Odkud známe fondue ?
Jde o historický pokrm pocházející z francouzského Švýcarska a Savojska. Patří mezi oblíbené a vyhledávané způsoby společenského stolovaní, kde se jídlo upravuje ve speciální nádobě umístěné uprostřed stolu. Nádoba s potravinami je zahřívaná ohněm, který rozehřívá, smaží či vaří danou pochutinu. Původní potravinou, která se takto připravovala byl sýr.
Z jakých surovin se fondue připravuje ?
- sýru – zvykem je míchat dva nebo více druhů, zejména ementál nebo gruyère
- masa – připravuje z nejlepších částí masa, z vepřového a hovězího filé, jsou známy i variace s drůbežím masem
- ryb – maso bez kostí, zejména velkých mořských ryb, humrů, garnel
- čokoláda – kvalitní čokoláda doplněná smetanou
Jak připravit sýrové fondue ?
Všechny suroviny předem nakrájíme na menší části, vložíme do speciální nádoby spolu s bílým vínem, česnekem, muškátem a pepřem a přidáme malé množství třešňové pálenky. Nádobu zahříváme a postupně mícháme do hladké konzistence. Do roztaveného sýra namáčíme na dlouhých vidličkách kousky bílého chleba.
A co fondue z masa, ryb a čokolády ?
Také se připravují ve speciálních nádobách, maso vždy krátce lehce osmaží a může se doplnit různými studenými omáčkami, dipy a krájenou čerstvou zeleninou.
Ryby vnořujeme do vroucího bujónu, doplňujeme především remuládou.
Čokoládové fondue milují především děti, do čokolády namáčíme kousky čerstvého ovoce.
zdroj : sheknows.com