Ochutnejte lahodné recepty na mrkev v glazuře. Je skvělá! Nic lepšího jste nejedli

Co s tím, když zelenina nikomu nechutná, ale je potřeba?

Připravte si tyto recepty na glazovanou mrkev.

Vychutnejte si jí v její sladké podobě například na medu nebo s hnědým cukrem.

Glazovaná mrkev s medem

Tyto medem glazované mrkve jsou jednoduchým receptem na plech, který ji promění každodenní na ohromující sladko-slanou přílohu.

Co budeme potřebovat

  • 910 g mrkve (oloupané)
  • 85 g medu
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla nebo ghí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • petržel, tymián nebo jiné bylinky na ozdobu (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů.
  • Poté nakrájejte mrkev na délku.
  • V míse promíchejte nakrájenou mrkev s medem, česnekem, máslem, olejem a kořením.
  • Mrkev vyložíme na plech a rozprostřeme.
  • Pečte 20-25 minut, v polovině otočte.
  • Můžete také 2–3 minuty grilovat, aby okraje zkaramelizovaly.
  • Mrkev přendejte do servírovací misky a ozdobte nasekanými bylinkami.

Glazovaná karotka a cuketa
K tomuto receptu přidejte ještě 600 g cukety.
Cuketu přidejte do mísy s medovou směsí v kroku 3.
Mrkev pečte ve středně vyhřáté troubě 180°C 20 minut. Otočte mrkev.
Zvyšte teplotu na 200 °C. Umístěte cuketu na plech na mrkev.
Pečte dalších 20 minut, v polovině otočte cuketu nebo dokud zelenina nezměkne.

Pekáč plný sladké opečené mrkve obalené v medové polevě.
Zdroj: dontgobaconmyheart.co.uk

Mrkev glazovaná v hnědém cukru

Tato glazovaná mrkev je vyrobena z jednoduché směsi hnědého cukru a másla. Směs vytváří sladkou a jemnou polevu, která se skvěle hodí k přirozeně sladké mrkvi. Je to vynikající příloha ke svátečním pokrmům na Velikonoce nebo rodinnou večeři.

Co budeme potřebovat

  • 450 g mrkve
  • 120 ml vody
  • 2 lžíce másla
  • 40 g hnědého cukru
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Smíchejte mrkev s vodou, máslem a hnědým cukrem ve středním hrnci. Promíchejte.
  • Směs přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na střední a pokračujte ve vaření, přičemž podle potřeby upravujte teplotu, aby se mrkev stále lehce vařila, asi 20 až 30 minut nebo dokud mrkev nezměkne a tekutina se neodpaří.
  • Často míchejte, aby nedošlo k připálení. V případě potřeby přidejte více vody.
  • Tekutiny se vyvaří a voda se odpaří, takže mrkev zůstane uvařená a pěkně zesklovatělá se sirupem z hnědého cukru.
  • Mrkev podle chuti osolte a opepřete.

Na tento recept na glazovanou mrkev se nejlépe hodí malá, tenká mrkev nebo baby karotka. Pokud máte velkou, tlustou mrkev, která se vám nevejde do hrnce, nejprve ji nakrájejte před vařením na menší kousky.
Mrkev není třeba před vařením loupat. Jen se ujistěte, že jste ji před vařením důkladně očistili.
Variace receptů
Koření může tomuto sladkému pokrmu přidat pěkný chuťový efekt. Zkuste přidat trochu kajenského nebo červeného pepře.
Šťáva z čerstvé citronové šťávy dodá mrkvi trochu barvy.
Zkuste glazovanou mrkev posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petržel, tymián nebo oregano.

Baby karotka v pánvi obalená ve sladké polevě z hnědého cukru.
Zdroj: nelliebellie.com

Baby karotka glazovaná s estragonem

Vychutnejte si sladkost malé baby mrkve přelité v glazované estragonové polevě.

Co budeme potřebovat

  • 250 ml studené vody
  • 40 g másla (nakrájeného)
  • 1 lžička bílého cukru
  • 1 malá snítka čerstvého estragonu
  • 8 kusů/2 svazky baby mrkve (oloupané)

Postup

  • Do velké pánve dejte vodu, máslo, cukr a estragon.
  • Přidejte mrkev a okořeňte.
  • Umístěte pánev na mírnou teplotu.
  • Přikryjte a vařte 5 minut nebo dokud mrkev nezměkne.
  • Odkryjte a zvyšte teplotu na středně vysokou.
  • Vařte 5–7 minut nebo dokud se tekutina téměř nevypaří a mrkev lehce zkaramelizuje.
  • Jemně pánví zatřeste, aby se mrkev obalila v polevě.

Aby váš recept na glazovanou mrkev mohl být opravdu dobrý potřebujete kvalitní pánev. Tu si můžete vybrat z naší recenze na ocelové pánve, se kterými vaření půjde jedna radost.
Dalším skvělým způsobem, jak oživit nezáživnou karotku jsou recepty na dušenou mrkev. Zkuste ty naše!

Mrkev obalená ve sladké polevě s estragonem.
Zdroj: damndelicious.net

Je mrkev opravdu dobrá pro oči?

Dlouho se věřilo, že konzumace mrkve podporuje zdraví očí a zlepšuje váš zrak, zejména v noci.

Ačkoli je to pravda, propojení mezi mrkví a zrakem pochází z mýtu.

Během druhé světové války začali piloti britského královského letectva poprvé používat radar k zaměřování a sestřelování nepřátelských letadel. Ve snaze udržet tuto novou technologii v tajnosti byla vizuální přesnost pilotů – zejména v noci – připisována konzumaci mrkve.

To vedlo k dlouhodobé propagandistické kampani, která propagovala mrkev pro lepší zrak. Toto přikrášlené spojení mezi konzumací mrkve a zlepšeným nočním viděním přetrvává dodnes.

Nicméně, i když to není úplně ta kouzelná potrava pro oči, za kterou byly prodávány během druhé světové války, mrkev obsahuje určité sloučeniny, které jsou dobré pro vaše oči.

Mrkev je bohatým zdrojem beta karotenu a luteinu, což jsou antioxidanty, které mohou pomoci předcházet poškození očí způsobenému volnými radikály.

Oranžová mrkev má obzvláště vysoký obsah beta karotenu, který vaše tělo přemění na vitamín A. Nedostatek vitamínu A může vést k šero slepotě, kterou lze často zvrátit jeho doplněním.

Vitamin A je potřebný k tvorbě rodopsinu, což je červenofialový pigment citlivý na světlo ve vašich očních buňkách, který vám pomáhá vidět v noci.

Vaše tělo vstřebává a využívá beta karoten efektivněji, když jíte vařenou mrkev namísto syrové.

Žlutá mrkev obsahuje nejvíce luteinu, který může pomoci předcházet takzvané makulární degeneraci, což je stav, kdy je vaše vidění postupně rozmazané nebo ztracené.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X