Ochutnejte italské bramborové noky na 7 různých způsobů. Je to lahůdka!

Nemůžete se nabažit italské kuchyně?

Pak nezapomeňte vyzkoušet naše recepty na gnocchi!

Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem.

Je na vás, zda noky koupíte již hotové či si připravíte své domácí dle našeho návodu.

Tak pojďme na to!

Krémové toskánské noky s lososem

Tyto gnocchi s lososem a baby špenátem ve smetanové omáčce ze sušených rajčat jsou luxusní pochoutkou, kterou si připravíte za pouhých 10 minut!

Ingredience

  • 350 g gnocchi
  • 30 g sušených rajčat
  • 100 g crème fraîche
  • 120 g baby špenátu
  • 2 x 110 g filety lososa bez kůže
  • 5 g bazalky
  • 1 stroužek česneku

Postup

  1. Rozehřejte velkou pánev se širokým dnem (nejlépe nepřilnavou) s olivovým olejem na středně vysokém plameni.
  2. Jakmile je olej rozpálený, přidejte gnocchi a vařte 6–8 minut.
  3. Nemíchejte je příliš často, předejdete tak jejich poničení.
  4. Mezitím rozehřejte samostatnou velkou pánev se širokým dnem (nejlépe nepřilnavou) s kapkou olivového oleje na středně vysokém plameni.
  5. Po zahřátí přidejte filety lososa (kůží dolů), ochuťte špetkou soli a pepře a opékejte 5–6 minut, jednou v polovině restování otočte.
  6. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo.
  7. Sušená rajčata nakrájejte nahrubo.
  8. Přidejte nakrájený česnek a nakrájená sušená rajčata do pánve s kouskem másla a vařte 1 minutu, dokud nebude vše voňavé a všechno máslo se nerozpustí.
  9. Poté snižte teplotu na střední a přidejte crème fraîche se 2 lžícemi studené vody a špetkou soli a pepře.
  10. Vařte další 2-3 minuty, nebo dokud není losos propečený.
  11. Špenát omyjte a poté osušte kuchyňskou utěrkou.
  12. K gnocchi přidejte do pánve omytý špenát a vařte 1–2 minuty, dokud nezačne vadnout.
  13. Špenátové gnocchi přelijte krémovou omáčkou, ozdobte lístky bazalky a posypte trochou drceného černého pepře.
  14. Užijte si to!
Noky s lososem a baby špenátem ve smetanové omáčce ze sušených rajčat servíroné na talíři s vedle položenou vidličkou.
www.gousto.co.uk

Vyzkoušejte i naše nejlepší lososové recepty na 7 způsobů. Jsou rychlé, zdravé a výživné!

Domácí gnocchi s kachním ragú

Báječný tradiční recept ze střední Itálie, který je vydatný a sytý a skvěle se hodí pro zvláštní příležitosti či jako nedělní oběd.

Ingredience

Na gnocchi:

  • 1 kg moučných brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánu

Na kachní ragú:

