Gratinování aneb zapékání po francouzsku

Gratinujete? Že ne? Ale jistě že ano. Gratinování je totiž francouzský název pro zapékání pokrmů.

Pročpak je gratinování tak oblíbené? Protože je snadné a výsledek je vždy výtečný. Zapékat lze téměř cokoliv – včetně příloh.

Zde je 5 nejoblíbenějších receptů na gratinované pokrmy – vyberete si!

Gratinovací misky

Zapékat můžeme v jakémkoliv pekáčku vhodné velikosti, který předem vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou. Nejlepší je pořídit si zapékací misku s povrchovou úpravou z ohnivzdorného skla nebo keramickou zapékací misku.

Co zapékáme?

Mimo sladkých jídel zapékáme pokrmy z masa a to téměř ze všech druhů.

Dále to mohou být:

  • uzeniny
  • zelenina
  • dušené houby
  • brambory
  • rýže
  • těstoviny

Vždycky se snažíme zahrnout alespoň tři druhy surovin, například brambory s masem a zeleninou, těstoviny s houbami a zeleninou a podobně.

Jak zapékáme?

Jednotlivé složky si předem připravíme a pak je skládáme do připravené nádoby, v níž budeme zapékat. Maso musí být předem alespoň částečně tepelně upravené.

Druhy, které nepotřebují tak dlouhou tepelnou úpravu, jako je kvalitnější vepřové maso, drůbeží nebo rybí maso, pouze nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky a opečeme prudce na oleji ze všech stran. Opečené vkládáme do zapékacích misek a doplňujeme dalšími potravinami, většinou zeleninou.

Na pokrmy, kde hlavní součástí jsou brambory, rýže nebo těstoviny, popřípadě luštěniny, vše předem uvaříme. Pak bez ohledu na to, z kolika vrstev se pokrm skládá, tvoří v zapékaném pokrmu první a poslední vrstvu. Nakonec přeléváme pokrm zapékací omáčkou.

Recepty na gratinované pokrmy
foto zdroj: google.com

Jaké zapékací omáčky a vrstvy používáme?

Zapékací omáčky neboli zálivky mohou být tvořeny například :

  • uvařenou dochucenou bešamelovou omáčkou
  • rozmíchanou kysanou smetanou s vejcem
  • bílým jogurtem s hořčicí nebo kečupem
  • zelenými natěmi se strouhaným sýrem
  • mlékem s rozšlehanými vejci
  • mlékem s tvarohem a vejci
  • palačinkovým těstem se strouhaným sýrem a zelenými natěmi
  • zakoupenými hotovými zapékacími omáčkami

Všechny použité omáčky či zálivky můžeme ještě sypat strouhaným sýrem, osmaženou strouhankou, opraženými ovesnými vločkami nebo sekanými arašídy.

Vrchní zapékací vrstvu mohou tvořit například :

  • plátky tvrdého sýra
  • strouhaný nebo rozdrobený sýr

 

Gratinované brambory se smetanou

INGREDIENCE

  • 150 ml smetany
  • 50 ml mléka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 0,5 kg brambor
  • máslo na vymazání formy
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • dochucení dle libosti: oregáno, pažitka, petrželka, libeček

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky.
  2. Osolíme, opepříme a vějířovitě naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem.
  3. Po straně přilejeme smetanu smíchanou s mlékem.
  4. Navrch posypeme sýr.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 50 minut.
  6. Servírujeme posypané zelenými bylinkami, s čerstvou zeleninou.
Recept na výtečné gratinované brambory se smeanou
foto zdroj: pinterest.com

Zkusit můžete také zapéct brambory s různými druhy plísňových sýrů.

Gratinované brambory s kuřecím masem

INGREDIENCE

  • 125 ml smetany
  • několik růžiček brokolice
  • 100 g tvrdého sýra
  • 0,5 kg brambor
  • 0,5 kg kuřecích prsou
  • máslo na vymazání formy
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • dochucení dle libosti: grilovací koření / kari / chilli

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky.
  2. Osolíme, opepříme a vějířovitě naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem. Prokládáme na nudličky nakrájeným kuřecím masem a malými růžičkami brokoice.
  3. Každou vrstvu posypeme kořením.
  4. Po straně přilejeme smetanu.
  5. Navrch nasypeme sýr.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 50 minut.
  7. Servírujeme například s cherry rajčátky nebo okurkovým salátem..

Recept na gratinované brambory s kuřecím masem

foto zdroj: google.com

Místo kuřecího masa můžete zkusit také mleté maso.

Gratinovaný květák

INGREDIENCE

  • kelímek smetany
  • 1 větší květák
  • 100 g čedaru
  • sůl, pepř
  • muškátový květ

POSTUP

  1. Květák rozebereme na růžičky a naskládáme do vymazané zapékací mísy.
  2. Smetanu osolíme a okořeníme, promícháme s polovinou sýru.
  3. Smetanovou směs přilijeme po straně do pekáčku.
  4. Vršek posypeme zbytkem sýru.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut při 180º C.
Recept na gratinovaný květák se sýrem
foto zdroj: google.com

Gratinovaná zelenina

INGREDIENCE

  • kelímek smetany
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 cukety
  • 1/2 lilku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 větší rajčata
  • 1/2 papriky
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • sůl, pepř
  • lžička grilovacího koření

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájíme na kolečka a nudličky a brokolici rozebreme na růžičky.
  2. Smetanu osolíme a okořeníme, promícháme s mlékem a našlehaným vejcem.
  3. Zeleninu poskládáme do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu osolíme a okořeníme a zalijeme několika kapkami sojové omáčky.
  4. Smetanovou směs přilijeme po straně do pekáčku.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při 180º C.
Recept na gratinovanou zeleninu
foto zdroj: google.com

Gratinované brambory se špenátem

INGREDIENCE

  • 0, 5 kg brambor
  • 200 g listového špenátu
  • 1 kelímek smetany
  • sůl, pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýru
  • 1 lžíce sterilovaného kopru

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a rozčtvrtíme.
  2. Osolíme, opepříme a naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem. Prokládáme listy špenátu a oloupaným, nadrobno nakrájeným česnekem.
  3. Po straně přilejeme smetanu s rozšlehaným vejcem, koprem a nastrouhaným sýrem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C po dobu 45 minut.
Recept na gratinované brambory se špenátem
foto zdroj: pinterest.com

Konzumace špenátu je vhodná v každém věku, vzhledem k obsahu železa a beta karotenu je špenát doporučovaný zejména pro starší generaci.

Tip na servírování

Porce můžeme nakrájet a vyndat z pekáčku předem, nebo pokrm jednoduše necháme v zapékací misce a můžeme podávat z trouby ihned na stůl. Teprve tam je pak naporcovat, a to zejména pokud máme pěknou misku. V hluboké míse taktéž podáváme na stůl čerstvý zeleninový salát, který si každý servíruje dle chuti.

Jaký gratinovaný pokrm hraje prim ve vaší domácnosti? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 9 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *