Klasické recepty na frgál s těmi nejlahodnějšími náplněmi z kvalitních surovin.
Není totiž nic lepšího než začít den sladce a s těmito lahodnými koláči, budete zářit ihned od rána.
Jaký koláč vás zahřeje na srdci?
Valašský tvarohový frgál
Naprosto skvěle dochucená tvarohová náplň v tomto koláči vám udělá den hned lepším.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 80 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 50 ml oleje
- 125 g Hery
- Citronová kůra
Na potření
- Vejce (rozšlehané)
- 100 ml mléka
- 50 g másla (rozehřátého)
- 15 g vanilkového cukru
- Rum (podle chuti)
Na náplň
- 1 kg tvarohu
- 240 g moučkového cukru
- 100 g vanilkového cukru
- 4 žloutky
- 150 g rozinek
- 1 dl rumu
- 50 g vanilkového pudinku
- 2 lžíce citronové kůry
- Muškátový oříšek (nastrouhaný)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Na těsto si do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru
- Droždí zalijeme trochou teplého mléka
- Misku uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
- Mezitím si do velké mísy připravíme prosátou hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, kůru z citronu, změklou Heru a vlažné mléko
- Když je kvásek hotový vlijeme ho do moučné směsi
- Začneme zapracovávat těsto
- Když je těsto vypracované, přikryjeme ho utěrkou na uložíme na teplé místo
- Těsto takto necháme kynou alespoň hodinu
- Mezitím si připravíme tvarohovou náplň
- Na tu si ve velké míse smícháme veškeré suroviny a vypracujeme krémovou a hladkou náplň
- Když nám těsto vykyne, rozdělíme ho na přibližně dvě stejně velké části
- Ty potom vyválíme do tvaru velkého koláče s asi centimetrovým okrajem
- Na každý koláč přidáme přibližně 400 g připravené náplně
- Náplň pomocí stěrky rovnoměrně po celé ploše koláče rozetřeme
- Okraje potřeme vyšlehaným vejcem
- Takto připravený koláč necháme ještě asi 30 minut dokynout a potom ho přendáme do trouby
- Pečeme tak dlouho, dokud okraje koláče nejsou zlatavé
- Po upečení ještě teplé okraje frgálu potřeme mlékem
- Nakonec smícháme rozehřáté máslo s vanilkovým cukrem a rumem
- Máslovou směsí frgál přelijeme a můžeme podávat

Borůvkový frgál
Pokud trpíte záplavou borůvek z vaší zahrádky, není nic lepšího než si upéct nějakou sladkost, jako například tento tradiční moravský koláč.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka (vlažného)
- 75 g másla
- 20 g droždí
- 40 g cukru
- Žloutek
Na náplň
- 300 g borůvek
- 250 g tvarohu
- Žloutek
- Vanilkový cukr
Na drobenku
- 80 g másla (změklého)
- 100 g cukru
- 100 g hrubé mouky
Na potření
- Lžíce rumu
- 50 g másla (rozpuštěného)
Postup
- Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů
- Do mísy si prosejeme mouku se špetkou soli
- V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko
- Přidáme nadrobené droždí a lžičku cukru
- Zamícháme, přikryjeme a necháme vzejít, na teplém místě, kvásek
- Když je kvásek hotový, přidáme k němu zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme těsto
- Těsto musí být hladké a nesmí lepit
- Mísu s těstem zakryjeme, přeneseme na teplé místo a necháme kynout
- Mezitím si připravíme náplň, drobenku a směs na potření frgálu
- Rozpuštěné máslo smícháme s rumem a dáme stranou
- Tvaroh si vyšleháme se žloutkem a vanilkovým cukrem
- Borůvky omyjeme, očistíme a vysušíme
- Na drobenku společně pomačkáme změklé máslo, mouku a cukr
- Když je těsto dostatečně vykynuté, tak ho přendáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme ho do tvaru koláče
- Na koláč nejprve navrstvíme tvarohovou náplň, kterou stěrkou rovnoměrně rozetřeme
- Poté přidáme borůvky a nakonec frgál zasypeme drobenkou
- Koláč přendáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud jeho okraje nezezlátnou
- Ještě horký frgál po obvodu potřeme připravenou směsí másla a rumu

