Lahodné zapékané pokrmy po francouzsku 7x jinak. Inspirujte se!

Zapékání neboli gratinování patří mezi oblíbené způsoby přípravy pokrmů hlavně díky své jednoduchosti a výtečným výsledkům.

Navíc zapékat lze téměř cokoliv – včetně příloh.

Připravili jsme si pro vás 7 vynikajících receptů na gratinované pokrmy, které si oblíbíte.

Je libo tradiční francouzské brambory se smetanou nebo raději květák či růžičkovou kapustu?

Doporučujeme ochutnat vše!

Francouzský bramborový gratin Dauphinois

Tento recept na gratinované brambory se smetanou a sýrem Gruyere je mimořádně lahodný a stal se všeobecně oblíbený. Podávejte pokrm například se zeleným salátem s dresinkem a pečeným masem.

Ingredience

  • 900 g brambor typu B, oloupaných a nakrájených příčně na 0,6 cm plátky
  • 5 šálků plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku, velmi lehce rozdrcené
  • 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 šálku crème fraiche (nebo zakysané smetany)
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžíce másla, změklého
  • 2/3 šálku nahrubo nastrouhaného sýra Gruyere

Postup

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni přiveďte brambory, mléko a česnek k mírnému varu.
  2. Pokračujte ve vaření brambor za občasného mírného promíchání a vařte, dokud nezměknou, asi 15 minut.
  3. Buďte velmi opatrní, abyste je nepřevařili, protože potřebují držet tvar, aby je mohli v zapékací misce vrstvit.
  4. Umístěte mřížku do středu trouby a předehřejte ji na 175 stupňů Celsia.
  5. Přeneste brambory do střední mísy děrovanou lžící a dávejte pozor, abyste plátky nepolámali.
  6. Slijte mléko z hrnce a schovejte ho na další použití.
  7. Do hrnce přidejte hustou smetanu, crème fraiche nebo zakysanou smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte, aby se vše spojilo.
  8. Brambory opatrně vraťte do hrnce.
  9. Bramborovo-smetanovou směs zahřejte na mírném plameni (pár bublinek je v pořádku, ale ne více) po dobu 10 až 15 minut, dokud nejsou brambory velmi měkké, ale nebudou se rozpadat
  10. Velkou zapékací mísu vymažte máslem.
  11. Brambory přendejte děrovanou lžící do zapékací mísy, vrstvěte je, aniž byste je příliš rozlámali.
  12. Zalijte smetanou z pánve.
  13. Posypte brambory sýrem Gruyere.
  14. Pečte v troubě, dokud nejsou brambory nahoře zlatavě hnědé a smetana se z větší části nevstřebá, asi 50 minut.
  15. Užijte si to!
Zapečené brambory se smetanou a sýrem v zapékací míse s naběračkou.
www.thespruceeats.com

Připravili jsme si pro vás i další zajímavé recepty na gratinované brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet. Mysleli jsme i na vegetariány a tak u nás najdete i zapečené brambory se žampiony, brokolicí či květákem, které jsou zcela bez masa.

Zapékaný květák se sýrem

Luxusní krémové dekadentní jídlo, které si můžete dát třeba i na keto dietě. Navíc je taak jednoduché! Vyzkoušejte a uvidíte sami.

Ingredience

  • 1 velký květák
  • 2 polévkové lžíce másla a další na pánev
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 2 šálky strouhaného sýru Gruyére
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu
  • sůl a mletý čerstvý pepř dle chuti
  • čerstvě nasekaná petrželka, na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190° Celsia a střední zapékací mísu vymažte máslem.
  2. Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou vařte květák 3 minuty.
  3. Pomocí děrované lžíce přeneste do misky s ledovou vodou, aby se ochladil.
  4. Sceďte a poté květák položte na plech vyložený papírovými utěrkami, aby úplně vyschl.
  5. Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  6. Přidejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 1 minutu.
  7. Vmíchejte mouku a vařte, dokud mouka nezezlátne a nezačne bublat, ještě asi 1 minutu.
  8. Pomalu přilévejte mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.
  9. Vařte do mírného zhoustnutí, asi 1 minutu.
  10. Vypněte sporák a přidejte 1 šálek gruyère, parmazán a tymián.
  11. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí, poté dochuťte solí a pepřem.
  12. Do připravené zapékací mísy přidejte asi polovinu květáku a poté zalijte polovinou smetanové směsi.
  13. Opakujte se zbývajícím květákem a směsmí, poté přidejte zbývající 1 šálek Gruyère.
  14. Pečte dozlatova asi 25 minut.
  15. Ozdobte petrželkou a podávejte teplé.
Zapečený květák posypaný petrželkou servírovaný v zapékací míse.
www.delish.com

Gratinovaný celer se slaninou a pórkem

Krémový celerový gratin se slaninou a pórkem je lahodná příloha s nízkým obsahem sacharidů. Skvěle se hodí k pečenému masu, s kterým pak tvoří delikátní sváteční pokrm.

Ingredience

  • 1 celer
  • 2 pórky
  • 200 g slaniny nakrájené na proužky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrnek strouhaného sýru čedar
  • 1 lžíce čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  2. Na pánev přidejte slaninu a opékejte asi 5 minut nebo do křupava.
  3. Slaninu přendejte na talíř a dejte stranou.
  4. Omyjte a nakrájejte pórek, přidejte jej do stejné pánve, kde jste opékali slaninu a restujte na tuku ze slaniny 5–10 minut nebo dokud nezměkne.
  5. Pokud ze slaniny nezbylo dost tuku, přidejte kousek másla.
  6. Přidejte mléko a polovinu smetany, přiveďte k varu a poté stáhněte z ohně.
  7. Do zapékací mísy dejte třetinu pórkové směsi, navrch třetinu slaniny plus třetinu sýra.
  8. Oloupejte a nakrájejte celer na plátky, poté polovinu plátků celeru položte navrch.
  9. Opakujte s dalším pórkem, slaninou, sýrem a celerem, poté přidejte zbývající sýr a smetanu.
  10. Pečte 60 minut nebo dozlatova a dokud celer nezměkne.
  11. Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
Krémový celerový gratin se slaninou a pórkem v zapékací míse.
www.mygorgeousrecipes.com

Z celeru se dají připravit i další skvělé lahůdky. Proto pro vás máme připravené recepty na pomazánku z celeru 7x jinak!


Zapečené makarony s kuřecím masem

Krémové zapékané makarony s kuřecím masem jsou zejména v Japonsku oblíbeným jídlem, což může být pro někoho trochu překvapivé. Maso, žampiony a těstoviny v bešamelové omáčce s křupavou zlatou polevou jsou prostě lahůdka!

Ingredience

Na bešamel:

  • 3 lžíce másla
  • 6 lžic hladké mouky
  • 3 a 1/2 šálků mléka
  • 1 kostka kuřecího bujonu, rozdrobená
  • 3/4 šálku strouhaného sýra (čedar nebo gruyere)
  • bílý pepř (volitelně)

Na náplň:

  • 250 g makaronů
  • 1/2 polévkové lžíce másla
  • 1 cibule, rozpůlená a nakrájená najemno
  • 300 g kuřecích stehenních řízků, bez kůže a kostí, nakrájených na malé kousky
  • 200 g žampionů, nakrájených na plátky
  • sůl a pepř na dochucení

Na topping:

  • 1/2 šálku panko strouhanky
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu (volitelně)
  • 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného másla nebo 1 lžíce olivového oleje (volitelně)

