Koření na gril, kterým můžete obohatit svou párty

Grilování se v posledních letech stalo velice populárním. Jedná se o společenskou událost, při které se setkávají přátelé, kolegové i celé rodiny.

Výhodou grilování je, že si každý může vybrat a přinést přesně to, na co má chuť a nemusí se řídit ostatními nebo denní nabídkou.

Zkuste si přichystat vhodné grilovací koření na každou příležitost.

Jak na chutné grilování

Grilovat je možné maso, zeleninu, sýry, různé řeznické výrobky a na své si zde i přijdou i vegetariáni.

Grilovaná ryba zachutná každému.

Jídlo dělané na grilu, resp. na otevřeném ohni má svou tradiční a nezaměnitelnou chuť, které nejde docílit jinou cestou.

Aby bylo maso a další potraviny chutnější, můžeme použít nejrůznější druhy grilovacího koření.

Grilovací koření pro chutné jídlo

Sůl

Sůl Sůl je jedním z nejkritičtějším a zároveň nejzákladnějším kořením. Používá se k zintenzivnění chuti, nicméně je zde velice jemná čára mezi nedosolením a přesolením. Se solí tedy opravdu opatrně.

Paprika

paprikaPaprika patří mezi nejpoužívanější koření v celé kuchyni. Je to prášek vyrobený z mletých sladkých paprikových lusků, které jsou k dispozici ve sladkých, kořeněných a uzených odrůdách. Paprika má lehkou chuť, bohatou barvu a hladkou strukturu, která dodává na hloubce chuti a intenzity. Paprika se hodí do marinád, zeleninových směsí, a dokonce i na mořské plody.

Česnek

ČesnekVedle soli se česnekový a cibulový prášek používá k lepší chuti a sladkosti jakékoli kořenící směsi. Od zeleniny až po mořské plody a jakýkoli druh červeného masa nebo drůbeže česnekový a cibulový prášek poskytne chuť, která je příjemná a lehká. Na druhé straně je stejně jako se solí velice snadné překořenění.

Sušené bylinky

Medvědí česnekŠalvěj, rozmarýn, petržel, koriandr, bazalka a oregano jsou běžné bylinky, které jste pravděpodobně již ochutnali. I když se většinou objevují v čerstvé formě, sušené odrůdy nám umožňují smíchat je dohromady. Ujistěte se, že vaše sušené byliny jsou tak čerstvé, jak je to jen možné, protože ztrácí v průběhu času svou chuť.

Mimo výše zmíněné koření, máme celou řadu dalších druhů, které se ke grilování také skvěle hodí.

Nejrůznější semínka

Ano, na grilování můžete používat i nejrůznější semínka. Např. fenykl, kopr nebo sezamová semínka. Při zvýšené teplotě (na grilu) se semínka roztáhnou, rozehřejí a pustí chuť.

Kurkuma

Kurkuma je určitě v první desítce nejpoužívanějších koření. Má živou oranžovou barvu, bohatou a lehkou příchuť, která dodává ráz bez přemáhání jakéhokoliv jídla, zejména kuřete. Je členem rodiny zázvoru a je běžnou složkou ve směsích koření z Karibiku, Indie, Indonésie a Středního východu. Kurkuma se bude nejlépe hodit právě pro tyto kuchyně.

Kurkuma je skvělou zdravou variantou různých dochucovadel.

Chilli

Ne všechny chilli prášky a jsou stejné. Ve skutečnosti existuje celá řada různých odrůd pocházejících z různých druhů sušených paprik, z nichž každá přináší svou vlastní úroveň pálivosti a chuti. Od klasického pepře až po pepř kajenský pepř, obvykle jde o dlouhou cestu pokud to samozřejmě není nejmírnější forma nejběžněji známá jen jako jen chilli.

Chilli dodá jídlu skvělou chuť.

Kořenící směsi

Výše byly popsány syrové typy koření. V závislosti na požadované chuti je možné je různě míchat a tím docílit vlastního receptu na grilovací koření.

Vlastní grilovací koření se bude lišit dle typu masa, nebo výsledného pokrmu.

Koření na grilování je celá řada.

Vlastní směs koření na grilování si můžeme namíchat z již namletého koření, nebo si ji sami nadrtit v silnější pevnější misce.

Pokud si rozhodnete směs na grilování již koupit. Pozorně čtěte její obsah. Silně se nedoporučují směsi s vysokým podílem soli.

Pokud máte alergii na lepek i pro vás existují varianty kořenících směsí na grilování bez lepku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.