čtvrtiny)
- 1 hrnek vlašských ořechů (opečených a nasekaných nahrubo)
- 1 vaječný bílek (lehce rozklechtaný)
POSTUP
- Ve středně velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, hřebíček, skořici a sůl.
- Ve velké misce utřete máslo s cukrem krupice a třtinovým cukrem. A přidejte dvě vejce.
- Do velké misky s utřeným máslem, cukrem a vejci dejte pomerančovou kůru a vanilkový extrakt.
- Přidejte směs mouky s kořením, fíky a ořechy a vypracujte těsto.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte ho na 40 minut do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a pekáč vyložte pečicím papírem.
- Na pracovní desku si nasypte trochu hladké mouky, abyste mohli rozválet těsto.
- Rozválejte těsto na délku a šířku plechu, vložte ho na pečicí papír, potřete vaječným bílkem a posypte lžičkou cukru.
- Pečte asi 30 minut.
- Potom plech vytáhněte z trouby, nechejte těsto zhládnout a nakrájejte ho na čtverečky.
- Sušenky rozložte na plech a pečte ještě dalších 20 minut.

Fíkové cukroví s čokoládou a pekanovými oříšky
Ořechy jsou zdrojem vitamínů. Ozvláštněte tedy vánoční cukroví z fíků pekanovými ořechy. Příprava vám nezabere více než 15 minut.
Pekanové ořechy mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, trávicí soustavu, ale také mozek.
INGREDIENCE
- 2 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 10 lžic másla či margarínu
- 1 balení fíků
- 3/4 hrnku nasekaných pekanových ořechů
- 2/3 hrnku čokoládových kousků
- 3 velká vejce
- 3/4 hrnku kukuřičného sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve středně velké misce smíchejte mouku a 1/4 hrnku cukru (zbytek cukru použijete později). Přidejte máslo nakrájené na kousky.
- Použijte kráječ na těsto (takzvaný pastry blender), případně použijte dva nože, a zpracovávejte těsto tak, dokud z něj nevzniknou drobky.
- Vezměte menší plech, vyložte ho pečicím papírem a rozprostřete na něj těsto.
- Pečte těsto 15 minut, dokud nezhnědnou okraje.
- Poté těsto vytáhněte, posypte ho nasekanými fíky, pekanovými ořechy a čokoládovými kousky.
- V misce si smíchejte vejce, zbývající cukr, kukuřičný sirup a vanilku.
- Směs nalijte na těsto s ořechy a fíky.
- Dejte vánoční fíkové cukroví péct ještě na dalších 20 až 30 minut do trouby.
- Poté nechejte cukroví vychladnout a nařežte ho na tyčinky.

Nepečené fíkové tyčinky
Jednoduché, rychlé a bez použití trouby. I nepečené cukroví z fíků je lahodné a chutné.
Fíkové tyčinky obsahují kromě samotných fíků také ořechy a semínka, která si můžete navolit klidně i podle sebe.
Fantazii se, co se cukroví z fíků týče, meze nekladou.
INGREDIENCE
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku nasekaných sušených fíků
- 1/2 hrnku syrových nebo opečených dýňových semínek
- 1/2 hrnku tahini
- 1/3 hrnku medu
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžička vanilky
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 hrnku čokoládových kousků
- 1 lžička kokosového oleje
POSTUP
- Vezměte si formu na chleba a vyložte ji pečicím papírem.
- Ve velké misce mezitím smíchejte ovesné vločky, fíky, dýňová semínka, tahini, med, mleté lněné semínko, chia semínka, vanilku, skořici a mořskou sůl.
- Pokud směs drží pohromadě, vložte ji do formy a na několik minut dejte do lednice.
- Zatím si roztavte čokoládu, a to tak, že ji dáte do hrnku s kokosovým olejem a rozehřejete ji v mikrovlnné troubě.
- Rozpuštěnou čokoládu nalijte na cukroví a rozetřete ji lžičkou po celé ploše.
- Potom dejte formu zpět do lednice na dalších 30 minut, dokud směs a čokoláda neztvrdnou.
- Fíkové nepečené cukroví z formy vysypte a nakrájejte na tyčinky.

Objevte podobné tipy
Fíkový salám
Snadný, přitom chuťově skvělý. Fíkový salám připravíte během několika málo minut klidně i večer před Štědrým dnem.
INGREDIENCE
- 1 kg sušených fíků
- 1/2 hrnku nasekané tmavé čokolády
- 1/2 hrnku celých oloupaných mandlí
- 1/2 hrnku sušeného ananasu
- 1/2 hrnku pistáciových oříšků
- 1/4 hrnku brandy
- 2 lžičky vanilkové esence
- 1 lžička cukru
POSTUP
- Kuchyňským robotem, případně mlýnkem na maso pomelte fíky.
- Fíky smíchejte ve velké misce s ostatními ingrediencemi.
- Směs rozdělte na tři části.
- Z každé části vytvořte válečky, aby vypadaly jako salám.
- Válečky obalte v moučkovém cukru.
- Salám z fíků nakrájejte na tenké plátky a podávejte třeba s kávou espresso.

Domácí fíková pasta
Udělejte si zdravé müssli tyčinky či jiné cukroví z fíkové pasty. Jako základ však použijte domácí fíkovou pastu.
Fíková pasta se doporučuje také k sýrům, například k čedaru či sýru s modrou plísní. Nemusí se tedy používat pouze na cukroví.
INGREDIENCE
- 12 zralých fíků
- 500 g marmelády
- 2 šálky moučkového cukru
POSTUP
- Vložte fíky a cukr do hrnce a vařte je na mírném ohni.
- Míchejte fíky a cukr do té doby, než se cukr nerozpustí, a pak směs přiveďte k varu.
- Potom vařte směs na mírném ohni zhruba 3 hodiny, než nevznikne hustá pasta. Občas ji promíchejte.
- Pastu nechejte vychladnout.
- Dejte si ji do lednice, kde vydrží až tři týdny.

Vynikající fíkové lanýže
Jakmile máte domácí fíkovou pastu připravenou, stačí ji už jenom použít.
Co třeba udělat si fíkové lanýže.
INGREDIENCE
- 190 g jemně namletých vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrnek sušených fíků bez stonků
- 1 lžíce pomerančového džusu
- Špetka oranžového barviva
- Olivový olej
POSTUP
- Polovinu mletých vlašských ořechů a ostatní ingredience dejte do misky a rozmixujte kuchyňským robotem, dokud nevznikne hladká, ale pevná pasta.
- Pokud jsou fíky příliš vysušené, budete muset přidat více pomerančového džusu.
- Namažte si ruce olejem a z pasty dělejte malé kuličky.
- Kuličky obalujte ve zbývajících vlašských ořeších.
- Lanýže dejte vychladnout do lednice.

Jaké ořechy používat do vánočního cukroví v kombinaci s fíky?
Ořechy k Vánocům neodmyslitelně patří. Velice často se kombinují právě s jednotlivými druhy ořechů.
Cukroví dodávají skvělou chuť. Mají vliv na lidské zdraví. Pomáhají při poruchách nervové soustavy, snižují srážlivost krve a krevní tlak.
Lískové oříšky jsou snadno stravitelné. V kuchyni se používají čerstvé, mleté, sekané a opečené. Obohatit jimi můžete nejen vánoční cukroví, ale také ovocné saláty či krémy.
Mandle obsahují více než 50 % tuku. Koupit se dají mleté, pražené, uzené, loupané i neloupané. Jestliže seženete mandle v dřevěné skořápce, stačí je spařit v horké vodě, aby se oloupaly. Vodu nevylévejte. Obsahuje totiž spoustu tělu prospěšných látek, a tak ji využijte třeba při pečení vánočního cukroví.
Pistácie se používají především na dochucení krémů a zmrzliny, ale nejlepší je konzumovat je syrové. Přidat je klidně můžete i do fíkového salámu.
Z kešu oříšků se zase připravují nádivky, koláče a sušenky. Jestliže nemáte třeba zrovna mandle, můžete použít kešu oříšky.
Vysokým obsahem tuku jsou charakteristické oříšky makadam (až 74 %) a pekan (až 70 %). Používají se na koláče, vánoční cukroví a dorty.
Pokud ořechy milujete, můžete si připravit i další ořechové vánoční cukroví.
Tip na závěr
Fíky se používají nejen při přípravě sladkých pokrmů, často se kombinují i se šunkou, sýrem či slaninou.Přestože jsou fíky docela sladké ovoce, mají zdravotní benefity. Plody jsou bohaté na přírodní cukry, obsahují také tělu prospěšné minerální látky a vlákninu. Napomáhají také trávení. A jsou úžasným zdrojem energie.