Co je/jsou Galantina

Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso bez kostí, které je naplněné velmi jemnou kašovitou nádivkou. Naplněné maso se svine a vaří, nikoliv peče. Nádivka v tomto případě tvoří důležitou součást. Většinou se připravuje z jiného druhu masa, mele se velmi najemno – většinou dvakrát a pikantněji koření. Do umleté nádivky se přidávají nadrobno nakrájené další suroviny. Může to být například šunka, drobné kousíčky jater, ale i sekané mandle, dušené kousky hub a podobné suroviny, které tvoří mozaiku nádivky. Udržení tvaru se před vařením zajistí sešitím nebo ovázáním. Pro dobrou chuť se galantina vaří ve vývaru, ale může se vařit i v páře. Podává se zásadně studená, nakrájená na velmi jemné plátky. Pro slavnostnější příležitosti a do studeného bufetu se potírá nebo zdobí rosolem.