Nemůžete se nabažit italské kuchyně?
Pak nezapomeňte vyzkoušet naše recepty na gnocchi!
Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem.
Je na vás, zda noky koupíte již hotové či si připravíte své domácí dle našeho návodu.
Tak pojďme na to!
Krémové toskánské noky s lososem
Tyto gnocchi s lososem a baby špenátem ve smetanové omáčce ze sušených rajčat jsou luxusní pochoutkou, kterou si připravíte za pouhých 10 minut!
Ingredience
- 350 g gnocchi
- 30 g sušených rajčat
- 100 g crème fraîche
- 120 g baby špenátu
- 2 x 110 g filety lososa bez kůže
- 5 g bazalky
- 1 stroužek česneku
Postup
- Rozehřejte velkou pánev se širokým dnem (nejlépe nepřilnavou) s olivovým olejem na středně vysokém plameni.
- Jakmile je olej rozpálený, přidejte gnocchi a vařte 6–8 minut.
- Nemíchejte je příliš často, předejdete tak jejich poničení.
- Mezitím rozehřejte samostatnou velkou pánev se širokým dnem (nejlépe nepřilnavou) s kapkou olivového oleje na středně vysokém plameni.
- Po zahřátí přidejte filety lososa (kůží dolů), ochuťte špetkou soli a pepře a opékejte 5–6 minut, jednou v polovině restování otočte.
- Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo.
- Sušená rajčata nakrájejte nahrubo.
- Přidejte nakrájený česnek a nakrájená sušená rajčata do pánve s kouskem másla a vařte 1 minutu, dokud nebude vše voňavé a všechno máslo se nerozpustí.
- Poté snižte teplotu na střední a přidejte crème fraîche se 2 lžícemi studené vody a špetkou soli a pepře.
- Vařte další 2-3 minuty, nebo dokud není losos propečený.
- Špenát omyjte a poté osušte kuchyňskou utěrkou.
- K gnocchi přidejte do pánve omytý špenát a vařte 1–2 minuty, dokud nezačne vadnout.
- Špenátové gnocchi přelijte krémovou omáčkou, ozdobte lístky bazalky a posypte trochou drceného černého pepře.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše nejlepší lososové recepty na 7 způsobů. Jsou rychlé, zdravé a výživné!
Domácí gnocchi s kachním ragú
Báječný tradiční recept ze střední Itálie, který je vydatný a sytý a skvěle se hodí pro zvláštní příležitosti či jako nedělní oběd.
Ingredience
Na gnocchi:
- 1 kg moučných brambor
- 250 g hladké mouky
- 1 velké vejce
- 1 špetka soli
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
Na kachní ragú:
- 1 kg kachních kousků
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, umyté a nakrájené najemno
- 2 stonky řapíkatého celeru, umyté a nakrájené nadrobno
- 450 g rajčatové passaty
- 2 lžíce rajčatového protlaku smíchaného s horkou vodou
- 1/2 sklenice bílého vína
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje.
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Brambory uvařte v mírně osolené vodě doměkka.
- Slijte.
- Brambory oloupejte a rozšťouchejte, abyste je trochu rozmělnili.
- Gnocchi musí být připravovány z brambor, které jsou ještě teplé, takže je nenechte vystydnout.
- Poté do mísy dejte bramborové pyré s moukou, vejcem, parmezánem a špetkou soli.
- Dobře promíchejte, vyklopte na pomoučený vál a hněťte, dokud nezískáte měkké elastické těsto.
- Nehněťte příliš ani příliš silně.
- Čtvrtinu těsta odřízněte a zbytek přikryjte utěrkou.
- Znovu pomoučněte pracovní plochu.
- Čtvrtku rozdělte na dvě části a z každého kusu vyválejte hada tlustého jako váš palec a nakrájejte ho na kousky 2–3 cm široké.
- Lehce zatlačte do noků hroty vidličky, abyste vytvořili drážky.
- Hotové noky dejte stranou na lehce pomoučený tác.
- Řapíkatý celer a mrkev omyjte a nakrájejte nadrobno.
- Cibuli nakrájejte také nadrobno.
- Kousky kachny omyjte a osušte.
- Do kůže vetřete trochu soli a pepře.
- Zahřejte olivový olej v hluboké pánvi.
- Orestujte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, dokud nezačnou měknout.
- Přidejte kousky kachny kůží dolů a restujte, dokud kůže nezačne hnědnout.
- Poté je otočte a druhou stranu lehce opečte.
- Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol.
- Podle chuti osolte, opepřte a v horké vodě mírně rozpusťte rajčatovou passatu a rajčatový protlak.
- Vařte, dokud není kachna propečená, asi 45–60 minut v závislosti na velikosti kousků.
- Když je hotová, vyndejte ji z omáčky.
- Nechte ji trochu vychladnout a maso odřízněte od kostí a odstraňte kůži.
- Kachnu nakrájejte na malé kousky.
- Noky uvařte v mírně osolené vroucí vodě.
- Hotové jsou, když vyplavou na povrch.
- Vyjměte je děrovanou lžící a přidejte do kachního ragú.
- Vše smíchejte s několika lžícemi strouhaného parmezánu.
- Ihned podávejte posypané čerstvým rozmarýnem, případně ještě strouhaným sýrem.

Noky s pikantní italskou klobásou
Připravte si tento pokrm jako rychlou a snadnou večeři. Je krásně krémový a má skvělý šmrnc. Zamilujete si ho!
Ingredience
- 300 g pikantní italské klobásy (např. Salsiccia)
- 1/2 střední cibule, nakrájená
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce nasekaných kalábrijských chilli papriček nebo podle chuti
- 1,5 šálku kuřecího vývaru nebo 50/50 kuřecí vývar a suché bílé víno
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 500 g gnocchi, nevařených
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu + extra na podávání
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo podle chuti
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Klobásy vyjměte ze střívek a rozdrobte je do hluboké pánve spolu s cibulí.
- Za občasného míchání restujte 7–10 minut, nebo dokud klobása pěkně nezhnědne.
- Vmíchejte česnek, dijonskou hořčici a kalábrijské chilli papričky a restujte 30 sekund.
- Přidejte kuřecí vývar a smetanu.
- Seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
- Vmíchejte noky (nemusíte je nejprve vařit!).
- Pokračujte ve vaření po dobu 8-10 minut za občasného míchání, nebo dokud omáčka nezhoustne a noky nejsou hotové.
- Sundejte pánev z ohně a vmíchejte parmezán a bazalku.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a ihned servírujte s extra nastrouhaným parmezánem, chcete-li.

Gnocchi s kuřecím masem v krémové omáčce
Měkké noky, bohatá smetanová omáčka, šťavnatá kuřecí stehna a čerstvý špenát dohromady vytváří naprosto delikátní kombinaci, kterou si jednoduše zamilujete. Vychutnejte si každé sousto tohoto jednoduchého receptu, který budete mít hotový za méně než 30 minut!
Ingredience
- 500 g gnocchi
- 650 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička papriky
- 1 lžička italského koření
- 5 lžic másla
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 240 ml kuřecího vývaru
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1/2 šálku nastrouhané mozzarelly
- 4 šálky baby špenátu
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu k podávání
- 1 lžička vloček červené chilli papričky, volitelně
Postup
- Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte gnocchi podle návodu na obalu; dobře sceďte a dejte stranou.
- Mezitím ochuťte kuřecí maso solí, pepřem, paprikou a ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla.
- Přidejte kuřecí stehna na pánev v jedné vrstvě a vařte dozlatova a propečte, dokud nedosáhnete vnitřní teploty 74ºC, asi 4-5 minut z každé strany.
- Vyjměte kuřecí stehna z pánve a dejte stranou.
- Ve stejné pánvi rozpusťte zbývající 3 lžíce másla.
- Přidejte cibuli a restujte za častého míchání, dokud nezměkne, asi 2-3 minuty.
- Vmíchejte česnek a italské koření a restujte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Postupně zašlehejte kuřecí vývar a za stálého šlehání vařte asi 2 minuty.
- Vmíchejte smetanu ke šlehání a nastrouhanou mozzarellu a vařte, dokud se vše nespojí a směs nezhoustne, asi 1-2 minuty; dochuťte solí a pepřem, dle chuti.
- Vmíchejte gnocchi a špenát a vařte, dokud špenát nezvadne, asi 1-2 minuty.
- Uvařená kuřecí stehna vraťte na pánev s gnocchi a špenátem.
- Ihned podávejte s čerstvou nasekanou petrželkou, vločkami červené chilli papričky a parmezánem.
- Užijte si to!

Máme pro vás také recepty na vynikající omáčky k těstovinám 7x jinak aneb připravte si snadné a rychlé jídlo kdykoli během dne!
Objevte podobné tipy
Noky s žampiony a baby špenátem
Tyto krémové noky s omáčkou ze žampionů a s baby špenátem jsou skvělou večeří, kterou se nemusíte stydět servírovat ani těm největším fajnšmejkrům. Navíc ji připravíte v jedné pánvi a to za méně než 30 minut!
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 střední cibule, nakrájená
- 340 g nakrájených žampionů
- 2-3 stroužky nasekaného česneku
- 3 špetky italského koření
- 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
- 1/3 šálku suchého bílého vína
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 500 g nevařených gnocchi
- 1 štědrá hrst baby špenátu
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka, nasekaná, podle chuti
Postup
- Přidejte olivový olej na pánev na středně vysokou teplotu.
- Přidejte cibuli a opékejte 5 minut za občasného míchání.
- Je v pořádku, když lehce zhnědne.
- Přidejte žampiony, česnek a italské koření.
- Pokračujte ve vaření za občasného míchání dalších 5 minut.
- Vmíchejte dijonskou hořčici a bílé víno.
- Nechte probublávat asi minutu.
- Přidejte smetanu a gnocchi.
- Počkejte, až začne směs znovu bublat, poté pánev přikryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
- Vařte 3 minuty.
- Vmíchejte špenát, znovu pánev přikryjte a vařte 3 minuty.
- Vmíchejte parmezán a dochuťte solí a pepřem.
- Ochutnejte, gnocchi by měly být měkké.
- Pokud ne, pokračujte ve vaření dalších pár minut.
- Ozdobte čerstvou petrželkou.
- Ihned podávejte s nastrouhaným parmezánem.

Zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarellou
Tento pokrm se rychle zařadí na seznam vašich oblíbených večeří. Je neuvěřitelně snadný, takže přijde vhod, když budete mít málo času na vaření a zároveň si budete chtít skvěle pochutnat.
Ingredience
- 680 g chlazených gnocchi
- 2 šálky rajčatové omáčky s bazalkou
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 a 1/3 šálku cherry rajčat
- 230 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na 6-8 plátků
- 2 lžíce čerstvé bazalky, natrhané nebo použijte celé malé lístky, na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Postříkejte střední zapékací misku olejem ve spreji.
- Nalijte rovnoměrně 1 šálek rajčatové omáčky do zapékací mísy.
- Zakápněte 3 lžícemi smetany ke šlehání a promíchejte (nemusí být plně zapracována).
- Přidejte polovinu cherry rajčat.
- Přiveďte k varu velký hrnec s neosolenou vodou.
- Noky vařte asi 1/3 doby uvedené na obalu.
- Noky dobře sceďte a ihned přendejte do zapékací mísy a rozprostřete.
- Vsypte zbývající rajčata a poté rovnoměrně přilijte zbývající šálek rajčatové omáčky.
- Navrch dejte mozzarellu.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud omáčka nezačne bublat, asi 10 – 12 minut.
- Ozdobte bazalkou a podávejte teplé.

Připravte si také některý z našich receptů na zapékané těstoviny. Vyzkoušejte různé kombinace chutí a ingrediencí!
Noky s česnekovo-sýrovou omáčkou
Ochutnejte tyto skvělé gnocchi s krémovou omáčkou s česnekem a parmezánem. Příprava tohoto pokrmu zabere pouhých 15 minut a je tak ideálním kandidátem na večeři během týdne.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 6-8 šalvějových listů
- 600 g gnocchi
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 3 lžíce strouhaného parmezánu plus další 1 lžíce volitelně
- sůl, podle chuti
- kajenský pepř dle chuti
Postup
- Přidejte olivový olej do pánve a rozpalte ji na vysokém plameni.
- Přidejte nasekaný česnek a šalvěj, restujte 10 sekund.
- Do pánve přidejte gnocchi, rovnoměrně je rozprostřete a jemně promíchejte.
- Přidejte kuřecí vývar, smetanu ke šlehání, parmezán, sůl a kajenský pepř.
- Vařte za častého, ale mírného míchání asi 3–4 minuty, nebo dokud nejsou gnocchi propečené a uvnitř měkké.
- Gnocchi posypte strouhaným parmezánem a ihned podávejte.

Tipy, jak připravit ty nejlepší domácí gnocchi
- Vyberte ty správné brambory. Moučné brambory dodávají gnocchi lehkou texturu.
- Vaření neoloupaných brambor vcelku pomáhá zabránit tomu, aby absorbovaly přebytečnou vodu. Slupku odstraňte co nejdříve, aby se pára spíše uvolnila, než aby se vstřebala do dužiny.
- Použijte lis na brambory. To zajistí jemnou a vzdušnou texturu.
- Z ještě teplých brambor vypracujte těsto. Tím podpoříte, že se vejce krásně spojí s těstem.
- Šetřete s moukou. Přesné množství se bude lišit v závislosti na mouce, bramborách a vlhkosti ve vaší kuchyni, ale další mouku přidávejte střídmě. Chcete tolik, aby těsto drželo pohromadě, ale ne tolik, aby gnocchi ztěžkly.
- Těsto nepřepracovávejte. Těsto pak může ztvrdnout.
- Než vytvarujete všechny noky, udělejte a uvařte jich jen pár. Pokud se noky rozpadnou, přidejte do těsta více mouky.
- Zmražte je. S mraženými noky se snáze manipuluje než s čerstvými a při vaření lépe drží tvar.
- Nepřevařujte. Pokud se vaše noky vaří příliš dlouho, mohou absorbovat příliš mnoho vody a budou žvýkavé.
- Nepoužívejte cedník. Jemné noky se mohou při cezení rozmáčknout. Vyjměte je z hrnce pomocí děrované lžíce a jemně promíchejte s libovolnou omáčkou.
A jak se vám naše dnešní recepty s gnocchi líbily? Napište nám do komentářů!