Gratinované neboli zapékané pokrmy po francouzsku

Gratinujete? Že ne? Ale jistě, že ano. Gratinování je totiž francouzský název pro zapékání pokrmů.

Pročpak je gratinování tak oblíbené? Protože je snadné a výsledek je vždy výtečný. Zapékat lze téměř cokoliv – včetně příloh.

Zapékat můžeme v jakémkoliv pekáčku vhodné velikosti, který předem vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou. Nejlepší je pořídit si zapékací misku s povrchovou úpravou z ohnivzdorného skla nebo keramickou zapékací misku.

Zde je 5 nejoblíbenějších receptů na gratinované pokrmy – vyberete si!

Gratinované brambory se smetanou

INGREDIENCE

  • 150 ml smetany
  • 50 ml mléka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 0,5 kg brambor
  • máslo na vymazání formy
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • dochucení dle libosti: oregano, pažitka, petrželka, libeček

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky.
  2. Osolíme, opepříme a vějířovitě naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem.
  3. Po straně přilejeme smetanu smíchanou s mlékem.
  4. Navrch posypeme sýr.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 50 minut.
  6. Servírujeme posypané zelenými bylinkami, s čerstvou zeleninou.

Recept na výtečné gratinované brambory se smeanou

INGREDIENCE

  • 125 ml smetany
  • několik růžiček brokolice
  • 100 g tvrdého sýra
  • 0,5 kg brambor
  • 0,5 kg kuřecích prsou
  • máslo na vymazání formy
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • dochucení dle libosti: grilovací koření / kari / chilli

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky.
  2. Osolíme, opepříme a vějířovitě naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem. Prokládáme na nudličky nakrájeným kuřecím masem a malými růžičkami brokolice.
  3. Každou vrstvu posypeme kořením.
  4. Po straně přilejeme smetanu.
  5. Navrch nasypeme sýr.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 50 minut.
  7. Servírujeme například s cherry rajčátky nebo okurkovým salátem..

Recept na gratinované brambory s kuřecím masem

Gratinovaný květák

INGREDIENCE

  • kelímek smetany
  • 1 větší květák
  • 100 g čedaru
  • sůl, pepř
  • muškátový květ

POSTUP

  1. Květák rozebereme na růžičky a naskládáme do vymazané zapékací mísy.
  2. Smetanu osolíme a okořeníme, promícháme s polovinou sýru.
  3. Smetanovou směs přilijeme po straně do pekáčku.
  4. Vršek posypeme zbytkem sýru.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut při 180 ºC.

Recept na gratinovaný květák se sýrem

INGREDIENCE

  • kelímek smetany
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 cukety
  • 1/2 lilku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 větší rajčata
  • 1/2 papriky
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • sůl, pepř
  • lžička grilovacího koření

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájíme na kolečka a nudličky a brokolici rozebreme na růžičky.
  2. Smetanu osolíme a okořeníme, promícháme s mlékem a našlehaným vejcem.
  3. Zeleninu poskládáme do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu osolíme a okořeníme a zalijeme několika kapkami sojové omáčky.
  4. Smetanovou směs přilijeme po straně do pekáčku.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při 180º C.

Recept na gratinovanou zeleninu

Gratinované brambory se špenátem

INGREDIENCE

  • 0, 5 kg brambor
  • 200 g listového špenátu
  • 1 kelímek smetany
  • sůl, pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýru
  • 1 lžíce sterilovaného kopru

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a rozčtvrtíme.
  2. Osolíme, opepříme a naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem. Prokládáme listy špenátu a oloupaným, nadrobno nakrájeným česnekem.
  3. Po straně přilejeme smetanu s rozšlehaným vejcem, koprem a nastrouhaným sýrem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 45 minut.

Recept na gratinované brambory se špenátem

Porce můžeme nakrájet a vyndat z pekáčku předem, nebo pokrm jednoduše necháme v zapékací misce a můžeme podávat z trouby ihned na stůl. Teprve tam je pak naporcovat, a to zejména pokud máme pěknou misku.

V hluboké míse taktéž podáváme na stůl čerstvý zeleninový salát, který si každý servíruje dle chuti.

V úvodu jsme psali, že zapékat lze téměř cokoliv. Nevěříte? Zkuste si zapéct třeba i luštěniny, přesvědčit se o tom můžete v našich dalších receptech.

Jaký gratinovaný pokrm hraje prim ve vaší domácnosti? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit