Výtečné recepty na zdravé cukroví z fíků, které si vychutnáte nejen na Vánoce

Tradičního českého vánočního cukroví jste přejedení? Vyzkoušejte výborné fíkové cukroví, a to nejen během vánočního období. 

V jakých formách se fíky používají? Nejčastěji sušené. Fíky cukroví nepopsatelně ozvláštní. 

S čím vším se dají kombinovat? To se dozvíte v následujících receptech. Pusťte se s námi do pečení (i nepečení) cukroví ze sušených fíků.

Fíkovo-ořechové sušenky

Ojedinělou chuť fíkovo-ořechovým sušenkám dodávají muškátový oříšek, skořice a hřebíček.

Dejte pozor na to, jaké fíky kupujete. Ideální jsou měkké. Pokud jsou fíky ale příliš tvrdé a vysušené, je dobré je dát na 5 minut do vařící vody předtím, než je budete dávat do těsta.

Fíkové sušenky si zamilujete.

Čarovat můžete také bez fíků, existují i další skvělé recepty na vánoční sušenky

INGREDIENCE

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 10 lžic nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/4 hrnku cukru krupice do těsta a 1 lžička cukru krupice na posypání
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek sušených fíků (odstraňte z nich stonky a rozkrájejte je na čtvrtiny)
  • 1 hrnek vlašských ořechů (opečených a nasekaných nahrubo)
  • 1 vaječný bílek (lehce rozklechtaný)

POSTUP

  1. Ve středně velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, hřebíček, skořici a sůl.
  2. Ve velké misce utřete máslo s cukrem krupice a třtinovým cukrem. A přidejte dvě vejce.
  3. Do velké misky s utřeným máslem, cukrem a vejci dejte pomerančovou kůru a vanilkový extrakt.
  4. Přidejte směs mouky s kořením, fíky a ořechy a vypracujte těsto.
  5. Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte ho na 40 minut do ledničky.
  6. Předehřejte si troubu na 180 °C a pekáč vyložte pečicím papírem.
  7. Na pracovní desku si nasypte trochu hladké mouky, abyste mohli rozválet těsto.
  8. Rozválejte těsto na délku a šířku plechu, vložte ho na pečicí papír, potřete vaječným bílkem a posypte lžičkou cukru.
  9. Pečte asi 30 minut.
  10. Potom plech vytáhněte z trouby, nechejte těsto zhládnout a nakrájejte ho na čtverečky.
  11. Sušenky rozložte na plech a pečte ještě dalších 20 minut.
ořechové sušenky s fíkem
Zdroj: seriouseats.com

Fíkové cukroví s čokoládou a pekanovými oříšky

Ořechy jsou zdrojem vitamínů. Ozvláštněte tedy vánoční cukroví z fíků pekanovými ořechy. Příprava vám nezabere více než 15 minut.

Pekanové ořechy mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, trávicí soustavu, ale také mozek. 

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 10 lžic másla či margarínu
  • 1 balení fíků
  • 3/4 hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • 2/3 hrnku čokoládových kousků
  • 3 velká vejce
  • 3/4 hrnku kukuřičného sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Ve středně velké misce smíchejte mouku a 1/4 hrnku cukru (zbytek cukru použijete později). Přidejte máslo nakrájené na kousky.
  3. Použijte kráječ na těsto (takzvaný pastry blender), případně použijte dva nože, a zpracovávejte těsto tak, dokud z něj nevzniknou drobky.
  4. Vezměte menší plech, vyložte ho pečicím papírem a rozprostřete na něj těsto.
  5. Pečte těsto 15 minut, dokud nezhnědnou okraje.
  6. Poté těsto vytáhněte, posypte ho nasekanými fíky, pekanovými ořechy a čokoládovými kousky.
  7. V misce si smíchejte vejce, zbývající cukr, kukuřičný sirup a vanilku.
  8. Směs nalijte na těsto s ořechy a fíky.
  9. Dejte vánoční fíkové cukroví péct ještě na dalších 20 až 30 minut do trouby.
  10. Poté nechejte cukroví vychladnout a nařežte ho na tyčinky.
ukrojený kousek fíkového čokoládového koláče s pekanovými oříšky
Zdroj: recipegirl.com

Nepečené fíkové tyčinky

Jednoduché, rychlé a bez použití trouby. I nepečené cukroví z fíků je lahodné a chutné.

Fíkové tyčinky obsahují kromě samotných fíků také ořechy a semínka, která si můžete navolit klidně i podle sebe.

Fantazii se, co se cukroví z fíků týče, meze nekladou.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku nasekaných sušených fíků
  • 1/2 hrnku syrových nebo opečených dýňových semínek
  • 1/2 hrnku tahini
  • 1/3 hrnku medu
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 hrnku čokoládových kousků
  • 1 lžička kokosového oleje

POSTUP

  1. Vezměte si formu na chleba a vyložte ji pečicím papírem.
  2. Ve velké misce mezitím smíchejte ovesné vločky, fíky, dýňová semínka, tahini, med, mleté lněné semínko, chia semínka, vanilku, skořici a mořskou sůl.
  3. Pokud směs drží pohromadě, vložte ji do formy a na několik minut dejte do lednice.
  4. Zatím si roztavte čokoládu, a to tak, že ji dáte do hrnku s kokosovým olejem a rozehřejete ji v mikrovlnné troubě.
  5. Rozpuštěnou čokoládu nalijte na cukroví a rozetřete ji lžičkou po celé ploše.
  6. Potom dejte formu zpět do lednice na dalších 30 minut, dokud směs a čokoláda neztvrdnou.
  7. Fíkové nepečené cukroví z formy vysypte a nakrájejte na tyčinky.
fíkové tyčinky bez pečení s čokoládovou polevou
Zdroj: eatingbirdfood.com

Fíkový salám

Snadný, přitom chuťově skvělý. Fíkový salám připravíte během několika málo minut klidně i večer před Štědrým dnem.

