Flambování

Flambování – jídlo v plamenech

Jedná se o způsob přípravy jídla velice oblíbený, který pochází z Francie.  Název tohoto způsobu úpravy jídla je odvozen od slova flamber neboli hořet. Patří k nevšedním, ale rozhodně slavnostní a  kulinářským zážitkům. Samotné flambovaní lze zjednodušeně popsat jako úpravu pokrmů, která probíhá přímo před hosty, suroviny se opalují na pánvi s přidáním různého alkoholu.

Jak flambování probíhá ?

Ingredience se přidají na pánev mírně se orestují a zalijí se malým množstvím alkoholického nápoje. Násladně se zapálí, přičemž se plamen při flambování nechává hořet až do té chvíle, kdy dojde k úplnému spálení alkoholu.

A jaký je výsledek?

V připravovaném pokrmu zůstane pouze šťáva, v níž plamen svým hořením spotřeboval veškerý přebytek tuku.

Co se nejčastějí flambuje ?

  • ovoce, ovocné palačinky, omelety
  • créme brulée
  • ryby
  • bifteky, přírodní řízky, pečené maso
  • káva

Který alkohol se při flambování používá ?

Při flambování používáme alkohol, který obsahuje více než 38 % objemu alkoholu. Nejčastěji se používají různé typy koňaků, rumů, likérů, či vodky. Pro flambování není vhodné pivo ani víno. Ale pozor, čím vyšší procento alkoholu, tím vyšší je také riziko případného popálení, samotné flambování patří do rukou těch nejzkušenějších.

Flambování

zdroj : www.imagenesmy.com