Recepty na Italské pečivo focaccia v 5 variantách. Nádech Itálie ve vaší kuchyni

Máte chuť upéct si nějaké domácí pečivo?

Omrzel vás klasický chléb, housky nebo rohlíky a chcete vyzkoušet něco nového?

Pak jste na správném místě, jelikož pro vás máme připravené ty nejlepší recepty na focacciu, což je italský chléb z těsta podobného pizze.

Inspirujte se!

Italský chléb z kvásku

Upečte si domácí kváskovou focacciu z těch nejlepších surovin. Pokud celé těsto nezpracujete, uložte ho do lednice, kde 2-4 dny vydrží.

Ingredience na rozkvas

  • 25 g pšeničného či žitného kvásku
  • 90 ml vody
  • 100 g hladké mouky

Zbylé ingredience

  • 250 ml vody + lžíce na dohotovení
  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • drobet rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • hrubá sůl

Postup

  • Nejprve si připravíte rozkvas tak, že všechny suroviny na něj smícháte a necháte 8-10 hodin v teple kynout.
  • V míse smíchejte hotový kvásek a přidejte zbylé suroviny – mouku, vodu, olivový olej a sůl. Uhněťte volné těsto, které vložíte do olivovým oleje vytřené mísy a necháte tak 40-45 minut kynout.
  • Těsto poté popřekládejte, zakryjte a uložte na noc do lednice.
  • Před samotným pečením rozehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečícím papírem a potřete trochou olivového oleje.
  • Nakynuté těsto vyškrábněte na plech a naolejovanými prsty jej důlkováním roztáhněte po plechu, přičemž zanechte výšku 2 cm.
  • Oloupejte a nakrájejte česnek na malé kousky, které zapíchněte hluboko do těsta. Stejně tak zapíchejte čerstvý rozmarýn. Těsto můžete ozdobit ještě třeba cherry rajčátky, které do také do těsta vtlačíte.
  • V míse rozšlehejte olivový olej se lžící vody a po celé ploše focacciu pokapejte. Nakonec posypejte hrubou solí a dejte péct do předehřáté trouby dozlatova po dobu 25-35 minut.
  • Po upečení si focacciu vychutnejte s čímkoli, co máte rádi.
Italské pečivo s olivovým olejem a čerstvým rozmarýnem.
Zdroj: thecafesucrefarine.com

Rychlá focaccia s olivami

Nemáte tolik času na zdlouhavé kynutí těsta? Pak je tento recept ideální. Suroviny spolu fungují opravdu skvěle a těsto vám vykyne stejně, jako z rozkvasu, ale za pouhou hodinu.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 400 ml vlažné (teplé) vody
  • 1 lžíce soli + hrubá sůl na posyp
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • olivy

Postup

  • V míse smíchejte mouku se sušeným droždím, přidejte sůl a zalijte teplou vodou. Ze surovin vypracujete hladké a vláčné těsto. To pak nechte na teplém místě vykynout, dokud neznásobí svůj objem, což zabere asi hodinu.
  • Po nakynutí předehřejte troubu na 250 °C.
  • Vykynuté těsto vyklopte na plech vyložený pečícím papírem a naolejovanými prsty jej vytahejte do všech stran plechu, přičemž zachovejte 1-1,5 cm tloušťku těsta.
  • Navrch pokapejte olivový olej a pomocí prstů vytvořte důlky, díky kterým se olej zatlačí dovnitř těsta.
  • Nakonec zapíchejte olivy, posypejte rozmarýnem a hrubou solí.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.
Upečený chléb s olivami, rozmarýnem a olivovým olejem.
Zdroj: whiskaffair.com

Plněný italský olivový chléb

Inspirujte se také receptem na plněnou focacciu mozzarellou a šunkou. Ideální k snídani, lehkému obědu nebo svačině.

