4 neodolatelné recepty na brambory po francouzku. Inspirujte se!

Nevíte co uvařit k obědu? Nebo k večeři?

Chcete jednoduchý pokrm, který připravíte do hodiny a nasytíte jím celou rodinu?

Připravte si recept na francouzské brambory, nebo také gratinované.

Zde najdete několik variací tohoto zapečeného jídla a určitě si vyberete i vy!

Rychlé brambory po francouzsku s uzeným

Připravte si variantu těchto brambor s uzeným masem. Nejen že je recept rychlý, je také velmi chutný! Uzené maso dodá bramborám ten správný šmak a olizovat se budete až za ušima.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 200g uzeného masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500g sýra (gouda, eidam, jakýkoliv chcete)
  • 150ml mléka nebo smetany
  • Sůl a pepř

Postup

  • Předehřejte si troubu na180°C. 
  • Brambory dejte do hrnce se studenou vodou, brambory aby byly úplně ponořené.
  • Vodu osolte, poté přiveďte k varu nechte vařit asi 10 – 15 min. Brambory poté sceďte a nechte vychladnout.
  • Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Uzené nakrájejte nahrubo.
  • Na velké pánvi zahřejte olivový olej a restujte slaninu s cibulí cca. 3 min. Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
  • Vychlazené brambory nakrájejte na plátky nebo protlačte kráječem na brambory. Polovinu brambor rozložte do pekáče. 
  • Osolte, opepřujte a rozložte polovinu opečeného uzeného masa s cibulí a česnekem. Poté posypte polovinou sýra.
  • Naneste druhou polovinu brambor, osolte, opepřete a posypte druhou polovinou směsí uzeného a cibule.
  • Nakonec posypte zbytkem sýra, podlijte mlékem nebo smetanou.
  • Pečte při teplotě 180°C po dobu cca. 30 – 40 minut, dokud brambory nejsou není navrchu zlatohnědé.
zapečené brambory se smetanou a uzeným
Zdroj: lavenderandmacarons.com

TIP: Vyzkoušejte také některý z receptů na zapékaný lilek. Jistě si pochutnáte!

Pravé francouzské brambory s vejci a uzeným

Klasický recept na brambory po francouzsku si můžete připravit již během chvilky. Stačí pár ingrediencí a máte jídlo pro celou rodinu. Vajíček použijte nejlépe 12ks, pro pořádné spojení s bramborami. Ovšem v nouzi stačí i 6ks.

Ingredience

  • 500g uzeného masa či slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 cibule
  • 3 nadrcené stroužky česneku
  • 12 velkých vajec
  • 1 šálek mléka nebo smetany
  • 1kg brambor
  • 150g strouhaného sýra (dle chuti)
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 nasekané jarní cibulky
  • Máslo na vymazání pekáče

Postup

  • Zahřejte troubu na 180°C. Pekáč vymažte máslem.
  • Dejte vařit brambory ve slupce v osolené vodě.
  • Po uvaření slejte a nechte vychladnout.
  • Na pánvi zpěňte cibuli a osmažte uzené.
  • Přidejte česnek a restujte 2 minuty.
  • Ve velké misce rozšlehejte vejce s mlékem a sýrem. Dochuťte solí a pepřem.
  • Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na plátky nebo protlačte kráječem.
  • Poté rozprostřete do vymazaného pekáče nalijte směs vaječnou směs a přidejte orestované uzené a nakrájenou jarní cibulku.
  • Dle chuti dosolte.
  • Vše promíchejte a pečte 20 minut nebo dozlatova.
Zapečené brambory s vejci a uzeným
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Zajímalo by vás, jak si správně vybrat elektrickou troubu pro vestavbu? O tomto tématu jsme napsali recenzi, která vám jistě pomůže.


Zdravé francouzské brambory bez masa

Pojďme si posvítit také na odlehčenou variantu bez masa, kterou ocení nejen vegetariáni. Právě nakrájený pórek dodá pokrmu „zelenější barvičku“ a mléko nahradíme zakysanou smetanou.

Ingredience

  • 6 velkých brambor
  • 4 vejce na uvaření
  • 1 menší pórek nakrájený na kolečka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vejce na polití
  • 1 nakrájená cibule

Postup

  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • Omyté brambory ve slupce dejte do hrnce a zalejte studenou vodou.
  • Osolte a vařte asi 20 minut. Poté je nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo protlačte kráječem.
  • Uvařte 4 vejce natvrdo a protlačte kráječem na vejce.
  • Pekáč vymažte olejem, rozprostřete nakrájenou cibuli a začněte vrstvit – 1 vrstvu brambor (každou tuto vrstvu osolte a opepřete), 1 vrstvu vajec a 1 vrstvu pórku.
  • V misce rozšlehejte vejce a vmíchejte zakysanou smetanu.
  • Brambory zalijte směsí vajec a smetany, vložte do trouby a pečte dozlatova asi 20-30 minut.
Odlehčené brambory po francouzsku
Zdroj: biteitquick.com

Luxusní francouzské brambory s mletým masem

Připravte si zapečené brambory s mletým masem a překvapte všechny vaše strávníky tímto luxusem v ústech!

Ingredience

  • 6 brambor, nakrájených na tenké plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 50g másla
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 100g strouhaného sýra Cheddar
  • 2 lžíce másla

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Poté nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Na velké pánvi zahřejte olej, zpěňte cibuli a vmíchejte mleté ​​hovězí maso, rajčatový protlak a worcesterskou omáčku. 
  • Dochuťte solí, pepřem a vařte, dokud není hovězí maso rovnoměrně opečené.
  • Na jiné pánvi na středním ohni rozpusťte 50g másla, ve kterém důkladně promíchejte v mouku. Postupně vmíchejte mléko a za stálého míchání vařte 5 minut, nebo do zhoustnutí.
  • Snižte teplotu a do směsi přidejte sýr Cheddar. Dochuťte solí a pepřem.
  • Pekáč vyložte bramborami. Rozložte směs mletého hovězího masa a zalijte směsí sýrové omáčky. 
  • Nakonec povrch pokryjte zbývajícími bramborami a navrch položte dvě lžíce másla.
  • Pečte 30 až 40 minut dozlatova.
Francouzské brambory s mletým masem
Zdroj: sweetpaulmag.com

Jaké brambory jsou na zapékání ty nejlepší?

Nejdůležitější je vědět, že brambory mají nespočet odrůd. Které jsou ale ty nejlepší na tento zapečený pokrm, to si dnes odhalíme.

Ideálními bramborami na zapékání je odrůda B, neboli také přílohové. Z těchto brambor se připravují šťouchané brambory, bramborovou kaši ale také právě zapečené.

Abyste v bramboře uchovali nejvíce zdraví prospěšných látek, je dobré je vařit ve slupce, poté je nakrájet a až pak zapéct. Vhodné jsou v tomto případě brambory s tenkou slupkou, které jsou mladé a jejich loupání jde jako po másle. Naopak brambory se slupkou tlustší je lepší vařit již oloupané dopředu.

Inspirujte se také těmito recepty na gratinované nebo zapékané pokrmy po francouzsku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X