INGREDIENCE

  • 1 kg sušených fíků
  • 1/2 hrnku nasekané tmavé čokolády
  • 1/2 hrnku celých oloupaných mandlí
  • 1/2 hrnku sušeného ananasu
  • 1/2 hrnku pistáciových oříšků
  • 1/4 hrnku brandy
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 1 lžička cukru

POSTUP

  1. Kuchyňským robotem, případně mlýnkem na maso pomelte fíky.
  2. Fíky smíchejte ve velké misce s ostatními ingrediencemi.
  3. Směs rozdělte na tři části.
  4. Z každé části vytvořte válečky, aby vypadaly jako salám.
  5. Válečky obalte v moučkovém cukru.
  6. Salám z fíků nakrájejte na tenké plátky a podávejte třeba s kávou espresso.
kousky sladkého salámu z fíků
Zdroj: bite.co.nz

Domácí fíková pasta

Udělejte si zdravé müssli tyčinky či jiné cukroví z fíkové pasty. Jako základ však použijte domácí fíkovou pastu.

Fíková pasta se doporučuje také k sýrům, například k čedaru či sýru s modrou plísní. Nemusí se tedy používat pouze na cukroví.

INGREDIENCE

  • 12 zralých fíků
  • 500 g marmelády
  • 2 šálky moučkového cukru

POSTUP

  1. Vložte fíky a cukr do hrnce a vařte je na mírném ohni.
  2. Míchejte fíky a cukr do té doby, než se cukr nerozpustí, a pak směs přiveďte k varu.
  3. Potom vařte směs na mírném ohni zhruba 3 hodiny, než nevznikne hustá pasta. Občas ji promíchejte.
  4. Pastu nechejte vychladnout.
  5. Dejte si ji do lednice, kde vydrží až tři týdny.
sladká pomazánka z fíků
Zdroj: roospotting.com

Vynikající fíkové lanýže

Jakmile máte domácí fíkovou pastu připravenou, stačí ji už jenom použít.

Co třeba udělat si fíkové lanýže.

INGREDIENCE

  • 190 g jemně namletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrnek sušených fíků bez stonků
  • 1 lžíce pomerančového džusu
  • Špetka oranžového barviva
  • Olivový olej

POSTUP

  1. Polovinu mletých vlašských ořechů a ostatní ingredience dejte do misky a rozmixujte kuchyňským robotem, dokud nevznikne hladká, ale pevná pasta.
  2. Pokud jsou fíky příliš vysušené, budete muset přidat více pomerančového džusu.
  3. Namažte si ruce olejem a z pasty dělejte malé kuličky.
  4. Kuličky obalujte ve zbývajících vlašských ořeších.
  5. Lanýže dejte vychladnout do lednice.
kuličky s fíky aneb fíkové lanýže
Zdroj: honestcooking.com

Jaké ořechy používat do vánočního cukroví v kombinaci s fíky?

Ořechy k Vánocům neodmyslitelně patří. Velice často se kombinují právě s jednotlivými druhy ořechů.

Cukroví dodávají skvělou chuť. Mají vliv na lidské zdraví. Pomáhají při poruchách nervové soustavy, snižují srážlivost krve a krevní tlak.

Lískové oříšky jsou snadno stravitelné. V kuchyni se používají čerstvé, mleté, sekané a opečené. Obohatit jimi můžete nejen vánoční cukroví, ale také ovocné saláty či krémy.

Mandle obsahují více než 50 % tuku. Koupit se dají mleté, pražené, uzené, loupané i neloupané. Jestliže seženete mandle v dřevěné skořápce, stačí je spařit v horké vodě, aby se oloupaly. Vodu nevylévejte. Obsahuje totiž spoustu tělu prospěšných látek, a tak ji využijte třeba při pečení vánočního cukroví.

Pistácie se používají především na dochucení krémů a zmrzliny, ale nejlepší je konzumovat je syrové. Přidat je klidně můžete i do fíkového salámu.

Z kešu oříšků se zase připravují nádivky, koláče a sušenky. Jestliže nemáte třeba zrovna mandle, můžete použít kešu oříšky.

Vysokým obsahem tuku jsou charakteristické oříšky makadam (až 74 %) a pekan (až 70 %). Používají se na koláče, vánoční cukroví a dorty.

Pokud ořechy milujete, můžete si připravit i další ořechové vánoční cukroví

Tip na závěr

Fíky se používají nejen při přípravě sladkých pokrmů, často se kombinují i se šunkou, sýrem či slaninou.Přestože jsou fíky docela sladké ovoce, mají zdravotní benefity. Plody jsou bohaté na přírodní cukry, obsahují také tělu prospěšné minerální látky a vlákninu. Napomáhají také trávení. A jsou úžasným zdrojem energie.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit