Šest receptů a šest důvodů, proč si špenátové gnocchi prostě musíte zamilovat! Ochutnejte je

Milujete italskou kuchyni a její speciality?

Potom si s námi připravte recepty na měkké bramborové gnocchi se špenátem.

Konzistence těchto pokrmů vás vynese do sedmého nebe!

Který z nich si připravíte, jako první?

Gnocchi se špenátem a parmezánem

Tento snadný recept na parmazánové špenátové noky je hotový za méně než 30 minut a navíc zašpiníte jen jediný hrnec! Vyzkoušejte i další ideální pokrmy pro rušný pracovní týden s našimi recepty z jednoho hrnce.

Co budeme potřebovat

  • 450 h bramborových noků
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1-2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 300 ml mléka
  • 400 g čerstvého špenátu (nahrubo nasekaného)
  • sůl
  • pepř
  • 250 g strouhaného parmazánu

Postup

  • Gnocchi uvařte podle návodu na obalu. Sceďte, dejte stranou a prázdný hrnec vraťte na sporák.
  • Na střední teplotu rozpusťte máslo.
  • Přidejte k máslu česnek a restujte asi minutu, dokud se česnek nerozvoní.
  • Do másla přidejte mouku a šlehejte, aby vznikla jíška. Vařte asi 30 sekund.
  • Do jíšky pomalu přilévejte mléko a za stálého šlehání rozmíchejte hrudky.
  • Vařte 3–4 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout.
  • Nakrájený špenát vmícháme do omáčky a vaříme další 3-4 minuty, dokud špenát nezvadne a omáčka nezhoustne.
  • Podle chuti osolíme a opepříme.
  • Odstraňte hrnec z plotny.
  • Do omáčky přidáme parmazán a promícháme.
  • Uvařené noky vraťte do omáčky a promíchejte, aby se spojily. Ihned podávejte.
Talíř plná krémových noků obalených ve smetaně a špenátu.
Zdroj: lifeasastrawberry.com

Krémové špenátové gnocchi s kuřecím masem

Tyto smetanové kuřecí noky se špenátem jsou ideálním jídlem pro rodinnou večeři, protože je připravena za méně než 20 minut.

Co budeme potřebovat

  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku (mleté)
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 2 lžíce mouky
  • 235 ml kuřecího vývaru
  • 180 ml husté smetany
  • 280 g vařeného kuřecího masa
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • 450 g noků
  • 30 g čerstvého špenátu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Do velké pánve přidejte máslo, olivový olej a nasekaný česnek a vařte na mírném ohni 3–4 minuty, dokud česnek nezměkne, ale nezbarví se.
  • Přidejte italské koření a mouku, dobře promíchejte.
  • Pomalu přilévejte kuřecí vývar a šlehejte, aby se ingredience spojily v hladkou směs.
  • Vařte 5-7 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Po uvaření přidejte nakrájené kuřecí maso, smetanu a nastrouhaný parmazán. Směs necháme na mírnou teplotu provařit.
  • Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou.
  • Jakmile se vaří, přidejte sůl, poté noky. Vařte, dokud noky nevyplavou na povrch.
  • Scezené noky přidáme do omáčky, dochutíme solí a pepřem.
  • Nakonec vmícháme špenát a necháme v horké omáčce zavadnout.
  • Podávejte s extra parmazánem a černým pepřem posypaným přes gnocchi.

Abyste si mohli užít delikátní chuť tohoto pokrmu je potřeba mít kvalitní kuchyňské vybavení. V tomto případě je to spolehlivá ocelová pánev, která vám bude po ruce při každém takovém vaření! Koukněte sami na naší recenzi a přesvědčte se, že lepších pánví není!

Miska plná měkkých domácích noků s kuřecím amsem a špenátem.
Zdroj: sprinklesandsprouts.com

Gnocchi se špenátem a houbami

Smetanové špenátové a houbové gnocchi jsou perfektním samostatným bezmasým jídlem, nebo je můžete podávat jako vydatnou přílohu například k našim hovězím nudličkám na šest různých způsobů.

Co budeme potřebovat

Na houby

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 230 g hub
  • sůl
  • pepř

Na noky

  • 450 g bramborových noků
  • 120 ml kuřecího vývaru
  • 23840 husté smetany
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 145 g čerstvého špenátu
  • špetka soli
  • hrubě mletý černý pepř
  • špetka chilli

Postup

  • Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi.
  • Nakrájené houby (ochucené solí a pepřem), vařte na vysokou teplotu asi 1 až 2 minuty, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou.
  • Polovinu uvařených hub vyjmeme z pánve na talíř.
  • Do stejné pánve s polovinou vařených hub přidejte nevařené bramborové noky, kuřecí vývar, hustou smetanu, mletý česnek, italské koření, uzenou papriku a špetku soli.
  • Na střední teplotu přivedeme k varu a vše dobře promícháme.
  • Přikryjte pokličkou a nechte noky vařit asi 5 minut na střední teplotu, zatímco se omáčka vaří.
  • Přidejte čerstvý špenát a vařte za častého míchání 5 minut, dokud špenát nezvadne podle vašich představ. Vařte déle, pokud chcete hustší omáčku.
  • Dochuťte ještě solí, čerstvě mletým hrubým černým pepřem, chilli a podle chuti uzenou paprikou.
  • Navrch dejte zbylou polovinu uvařených hub.
Nejlepší kombinace čerstvých hub a bramborových noků v jedné misce.
Zdroj: cooktoria.com

Gnocchi ze špenátu a ricotty

Tyto luxusní noky se špenátem a ricottou jsou lehké a zároveň bohaté ve své chuti. Jak nejlépe se sýrem ricotta uvařit se dočtete v našem speciálním článku o tomto všestranném sýru.

Co budeme potřebovat

  • 200 g špenátu
  • malá hrst petrželových listů
  • 1 stroužek česneku
  • 140 g ricotty
  • 85 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • olivový olej
  • rukola

Postup

  • Špenát dejte do velké mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte ho na 2 minuty zvadnout a poté důkladně sceďte.
  • Nechte ho vychladnout a poté z něj vymačkejte co nejvíce vody. Jemně ho nakrájejte.
  • Do velké mísy dejte špenát, petržel, česnek, ricottu, mouku, vejce, sýr a nastrouhaný muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.
  • Pomocí vidličky velmi důkladně směs promíchejte.
  • Mokrýma rukama tvoříme ze směsi kuličky velikosti vlašského ořechu. Umístěte na velký talíř nebo tác a dejte do lednice alespoň na 30 minut.
  • Přiveďte k varu velký hrnec s vodou.
  • Snižte teplotu na střední a vkládejte najednou asi 8-10 noků.
  • Když gnocchi vyplavou nahoru, dejte jim ještě asi 1 minutu, poté je vyjměte děrovanou lžící.
  • Noky podávejte na teplých talířích pokapané olivovým olejem a posypané rukolou a parmezánem.
Svítivě zelené noky vyrobené ze špenátu a jemného sýra.
Zdroj: foodwithfeeling.com

Gnocchi s lososem a špenátem

Křehké bramborové noky a šťavnaté kousky uzeného lososa promíchané v bohaté, česnekovo-smetanové omáčce s jemným letním špenátem a svěží šťávou z citronu. Pochutnejte si na lososu na sedm různých způsobů s našimi recepty!

Co budeme potřebovat

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 citron
  • 200 g špenátu
  • 1½ lžíce olivového oleje
  • 400 g noků
  • 115 ml husté smetany
  • 100 g uzeného lososa
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Česnek oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte.
  • Kůru z citronu nastrouhejte najemno.
  • Špenát omyjte a nakrájejte nadrobno.
  • Zahřejte střední pánev na střední teplotu, poté nalijte ½ lžíce olivového oleje a přidejte cibuli.
  • Smažte 5 minut za častého míchání, dokud nebude lesklá. Pokud cibule začne hnědnout, stáhněte teplotu a přidejte trošku vody.
  • Přidejte česnek a špenát do pánve a vařte 4 minuty, dokud špenát nezvadne.
  • Zatímco se špenát vaří, rozehřejte hlubokou pánev nebo wok na střední teplotu a přidejte 1 lžíci olivového oleje.
  • Přidejte noky a opékejte je 4–5 minut za častého míchání, dokud noky nezezlátnou.
  • Když se špenát vaří, přidejte k němu citronovou kůru, polovinu smetany a šťávu z poloviny citronu.
  • Míchejte a zvyšte teplotu, aby směs začala jemně bublat.
  • Přidejte gnocchi a natrhaného uzeného lososa.
  • Vše prohřívejte 2 minuty. Ochutnejte a přidejte sůl nebo pepř.
  • Podávejte posypané černým pepřem a měsíčky citronu.
Jemná omáčka obalená kolem bramborových noků doplněné lososem.
Zdroj: sprinklesandsprouts.com

Zapečené špenátové gnocchi v sýrové omáčce

Křehké noky zalité v sýrovo-rajčatové omáčce, doplněné čerstvým špenátem a zapečené v jeden lahodný pokrm je to, co chcete servírovat, jako slavnostní oběd.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • čtvrtina cibule (nasekaná)
  • 1 velký stroužek česneku (nasekaný nebo nakrájený na tenké plátky)
  • 340 g rajčatového pyré
  • 125 ml vývaru nebo vody
  • natrhaná bazalka
  • 60 g sýra mascarpone
  • 1/2 lžičky soli
  • 450 g bramborových noků
  • hrst baby špenátu
  • 230 gramů čerstvých plátků mozzarelly
  • parmazán

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Zahřejte olivový olej na středně nízké teplotě.
  • Přidejte cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nebude průsvitná a voňavá.
  • Přidejte protlak a vodu nebo vývar, vše přiveďte k mírnému varu.
  • Přidejte natrhanou bazalku, mascarpone a sůl.
  • Přidejte noky a špenát.
  • Míchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo omáčkou.
  • Navrch dejte plátky mozzarelly a posypte parmazánem.
  • Pečte 15-20 minut, dokud sýrová směs na povrchu nebude mazlavá a světle zlatohnědá.
  • Podávejte s bazalkou.
Miska plná lahodné kombinace tří sýrů a měkkých bramborových noků.
Zdroj: twokooksinthekitchen.com

Tipy co si dát k gnocchi?

  • Turecký chléb
  • Opečené bagety s česnekovým máslem
  • Focacciu (tu si můžete připravit podle našeho receptu)
  • Salát z pečené řepy se sýrem feta s piniovými oříšky (nebo zkuste naše varianty na řepné saláty)
  • Salát caprese
  • Salát z rukoly se sladkokyselou zálivkou
  • Šopský salát
  • Vařené zelené fazolky
  • Pečený chřest s citronovou omáčkou s tahini
  • Rolády s grilovaným lilkem, prosciuttem a mozzarellou
  • Kachní prsa přelitá pomerančovou omáčkou (další inspiraci, jak prsa připravit najdete u nás)
  • Vepřovou kotletu
  • Rib Eye Steak
  • Pečené jehněčí kotlety se zeleninou
  • Mořské plody

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X