Posedět si s přáteli v letním podvečeru u grilování nám přinese určitě příjemné zážitky. Přitom nám jistě bude záležet na tom, aby se vše vydařilo tak, jak má.
To znamená, aby jídlo bylo dobré nebo přímo vynikající a nápoje osvěžující.
Přinášíme několik oblíbených receptů, které se přímo hodí na uspořádané párty.
Grilované žampióny plněné sýrem
Pokud patříte mezi milovníky hub, určitě vyzkoušejte tento recept doplněný sýry a čerstvým kořením.
INGREDIENCE
- 500 g žampionů, větší hlavičky
- 1 sýru hermelín
- 150 g sýru typu gouda
- hrst čerstvé bazalky
- sůl a pepř
- olej
POSTUP
- Žampiony očistíme a uřízneme jim nožičky.
- Do misky vložíme na drobno nakrájené nožičky.
- Smícháme je s pokrájenou bazalkou, na kousky nakrájeným hermelínem a polovinou strouhané goudy.
- Směs ochutíme solí a pepřem dle potřeby.
- Směs naplníme do žampionů.
- Žampiony pomažeme olejem, na vrch poklademe zbytek goudy a grilujeme asi 7 minut.
- Podáváme je samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
zdroj: sliceofkitchenlife.com
Objevte podobné tipy
Pikantní grilovaný bůček
Bůček. Kdysi hojně kupované maso, dnes ho lidé zatracují díky jeho tučnosti. Ale my zbylí se nebojíme a půjdeme si ho ogrilovat. V podobě super šťavnatých pikantních plátků.
INGREDIENCE
- 700 g vepřového boku
- 50 ml chilli oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- cayenský pepř
- sůl a voda
POSTUP
- Maso omyjeme.
- Maso nakrájíme na plátky široké asi 1 cm.
- Do mísy, ve které chceme maso marinovat, vlijeme chilli olej.
- Do oleje prolisujeme stroužky česneku.
- Cibuli nasekáme nadrobno a nasypeme do mísy k ostatním surovinám.
- Ochutíme cayenským pepřem a osolíme dle vlastní chuti.
- Do takto připravené marinády, dáme maso a necháme aspoň tři hodiny marinovat.
- Po uplynutí doby vložíme maso na rozpálený gril a grilujeme, dokud není měkké.
zdroj: www.prozeny.cz
BBQ grilovaná vepřová panenka
Je velmi jemná a chutná, ale je dobré ji moc nepřepékat, jelikož je poté strašně moc suchá. Na medium či medium well si určitě velmi pochutnáte.
INGREDIENCE
- 2 ks vepřové panenky na cca 10 cm kusy
- 1 hrníček kečupu
- 1/4 hrníčku hnědého cukru
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička chilli
- 1 stroužek nadrceného česneku
POSTUP
- Připravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencí.
- Všechny ingredience dobře promícháme v misce.
- Omytou a očištěnou vepřovou panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovat v lednici alespoň 8 hodin, ideálně přes noc.
- Rozpálíme gril a grilujeme panenku z každé strany 7-10 minut.
- Panenka by měla být při rozkrojení mírně růžová.
zdroj: addapinch.com
Grilovaná makrela
Makrela je u nás jednou z nejvíce grilovaných ryb. A to proto, že je cenově dostupná a docela tučná, proto se snižuje riziko, že ji extrémně vysušíte.
INGREDIENCE
- 3 ks makrel, vykuchaných
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička pálivé mleté papriky
- 6 lžic olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP
- Připravíme si marinádu z propasírovaného česneku, sladké i pálivé papriky a olivového oleje.
- Tuto směs osolíme, opepříme a makrely potřeme z obou stran.
- Necháme asi hodinu v lednici marinovat.
- Mezitím si připravíme gril, jehož mřížku potřeme olejem, aby se ryby nepřichytily.
- Marinované makrely klademe na gril, kde necháme opékat tak dlouho, dokud se maso nezačíná oddělovat od kostí.
- Při grilování můžeme ryby potírat zbylou marinádou.
- Hotové dozlatova opečené makrely podáváme s čerstvým chlebem nebo například s novými brambory. V horkých dnech doporučujeme zeleninový salát.
zdroj: flavorquotient.com
Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem
Jednoduchý a chutný recept pro letní grilovací párty, který se výborně hodí jako doplněk ke grilovanému masu.
INGREDIENCE
- 4 sladké kukuřice na vaření
- 50 g změklého másla
- 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, majoránka, petržel)
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
POSTUP
- Kukuřici očistíme a dáme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Povaříme do poloměkka asi 10 minut.
- Mezitím utřeme změklé máslo s bylinkami a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Předvařené kukuřice osušíme, můžeme do nich do středu napíchnout hrubé špejle.
- Potřeme bylinkovým máslem.
- Grilujeme na středně rozehřátém grilu mimo přímý žár se zakrytým poklopem asi 20 až 25 minut.
- Kukuřice musí být po napíchnutí vidličkou měkká.
zdroj: caribbeanpot.com
Grilované krevety s medem
Jsou ideálním předkrmem na letní grilovací párty, než se pustíte do přípravy masa.
INGREDIENCE
- 12 ks syrových nebo zmražených tygřích krevet
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 limety
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
POSTUP
- Krevety omyjeme studenou vodou a zbavíme krunýře.
- Odstraníme střívko, které je v horní části těla.
- Hlavičku pro efekt můžeme krevetám nechat.
- Krevety promícháme je v míse s medem, olejem, sójovou omáčkou, solí, pepřem, šťávou z limetky a nasekanými stroužky česneku.
- V zavřené misce je asi 1 hodinu marinujeme.
- Rozpálíme gril.
- Krevety vyskládáme na gril a grilujeme z každé strany asi 2–3 minuty.
- Krevety naskládáme na talíř, jemně osolíme, pokapeme limetkou a olejem.
zdroj: yummykitchen4u.blogspot.com
Nápoje volíme vychlazené. Z nealkoholických nápojů to mohou být vhodné minerálky, pro děti si pak snadno připravíte limonády nebo džusy.
Z výběru nápojů s určitým procentem alkoholu zvítězí asi pivo, ale příjemné může být také posezení s vínem. Zda bílé nebo červené rozhodneme podle druhu masa, které budeme grilovat.