Vynikající recepty na žebra z grilu na jednom místě. Už neříkejte nic víc a ochutnejte ty naše

Jenom pří představě jak si připravujete naše recepty na grilovaná žebra se vám musí sbíhat sliny.

Už cítíte tu vůni, jak se line celou vaší kuchyní?

Masíčko se vám rozplyne na jazyku!

Ochutnejte sami.

Grilovaná žebra BBQ s pažitkovým dipem

Tato vepřová žebírka na americký způsob jsou pomalu pomalu grilovaná, aby byla opravdu křehká. Podávat k nim můžete zapečené brambory s modrým sýrem. To je teprve ta správná kombinace!

Co budeme potřebovat

  • 2 ks vepřových žeber
  • 2 plechovky coly
  • 2 lžičky pražených sezamových semínek (volitelné)

Na omáčku

  • 8 lžic rajčatového kečupu
  • 8 lžic hnědého cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžička papriky

Na dip

  • 300 ml polotučné zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • malý svazek pažitky (nakrájený)
  • 6 jarních cibulek (nakrájených na plátky)

Postup

  • Rozehřejte troubu na 160 C a žebra vložte do pekáče.
  • Zalijte colou a dostatečným množstvím vody, aby byla žebra pokryta, poté plech pevně přikryjte alobalem. Pečte 2–3 hodiny, v polovině otočte, a pečte dokud nejsou žebra opravdu křehká, ale nerozpadají se.
  • Mezitím dejte všechny ingredience na omáčku do malého hrnce.
  • Jemně zahřejte, poté nechte probublávat asi 2 minuty za stálého míchání.
  • Když jsou žebra hotová, opatrně je zvedněte z pekáče a položte na kuchyňský papír, aby oschly.
  • Vylijte tekutinu a plech vytřete.
  • Suchá žebra vložte zpět do formy a potřete je lepkavou omáčkou z hrnce. Přikryjte a nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ale ještě lépe až 24 hodin. V této fázi žebra lze zmrazit.
  • Smíchejte ingredience na dip a ochlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.
  • Zahřejte gril a počkejte, až plameny utichnou, nebo troubu rozehřejte na 220 C. Přidejte žebra (do pekáče, pokud používáte troubu) a pečte 20 minut, občas otočte a často podlévejte zbývající omáčkou.
  • Když jsou žebra lepivá a zvenčí křupavá, nakrájejte je a servírujte.
  • Pokud chcete, posypte je sezamovými semínky a na talíři zalijte zbývající lepkavou omáčkou a podávejte s pažitkovým dipem.

Další výborný způsob, jak si žebra připravit je vložit je do pomalého elektrického hrnce. V naší recezi se dozvíte, že je to všestranný pomocník do kuchyně a jak ho správně vybrat.

Prkénko naložené vypečenými žebírky v BBQ omáčce.
Zdroj: grandbaby-cakes.com

Vepřová žebra ugrilovaná v troubě

Kdo si počká, ten se dočká! A přesně to samé platí o tomto receptu na grilovaná žebra! Chce to čas, aby se maso dokonale rozpadalo. Přidejte k nim křupavé hranolky ze sladkých brambor a máte na stole jídlo snů!

Co budeme potřebovat

Na žebra

  • 2 kg vepřových žeber
  • 2 řapíkatý celer (oříznutý a rozpůlený)
  • 1 cibule (nahrubo nakrájená)
  • 2 červené chilli papričky (podélně rozpůlené)
  • 1 celý česnek (vodorovně rozpůlený)
  • 250 ml jablečné šťávy

Na BBQ omáčku

  • 125 ml kečupu
  • 150 g tmavého cukru
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička pálivé uzené papriky
  • 1 lžička sladké uzené papriky
  • 75 ml bílého vinného octa
  • 50 ml bourbon whisky

Na salát

  • 3 žloutky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 300 ml řepkového oleje
  • 3 lžíce naloženého celeru
  • 2 lžíce nahrubo nasekané čerstvé ploché petrželky
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř

Postup

  • Žebra umístěte o velkého kastrolu s celerem, cibulí, chilli, česnekem a jablečnou šťávou.
  • Přidejte tolik vody, aby byl zakryt obsah v hrnci.
  • Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu.
  • Vařte 1-1½ hodiny, dokud maso nezměkne. Čas od času seberte veškeré nečistoty, které se při vaření vynoří na povrchu.
  • Mezitím na barbecue omáčku zahřejte na pánvi na střední teplotu kečup a cukr po dobu 2-3 minut, nebo dokud se cukr nerozpustí v kečupu.
  • Přidejte worcesterskou omáčku, uzenou papriku a ocet a směs přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, dokud směs nezhoustne, a vařte 4–5 minut nebo do zhoustnutí. Vmíchejte bourbon, poté stáhněte z plotny a odstavte. Po vychladnutí dejte do lednice.
  • Na zálivku šlehejte ve velké míse žloutky, hořčici a ocet, dokud se dobře nespojí.
  • Postupně velmi tenkým pramínkem za stálého šlehání přidávejte olej, dokud směs nezhoustne a veškerý olej se do ní zcela nezapracuje.
  • Celer důkladně sceďte a přebytečnou vlhkost odstraňte pomocí kuchyňského papíru.
  • Do majonézy vmícháme celer a petržel a podle chuti dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Když jsou žebra hotová, předehřejte troubu na 240 C, nebo na takovou teplotu, jak jen to půjde.
  • Vyjměte žebra z hrnce pomocí děrované lžíce a přendejte na velký pekáč.
  • Potřete žebra po celém povrchu barbecue omáčkou, poté pečte v troubě 10–15 minut a každých pět minut otočte, dokud nejsou žebra lepivá a na okrajích spálená.
  • Chcete-li grilovaná žebra podávat, dejte žebra na servírovací mísu a podávejte se salátem a zbývající barbecue omáčku.
Prkénko s naservírovanými žebry v BBQ omáčce s hranolky.
Zdroj: hola.com

Grilovaná hovězí žebra v medu

Tato medová hovězí žebra grilovaná v troubě jsou extrémně křehká. Jsou dvakrát pečené a navíc dušená v medové BBQ omáčce. Nejlepší je k nim podávat domácí nadýchaný chléb, kterým ůžete vytřít i tu poslední kapičku dokonalé grilovací omáčky.

Co budeme potřebovat

  • 2 kg hovězích žeber
  • 40 g dijonské hořčice
  • 70 ml medu
  • 2 lžíce pálivé omáčky
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  • Ve střední míse smíchejte dohromady dijonskou hořčici, med, pálivou omáčku, cibulový prášek , sůl a mletý černý pepř.
  • Nalijte ¾ marinádové omáčky na hovězí žebra a vmasírujte do masa.
  • Žebra zabalte do alobalu. Umístěte žebra do pekáče. Pečete v troubě asi 40 minut.
  • Vyjměte žebra a odstraňte alobal. Žebra potřeme zbytkem marinády. Pečte dalších 10 minut.
  • Vyjměte žebra z trouby a před podáváním je nechte alespoň 10 minut odpočívat.
Žebra obalená v medové marinádě a sezamu.
Zdroj: kissmysmoke.com

Jak na různé druhy BBQ koření?

V těchto receptech na grilovaná žebra se dokola mluví o BBQ omáčce a marinádě, ale věděli jste, že BBQ kořenících směsí je nepřeberné množství? My vám přinášíme několik tipů, jak si ji přepravit.

BBQ s pepřem dvou chutí

  • 30 g papriky
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce chilli prášku
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1½ lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku

BBQ směs na kuře

  • 50 g papriky
  • 20 g mletého černého pepře
  • 20 g soli
  • 30 g chilli prášku
  • 30 g mletého kmínu
  • 40 g hnědého cukru
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce kajenského pepře

BBQ s pikantním korindrem

  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 malý bobkový list, jemně rozdrobený

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X