Objevte podobné tipy
Frgál s hruškovou náplní
Na tomto receptu je asi nejzajímavější, že jeho náplň není z čerstvého ovoce, protože vodnatost hrušek to nedovoluje, proto se používají sušené hrušky.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g droždí
- 125 g másla
- 2 žloutky
- Kůra z 1 citronu
- 2 lžíce cukru krupice
- Špetka soli
- Vejce (rozšlehané)
Na náplň
- 450 g sušených hrušek
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- Lžička skořice
- Vanilkový cukr
- Strouhanku
Na drobenku
- 50 g másla (změklého)
- 60 g hrubé mouky
- 60 g cukru krupice
Na potření
- Vejce
- 50 g másla (rozpuštěného)
- Lžíce vanilkového cukru
- Lžíce rumu
- 3 lžíce mléka
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku se solí
- Vytvoříme důlek, do kterého přidáme lžičku cukru, nalámané droždí a trochu vlažného mléka
- Vidličkou spolu promícháme
- Mísu přikryjeme a dáme na teplé místo odpočívat
- Za 10 minut by nám měl vzejít kvásek
- Když je kvásek hotový do mísy přidáme zbytek cukru, žloutek, kůru, nakrájené změklé máslo a mléko
- Ingredience zaděláme a vznikne nám hladké těsto
- Mísu opět přikryjeme utěrkou a po dobu jedné hodiny těsto necháme kynout
- Mezitím si připravíme hruškovou náplň, drobenku a polevu
- Sušené hrušky si rozemeleme v kuchyňském robotu
- Pak přidáme všechny zbylé ingredience, včetně rumu a promícháme
- Jestli bude potřeba přidejte strouhanku na zahuštění hruškové náplně
- Na drobenku společně propracujeme máslo, mouku a cukr a vnikne sypká směs
- Na polevu smícháme vanilkový cukr, rum, mléko a dáme stranou
- Vykynuté těsto lehce propracujeme na pomoučené pracovní ploše
- Rozdělíme ho na dva bochánky, které pak vyválíme do tvaru koláče
- Po celé jejich ploše rozetřeme hruškovou náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
- Hruškovou náplň posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem
- Pak necháme frgály ještě chvíli v klidu nakynout a přeneseme je do předehřáté trouby
- Koláče pečeme zhruba 30 minut, dokud okraje nejsou zlatavé
- Po upečení okraje potřeme mlékem a náplň pokapeme směsí mléka, vanilkového cukru a rumu
Sušené hrušky nemusíte ani kupovat, ale rovnou si je vyrobit doma s domácí sušičkou ovoce. Pokud o ní přemýšlíte, podívejte se na tyto recenze na sušičky ovoce a vyrobte si vlastní hruškové křížaly.

Moravský ořechový frgál
Pro milovníky ořechů máme i tento speciální recept na frgál s ořechovou náplní. Úžasně krémová náplň v kombinaci s nadýchaným kynutým těstem je něco co si nemůžete nechat v žádném případě ujít.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 30 g droždí
- 125 g másla (rozpuštěného)
- 150 ml mléka (teplého)
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- Špetka soli
Na pomazání
- Žloutek
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 50 ml rumu
Na náplň
- 150 ml smetany
- 60 g cukru
- 220 g vlašských ořechů
- Šťáva z ½ pomeranče
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Na kvásek si do teplého mléka zamícháme cukr a 100 g hladké mouky
- Rozdrobíme droždí a směs dáme na teplé místo a necháme na teplém místě vzejít kvásek
- Když máme kvásek hotový přidáme k němu žloutky, rozpuštěné máslo, obě mouky a špetku soli
- Ručně si těsto zaděláme
- Těsto by mělo být tužší, ale vláčné
- Vytvarujeme bochánek, který umístíme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a dáme ho na teplé místo kynout
- Těsto necháme kynout, alespoň hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem
- Mezitím se připravíme ořechovou náplň do frgálu
- Nalijeme si smetanu do hrnce a zahříváme
- Přisypeme cukr a směs přivedeme k varu
- Když je cukr rozpuštěný, tak přisypeme namleté ořechy
- Intenzivně mícháme asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne, pak přiléváme pomerančovou šťávu a odstavíme stranou
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny
- Těsto rozválíme do tvaru koláče a přeneseme ho na pečící plech
- Asi centimetrové okrajem nejdříve potřeme žloutkem
- Naneseme náplň a rovnoměrně jí po celém povrchu frgálu rozetřeme
- Koláč necháme takto ještě pár minut odpočívat, aby ještě nakynulo
- Poté frgály dáváme do trouby a pečeme přibližně 20 minut
- Hotový ještě horký frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu

Frgál se švestkovými povidly
Že švestek není nikdy dost? Potom si je přidejte i na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho se švestkovými povidly. Povidla a perník je kombinace, která neklame.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké špaldové mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
Na náplň
- 250 g povidel
- 50 ml rumu
- 40 g perníku (namletého)
- Lžička perníkového koření
Na drobenku
- 110 g hrubé mouky
- 55 g másla (změklého)
- 55 g cukru krupice
- Špetka soli
Na dokončení
- 200 g másla (rozpuštěného)
- Rum
- 50 g perníku (nastrouhaného)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Ve větší míse smícháme rozdrobené droždí s vlažným mlékem a na teplém necháme vzejít kvásek
- Když je kvásek hotový přidáme do něj zbylé ingredience na těsto
- Začneme zapracovávat těsto, které je hladké a měkké
- Mísu s těstem přikryjeme a necháme ho na teplém místě nakynout
- Mezitím si na povidlovou náplň smícháme povidla, rum, perníkové koření a perník
- Náplň smícháme, dokud není jednotná a hladká
- Na drobenku si smícháme všechny potřebné ingredience a vypracujeme sypkou směs
- Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, které na pomoučené ploše rozválíme
- Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
- Centimetrové okraje koláče potřeme rozpuštěným máslem
- Na takto připravené těsto naneseme a rovnoměrně rozetřeme povidlovou náplň
- Celý koláč posypeme drobenkou
- Než frgál umístíme do trouby, tak ho ještě necháme alespoň 30 minut nakynout
- Koláč v troubě pečeme 8-10 minut
- Ihned po vyndání z trouby frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu
- Posypeme nastrouhaným perníkem a počkáme až vychladnou

Receptů na fgály je mnoho, ale co je vlastně tajemstvím chutného a vláčného těchto koláčů z Moravy? Jsou to zejména kvalitní suroviny, do kterých se opravdu vyplatí investovat, protože suroviny jsou základ. V dobách minulých se používalo kachní sádlo, proto valašské koláče chutnaly tak delikátně. V dnešní době je možné tyto suroviny, do jisté míry nahradit kvalitní Herou nebo klasickým máslem. Pokud máte možnost dejte přednost domácím vajíčkům proti kupovaným a také domácímu mléku.