5 sladkých receptů na pravé valašské koláče! Ochutnejte kus Moravy

Klasické recepty na frgál s těmi nejlahodnějšími náplněmi z kvalitních surovin.

Není totiž nic lepšího než začít den sladce a s těmito lahodnými koláči, budete zářit ihned od rána.

Jaký koláč vás zahřeje na srdci?

Valašský tvarohový frgál

Naprosto skvěle dochucená tvarohová náplň v tomto koláči vám udělá den hned lepším.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 50 ml oleje
  • 125 g Hery
  • Citronová kůra

Na potření

  • Vejce (rozšlehané)
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla (rozehřátého)
  • 15 g vanilkového cukru
  • Rum (podle chuti)

Na náplň

  • 1 kg tvarohu
  • 240 g moučkového cukru
  • 100 g vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 150 g rozinek
  • 1 dl rumu
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 2 lžíce citronové kůry
  • Muškátový oříšek (nastrouhaný)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  • Na těsto si do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru
  • Droždí zalijeme trochou teplého mléka
  • Misku uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
  • Mezitím si do velké mísy připravíme prosátou hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, kůru z citronu, změklou Heru a vlažné mléko
  • Když je kvásek hotový vlijeme ho do moučné směsi
  • Začneme zapracovávat těsto
  • Když je těsto vypracované, přikryjeme ho utěrkou na uložíme na teplé místo
  • Těsto takto necháme kynou alespoň hodinu
  • Mezitím si připravíme tvarohovou náplň
  • Na tu si ve velké míse smícháme veškeré suroviny a vypracujeme krémovou a hladkou náplň
  • Když nám těsto vykyne, rozdělíme ho na přibližně dvě stejně velké části
  • Ty potom vyválíme do tvaru velkého koláče s asi centimetrovým okrajem
  • Na každý koláč přidáme přibližně 400 g připravené náplně
  • Náplň pomocí stěrky rovnoměrně po celé ploše koláče rozetřeme
  • Okraje potřeme vyšlehaným vejcem
  • Takto připravený koláč necháme ještě asi 30 minut dokynout a potom ho přendáme do trouby
  • Pečeme tak dlouho, dokud okraje koláče nejsou zlatavé
  • Po upečení ještě teplé okraje frgálu potřeme mlékem
  • Nakonec smícháme rozehřáté máslo s vanilkovým cukrem a rumem
  • Máslovou směsí frgál přelijeme a můžeme podávat
Moravský koláč pleněný sladkým tvarohem.
Zdroj: fresh.iprima.cz

Borůvkový frgál

Pokud trpíte záplavou borůvek z vaší zahrádky, není nic lepšího než si upéct nějakou sladkost, jako například tento tradiční moravský koláč.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka (vlažného)
  • 75 g másla
  • 20 g droždí
  • 40 g cukru
  • Žloutek

Na náplň

  • 300 g borůvek
  • 250 g tvarohu
  • Žloutek
  • Vanilkový cukr

Na drobenku

  • 80 g másla (změklého)
  • 100 g cukru
  • 100 g hrubé mouky

Na potření

  • Lžíce rumu
  • 50 g másla (rozpuštěného)

Postup

  • Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů
  • Do mísy si prosejeme mouku se špetkou soli
  • V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko
  • Přidáme nadrobené droždí a lžičku cukru
  • Zamícháme, přikryjeme a necháme vzejít, na teplém místě, kvásek
  • Když je kvásek hotový, přidáme k němu zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme těsto
  • Těsto musí být hladké a nesmí lepit
  • Mísu s těstem zakryjeme, přeneseme na teplé místo a necháme kynout
  • Mezitím si připravíme náplň, drobenku a směs na potření frgálu
  • Rozpuštěné máslo smícháme s rumem a dáme stranou
  • Tvaroh si vyšleháme se žloutkem a vanilkovým cukrem
  • Borůvky omyjeme, očistíme a vysušíme
  • Na drobenku společně pomačkáme změklé máslo, mouku a cukr
  • Když je těsto dostatečně vykynuté, tak ho přendáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme ho do tvaru koláče
  • Na koláč nejprve navrstvíme tvarohovou náplň, kterou stěrkou rovnoměrně rozetřeme
  • Poté přidáme borůvky a nakonec frgál zasypeme drobenkou
  • Koláč přendáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud jeho okraje nezezlátnou
  • Ještě horký frgál po obvodu potřeme připravenou směsí másla a rumu
Koláč plněný tvarohem a borůvkami.
Zdroj: mlsnavarecka.cz