Ingredience

  • 450 g mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • olivový olej
  • 300 ml teplé vody
  • 100 g šunky
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 200 g mozzarelly

Postup

  • Nejprve prosejte mouku do mísy a smíchejte se sušeným droždím. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého dejte 4 lžíce olivového oleje a 300 ml teplé vody.
  • Hněťte a zadělejte na těsto. V případě potřeby přidejte trochu oleje. Na pomoučněném vále ručně 10 minut hněťte, aby bylo těsto pružné a trochu lepivé.
  • Poté vložte do vymazané mísy olivovým olejem, přikryjte a nechte asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Mezitím si nakrájejte šunku nebo nechte vcelku, to je na vás. Mozzarellu taktéž nakrájejte a osolte a opepřete.
  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Dno koláčové formy vyložte pečícím papírem a papír potřete olivovým olejem.
  • Třetinu těsta odkrojte a dejte stranou. Zbylé těsto vložte do formy a pomocí naolejovaných prstů jej roztáhněte do všech stran a vytáhněte boky. Nechte okraje asi 1 cm vysoké.
  • Doprostřed rozprostřete šunku a navrch mozzarellu.
  • Oddělenou třetinu těsta rozválejte do kruhu velkého jako vaše forma a položte na náplň. Boky ze spodní části přehněte a zmáčkněte tak, aby pak sýr nevytekl.
  • Nakonec potřete olivovým olejem a osolte. Pečte asi 20-30 minut.
  • A plněná domácí focaccia je na světě!
Sendvič plněný šunkou a mozzarellou z italského pečiva.
Zdroj: bakingobsession.com

Máte rádi plněné pečivo? Máme pro vás dalších 7 receptů na slané pečivo s náplní!

Voňavá italská focaccia

Připravte si tento italský olivový chléb focaccia i vy. Jednoduchý a rychlý recept, který zvládne každý. Už cítíte tu vůni?

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • olivový olej (asi 20 ml)
  • 200 ml teplé vody
  • 10 g sušeného droždí
  • rozmarýn
  • sůl
  • olivy (dle chuti)

Postup

  • Nejprve rozmíchejte droždí ve vlažné vodě a promíchejte společně s moukou.
  • Těsto řádně propracujte rukama, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Po vykynutí zapněte troubu a předehřejte jí na 220 °C.
  • Vykynuté těsto vyklopte na moukou posypaný vál a rukama promačkejte. Rukama roztáhněte na plát těsta vysoký cca 1-2 cm, podle chuti.
  • Pokapejte olivovým olejem, posypejte lístky rozmarýnu, osolte hrubozrnnou solí a vše vmáčkněte do těsta.
  • Nakonec zapíchněte do těsta olivy a dejte péct na plechu vystlaným pečícím papírem a potřeným olivovým olejem asi 10 minut.
  • Nechte vychladnout a podávejte.
Italské pečivo s olivami a rozmarýnem.
Zdroj: justalittlebitofbacon.com

Pokud chcete sladkou variantu pečiva, vyzkoušejte naše recepty na banánový chléb v 6 variantách!

Italské focaccia muffiny

Nakonec pro vás máme také recept na muffiny z těsta na italskou focacciu. Inspirujte se!

Ingredience

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 2,5 lžičky sušeného droždí
  • 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje

Ingredience na posyp

  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • hrubozrnná sůl

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
  • V míse smíchejte mouku, droždí, tymián, rozmarýn, cukr a sůl. Přidejte vodu a olivový olej a míchejte asi 1 minutu.
  • Těsto rozdělte do košíčků nebo do plechu na muffiny. Nechte odkryté kynout na teplém místě asi 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Mezitím v malém hrnci na středním ohni míchejte olej s bylinkami asi 1-2 minuty a poté nechte vychladnout.
  • Po vykynutí muffiny potřete bylinkovou směsí s olejem, posypte solí a pečte 20-25 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout a podávejte.
Muffiny z italského těsta na focacciu a rozmarýnem.
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Inspirujte se také našimi skvělými recepty na americké muffiny! 10 variant těchto báječných a sladkých dobrot.

Bezkonkurenční italské pečivo a jiné pochoutky lze připravit i v pohodlí domova

Většina milovníků čerstvého voňavého pečiva ví, že italské pečivo nemá konkurenci. Ať už se jedná o bílé nebo celozrnné pečivo, s oříšky, rajčátky, sýrem nebo olivami, každá varianta je naprosto skvělá. Kromě naší focaccii si můžete upéct i další dobroty. Jaké to jsou?

  • ořechový chléb Pan Nociato
  • tyčinky Grissini al papavero
  • celozrnné krekry se sezamem
  • bruschetta
  • ciabatta
  • panino
  • chléb Pan d’ordiu
  • chléb Michetta

Zaujaly vás naše recepty na focacciu? Zkuste také některý z našich receptů na domácí slané pečivo! Jistě si vyberete.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X