Glutaman sodný

Glutaman sodný typické dochucovadlo asijské kuchyně

Jedná se o nejpoužívanější potravinářskou přísadu, která se díky své výrazné chuti přidává do potravinářských výrobků za účelem zintenzivnění chuti.

Přirozeně se vyskytuje v kyselině glutamanové, která je součástí masa, zeleniny, ryb, sýrů nebo kravského mléka a svou chutí připomíná maso. V lidském těle se kyselina glutamová podílí například na metabolismu tuků nebo detoxikaci amoniaku. Má významný vliv na činnost nervové soustavy. Funguje jako přenašeč nervových vzruchů v mozku.

Kdy glutaman sodný škodí a kdy ne ?

Škodlivý se stává v případě uměle vyrobené formy. Pokud je součástí zmiňovaných potravin, škodlivý rozhodně není.

Jak glutaman sodný nahradit ?

Vynechat ho při dochucování a raději nahradit kvalitním masovým vývarem. Vývar můžeme použít i  jako základ pro omáčky, šťávy nebo jiné zeleninové polévky. Při přípravě jídel kupovat čerstvé suroviny a nepoužívat rychlé a instantní pokrmy.

V čem je hlavně obsažen průmyslově vyrobený glutaman sodný ?

Glutamát sodný je součástí různých kořenících směsí a aromat, takže ho  najdeme ve spoustě instantních a trvanlivých potravin.  Dále pak  v konzervovaných jídlech, uzeninách a sójových omáčkách.

Jaký vliv má na naše zdraví pravidelná konzumace průmyslově vyrobeného glutamanu ?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil zásadně omezovat příjem potravin s přidaným glutamátem. Jako nežádoucí účinky na člověka při příjmu vyšších dávek glutamanů se nejčastěji projevují bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. Někteří lidé mohou na vyšší dávky glutamanu sodného reagovat intolerancí, která se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, pocením, závratěmi, pálením žáhy, bušením srdce nebo dokonce zvracením.

Glutaman sodný

zdroj : www.istockphoto.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také