Glazování

Jde o rychlou techniku, která se používá k vytvoření hladkého a lesklého povrchu na potravinách, která bývá také někdy označována jako glazura.

Čím se glazuje?

Používají se různé tekutiny, obvykle pivo, víno nebo tvrdý alkohol, glazovat ale jde i mlékem, vejci, balzamikovým octem, sójovou omáčkou nebo třeba medem. Tekutiny odpařujeme do konzistence sirupu.

Hotové výrobky studené kuchyně se glazují želatinou. Ovocné koláče se dobře glazují po upečení zředěnou řídkou marmeládou, malým množstvím ovocného rosolu nebo želatinou.

Co se nejvíce a nejčastěji glazuje ?

K oblíbeným úpravám glazováním patří zelenina.

Jak se zelenina glazuje ?

Zelenina se krátce podusí v tenké vrstvě s trochou másla a vody. Na konci získáte měkkou a perfektně ochucenou zeleninu, která je potažená jemnou omáčkou z másla a zeleninové šťávy.

Jakou glazovat zeleninu?

Nejlépe glazování prospívá kořenové zelenině. Mrkev, celer bulvový i řapíkatý, černá ředkev, ředkvičky. Výborné jsou i lusky čerstvých fazolek nebo hrášku. Křehká a křupavá zelenina je po krátkém glazování bude neuvěřitelně lahodná a chutná, když ji doplníte i vhodnými bylinkami.

Na co si dát pozor?

  • příliš velké kusy zeleniny, na povrchu bude rozvařená a uvnitř syrová
  • příliš vodnatá omáčka, začít vždy s malým množstvím
  • opakované přihřívání zeleniny, zelenina bude rozměklá

zdroj : andrewzimmern.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00