Postup

  1. Rozpusťte 3 lžíce másla ve velkém hrnci.
  2. Přidejte mouku a promíchejte – ve srovnání s jíškou, na kterou jste pravděpodobně zvyklí, bude směs vypadat suchá.
  3. Za stálého míchání vařte 8 až 10 minut.
  4. Ze suché jíšky se směs změní na mokrou pastu.
  5. V ten okamžik přidejte asi 1/4 mléka a dobře promíchejte, aby se zapracovalo a nebyly žádné hrudky.
  6. Poté přidejte zbývající mléko a kostku kuřecího bujonu.
  7. Zvyšte plamen na střední.
  8. Jak se mléko zahřeje, omáčka zhoustne.
  9. Zpočátku pravidelně míchejte a až směs zhoustne, míchejte pořád.
  10. Jakmile je omáčka dostatečně hustá (test: naberte směs na vařečku, nakreslete prstem cestičku a pokud zůstane, je dostatečně hustá), ihned sundejte ze sporáku.
  11. Promíchejte se sýrem a pepřem.
  12. Podle chuti dosolte.
  13. Poud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody.
  14. Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu mínus 1 minuta.
  15. Dobře sceďte a poté vraťte do hrnce (mimo sporák).
  16. Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi.
  17. Přidejte cibuli a restujte 1 minutu.
  18. Přidejte kuřecí maso a restujte, dokud povrch nezbělá, poté přidejte žampiony.
  19. Přidejte sůl a pepř.
  20. Když houby vaříte, vylouhují vodu.
  21. Když se tato voda odpaří, nalijte náplň k těstovinám a promíchejte.
  22. Olej těstoviny obalí a zabrání tomu, aby se při pečení nadýmaly.
  23. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsi.a
  24. Bešamelovou omáčku vlijte do těstovinové směsi, dobře promíchejte a poté směs nalijte do zapékací mísy.
  25. Posypte strouhankou a parmazánem.
  26. Volitelně pokapejte rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem.
  27. Pečte 20 minut, dokud vrch nezezlátne.
  28. Vyndejte z trouby a podávejte!
Krémové zapékané makarony s kuřecím a žampiony v bešamelové omáčce s křupavou zlatou polevou servírované v zapékací míse s velkou lžící.
www.japan.recipetineats.com

Těstovinová jídla jsou na přípravu jednoduché a lze je upravit s nejrůznějšími surovinami, které máte doma k dispozici. Skvěle se do zapékání hodí sýr, uzeniny, zelenina ale třeba i houby. Vybrali jsme pro vás i další skvělé recepty na zapečené těstoviny v několika variantách.

Gratin z orestované zeleniny

Ohromte své hosty touto lahodnou krémovou lahůdkou, kterou můžete podávat třeba s česnekovým chlebem. Je to taková pochoutka, že si na maso ani nevzpomenete!

Ingredience

  • 1 lžička oleje
  • 1 zelená cuketa, nakrájená na plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky
  • 1 hrnek zelených fazolek, jemně nasekaných

Na omáčku:   

  • 3 lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 3 lžíce krémového sýra
  • 1/2 šálku strouhaného sýra

Postup

  1. Na pánev přidejte olej a poté cuketu, mrkev a zelené fazolky.
  2. Podle chuti přisypte sůl.
  3. Orestujte a vařte zeleninu na vysoké teplotě minutu nebo dvě.
  4. Ve chvíli, kdy uvidíte, že zelenina trochu měkne, vypněte oheň a dejte stranou.
  5. Dále si připravte sýrovou omáčku.
  6. V hrnci se silným dnem rozpusťte na mírném ohni máslo a přidejte mouku.
  7. Snižte teplotu a stále míchejte, aby vám nevznikly hrudky.
  8. Když mouka voní po opečeném toastu, má světle hnědou barvu a je rovnoměrně promíchaná s máslem, přidejte krémový sýr a stále míchejte, aby nevznikly hrudky.
  9. Jakmile získáte hladkou směs, vypněte sporák a odložte stranou.
  10. Do zapékací misky nalijte bílou omáčkou a přidejte zeleninu.
  11. Dobře promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete do zapékací mísy.
  12. Nakonec navrch rovnoměrně rozprostřete nastrouhaný sýr.
  13. Vše vložte do trouby předehřáte na 180 stupňů Celsia.
  14. Pečte, dokud se sýr nerozpustí a nebude mít světle zlatohnědou barvu.
  15. Vyjměte z trouby a podávejte horké.
Zapečená cuketa, mrkev a zelené fazolky se sýrovou omáčkou v zapékací mísce.
www.archanaskitchen.com

Zapékaná brokolice se sýrem a slaninou

Luxusní gratinovaný pokrm z čerstvé brokolice, křupavé slaniny, rozteklého sýra s lahodnou bylinkovo-česnekovou omáčkou je skvělou přílohou s nízkým obsahem sacharidů. Připravte si ho za pouhých 30 minut!