  • 1 kg kachních kousků
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, umyté a nakrájené najemno
  • 2 stonky řapíkatého celeru, umyté a nakrájené nadrobno
  • 450 g rajčatové passaty
  • 2 lžíce rajčatového protlaku smíchaného s horkou vodou
  • 1/2 sklenice bílého vína
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje.
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Brambory uvařte v mírně osolené vodě doměkka.
  2. Slijte.
  3. Brambory oloupejte a rozšťouchejte, abyste je trochu rozmělnili.
  4. Gnocchi musí být připravovány z brambor, které jsou ještě teplé, takže je nenechte vystydnout.
  5. Poté do mísy dejte bramborové pyré s moukou, vejcem, parmezánem a špetkou soli.
  6. Dobře promíchejte, vyklopte na pomoučený vál a hněťte, dokud nezískáte měkké elastické těsto.
  7. Nehněťte příliš ani příliš silně.
  8. Čtvrtinu těsta odřízněte a zbytek přikryjte utěrkou.
  9. Znovu pomoučněte pracovní plochu.
  10. Čtvrtku rozdělte na dvě části a z každého kusu vyválejte hada tlustého jako váš palec a nakrájejte ho na kousky 2–3 cm široké.
  11. Lehce zatlačte do noků hroty vidličky, abyste vytvořili drážky.
  12. Hotové noky dejte stranou na lehce pomoučený tác.
  13. Řapíkatý celer a mrkev omyjte a nakrájejte nadrobno.
  14. Cibuli nakrájejte také nadrobno.
  15. Kousky kachny omyjte a osušte.
  16. Do kůže vetřete trochu soli a pepře.
  17. Zahřejte olivový olej v hluboké pánvi.
  18. Orestujte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, dokud nezačnou měknout.
  19. Přidejte kousky kachny kůží dolů a restujte, dokud kůže nezačne hnědnout.
  20. Poté je otočte a druhou stranu lehce opečte.
  21. Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol.
  22. Podle chuti osolte, opepřte a v horké vodě mírně rozpusťte rajčatovou passatu a rajčatový protlak.
  23. Vařte, dokud není kachna propečená, asi 45–60 minut v závislosti na velikosti kousků.
  24. Když je hotová, vyndejte ji z omáčky.
  25. Nechte ji trochu vychladnout a maso odřízněte od kostí a odstraňte kůži.
  26. Kachnu nakrájejte na malé kousky.
  27. Noky uvařte v mírně osolené vroucí vodě.
  28. Hotové jsou, když vyplavou na povrch.
  29. Vyjměte je děrovanou lžící a přidejte do kachního ragú.
  30. Vše smíchejte s několika lžícemi strouhaného parmezánu.
  31. Ihned podávejte posypané čerstvým rozmarýnem, případně ještě strouhaným sýrem.
Noky s ragú z kachny servírované na talíři s vidličkou.
www.the-pasta-project.com

Noky s pikantní italskou klobásou

Připravte si tento pokrm jako rychlou a snadnou večeři. Je krásně krémový a má skvělý šmrnc. Zamilujete si ho!

Ingredience

  • 300 g pikantní italské klobásy (např. Salsiccia)
  • 1/2 střední cibule, nakrájená
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce nasekaných kalábrijských chilli papriček nebo podle chuti
  • 1,5 šálku kuřecího vývaru nebo 50/50 kuřecí vývar a suché bílé víno
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 500 g gnocchi, nevařených
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu + extra na podávání
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Klobásy vyjměte ze střívek a rozdrobte je do hluboké pánve spolu s cibulí.
  2. Za občasného míchání restujte 7–10 minut, nebo dokud klobása pěkně nezhnědne.
  3. Vmíchejte česnek, dijonskou hořčici a kalábrijské chilli papričky a restujte 30 sekund.
  4. Přidejte kuřecí vývar a smetanu.
  5. Seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
  6. Vmíchejte noky (nemusíte je nejprve vařit!).
  7. Pokračujte ve vaření po dobu 8-10 minut za občasného míchání, nebo dokud omáčka nezhoustne a noky nejsou hotové.
  8. Sundejte pánev z ohně a vmíchejte parmezán a bazalku.
  9. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a ihned servírujte s extra nastrouhaným parmezánem, chcete-li.
Noky v krémové omáčce s italskou uzeninou servírované na pánvi.
www.saltandlavender.com

Gnocchi s kuřecím masem v krémové omáčce

Měkké noky, bohatá smetanová omáčka, šťavnatá kuřecí stehna a čerstvý špenát dohromady vytváří naprosto delikátní kombinaci, kterou si jednoduše zamilujete. Vychutnejte si každé sousto tohoto jednoduchého receptu, který budete mít hotový za méně než 30 minut!

Ingredience

  • 500 g gnocchi
  • 650 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička italského koření
  • 5 lžic másla
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 240 ml kuřecího vývaru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku nastrouhané mozzarelly
  • 4 šálky baby špenátu
  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu k podávání
  • 1 lžička vloček červené chilli papričky, volitelně

Postup

  1. Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte gnocchi podle návodu na obalu; dobře sceďte a dejte stranou.
  2. Mezitím ochuťte kuřecí maso solí, pepřem, paprikou a ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla.
  3. Přidejte kuřecí stehna na pánev v jedné vrstvě a vařte dozlatova a propečte, dokud nedosáhnete vnitřní teploty 74ºC, asi 4-5 minut z každé strany.
  4. Vyjměte kuřecí stehna z pánve a dejte stranou.
  5. Ve stejné pánvi rozpusťte zbývající 3 lžíce másla.
  6. Přidejte cibuli a restujte za častého míchání, dokud nezměkne, asi 2-3 minuty.
  7. Vmíchejte česnek a italské koření a restujte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  8. Postupně zašlehejte kuřecí vývar a za stálého šlehání vařte asi 2 minuty.
  9. Vmíchejte smetanu ke šlehání a nastrouhanou mozzarellu a vařte, dokud se vše nespojí a směs nezhoustne, asi 1-2 minuty; dochuťte solí a pepřem, dle chuti.
  10. Vmíchejte gnocchi a špenát a vařte, dokud špenát nezvadne, asi 1-2 minuty.
  11. Uvařená kuřecí stehna vraťte na pánev s gnocchi a špenátem.
  12. Ihned podávejte s čerstvou nasekanou petrželkou, vločkami červené chilli papričky a parmezánem.
  13. Užijte si to!
Noky s bohatou smetanovou omáčkou, kuřecími stehny a čerstvým spenátem servírované v pánvi se lžící.
www.eatwell101.com

Máme pro vás také recepty na vynikající omáčky k těstovinám 7x jinak aneb připravte si snadné a rychlé jídlo kdykoli během dne!

Noky s žampiony a baby špenátem

Tyto krémové noky s omáčkou ze žampionů a s baby špenátem jsou skvělou večeří, kterou se nemusíte stydět servírovat ani těm největším fajnšmejkrům. Navíc ji připravíte v jedné pánvi a to za méně než 30 minut!

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 střední cibule, nakrájená
  • 340 g nakrájených žampionů
  • 2-3 stroužky nasekaného česneku
  • 3 špetky italského koření
  • 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • 1/3 šálku suchého bílého vína
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 500 g nevařených gnocchi
  • 1 štědrá hrst baby špenátu
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka, nasekaná, podle chuti

Postup

  1. Přidejte olivový olej na pánev na středně vysokou teplotu.
  2. Přidejte cibuli a opékejte 5 minut za občasného míchání.
  3. Je v pořádku, když lehce zhnědne.
  4. Přidejte žampiony, česnek a italské koření.
  5. Pokračujte ve vaření za občasného míchání dalších 5 minut.
  6. Vmíchejte dijonskou hořčici a bílé víno.
  7. Nechte probublávat asi minutu.
  8. Přidejte smetanu a gnocchi.
  9. Počkejte, až začne směs znovu bublat, poté pánev přikryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
  10. Vařte 3 minuty.
  11. Vmíchejte špenát, znovu pánev přikryjte a vařte 3 minuty.
  12. Vmíchejte parmezán a dochuťte solí a pepřem.
  13. Ochutnejte, gnocchi by měly být měkké.
  14. Pokud ne, pokračujte ve vaření dalších pár minut.
  15. Ozdobte čerstvou petrželkou.
  16. Ihned podávejte s nastrouhaným parmezánem.
Krémové noky s omáčkou ze žampionů a s baby špenátem servírované na talíři s vidličkou.
www.saltandlavender.com

Zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarellou

Tento pokrm se rychle zařadí na seznam vašich oblíbených večeří. Je neuvěřitelně snadný, takže přijde vhod, když budete mít málo času na vaření a zároveň si budete chtít skvěle pochutnat.

Ingredience

  • 680 g chlazených gnocchi
  • 2 šálky rajčatové omáčky s bazalkou
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 a 1/3 šálku cherry rajčat
  • 230 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na 6-8 plátků
  • 2 lžíce čerstvé bazalky, natrhané nebo použijte celé malé lístky, na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Postříkejte střední zapékací misku olejem ve spreji.
  3. Nalijte rovnoměrně 1 šálek rajčatové omáčky do zapékací mísy.
  4. Zakápněte 3 lžícemi smetany ke šlehání a promíchejte (nemusí být plně zapracována).
  5. Přidejte polovinu cherry rajčat.
  6. Přiveďte k varu velký hrnec s neosolenou vodou.
  7. Noky vařte asi 1/3 doby uvedené na obalu.
  8. Noky dobře sceďte a ihned přendejte do zapékací mísy a rozprostřete.
  9. Vsypte zbývající rajčata a poté rovnoměrně přilijte zbývající šálek rajčatové omáčky.
  10. Navrch dejte mozzarellu.
  11. Pečte v předehřáté troubě, dokud omáčka nezačne bublat, asi 10 – 12 minut.
  12. Ozdobte bazalkou a podávejte teplé.
Noky pečené s omáčkou z rajčat, mozzarellou a bazalkou servírované v zapékací míse.
www.cookingclassy.com

Připravte si také některý z našich receptů na zapékané těstoviny. Vyzkoušejte různé kombinace chutí a ingrediencí!

Noky s česnekovo-sýrovou omáčkou

Ochutnejte tyto skvělé gnocchi s krémovou omáčkou s česnekem a parmezánem. Příprava tohoto pokrmu zabere pouhých 15 minut a je tak ideálním kandidátem na večeři během týdne.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 6-8 šalvějových listů
  • 600 g gnocchi
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu plus další 1 lžíce volitelně
  • sůl, podle chuti
  • kajenský pepř dle chuti   

Postup

  1. Přidejte olivový olej do pánve a rozpalte ji na vysokém plameni.
  2. Přidejte nasekaný česnek a šalvěj, restujte 10 sekund.
  3. Do pánve přidejte gnocchi, rovnoměrně je rozprostřete a jemně promíchejte.
  4. Přidejte kuřecí vývar, smetanu ke šlehání, parmezán, sůl a kajenský pepř.
  5. Vařte za častého, ale mírného míchání asi 3–4 minuty, nebo dokud nejsou gnocchi propečené a uvnitř měkké.
  6. Gnocchi posypte strouhaným parmezánem a ihned podávejte.
Noky s krémovou omáčkou s česnekem a parmezánem servírované v misce a posypané čerstvou bylinkou.
www.fortheloveofcooking.net

Tipy, jak připravit ty nejlepší domácí gnocchi

  • Vyberte ty správné brambory. Moučné brambory dodávají gnocchi lehkou texturu.
  • Vaření neoloupaných brambor vcelku pomáhá zabránit tomu, aby absorbovaly přebytečnou vodu. Slupku odstraňte co nejdříve, aby se pára spíše uvolnila, než aby se vstřebala do dužiny.
  • Použijte lis na brambory. To zajistí jemnou a vzdušnou texturu.
  • Z ještě teplých brambor vypracujte těsto. Tím podpoříte, že se vejce krásně spojí s těstem.
  • Šetřete s moukou. Přesné množství se bude lišit v závislosti na mouce, bramborách a vlhkosti ve vaší kuchyni, ale další mouku přidávejte střídmě. Chcete tolik, aby těsto drželo pohromadě, ale ne tolik, aby gnocchi ztěžkly.
  • Těsto nepřepracovávejte. Těsto pak může ztvrdnout.
  • Než vytvarujete všechny noky, udělejte a uvařte jich jen pár. Pokud se noky rozpadnou, přidejte do těsta více mouky.
  • Zmražte je.  S mraženými noky se snáze manipuluje než s čerstvými a při vaření lépe drží tvar.
  • Nepřevařujte. Pokud se vaše noky vaří příliš dlouho, mohou absorbovat příliš mnoho vody a budou žvýkavé.
  • Nepoužívejte cedník. Jemné noky se mohou při cezení rozmáčknout. Vyjměte je z hrnce pomocí děrované lžíce a jemně promíchejte s libovolnou omáčkou.

A jak se vám naše dnešní recepty s gnocchi líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X