Gorgonzola

Gorgonzola skvělý italský plísňový sýr

Jedná se o jeden z kvalitních a známých sýru pocházející z regionu regionů Lombardie a Piemont na severu Itálie.

Z čeho je gorgonzola vyrobena ?

Při výrobě gorgonzoly se jako výchozí surovina používá pasterizované kravské mléko , poté se do něj přidává charakteristická plísňová kultura a syřidla s kvasnicemi. Sýr musí dostatečně uzrát, alespoň 50 – 80 dní,  aby v něm mohly samovolně vznikat otvory, v nichž se posléze tvoří plíseň.

Jaký má gorgonzola vzhled a chuť ?

Slámově bílý sýr s typicky modrou plísní. Má krémovou a vláčnou strukturu s výraznou a pro něj typickou chuti a nezaměnitelnou vůní.

Verze gorgonzola dolce s jemnou a  smetanovou chutí, má světlou plíseň, která tvoří mramorování a těsto téměř nemá kaverny (díry). Gorgonzola picante je chuťově výraznější, plíseň je tmavší a více znatelná.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g

Druh sýru
Kalorie Tuk Bílkoviny
Gorgonzola 1344 kJ 27 g 20 g
Camembert 1213 kJ 24 g 18 g
Mascarpone 1 463 kJ 36 g 6 g
Balkánský sýr
976 kJ 20 g 11 g
Mozarella
947 kJ 17 g 18 g
Cottage
497 kJ 7 g 11 g

Kde v kuchyni můžeme gorgonzolu využít ?

Díky své výrazné chuti se může servírovat samostaně s kvalitním vínem, také se bude skvěle hodit do salátů, pomazánek, různých pěn a k plnění zeleniny.

Často se používá do krémových italských rizot, na těstoviny nebo do omáček. Gorgonzola je také neodmyslitelnou součástí pizzy quattro formaggi se čtyřmi druhy sýra.

Gorgonzola

zdroj : www.simplyhealthyfamily.org