Ingredience

  • 6 šálků růžiček čerstvé brokolice
  • 230 g krémového tvarohového sýra s česnekem a bylinkami
  • 2 lžíce husté smetany
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 2-3 jarní cibulky nakrájené na kostičky
  • 6 plátků nakrájené křupavé plátky slaniny
  • 2 šálky nastrouhaného sýra čedar
  • šťáva z citrónu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia, vymažte zapékací misku 23×23 máslem a dejte stranou.
  2. Nastříkejte plech na pečení olejem ve spreji a položte na něj slaninu.
  3. Pečte 15–20 minut nebo do křupava a mezitím si si připravte brokolicu.
  4. Hotovou slaninu pak vyjměte na plech vyložený papírovou utěrkou.
  5. Přidejte růžičky brokolice do velkého cedníku nad hrnec naplněným 2,5 – 5 cm vody, přiveďte k varu a poté zakryjte pokličkou, brokolici vařte v páře 2-3 minuty.
  6. Po dokončení stáhněte z ohně a dejte stranou.
  7. Ve velké pánvi nebo v hrnci smíchejte krémový sýr s hustou smetanou na středně vysokém plameni.
  8. Přidejte koření a parmazán a promíchejte, aby se vše spojilo. V
  9. Přidejte růžičky brokolice, polovinu strouhaného sýra a většinu křupavých kousků slaniny, většinu jarní cibulky a citrónovou šťávu.
  10. Vše přendejte do máslem vymazané zapékací misky a zakryjte zbylým čedarem, slaninou a jarní cibulkou.
  11. Pečte přikryté 20 minut a poté dalších 5 minut odkryté.
  12. Ihned podávejte.
Pečená čerstvá brokolice s křupavou slaninou, rozteklým sýrem a s lahodnou bylinkovo-česnekovou omáčkou servírovaná v zapékací míse.
www.awickedwhisk.com

V úvodu jsme psali, že zapékat lze téměř cokoliv. Nevěříte? Zkuste si zapéct třeba i luštěniny, přesvědčit se o tom můžete v našich dalších receptech.

Gratinovaná růžičková kapusta

Růžičková kapusta orestovaná dokřupova, přelitá lehkou sýrovou omáčkou z parmezánu a sýru gruyere a nakonec zapečená dohněda, je perfektní sváteční pokrm, který si zamiluje celá rodina!

Ingredience

  • 450 g růžičkové kapusty, zbavené vnějších listů a nakrájené na polovinu
  • 1/4 lžičky soli
  • černý pepř, podle chuti
  • olivový olej ve spreji
  • 1/2 lžíce másla
  • 1/3 šálku nakrájené šalotky
  • 2 lžičky hladké mouky   
  • 3/4 šálku nízkotučného mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 60 g strouhaného sýru Gruyere

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Zapékací mísu o rozměrech 20 x 30 cm postříkejte olivovým olejem.
  3. Přidejte růžičkovou kapustu a dochuťte solí a pepřem.
  4. Nastříkejte na kapustičky více olivového oleje a vložte mísu do spodní třetiny trouby.
  5. Pečte 15 minut, promíchejte a pečte dalších 10 minut.
  6. Mezitím rozehřejte střední nepřilnavou pánev na středním plameni.
  7. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit, poté přidejte šalotku a restujte do změknutí, asi 4 až 5 minut.
  8. K šalotce přisypte mouku a vytvořte jíšku.
  9. Šlehejte 1 až 2 minuty.
  10. Přidejte mléko a míchejte vařečkou, dokud se jíška nezapracuje do mléka.
  11. Vařte na středně mírném ohni asi 4 minuty za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
  12. Do bílé omáčky přidejte čerstvý tymián, parmazán a polovinu nastrouhaného sýra Gruyere a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nezapracuje do omáčky.
  13. Nalijte směs na růžičkovou kapustu a posypte zbylým sýrem.
  14. Pečte 15 minut, dokud povrch lehce nezhnědne.
  15. Užijte si to!
Zapečená růžičková kapusta s lehkou sýrovou omáčkou z parmezánu a sýru gruyere, servírovaná v zapékací misce.
www.skinnytaste.com

Porce můžeme nakrájet a vyndat z pekáčku předem, nebo pokrm jednoduše necháme v zapékací misce a můžeme podávat z trouby ihned na stůl. Teprve tam je pak naporcovat, a to zejména pokud máme pěknou misku.

Zapékat můžeme v jakémkoliv pekáčku vhodné velikosti, který předem vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou. Nejlepší je pořídit si zapékací misku s povrchovou úpravou z ohnivzdorného skla nebo keramickou zapékací misku.

Jaký gratinovaný pokrm hraje prim ve vaší domácnosti? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X