Gratinujete? Že ne? Ale jistě, že ano. Gratinování je totiž francouzský název pro zapékání pokrmů.
Pročpak je gratinování tak oblíbené? Protože je snadné a výsledek je vždy výtečný. Zapékat lze téměř cokoliv – včetně příloh.
Zapékat můžeme v jakémkoliv pekáčku vhodné velikosti, který předem vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou. Nejlepší je pořídit si zapékací misku s povrchovou úpravou z ohnivzdorného skla nebo keramickou zapékací misku.
Zde je 5 nejoblíbenějších receptů na gratinované pokrmy – vyberete si!
Gratinované brambory se smetanou
INGREDIENCE
- 150 ml smetany
- 50 ml mléka
- 100 g tvrdého sýra
- 0,5 kg brambor
- máslo na vymazání formy
- mletý kmín
- sůl, pepř
- dochucení dle libosti: oregano, pažitka, petrželka, libeček
POSTUP
- Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky.
- Osolíme, opepříme a vějířovitě naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem.
- Po straně přilejeme smetanu smíchanou s mlékem.
- Navrch posypeme sýr.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 50 minut.
- Servírujeme posypané zelenými bylinkami, s čerstvou zeleninou.
INGREDIENCE
- 125 ml smetany
- několik růžiček brokolice
- 100 g tvrdého sýra
- 0,5 kg brambor
- 0,5 kg kuřecích prsou
- máslo na vymazání formy
- mletý kmín
- sůl, pepř
- dochucení dle libosti: grilovací koření / kari / chilli
POSTUP
- Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky.
- Osolíme, opepříme a vějířovitě naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem. Prokládáme na nudličky nakrájeným kuřecím masem a malými růžičkami brokolice.
- Každou vrstvu posypeme kořením.
- Po straně přilejeme smetanu.
- Navrch nasypeme sýr.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 50 minut.
- Servírujeme například s cherry rajčátky nebo okurkovým salátem..
Objevte podobné tipy
Gratinovaný květák
INGREDIENCE
- kelímek smetany
- 1 větší květák
- 100 g čedaru
- sůl, pepř
- muškátový květ
POSTUP
- Květák rozebereme na růžičky a naskládáme do vymazané zapékací mísy.
- Smetanu osolíme a okořeníme, promícháme s polovinou sýru.
- Smetanovou směs přilijeme po straně do pekáčku.
- Vršek posypeme zbytkem sýru.
- Pečeme v předehřáté troubě 45 minut při 180 ºC.
INGREDIENCE
- kelímek smetany
- 1/2 brokolice
- 1/2 cukety
- 1/2 lilku
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 větší rajčata
- 1/2 papriky
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- sůl, pepř
- lžička grilovacího koření
POSTUP
- Zeleninu nakrájíme na kolečka a nudličky a brokolici rozebreme na růžičky.
- Smetanu osolíme a okořeníme, promícháme s mlékem a našlehaným vejcem.
- Zeleninu poskládáme do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu osolíme a okořeníme a zalijeme několika kapkami sojové omáčky.
- Smetanovou směs přilijeme po straně do pekáčku.
- Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při 180º C.
Gratinované brambory se špenátem
INGREDIENCE
- 0, 5 kg brambor
- 200 g listového špenátu
- 1 kelímek smetany
- sůl, pepř
- 5 stroužků česneku
- 1 vejce
- 100 g tvrdého sýru
- 1 lžíce sterilovaného kopru
POSTUP
- Brambory oloupeme a rozčtvrtíme.
- Osolíme, opepříme a naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem. Prokládáme listy špenátu a oloupaným, nadrobno nakrájeným česnekem.
- Po straně přilejeme smetanu s rozšlehaným vejcem, koprem a nastrouhaným sýrem.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 45 minut.
Porce můžeme nakrájet a vyndat z pekáčku předem, nebo pokrm jednoduše necháme v zapékací misce a můžeme podávat z trouby ihned na stůl. Teprve tam je pak naporcovat, a to zejména pokud máme pěknou misku.
V hluboké míse taktéž podáváme na stůl čerstvý zeleninový salát, který si každý servíruje dle chuti.
V úvodu jsme psali, že zapékat lze téměř cokoliv. Nevěříte? Zkuste si zapéct třeba i luštěniny, přesvědčit se o tom můžete v našich dalších receptech.
Jaký gratinovaný pokrm hraje prim ve vaší domácnosti? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!