Chutné variace na grilovanou zeleninu

Na venkovním i domácím grilu se samozřejmě nejčastěji opéká maso všech druhů a forem. Kromě masa se pak na grilu objevuje uzenina či sýry. Grilovat můžeme ale i zeleninu a proto pro zpestření i pro trochu toho zdravějšího stravování neuškodí vyzkoušet si recepty na grilovanou zeleninu, případně je doplnit vlastními nápady.Ke grilování na venkovním i domácím grilu se hodí pevnější druhy zeleniny, především pak zeleniny zvané plodové. Patří mezi ně například rajčata, papriky, cukety, patisony, cibule, mrkev, kukuřice, lilek, chřest.

Zelenina poskytuje člověku v určitém množství základní živiny – bílkoviny, tuky a cukry, ale ve velkém množství i vitaminy, nerostné látky – vlákninu a minerální látky a také různé ochranné látky. Energetická hodnota zeleniny je poměrně nízká.  Zelenina přináší do výživy člověka některé důležité vitaminy, především vitamin C a provitamin A – β-karoten –  nejbohatším zdrojem je zejména špenát, karotka, rajče, paprika. Některé druhy zeleniny obsahují také vitaminy skupiny B, především kyselinu listovou – nejvíce se nachází ve tmavě zelených listových zeleninách – ve špenátu, listovém salátu a dále kyselinu pantothenovou, niacin, vitamin B6 a dále vitamin K, který je zejména ve vysoké koncentraci v zelených listových zeleninách, nejvíce ve špenátu, kde je také vysoká koncentrace vitaminu E. Naopak je to s vitaminem B12, který se v zelenině nevyskytuje. Zelenina je dále významným zdrojem vlákniny – pektinu a celulózy a též minerálních látek, především hořčíku a draslíku.

1. Grilovaná zelenina s dresinkem z pečeného česneku

INGREDIENCE :

v libovolném množství

  • chřest
  • čekanka
  • cuketa
  • paprika
  • rajčata
  • houby
  • olivový olej
  • čerstvá citronová šťáva
  • petrželka
  • bazalka
  • rozmarýn
  • sůl
  • petžel

Na dresink :

  • česnek
  • 2 ks žloutků
  • čerstvá citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl

POSTUP :

  1. Celou paličku česneku rozkrojíme napůl.
  2. Připravíme  si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem.
  3. Pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril.
  4. Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme,.
  5. Cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme.
  6. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril.
  7. Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn.
  8. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.
  9. Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse.
  10. Připravíme dresink.
  11. Z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři.
  12. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř.
  13. Postupně přilíváme olivový olej a vyšleháme do dresinku.

Grilovaná zelenina s dresinkem z pečeného česnekuzdroj : fresh.iprima.cz

2. Pečená kořenová zelenina na grilu s kozím sýrem

INGREDIENCE :

  • 350 g mrkve
  • 350 g pastináku
  • 350 g červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 8 snítek tymiánu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 200 g kozího sýra

POSTUP :

  1. Všechnu zeleninu nejprve omyjeme a oloupeme.
  2. Mrkev a pastinák nakrájíme podélně pokud jsou příliš velké, řepu na polovinu a dáme do mísy.
  3. Z oleje, octa, soli a pepře si v misce rozmícháme zálivku, kterou přilijeme nakrájenou zeleninu a vše dobře promícháme.
  4. Dáme na plech, rozložíme tymián, posypeme cukrem a poklademe kozím sýrem.
  5. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na grilu při 200 °C asi 25 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.

Pečená kořenová zelenina na grilu s kozím sýremzdroj : www.taste.com.au

3. Marinovaná grilovaná zelenina

INGREDIENCE :

  • použijeme zeleninu vhodnou na gril (rajčata, papriky, chřest, čekanku, houby, cibuli…)
  • 3 lžíce oleje (nejlépe olivového)
  • 5 stroužků česneku (prolisovat)
  • čerstvá bazalka a petrželová nať ( najemno nasekat)
  • cibule ( na jemno nakrájet)
  • citrónová šťáva
  • sůl

POSTUP :

  1. Zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.
  2. Poté grilujeme.
  3. Grilovanou zeleninu můžeme pokapat zálivkou z následujících ingrediencí :
  • Olivový olej
  • ocet balsamico
  • čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat)
  • česnek (prolisovat)
  • máte-li rádi ostré, můžete přidat i chilli papričku
  • sůl

Marinovaná grilovaná zeleninazdroj : www.receptnajidlo.cz

4. Grilovaná toskánská zelenina s parmazánem

INGREDIENCE :

  • 4 mladší cukety
  • 3 červené a žluté papriky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 100g parmazánu
  • možno přidat čerstvé bylinky – petržel, bazalku

POSTUP :

  1. Předehřejte troubu s grilem na teplotu 180°C
  2. Cukety umyjte a nakrájejte na kolečka
  3. Papriky umyjte, očistěte a nakrájejte na středně tenké pásky.
  4. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem
  5. Směs zeleniny klademe na alobal a zabalíme do balíčku
  6. Grilujeme v troubě při teplotě 220°C asi 20 minut.
  7. Alobal uvolníme a dopečeme na grilu ještě 10 minut.
  8. Grilovanou zeleninu posypeme jemně strouhaným parmazánem.

Grilovaná toskánská zelenina s parmazánemzdroj : www.kraftrecipes.com

Jestliže zeleninu nepodáváme jako přílohu ke grilovaným masům, ale jako samostatné grilované jídlo, pak ji doplňujeme většinou jen kouskem pečiva. Ten je rozhodně lepší, když se alespoň chvíli rovněž opeče na grilu. Chuť grilované zeleniny určitě vylepší některá ze studených omáček připravených z jogurtu či majonézy nebo oblíbené dipy z různých surovin a tím také různých chutí, do kterých zeleninu namáčíme.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *