Doba přípravy: 70 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1.5 až 2 kg brambor
- kořenová zelenina
- 1 cibule
- 30dkg slaniny
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- tvrdý sýr
- tuk
Postup receptu
- Brambory povaříme do poloměka asi 30 minut
- Mezi tím si nákrájíme slaninu na plátky, kořenovou zeleninu a cibuli
- Rozšleháme si 2 až 3 vejce
- Slaninu společně s cibulkou osmahneme, pak oloupeme brambory a nakrájíme na plátky
- Vymastíme tukem pečící mísu, vložíme první vrstvu brambor, na ni dáme opečenou slaninu s cibulkou a zeleninu, osolíme, opepříme a přidáme další vrstvu brambor
- Vložíme do rozehřáté trouby asi na 180 °C a pečeme 20 minut
- Potom zalijeme rozšlehanými vejci a můžeme přidat i nastrouhaný tvrdý sýr
- Po asi 3 až 5 minutách vytáhneme z trouby a můžeme podávat
- Jako doplněk je vhodná kyselá okurka nebo čalamáda
Zkuste dát před koncem asi tak 15 minut, zakysanou smetanu mňamka uvidíte.
Hmmm dobrý nápad, zkusila jsme a opravdu je to dobré, takové jiné než jak jsme zvyklý díky za typ.
Já místo smetany tam dávám bílý jogurt a to dokonce tři na větší varku asi pro 4 lidi.
Vařím co nejzdravěji takže bílý jogurt dávám kamkoliv to jde držím si linii a taky kvůli zdraví.
No s bílím jogurtem zapečeným jsme snad nikdy nic nejedla a taky mě to strašně zajímá, musím to vyzkoušet?)
ještě mě tam chybí do toho jogurtu bazalka a česnek a pak teprve s tím zalít a brabory jen smaorné bez zeleniny a ot je pak výborná letní večeře.
U nás tma vede točený salámek osmažený s cibulkou do těch brambor a ještě hodně česneku s vajíčkem.
s tím salámkem s vámi souhalsím a ještě místo toho zkuste taky slaninku ta to víc provoní a cibulku taky.
Ta kořenová zelenina je v tom pěkně nechutná teda:(
Dala jsme tam libeček ze zahrádky a bylo to vítečné 🙂 ani jsem nečekala co to s tím chuťově provede:)
Francouzké brambory jsou moc dobré i s mrkvičkou a hráškem:)
Já si tam přidla vařený květák a brokolici:) a náhodou to chutnalo všem doma:)
To neni kzahození tento tip na francouzké brambory s květákem?
Zítra je budu dělat a dám si do nich aji nivu nastrouhanou a hodně česneku zkuste to:)
Do francouzkých brambor se dá dát snad cokoli co je dobré.
Já do nich dávám škvarky a hosně česneku a sýru a to máte vidět ty kobylky jak papkají:)))
Nic do nich nedávám jen cibulku, uzené, sůl, pepř a nakonec vajíčko.
Dáváme odjakživa uzené, cibulku, sůl a pepř a nakonec jen vajíčko a je hotovo, tak to máme nejraději.
jakmile se to přepaplá neni to ono a helvně už to nejsou naše české francouzké brambory:)znám z vlastní zkušenosti ne:)))))) radši méně než více klasika jak je tady napsaná
Mě to neláká u nás tam nesmí ch\bět uzené nebo slaninka, sýr, cibule a vajíčka jinak nic víc bych tam si nedávala
nakonec jsem to ještě posypala před koncem těsně parmazánem a výsledke byl skvělej
Slaninka a hodně cibulky je na místě ham ham
Jedině dělám z uvařených brambor a tavený sýr zamíchat do vajec a pak zalít
nastrouhat nivičku a aidam a je ot boží
mz si do nich d8me na co m8me chut a co m8me tak0 doma yrovn8.
Na plátky jsme dala nivu a hermelín a výsledek byl výtečnej:)