Máte chuť upéct si nějaké domácí pečivo?
Omrzel vás klasický chléb, housky nebo rohlíky a chcete vyzkoušet něco nového?
Pak jste na správném místě, jelikož pro vás máme připravené ty nejlepší recepty na focacciu, což je italský chléb z těsta podobného pizze.
Inspirujte se!
Italský chléb z kvásku
Upečte si domácí kváskovou focacciu z těch nejlepších surovin. Pokud celé těsto nezpracujete, uložte ho do lednice, kde 2-4 dny vydrží.
Ingredience na rozkvas
- 25 g pšeničného či žitného kvásku
- 90 ml vody
- 100 g hladké mouky
Zbylé ingredience
- 250 ml vody + lžíce na dohotovení
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- drobet rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- hrubá sůl
Postup
- Nejprve si připravíte rozkvas tak, že všechny suroviny na něj smícháte a necháte 8-10 hodin v teple kynout.
- V míse smíchejte hotový kvásek a přidejte zbylé suroviny – mouku, vodu, olivový olej a sůl. Uhněťte volné těsto, které vložíte do olivovým oleje vytřené mísy a necháte tak 40-45 minut kynout.
- Těsto poté popřekládejte, zakryjte a uložte na noc do lednice.
- Před samotným pečením rozehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečícím papírem a potřete trochou olivového oleje.
- Nakynuté těsto vyškrábněte na plech a naolejovanými prsty jej důlkováním roztáhněte po plechu, přičemž zanechte výšku 2 cm.
- Oloupejte a nakrájejte česnek na malé kousky, které zapíchněte hluboko do těsta. Stejně tak zapíchejte čerstvý rozmarýn. Těsto můžete ozdobit ještě třeba cherry rajčátky, které do také do těsta vtlačíte.
- V míse rozšlehejte olivový olej se lžící vody a po celé ploše focacciu pokapejte. Nakonec posypejte hrubou solí a dejte péct do předehřáté trouby dozlatova po dobu 25-35 minut.
- Po upečení si focacciu vychutnejte s čímkoli, co máte rádi.

Rychlá focaccia s olivami
Nemáte tolik času na zdlouhavé kynutí těsta? Pak je tento recept ideální. Suroviny spolu fungují opravdu skvěle a těsto vám vykyne stejně, jako z rozkvasu, ale za pouhou hodinu.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 400 ml vlažné (teplé) vody
- 1 lžíce soli + hrubá sůl na posyp
- čerstvý rozmarýn
- olivový olej
- olivy
Postup
- V míse smíchejte mouku se sušeným droždím, přidejte sůl a zalijte teplou vodou. Ze surovin vypracujete hladké a vláčné těsto. To pak nechte na teplém místě vykynout, dokud neznásobí svůj objem, což zabere asi hodinu.
- Po nakynutí předehřejte troubu na 250 °C.
- Vykynuté těsto vyklopte na plech vyložený pečícím papírem a naolejovanými prsty jej vytahejte do všech stran plechu, přičemž zachovejte 1-1,5 cm tloušťku těsta.
- Navrch pokapejte olivový olej a pomocí prstů vytvořte důlky, díky kterým se olej zatlačí dovnitř těsta.
- Nakonec zapíchejte olivy, posypejte rozmarýnem a hrubou solí.
- Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.

