Gratinování

Gratinování rychlá a zdravá úprava pokrmů

Jedná se o způsob přípravy pokrmů zapékáním se žádoucí krustou na povrchu.Termín gratinování byl odvozen od francouzského slova „gratter“ jenž v překladu znamená seškrabávat onu žádoucí připečenou zlatavou kůrku.

Jak správně gratinovat ?

Potraviny by se měli zapékat spíše v tenčí vrstvě s bohatým zapečeným povrchem.

Pokud připravujete jídlo, které je potřeba nejdříve propéct, protože se připravuje ve vyšší vrstvě a potom jídlo gratinovat, můžete spojit pečení s gratinováním dohromady.

Čím gratinovat ?

Nejrozšířenější  při gratinování je použití vhodného sýru ve strouhané podobě, ale nabízí se i použití sýrové omáčky, omáčky Mornay či jemný bešamel.

Kromě sýru a omáček se výborně hodí ke gratinování bramborová kaše, šlehaný sníh z bílků nebo i žloutková pěna.

Co vše lze gratinovat ?

Můžete začít od přípravy těch nejednodušších pokrmů. Vyzkoušet můžete základní gratinované brambory, masové pokrmy, luštěniny, rýži,  zeleninu, ovoce, dezerty nebo těstoviny, vše bude vynikající.Gratinování

zdroj : www.marthastewart.com