Milujete italskou kuchyni a její speciality?
Potom si s námi připravte recepty na měkké bramborové gnocchi se špenátem.
Konzistence těchto pokrmů vás vynese do sedmého nebe!
Který z nich si připravíte, jako první?
Gnocchi se špenátem a parmezánem
Tento snadný recept na parmazánové špenátové noky je hotový za méně než 30 minut a navíc zašpiníte jen jediný hrnec! Vyzkoušejte i další ideální pokrmy pro rušný pracovní týden s našimi recepty z jednoho hrnce.
Co budeme potřebovat
- 450 h bramborových noků
- 2 polévkové lžíce másla
- 1-2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 polévkové lžíce mouky
- 300 ml mléka
- 400 g čerstvého špenátu (nahrubo nasekaného)
- sůl
- pepř
- 250 g strouhaného parmazánu
Postup
- Gnocchi uvařte podle návodu na obalu. Sceďte, dejte stranou a prázdný hrnec vraťte na sporák.
- Na střední teplotu rozpusťte máslo.
- Přidejte k máslu česnek a restujte asi minutu, dokud se česnek nerozvoní.
- Do másla přidejte mouku a šlehejte, aby vznikla jíška. Vařte asi 30 sekund.
- Do jíšky pomalu přilévejte mléko a za stálého šlehání rozmíchejte hrudky.
- Vařte 3–4 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout.
- Nakrájený špenát vmícháme do omáčky a vaříme další 3-4 minuty, dokud špenát nezvadne a omáčka nezhoustne.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Odstraňte hrnec z plotny.
- Do omáčky přidáme parmazán a promícháme.
- Uvařené noky vraťte do omáčky a promíchejte, aby se spojily. Ihned podávejte.

Krémové špenátové gnocchi s kuřecím masem
Tyto smetanové kuřecí noky se špenátem jsou ideálním jídlem pro rodinnou večeři, protože je připravena za méně než 20 minut.
Co budeme potřebovat
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku (mleté)
- 1/2 lžičky italského koření
- 2 lžíce mouky
- 235 ml kuřecího vývaru
- 180 ml husté smetany
- 280 g vařeného kuřecího masa
- 200 g strouhaného parmazánu
- 450 g noků
- 30 g čerstvého špenátu
- sůl
- pepř
Postup
- Do velké pánve přidejte máslo, olivový olej a nasekaný česnek a vařte na mírném ohni 3–4 minuty, dokud česnek nezměkne, ale nezbarví se.
- Přidejte italské koření a mouku, dobře promíchejte.
- Pomalu přilévejte kuřecí vývar a šlehejte, aby se ingredience spojily v hladkou směs.
- Vařte 5-7 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Po uvaření přidejte nakrájené kuřecí maso, smetanu a nastrouhaný parmazán. Směs necháme na mírnou teplotu provařit.
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou.
- Jakmile se vaří, přidejte sůl, poté noky. Vařte, dokud noky nevyplavou na povrch.
- Scezené noky přidáme do omáčky, dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec vmícháme špenát a necháme v horké omáčce zavadnout.
- Podávejte s extra parmazánem a černým pepřem posypaným přes gnocchi.
Abyste si mohli užít delikátní chuť tohoto pokrmu je potřeba mít kvalitní kuchyňské vybavení. V tomto případě je to spolehlivá ocelová pánev, která vám bude po ruce při každém takovém vaření! Koukněte sami na naší recenzi a přesvědčte se, že lepších pánví není!

Gnocchi se špenátem a houbami
Smetanové špenátové a houbové gnocchi jsou perfektním samostatným bezmasým jídlem, nebo je můžete podávat jako vydatnou přílohu například k našim hovězím nudličkám na šest různých způsobů.
Co budeme potřebovat
Na houby
- 1 lžíce olivového oleje
- 230 g hub
- sůl
- pepř
Na noky
- 450 g bramborových noků
- 120 ml kuřecího vývaru
- 23840 husté smetany
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 1/2 lžičky italského koření
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 145 g čerstvého špenátu
- špetka soli
- hrubě mletý černý pepř
- špetka chilli
Postup
- Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi.
- Nakrájené houby (ochucené solí a pepřem), vařte na vysokou teplotu asi 1 až 2 minuty, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou.
- Polovinu uvařených hub vyjmeme z pánve na talíř.
- Do stejné pánve s polovinou vařených hub přidejte nevařené bramborové noky, kuřecí vývar, hustou smetanu, mletý česnek, italské koření, uzenou papriku a špetku soli.
- Na střední teplotu přivedeme k varu a vše dobře promícháme.
- Přikryjte pokličkou a nechte noky vařit asi 5 minut na střední teplotu, zatímco se omáčka vaří.
- Přidejte čerstvý špenát a vařte za častého míchání 5 minut, dokud špenát nezvadne podle vašich představ. Vařte déle, pokud chcete hustší omáčku.
- Dochuťte ještě solí, čerstvě mletým hrubým černým pepřem, chilli a podle chuti uzenou paprikou.
- Navrch dejte zbylou polovinu uvařených hub.

Objevte podobné tipy
Gnocchi ze špenátu a ricotty
Tyto luxusní noky se špenátem a ricottou jsou lehké a zároveň bohaté ve své chuti. Jak nejlépe se sýrem ricotta uvařit se dočtete v našem speciálním článku o tomto všestranném sýru.
Co budeme potřebovat
- 200 g špenátu
- malá hrst petrželových listů
- 1 stroužek česneku
- 140 g ricotty
- 85 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- olivový olej
- rukola
Postup
- Špenát dejte do velké mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte ho na 2 minuty zvadnout a poté důkladně sceďte.
- Nechte ho vychladnout a poté z něj vymačkejte co nejvíce vody. Jemně ho nakrájejte.
- Do velké mísy dejte špenát, petržel, česnek, ricottu, mouku, vejce, sýr a nastrouhaný muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.
- Pomocí vidličky velmi důkladně směs promíchejte.
- Mokrýma rukama tvoříme ze směsi kuličky velikosti vlašského ořechu. Umístěte na velký talíř nebo tác a dejte do lednice alespoň na 30 minut.
- Přiveďte k varu velký hrnec s vodou.
- Snižte teplotu na střední a vkládejte najednou asi 8-10 noků.
- Když gnocchi vyplavou nahoru, dejte jim ještě asi 1 minutu, poté je vyjměte děrovanou lžící.
- Noky podávejte na teplých talířích pokapané olivovým olejem a posypané rukolou a parmezánem.

Gnocchi s lososem a špenátem
Křehké bramborové noky a šťavnaté kousky uzeného lososa promíchané v bohaté, česnekovo-smetanové omáčce s jemným letním špenátem a svěží šťávou z citronu. Pochutnejte si na lososu na sedm různých způsobů s našimi recepty!
Co budeme potřebovat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 citron
- 200 g špenátu
- 1½ lžíce olivového oleje
- 400 g noků
- 115 ml husté smetany
- 100 g uzeného lososa
- sůl
- mletý pepř
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Česnek oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte.
- Kůru z citronu nastrouhejte najemno.
- Špenát omyjte a nakrájejte nadrobno.
- Zahřejte střední pánev na střední teplotu, poté nalijte ½ lžíce olivového oleje a přidejte cibuli.
- Smažte 5 minut za častého míchání, dokud nebude lesklá. Pokud cibule začne hnědnout, stáhněte teplotu a přidejte trošku vody.
- Přidejte česnek a špenát do pánve a vařte 4 minuty, dokud špenát nezvadne.
- Zatímco se špenát vaří, rozehřejte hlubokou pánev nebo wok na střední teplotu a přidejte 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte noky a opékejte je 4–5 minut za častého míchání, dokud noky nezezlátnou.
- Když se špenát vaří, přidejte k němu citronovou kůru, polovinu smetany a šťávu z poloviny citronu.
- Míchejte a zvyšte teplotu, aby směs začala jemně bublat.
- Přidejte gnocchi a natrhaného uzeného lososa.
- Vše prohřívejte 2 minuty. Ochutnejte a přidejte sůl nebo pepř.
- Podávejte posypané černým pepřem a měsíčky citronu.

Zapečené špenátové gnocchi v sýrové omáčce
Křehké noky zalité v sýrovo-rajčatové omáčce, doplněné čerstvým špenátem a zapečené v jeden lahodný pokrm je to, co chcete servírovat, jako slavnostní oběd.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- čtvrtina cibule (nasekaná)
- 1 velký stroužek česneku (nasekaný nebo nakrájený na tenké plátky)
- 340 g rajčatového pyré
- 125 ml vývaru nebo vody
- natrhaná bazalka
- 60 g sýra mascarpone
- 1/2 lžičky soli
- 450 g bramborových noků
- hrst baby špenátu
- 230 gramů čerstvých plátků mozzarelly
- parmazán
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Zahřejte olivový olej na středně nízké teplotě.
- Přidejte cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nebude průsvitná a voňavá.
- Přidejte protlak a vodu nebo vývar, vše přiveďte k mírnému varu.
- Přidejte natrhanou bazalku, mascarpone a sůl.
- Přidejte noky a špenát.
- Míchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo omáčkou.
- Navrch dejte plátky mozzarelly a posypte parmazánem.
- Pečte 15-20 minut, dokud sýrová směs na povrchu nebude mazlavá a světle zlatohnědá.
- Podávejte s bazalkou.

Tipy co si dát k gnocchi?
- Turecký chléb
- Opečené bagety s česnekovým máslem
- Focacciu (tu si můžete připravit podle našeho receptu)
- Salát z pečené řepy se sýrem feta s piniovými oříšky (nebo zkuste naše varianty na řepné saláty)
- Salát caprese
- Salát z rukoly se sladkokyselou zálivkou
- Šopský salát
- Vařené zelené fazolky
- Pečený chřest s citronovou omáčkou s tahini
- Rolády s grilovaným lilkem, prosciuttem a mozzarellou
- Kachní prsa přelitá pomerančovou omáčkou (další inspiraci, jak prsa připravit najdete u nás)
- Vepřovou kotletu
- Rib Eye Steak
- Pečené jehněčí kotlety se zeleninou
- Mořské plody