Gorgonzola skvělý italský plísňový sýr
Jedná se o jeden z kvalitních a známých sýru pocházející z regionu regionů Lombardie a Piemont na severu Itálie.
Z čeho je gorgonzola vyrobena ?
Při výrobě gorgonzoly se jako výchozí surovina používá pasterizované kravské mléko , poté se do něj přidává charakteristická plísňová kultura a syřidla s kvasnicemi. Sýr musí dostatečně uzrát, alespoň 50 – 80 dní, aby v něm mohly samovolně vznikat otvory, v nichž se posléze tvoří plíseň.
Jaký má gorgonzola vzhled a chuť ?
Slámově bílý sýr s typicky modrou plísní. Má krémovou a vláčnou strukturu s výraznou a pro něj typickou chuti a nezaměnitelnou vůní.
Verze gorgonzola dolce s jemnou a smetanovou chutí, má světlou plíseň, která tvoří mramorování a těsto téměř nemá kaverny (díry). Gorgonzola picante je chuťově výraznější, plíseň je tmavší a více znatelná.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g
Druh sýru |
Kalorie | Tuk | Bílkoviny | |
Gorgonzola | 1344 kJ | 27 g | 20 g | |
Camembert | 1213 kJ | 24 g | 18 g | |
Mascarpone | 1 463 kJ | 36 g | 6 g | |
Balkánský sýr |
976 kJ | 20 g | 11 g | |
Mozarella |
947 kJ | 17 g | 18 g | |
Cottage |
497 kJ | 7 g | 11 g |
Kde v kuchyni můžeme gorgonzolu využít ?
Díky své výrazné chuti se může servírovat samostaně s kvalitním vínem, také se bude skvěle hodit do salátů, pomazánek, různých pěn a k plnění zeleniny.
Často se používá do krémových italských rizot, na těstoviny nebo do omáček. Gorgonzola je také neodmyslitelnou součástí pizzy quattro formaggi se čtyřmi druhy sýra.
zdroj : www.simplyhealthyfamily.org