Frgál s hruškovou náplní

Na tomto receptu je asi nejzajímavější, že jeho náplň není z čerstvého ovoce, protože vodnatost hrušek to nedovoluje, proto se používají sušené hrušky.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 40 g droždí
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • Špetka soli
  • Vejce (rozšlehané)

Na náplň

  • 450 g sušených hrušek
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • Lžička skořice
  • Vanilkový cukr
  • Strouhanku

Na drobenku

  • 50 g másla (změklého)
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice

Na potření

  • Vejce
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • Lžíce vanilkového cukru
  • Lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  • Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku se solí
  • Vytvoříme důlek, do kterého přidáme lžičku cukru, nalámané droždí a trochu vlažného mléka
  • Vidličkou spolu promícháme
  • Mísu přikryjeme a dáme na teplé místo odpočívat
  • Za 10 minut by nám měl vzejít kvásek
  • Když je kvásek hotový do mísy přidáme zbytek cukru, žloutek, kůru, nakrájené změklé máslo a mléko
  • Ingredience zaděláme a vznikne nám hladké těsto
  • Mísu opět přikryjeme utěrkou a po dobu jedné hodiny těsto necháme kynout
  • Mezitím si připravíme hruškovou náplň, drobenku a polevu
  • Sušené hrušky si rozemeleme v kuchyňském robotu
  • Pak přidáme všechny zbylé ingredience, včetně rumu a promícháme
  • Jestli bude potřeba přidejte strouhanku na zahuštění hruškové náplně
  • Na drobenku společně propracujeme máslo, mouku a cukr a vnikne sypká směs
  • Na polevu smícháme vanilkový cukr, rum, mléko a dáme stranou
  • Vykynuté těsto lehce propracujeme na pomoučené pracovní ploše
  • Rozdělíme ho na dva bochánky, které pak vyválíme do tvaru koláče
  • Po celé jejich ploše rozetřeme hruškovou náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
  • Hruškovou náplň posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem
  • Pak necháme frgály ještě chvíli v klidu nakynout a přeneseme je do předehřáté trouby
  • Koláče pečeme zhruba 30 minut, dokud okraje nejsou zlatavé
  • Po upečení okraje potřeme mlékem a náplň pokapeme směsí mléka, vanilkového cukru a rumu

Sušené hrušky nemusíte ani kupovat, ale rovnou si je vyrobit doma s domácí sušičkou ovoce. Pokud o ní přemýšlíte, podívejte se na tyto recenze na sušičky ovoce a vyrobte si vlastní hruškové křížaly.

Moravský sladký koláč plněný hruškami a drobenkou.
Zdroj: valachy.cz

Moravský ořechový frgál

Pro milovníky ořechů máme i tento speciální recept na frgál s ořechovou náplní. Úžasně krémová náplň v kombinaci s nadýchaným kynutým těstem je něco co si nemůžete nechat v žádném případě ujít.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 125 g másla (rozpuštěného)
  • 150 ml mléka (teplého)
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Špetka soli

Na pomazání

  • Žloutek
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 50 ml rumu

Na náplň

  • 150 ml smetany
  • 60 g cukru
  • 220 g vlašských ořechů
  • Šťáva z ½ pomeranče

