Vyzkoušejte naše skvělé recepty na krkovici z grilu! S našimi tipy si jí vychutnáte pokaždé dokonale

Šťavnaté maso plné výrazné chuti, to najdete v těchto receptech na grilovanou krkovici!

Vychutnejte si ho na několik různých způsobů a najděte ten nejlepší, který vám bude chutnat.

S čím začnete?

Grilovaná vepřová krkovice v thajském stylu

Vepřová krkovice se dá buď opékat, nebo grilovat. Maso bude zvenku lehce připálené a uvnitř křehké. A omáčka bude dokonale kyselo-sladká, pikantní a slaná. Jinými slovy, nemůžete udělat nic víc, aby tento recept na grilovanou krkovičku z vepřového masa byl lepší.

Co budeme potřebovat

  • 70 ml rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce šťávy z 1 limetky
  • 1,5 kg vepřové krkovice (bůčku nebo plece, nakrájené na kostky)
  • 200 g tamarindu (nebo směsi rýžového cukru a třtinového cukru v poměru 1:1)
  • 1 chilli paprička (nakrájená na tenké plátky)

Postup

  • V malé míse smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku, 3 lžíce třtinového cukru a limetkovou šťávu.
  • Vložte vepřovou krkovičku do marinády a promíchejte, aby se rovnoměrně pokryla.
  • Zakryjte, dejte do lednice a nechte marinovat alespoň přes noc, až 2 dny.
  • Tamarind nebo jeho náhražku vložte do malé misky a přidejte 1 lžíci rybí omáčky a cukr spolu s nakrájenými chilli papričkami a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Vyjměte krkovici z marinády a osušte papírovou utěrkou.
  • Kousky masa grilujte na nepřímém ohni v zakrytém grilu, dokud maso nezměkne a povrch nezuhelnatí, asi 45 minut.
  • Případně položte vepřovou krkovici na alobalem vyložený plech na pečení, zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud nezměkne a nezhnědne, asi 45 minut.
  • Nechte 20 minut odpočinout, poté nakrájejte a podávejte s tamarindovou omáčkou.

Takto upravené maso se skvěle hodí do asijských receptů, které najdete i u nás na webu. Připravte si lahodné nudle Pad Thai, Bun Cha a mnoho dalších dobrot!

Šťavnatá krkovička podávaná s lepkavou rýží a omáčkou.
Zdroj: cookingwithnart.com

Krkovice v celku upečená na grilu

Grilovaná vepřová krkovice je cenově dostupná surovina a skvěle se hodí na gril. Zde vám ukážeme recept, jak tyto krkovičky proměnit v lákavé, šťavnaté a chutné maso z grilu. K němu si připravte křupavé domácí krokety a přiveďte vše k dokonalosti!

Co budeme potřebovat

  • 1 ks vepřové krkovice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce grilovacího koření
  • 1 lžíce jemně nasekaných bylinek
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Vepřovou krkovičku osušte.
  • Maso pomažeme hořčicí tak, aby bylo celé pokryto tenkou vrstvou.
  • Posypte maso velkým množstvím koření.
  • Ujistěte se, že celá vepřová krkovice je pokryta kořením a bylinkami.
  • Maso necháme venku 15 minut odpočinout.
  • Vepřovou krkovičku grilujte 3- 3,5 hodiny* na mírném ohni na nepřímém žáru.
  • V poslední fázi přemístěte vepřovou krkovičku na přímý žár.
  • Grilujte rychle ze všech stran, aby maso získalo pěknou pánev.
  • Před nakrájením na tenké plátky nechte maso 20 minut odpočívat.

*Při delším grilování masa je vždy lepší grilovat na nepřímém žáru. Pokud tedy používáte plynový gril, zapálíte pouze jednu část grilu a maso položíte na stranu, kterou jste nezapálili. Maso se tak nedostane přímo do žáru. Pokud používáte dřevěné uhlí, dejte uhlí na jednu stranu a maso na druhou.

Kousky masa upečené v celku na grilu obalené v koření.
Zdroj: caribbeangreenliving.com

Grilovaná krkovička v troubě

Nemáte gril? Nevadí, my vám ukážeme, jak si snadno a rychle připravit recept na vepřovou krkovici v troubě.

Co budeme potřebovat

  • 500 g plátků vepřové krkovice

Na marinádu

  • 10 g jarní cibulky
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 110 g zázvoru
  • 1½ lžíce rýžového vína
  • ½ lžičky soli

Na polévací omáčku

  • 2 lžičky Hoisin omáčky
  • 2 lžíce česnekové omáčky

Postup

  • Vepřovou krkovičku opláchněte a osušte.
  • Smíchejte všechny ingredience na marinádu ve velké míse, přidejte krkovici nechte 1 hodinu marinovat.
  • Smíchejte ingredience na polévací omáčku.
  • Předehřejte troubu v režimu grilu na 200 °C.
  • Vložte marinovanou vepřovou krkovičku do pekáče, přikryjte alobalem a umístěte do trouby.
  • Krkovici pečeme 15 minut.
  • Po 15 minutách otočte a pečte dalších 15 minut, stále zakrytou.
  • Vepřovou krkovičku potřete polévací omáčkou vařte 1 minutu, otočte znovu potřete a pečte poslední 1 minutu bez alobalu.

A protože v létě u grilu i plotny může být docela horko, zpříjemněte si svůj čas při vaření a zchlaďte se díky mobilní klimatizaci, kterou si můžete vzít kamkoliv s sebou. Jaká je ta nejlepší se dozvíte v naší recenzi.

Talíř s masem a šťávou, ochucené bylinkami.
Zdroj: craftbeering.com

Jak marinovat vepřovou krkovičku?

Je mnoho způsobů, jak marinovat vepřovou krkovičku, ale nejdůležitější je vybrat si marinádu, která doplní chuť masa.

Vepřová krkovice je tučný kus masa, takže jí může dodat výraznou chuť koření, aniž se její chuť ztratila.

Některá dobrá koření pro marinování vepřové krkovice zahrnují sójovou omáčku, jablečný ocet, česnek a zázvor.

Při marinování vepřové krkovice nezapomeňte marinádu vmasírovat do masa, aby byla rovnoměrně rozprostřena. Můžete také do masa udělat mělké řezy, které pomohou marinádě proniknout hlouběji. Vepřovou krkovičku marinujte alespoň 3 hodiny, pokud možno přes noc.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X