Chutné recepty na španělskou studenou polévku! Znáte gazpacho? Inspirujte se v našem článku

Hledáte něco, co vás zasytí a zároveň osvěží?

Připravte si jeden z těchto delikátních receptů na španělské gazpacho jinak známé, jako studená polévka!

Budou vám chutnat všechny! Jsou tak osvěžující.

Klasická polévka gazpacho

Tento originální recept na studenou polévku vás nejen osvěží, ale dodá i potřebné tekutiny během horkých letních dnů.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg zralých římských rajčat (rozpůlených a zbavených jader)
  • 500 g okurky (oloupaná a zbavená semínek)
  • 1 středně zelená paprika (bez jader)
  • ½ malé červené cibule (oloupané)
  • 2 malé stroužky česneku (oloupané)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sherry octa
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • ½  lžičky černého pepře
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 silný plátek bílého chleba (zbavený kůrky)

Na ozdobu (volitelné)

  • domácí krutony
  • nasekané čerstvé bylinky
  • kapka olivového oleje
  • zbytky nasekaných ingrediencí na gazpacho

Postup

  • Smíchejte všechny ingredience dohromady v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  • Mixujte po dobu 1 minuty, nebo dokud polévka nedosáhne požadované konzistence.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem a/nebo kmínem.
  • Nechte chladit v uzavřené nádobě po dobu 3 až 4 hodin do úplného vychladnutí.
  • Gazpacho podávejte vychlazené, ozdobené dle vašeho výběru.
Tradiční studená polévka z vyzrálých rajčat, ozdobená cherry rajčaty.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Gazpacho s melounem

Tento recept na melounovou studenou polévku je dokonalou rovnováhou slaného a sladkého, je plný příjemných čerstvých ingrediencí a vždy je tak osvěžující.

Co budeme potřebovat

  • 700 g na kostky nakrájeného čerstvého melounu
  • 3 velká římská rajčata (rozpůlená a zbavená jádřince)
  • 200 g okurky (oloupaná a zbavená semínek)
  • 1 střední červená paprika bez jader
  • ½ malé červené cibule (oloupané)
  • 2 malé stroužky česneku (oloupané)
  • 20 g čerstvých lístků máty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce sherry octa
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • 1 silný plátek bílého chleba (zbavený kůrky)

Na ozdobu (volitelné)

  • domácí krutony
  • nasekaná čerstvá máta
  • kapka olivového oleje

Postup

  • Smíchejte všechny ingredience dohromady v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  • Mixujte po dobu 1 minuty, nebo dokud polévka nedosáhne požadované konzistence.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem a/nebo kmínem.
  • Nechte chladit v uzavřené nádobě po dobu 4 hodin do úplného vychladnutí.
  • Podávejte vychlazené.
Růžová studená polévka ozdobená květinami a rajčátky.
Zdroj: wavesinthekitchen.com

Kukuřičné gazpacho s lososem a rýžovými krutony

Tento recept na studenou polévku z kukuřice a s lososem je jedním z nejlepších, které kdy ochutnáte. Vše závisí správné zelenině a koření. S naším postupem dojdete k dokonalosti.

Co budeme potřebovat

  • 125 g krátkozrnné bílé sushi rýže
  • 1 lžíce rýžového octa volitelně
  • 2 nahrubo nakrájená žlutá rajčata
  • 1 žlutá paprika (nasekaná a nakrájená)
  • 200 g kukuřice (oloupeme a odstraníme zrna)
  • 1 jalapeño (nakrájená)
  • 1 limetka
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ šálku slunečnicového oleje
  • 500 g lososa
  • Sůl
  • černý pepř podle chuti