Postup

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  • Na kvásek si do teplého mléka zamícháme cukr a 100 g hladké mouky
  • Rozdrobíme droždí a směs dáme na teplé místo a necháme na teplém místě vzejít kvásek
  • Když máme kvásek hotový přidáme k němu žloutky, rozpuštěné máslo, obě mouky a špetku soli
  • Ručně si těsto zaděláme
  • Těsto by mělo být tužší, ale vláčné
  • Vytvarujeme bochánek, který umístíme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a dáme ho na teplé místo kynout
  • Těsto necháme kynout, alespoň hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem
  • Mezitím se připravíme ořechovou náplň do frgálu
  • Nalijeme si smetanu do hrnce a zahříváme
  • Přisypeme cukr a směs přivedeme k varu
  • Když je cukr rozpuštěný, tak přisypeme namleté ořechy
  • Intenzivně mícháme asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne, pak přiléváme pomerančovou šťávu a odstavíme stranou
  • Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny
  • Těsto rozválíme do tvaru koláče a přeneseme ho na pečící plech
  • Asi centimetrové okrajem nejdříve potřeme žloutkem
  • Naneseme náplň a rovnoměrně jí po celém povrchu frgálu rozetřeme
  • Koláč necháme takto ještě pár minut odpočívat, aby ještě nakynulo
  • Poté frgály dáváme do trouby a pečeme přibližně 20 minut
  • Hotový ještě horký frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu
Kynutý koláč plněný ořechovou směsí.
Zdroj: apetitonline.cz

Frgál se švestkovými povidly

Že švestek není nikdy dost? Potom si je přidejte i na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho se švestkovými povidly. Povidla a perník je kombinace, která neklame.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Na náplň

  • 250 g povidel
  • 50 ml rumu
  • 40 g perníku (namletého)
  • Lžička perníkového koření

Na drobenku

  • 110 g hrubé mouky
  • 55 g másla (změklého)
  • 55 g cukru krupice
  • Špetka soli

Na dokončení

  • 200 g másla (rozpuštěného)
  • Rum
  • 50 g perníku (nastrouhaného)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  • Ve větší míse smícháme rozdrobené droždí s vlažným mlékem a na teplém necháme vzejít kvásek
  • Když je kvásek hotový přidáme do něj zbylé ingredience na těsto
  • Začneme zapracovávat těsto, které je hladké a měkké
  • Mísu s těstem přikryjeme a necháme ho na teplém místě nakynout
  • Mezitím si na povidlovou náplň smícháme povidla, rum, perníkové koření a perník
  • Náplň smícháme, dokud není jednotná a hladká
  • Na drobenku si smícháme všechny potřebné ingredience a vypracujeme sypkou směs
  • Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, které na pomoučené ploše rozválíme
  • Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
  • Centimetrové okraje koláče potřeme rozpuštěným máslem
  • Na takto připravené těsto naneseme a rovnoměrně rozetřeme povidlovou náplň
  • Celý koláč posypeme drobenkou
  • Než frgál umístíme do trouby, tak ho ještě necháme alespoň 30 minut nakynout
  • Koláč v troubě pečeme 8-10 minut
  • Ihned po vyndání z trouby frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu
  • Posypeme nastrouhaným perníkem a počkáme až vychladnou
Moravský koláč s drobenkou a švestkovými povidly.
Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Receptů na fgály je mnoho, ale co je vlastně tajemstvím chutného a vláčného těchto koláčů z Moravy? Jsou to zejména kvalitní suroviny, do kterých se opravdu vyplatí investovat, protože suroviny jsou základ. V dobách minulých se používalo kachní sádlo, proto valašské koláče chutnaly tak delikátně. V dnešní době je možné tyto suroviny, do jisté míry nahradit kvalitní Herou nebo klasickým máslem. Pokud máte možnost dejte přednost domácím vajíčkům proti kupovaným a také domácímu mléku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X