Objevte podobné tipy
Plněný italský olivový chléb
Inspirujte se také receptem na plněnou focacciu mozzarellou a šunkou. Ideální k snídani, lehkému obědu nebo svačině.
Ingredience
- 450 g mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- olivový olej
- 300 ml teplé vody
- 100 g šunky
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- mletý pepř
- 200 g mozzarelly
Postup
- Nejprve prosejte mouku do mísy a smíchejte se sušeným droždím. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého dejte 4 lžíce olivového oleje a 300 ml teplé vody.
- Hněťte a zadělejte na těsto. V případě potřeby přidejte trochu oleje. Na pomoučněném vále ručně 10 minut hněťte, aby bylo těsto pružné a trochu lepivé.
- Poté vložte do vymazané mísy olivovým olejem, přikryjte a nechte asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si nakrájejte šunku nebo nechte vcelku, to je na vás. Mozzarellu taktéž nakrájejte a osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Dno koláčové formy vyložte pečícím papírem a papír potřete olivovým olejem.
- Třetinu těsta odkrojte a dejte stranou. Zbylé těsto vložte do formy a pomocí naolejovaných prstů jej roztáhněte do všech stran a vytáhněte boky. Nechte okraje asi 1 cm vysoké.
- Doprostřed rozprostřete šunku a navrch mozzarellu.
- Oddělenou třetinu těsta rozválejte do kruhu velkého jako vaše forma a položte na náplň. Boky ze spodní části přehněte a zmáčkněte tak, aby pak sýr nevytekl.
- Nakonec potřete olivovým olejem a osolte. Pečte asi 20-30 minut.
- A plněná domácí focaccia je na světě!

Máte rádi plněné pečivo? Máme pro vás dalších 7 receptů na slané pečivo s náplní!
Voňavá italská focaccia
Připravte si tento italský olivový chléb focaccia i vy. Jednoduchý a rychlý recept, který zvládne každý. Už cítíte tu vůni?
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- olivový olej (asi 20 ml)
- 200 ml teplé vody
- 10 g sušeného droždí
- rozmarýn
- sůl
- olivy (dle chuti)
Postup
- Nejprve rozmíchejte droždí ve vlažné vodě a promíchejte společně s moukou.
- Těsto řádně propracujte rukama, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí zapněte troubu a předehřejte jí na 220 °C.
- Vykynuté těsto vyklopte na moukou posypaný vál a rukama promačkejte. Rukama roztáhněte na plát těsta vysoký cca 1-2 cm, podle chuti.
- Pokapejte olivovým olejem, posypejte lístky rozmarýnu, osolte hrubozrnnou solí a vše vmáčkněte do těsta.
- Nakonec zapíchněte do těsta olivy a dejte péct na plechu vystlaným pečícím papírem a potřeným olivovým olejem asi 10 minut.
- Nechte vychladnout a podávejte.

Pokud chcete sladkou variantu pečiva, vyzkoušejte naše recepty na banánový chléb v 6 variantách!
Italské focaccia muffiny
Nakonec pro vás máme také recept na muffiny z těsta na italskou focacciu. Inspirujte se!
Ingredience
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 2,5 lžičky sušeného droždí
- 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
- 1,5 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
Ingredience na posyp
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý rozmarýn
- hrubozrnná sůl
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
- V míse smíchejte mouku, droždí, tymián, rozmarýn, cukr a sůl. Přidejte vodu a olivový olej a míchejte asi 1 minutu.
- Těsto rozdělte do košíčků nebo do plechu na muffiny. Nechte odkryté kynout na teplém místě asi 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Mezitím v malém hrnci na středním ohni míchejte olej s bylinkami asi 1-2 minuty a poté nechte vychladnout.
- Po vykynutí muffiny potřete bylinkovou směsí s olejem, posypte solí a pečte 20-25 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a podávejte.

Inspirujte se také našimi skvělými recepty na americké muffiny! 10 variant těchto báječných a sladkých dobrot.
Bezkonkurenční italské pečivo a jiné pochoutky lze připravit i v pohodlí domova
Většina milovníků čerstvého voňavého pečiva ví, že italské pečivo nemá konkurenci. Ať už se jedná o bílé nebo celozrnné pečivo, s oříšky, rajčátky, sýrem nebo olivami, každá varianta je naprosto skvělá. Kromě naší focaccii si můžete upéct i další dobroty. Jaké to jsou?
- ořechový chléb Pan Nociato
- tyčinky Grissini al papavero
- celozrnné krekry se sezamem
- bruschetta
- ciabatta
- panino
- chléb Pan d’ordiu
- chléb Michetta
Zaujaly vás naše recepty na focacciu? Zkuste také některý z našich receptů na domácí slané pečivo! Jistě si vyberete.