Plánujete párty? Přinášíme zajímavé recepty ke grilu!

Posedět si s přáteli v letním podvečeru u grilování nám přinese určitě příjemné zážitky. Přitom nám jistě bude záležet na tom, aby se vše vydařilo tak, jak má.

To znamená, aby jídlo bylo dobré nebo přímo vynikající a nápoje osvěžující.

Přinášíme několik oblíbených receptů, které se přímo hodí na uspořádané párty.

Grilované žampióny plněné sýrem

Pokud patříte mezi milovníky hub, určitě vyzkoušejte tento recept doplněný sýry a čerstvým kořením.

INGREDIENCE

  • 500 g žampionů, větší hlavičky
  • 1 sýru hermelín
  • 150 g sýru typu gouda
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř
  • olej

POSTUP

  1. Žampiony očistíme a uřízneme jim nožičky.
  2. Do misky vložíme na drobno nakrájené nožičky.
  3. Smícháme je s pokrájenou bazalkou, na kousky nakrájeným hermelínem a polovinou strouhané goudy.
  4. Směs ochutíme solí a pepřem dle potřeby.
  5. Směs naplníme do žampionů.
  6. Žampiony pomažeme olejem, na vrch poklademe zbytek goudy a grilujeme asi 7 minut.
  7. Podáváme je samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Grilované žampióny plněné sýremzdroj: sliceofkitchenlife.com

Pikantní grilovaný bůček

Bůček. Kdysi hojně kupované maso, dnes ho lidé zatracují díky jeho tučnosti. Ale my zbylí se nebojíme a půjdeme si ho ogrilovat. V podobě super šťavnatých pikantních plátků.

INGREDIENCE

  • 700 g vepřového boku
  • 50 ml chilli oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • cayenský pepř
  • sůl a voda

POSTUP

  1. Maso omyjeme.
  2. Maso nakrájíme na plátky široké asi 1 cm.
  3. Do mísy, ve které chceme maso marinovat, vlijeme chilli olej.
  4. Do oleje prolisujeme stroužky česneku.
  5. Cibuli nasekáme nadrobno a nasypeme do mísy k ostatním surovinám.
  6. Ochutíme cayenským pepřem a osolíme dle vlastní chuti.
  7. Do takto připravené marinády, dáme maso a necháme aspoň tři hodiny marinovat.
  8. Po uplynutí doby vložíme maso na rozpálený gril a grilujeme, dokud není měkké.

Pikantní grilovaný bůčekzdroj: www.prozeny.cz

BBQ grilovaná vepřová panenka

Je velmi jemná a chutná, ale je dobré ji moc nepřepékat, jelikož je poté strašně moc suchá. Na medium či medium well si určitě velmi pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 2 ks vepřové panenky na cca 10 cm kusy
  • 1 hrníček kečupu
  • 1/4 hrníčku hnědého cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 1 stroužek nadrceného česneku

POSTUP

  1. Připravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencí.
  2. Všechny ingredience dobře promícháme v misce.
  3. Omytou a očištěnou vepřovou panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovat v lednici alespoň 8 hodin, ideálně přes noc.
  4. Rozpálíme gril a grilujeme panenku z každé strany 7-10 minut.
  5. Panenka by měla být při rozkrojení mírně růžová.

BBQ grilovaná vepřová panenkazdroj: addapinch.com

Grilovaná makrela

Makrela je u nás jednou z nejvíce grilovaných ryb. A to proto, že je cenově dostupná a docela tučná, proto se snižuje riziko, že ji extrémně vysušíte.

INGREDIENCE

  • 3 ks makrel, vykuchaných
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Připravíme si marinádu z propasírovaného česneku, sladké i pálivé papriky a olivového oleje.
  2. Tuto směs osolíme, opepříme a makrely potřeme z obou stran.
  3. Necháme asi hodinu v lednici marinovat.
  4. Mezitím si připravíme gril, jehož mřížku potřeme olejem, aby se ryby nepřichytily.
  5. Marinované makrely klademe na gril, kde necháme opékat tak dlouho, dokud se maso nezačíná oddělovat od kostí.
  6. Při grilování můžeme ryby potírat zbylou marinádou.
  7. Hotové dozlatova opečené makrely podáváme s čerstvým chlebem nebo například s novými brambory. V horkých dnech doporučujeme zeleninový salát.

Grilovaná makrelazdroj: flavorquotient.com

Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem

Jednoduchý  a chutný recept pro letní grilovací párty, který se výborně hodí jako doplněk ke grilovanému masu.

INGREDIENCE

  • 4 sladké kukuřice na vaření
  • 50 g změklého másla
  • 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, majoránka, petržel)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl

POSTUP

  1. Kukuřici očistíme a dáme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Povaříme do poloměkka asi 10 minut.
  2. Mezitím utřeme změklé máslo s bylinkami a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. Předvařené kukuřice osušíme, můžeme do nich do středu napíchnout hrubé špejle.
  4. Potřeme bylinkovým máslem.
  5. Grilujeme na středně rozehřátém grilu mimo přímý žár se zakrytým poklopem asi 20 až 25 minut.
  6. Kukuřice musí být po napíchnutí vidličkou měkká.

Grilvaná kukuřice zdroj: caribbeanpot.com

Grilované krevety s medem

Jsou ideálním předkrmem na letní grilovací párty, než se pustíte do přípravy masa.

INGREDIENCE

  • 12 ks syrových nebo zmražených tygřích krevet
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 limety
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Krevety omyjeme studenou vodou a zbavíme krunýře.
  2. Odstraníme střívko, které je v horní části těla.
  3. Hlavičku pro efekt můžeme krevetám nechat.
  4. Krevety promícháme je v míse s medem, olejem, sójovou omáčkou, solí, pepřem, šťávou z limetky a nasekanými stroužky česneku.
  5. V zavřené misce je asi 1 hodinu marinujeme.
  6. Rozpálíme gril.
  7. Krevety vyskládáme na gril a grilujeme z každé strany asi 2–3 minuty.
  8. Krevety naskládáme na talíř, jemně osolíme, pokapeme limetkou a olejem.

Grilované krevety s medemzdroj: yummykitchen4u.blogspot.com

Nápoje volíme vychlazené. Z nealkoholických nápojů to mohou být vhodné minerálky, pro děti si pak snadno připravíte limonády nebo džusy.

Z výběru nápojů s určitým procentem alkoholu zvítězí asi pivo, ale příjemné může být také posezení s vínem. Zda bílé nebo červené rozhodneme podle druhu masa, které budeme grilovat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.