Postup

  • V rýžovaru nebo na sporáku uvařte rýži podle návodu na obalu.
  • Předehřejte troubu na 150 stupňů.
  • Když je rýže hotová, zakápněte ji rýžovým octem a promíchejte.
  • Poté mokrou rukou vtlačte rýži do formiček, abyste vytvořili 2 cm vysoké placky. Ty dejte na 15 minut do mrazáku.
  • Do mixéru přidejte rajče, papriku, kukuřičná zrna, jalapeňo a šťávu z jedné limetky.
  • Přidejte ocet a olivový olej, mixujte, dokud nezískáte hladkou polévku.
  • Pokud je vaše polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby 2 lžíce ledové vody.
  • Gazpacho nalijte do misky, dochuťte solí a pepřem podle chuti a podle potřeby přidejte olivový olej.
  • Dejte do lednice vychladit.
  • Celý plát lososa položte na plech vyložený pečicím papírem. Dochuťte solí a pepřem a pečte při 150 stupních po dobu 14-15 minut.
  • Zatímco se losos peče, přiveďte litinovou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte slunečnicový olej.
  • Opékejte mražené rýžové placky asi 2–3 minuty z každé strany nebo do zlatohněda.
  • Lososa vyndejte z trouby a nakrájejte ho na velké kousky.
  • Do misky dejte porci vychlazené polévky.
  • Přidejte nakrájené a usmažené rýžové krutony, a poté přidejte velké kousky lososa.
  • Na závěr pokapejte olivovým olejem a nastrouhejte černý pepř!

Kde najít tu nejlepší pánev, abyste si mohli připravit ten nejlepší recept na španělské gazpacho? No u nás! Podívejte se na naší recenzi ocelových pánví.

Žluté krémové gazpacho s lahodným lososem a křupavým rýžovým krekrem.
Zdroj: justine_snacks

Studená polévka z mandlí

Tento recept je na takzvané bílé gazpacho z mandlí. Ochutnejte jeho netradiční podobu. Uvidíte, jak vám zachutná!

Co budeme potřebovat

  • 170 g blanšírovaných mandlí
  • 720 ml studené vody
  • 1 až 2 střední stroužky česneku
  • 225 g čerstvého rustikálního chleba bez kůrky
  • sůl
  • 1 ½ sherry octa
  • 1 ½ lžíce panenského olivového oleje

Na ozdobu

  • Zelené hrozny bez pecek
  • drcené pražené mandle
  • plátky čerstvé máty

Postup

  • V mixéru smíchejte mandle s vodou a česnekem a mixujte při vysoké rychlosti.
  • Přidejte chléb a mixujte, dokud směs nebude velmi hladká.
  • Dochuťte solí, poté vmíchejte ocet a olivový olej.
  • Pokud používáte méně výkonný mixér, možná budete v tomto okamžiku potřebovat propasírovat polévku přes jemné síto.
  • Dejte polévku do uzavřené nádoby a chlaďte, dokud není dobře vychlazená, alespoň 2 hodiny, ale klidně až 2 dny.
  • K servírování nakrájejte hrozny na menší kousky a posypte mandlemi, mátou a olivovým olejem jen tolik, abyste obalili. Dochuťte solí.
  • Polévku dobře protřepejte nebo promíchejte. Zkontrolujte konzistenci a v případě potřeby zřeďte studenou vodou.
  • Navrch nandejte hrozny a lehce pokapejte olivovým olejem.
Mističky plné bílé krémové studené polévky se zelenými hrozny.
Zdroj: thekitchn.com

Čemu se vyhnout při přípravě gazpacha?

Přílišné zpracování ingrediencí: Gazpacho by mělo mít mírně podsaditou texturu, takže dávejte pozor, abyste ingredience příliš nerozmačkali.

Použití nedozrálé nebo přezrálé zeleniny: Chuť polévky bude záviset na kvalitě ingrediencí, takže pro nejlepší chuť použijte čerstvou, zralou zeleninu.

Vynechání chleba: Chléb je klíčovou složkou gazpacho, protože pomáhá zahustit polévku a dát jí krémovou texturu.

Použití příliš velkého množství octa: Gazpacho by mělo mít vyvážené chutě, takže dejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho octa, který by mohl přebít ostatní ingredience.

Nesprávné koření: Před podáváním polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

Nechladit polévku před podáváním: Gazpacho se obvykle podává chlazené, takže před podáváním nezapomeňte polévku alespoň na několik hodin vychladit, aby se chutě spojily.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X