Domácí gnocchi, noky, halušky snadno a rychle

Gnocchi, noky a halušky nejsou tři různá jídla, ale pouze tři různé názvy pro stejný druh přílohy k masitým nebo zeleninovým pokrmům nebo k omáčkám. K těmto třem názvům můžeme přidat ještě špecle a naše bramborové špalíčky. Lišit se mohou v používané základní surovině, kterou může být mouka nebo brambory a ve způsobu přípravy nebo velikosti. Rozdíly se většinou odvíjejí od krajových zvyklostí, protože se jedná o přílohu nebo samostatné jídlo rozšířené téměř v celé Evropě, především pak ve střední a jižní části.

1. Domácí gnocchi se špenátem a smetanou

Pravé italské bramborové gnocchi. Výsledkem mají být lehké, nadýchané a malé nočky. Ale pozor pokud přidáte příliš mnoho mouky budou gumovité. 

INGREDIENCE :

na gnocchi

  • 1 kg moučných, uvařených, nastrouhaných brambor
  • 3 velká vejce, ušlehaná
  • 300 g hladké mouky nebo méně – přesné množství závisí na druhu brambor
  • sůl

INGREDIENCE :

  • 3 lžíce másla
  • 4–5 stroužků česneku na plátky
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • sůl
  • 150 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

POSTUP :

  1. Připravíme těsto na gnocchi.
  2. Zavaříme vodu na vaření.
  3. Brambory promícháme se všemi surovinami a vytvoříme těsto.
  4. S těstem pracujeme rychle, jinak nám zřídne.
  5. Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
  6. Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
  7. Dáme do vroucí  osolené vody uvařit., vaříme do vyplavání na povrch.
  8. V pánvi rozehřejeme máslo a opečte na něm česnek.
  9. Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
  10. Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
  11. Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaný parmazán a spojíme s noky.

Domácí gnocchi se špenátem a smetanouzdroj : prostreno.cz

Špenát obsahuje hodně draslíku, je doporučován na vysoký krevní tlak, anémii a zácpu. Také má vliv na náš organismus posiluje vlasy a nehty, zpevňuje kosti a zuby, aktivuje metabolismus sacharidů, zlepšuje látkovou výměnu.

2. Zapékané gnocchi s omáčkou ze čtyř sýrů

INGREDIENCE :

  • 500 g gnocchi
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • 125 g (půl balení) ricotty
  • 100 g mozzarelly, natrhané na kousky
  • 100 g sýra s modrou plísní, rozdrobeného
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného

POSTUP :

  1. Zahřejeme troubu na 180 °C.
  2. Gnocchi uvařte podle receptu uvedeného výše, scedíme a necháme okapat.
  3. Zapékací mísu vymažeme máslem, vsypeme do ní gnocchi.
  4. Rovnoměrně posypeme ricottou, mozzarellou, sýrem s modrou plísní a parmazánem.
  5. Zapékáme cca 20 minut, aby se sýry roztavily a povrch zezlátl.

Zapékané gnocchi s omáčkou ze čtyř sýrů

zdroj : gnamgnam.it

3. Halušky s kysaným zelím a uzeným masem

Tradiční slovenský pokrm, který si skoro každý dává rád při své návštěvě této země, nemusíte cestovat, když dostanete chuť, můžete si je  připravit i doma.

INGREDIENCE :

  • 750 g brambor
  • 400 g kysané zelí
  • 200 g uzené vařené maso
  • 250 g polohrubá mouka
  • sůl

POSTUP :

  1. Uzené maso nakrájíme na kostičky, osmahneme se lžící oleje, přidáme kysané zelí, osolíme (můžeme i jemně opepřit) a podusíme 10-15 minut.
  2. Brambory nastrouháme, osolíme a dobře promícháme s moukou.
  3. Do vroucí osolené vody házíme halušky přes speciální cedník (nebo přes struhadlo s velkými otvory).
  4. Opatrně jednou promícháme.
  5. Když halušky vyplavou na povrch, scedíme je.
  6. Halušky promícháme se zelím a podáváme.

Halušky s kysaným zelím a uzeným masemzdroj : borik-stodolamax.eu

4. Brynzové halušky

INGREDIENCE :

  • halušky
  • 250 g brynza
  • 150 g slanina nebo domácí špek

POSTUP :

  1. Halušky připravíme podle uvedeného receptu výše.
  2. V teplé míse případně rovnou v hrnci halušky dobře promícháme s brynzou, která se na horkých haluškách rozpustí.
  3. Na talířích je pak ještě sypeme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninou.

Brynzové halušky

zdroj : aktualne.centrum.sk

5. Domácí bramborové noky s houbovou smetanovou omáčkou

INGREDIENCE :

na noky

  • 300 g vařené brambory – oloupané
  • 130 g hrubá mouka
  • sůl
  • 1 ks vejce

na omáčku

  • 400g nakrájených hub
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 lžička nakrájené čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 50g  strouhaného sýru parmazán
  • 1  lžička česneku, utřený
  • 1 lžíce  másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Brambory nastrouháme na jemno.
  2. Smícháme s ostatními surovinami.
  3. Vytvoříme noky.
  4. Vkládáme do vroucí osolené vody.
  5. Vaříme asi 2 minuty po vyplavání noků na povrch.
  6. Na pánvi rozehřeme máslo spolu s olejem.
  7. Přidejte česnek s bylinkami a houby.
  8. Orestujeme a zalejeme  smetanou a zeleninovým vývarem.
  9. Provaříme spolu se strouhaným parmazánem.
  10. Vložíme noky a dobře promícháme.

Domácí bramborové noky s houbovou smetanovou omáčkouzdroj : theculinarychronicles.com

Gnocchi, noky, halušky lze výborně kombinovat i s ostatními surovinami, které se běžně používají v naši kuchyni. Se zeleninou, tvarohem, smetanou. Ale lze je doplňovat jako příloha k masitým chodům, jako jsou guláše a různé masové směsi.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *