Zelenina na grilu aneb chutné a zdravé recepty, které si zamilujete!

Grilovat nemusíte jen maso!

Co vyzkoušet třeba papriky, lilky či chřest a to připravené tak, že si na maso ani nevzpomenete?

Pro inspiraci jsme pro vás připravili 5 skvělých receptů na grilovanou zeleninu.

Budete se oblizovat!

Zelenina z grilu s omáčkou Chimichurri

Lehká argentinská omáčka Chimichurri dodává kouřové grilované zelenině delikátní chuť česneku a bylinek. Vyberte si jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi, jednoduše ji dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem a poté přidejte lžíci Chimichurri omáčky. Dobrou chuť!

Ingredience

Na omáčku Chimichurri:

  • 1 šálek čerstvých listů petrželky
  • 1/4 šálku čerstvých listů koriandru
  • 1/4 šálku čerstvých listů oregana   
  • 1/3 šálku nahrubo nasekané červené cibule nebo šalotky
  • 3 lisované stroužky česneku
  • 1/2 lžičky červených chilli vloček
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku vinného červeného octa
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 čajová lžička soli

Na grilovanou zeleninu:

  • 2 žampiony Portobello
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 červená cibule
  • 1 svazek chřestu
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžíce mletého černého pepře

Postup

  1. Do mixéru přidejte petrželku, oregano, koriandr, cibuli a česnek a rozmixujte.
  2. Přidejte chilli vločky, olivový olej, ocet a citronovou šťávu a 2 – 3x lehce promixujte.
  3. Ochuťte solí a dochuťte.
  4. Nebo všechny přísady jemně nasekejte ostrým nožem, poté rozšlehejte s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou v misce nebo protřepejte v zakryté skleněné nádobě.
  5. Uložte do chladničky a nechte uležet.
  6. Připravte si gril a předehřejte ho na střední teplotu.
  7. Ořízněte konce zeleniny a nakrájejte na plátky.
  8. Červenou papriku pokrájejte na čtvrtiny.
  9. Zeleninu pokapte olivovým oelejm a rovnoměrně posypte solí a pepřem.
  10. Grilujte se zavřeným víkem, dokud nebude zelenina měkká a lehce spálená – cca 8 až 10 minut na papriky, cibuli a houby, 5 až 7 minut na cukety, lilek a chřest.
  11. Podávejte teplé s omáčkou.
Grilovaný chřest, cibule, houby a paprika s omáčkou na talíři s vařečkou.
www.foodiecrush.com

Pečená kořenová zelenina na grilu s kozím sýrem

Skvělá je i grilovaná kořenová zelenina! V kombinaci s kozím sýrem nebudte mít nikdy dost a na maso si ani nevzpomenete.

INGREDIENCE

  • 350 g mrkve
  • 350 g pastináku
  • 350 g červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 8 snítek tymiánu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 200 g kozího sýra

POSTUP

  1. Všechnu zeleninu nejprve omyjte a oloupejte.
  2. Mrkev a pastinák nakrájejte podélně, pokud jsou příliš velké, řepu překrojte na polovinu a dejte do mísy.
  3. Z oleje, octa, soli a pepře si v misce rozmíchejte zálivku, kterou přilijte k nakrájené zelenině a vše dobře promíchejte.
  4. Dejte na plech, rozložte tymián, posypte cukrem a poklaďte kozím sýrem.
  5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na grilu při 200 °C asi 25 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
Zelenina z grilu rozložená na stole s kozím sýrem.
www.taste.com.au

Grilovaná zelenina s balzamikem

Nic není lepšího než sladká vůně zeleniny z grilu vznášející se vzduchem po zahradě. Recept na balsamikovou grilovanou cuketu s houbami je snadný a jeho příprava zabere jen 10 minut.

Ingredience

  • 1 střední zelená cuketa nakrájená na kolečka
  • 1 střední žlutá cuketa nakrájená na kolečka
  • 250 g žampionů překrájených na polovinu nebo na čtvrtky, pokud jsou velké
  • 230 g hrachových lusků
  • 1/2 velké cibule nakrájené na plátky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička mořské soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky černého pepře nebo podle chuti

Postup

  1. Předehřejte gril.
  2. Umístěte všechnu nakrájenou zeleninu do velké mísy.
  3. V malé misce vyšlehejte společně: 1/4 šálku olivového oleje, 3 lžíce balzamikového octa, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky černého pepře.
  4. Nalijte marinádu na kusy zeleniny a promíchejte.
  5. Marinujte 10 minut při pokojové teplotě.
  6. Umístěte veškerou zeleninu na gril a grilujte, dokud zelenina nebude měkká, několikrát ji promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné grilování a karamelizaci.
  7. Přeneste na talíř a podle potřeby ozdobte čerstvou petrželkou, pažitkou nebo třeba bazalkou.
Zelenina z grilu v pánvi s vařečkou.
www.natashaskitchen.com

Podívejte se i na naše delikátní recepty na nejen zeleninové, ale i masové špízy v 11 různých variantách!

Grilovaná toskánská zelenina s parmazánem

Cuketa s paprikou jsou oblíbenou zeleninou a s přídavkem skvělého parmazánu a bylinek se vám na stole ocitne opravdová lahůdka!

INGREDIENCE

  • 4 mladší cukety
  • 3 červené a žluté papriky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 100 g parmazánu
  • možno přidat čerstvé bylinky – petržel, bazalku

POSTUP

  1. Předehřejte troubu s grilem na teplotu 180°C.
  2. Cukety umyjte a nakrájejte na kolečka.
  3. Papriky umyjte, očistěte a nakrájejte na středně tenké proužky.
  4. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem.
  5. Směs zeleniny klaďte na alobal a zabalte do balíčku.
  6. Grilujtee v troubě při teplotě 220°C asi 20 minut.
  7. Alobal uvolněte a dopečte na grilu ještě 10 minut.
  8. Grilovanou zeleninu posypte jemně strouhaným parmazánem.
Zelenina z grilu zabalená v alobalu a zasypaná parmazánem.
www.kraftrecipes.com

Zelenina z grilu s citronovo-bazalkovým dresinkem

Tato zelenina je jednoduchá, chutná a je vítanou a zdravou přílohou na každém večírku. A co teprve dresink z citronu a bazalky? Nechte si chutnat!

Ingredience

Na dresink:

  • ¼ šálku čerstvé citronové šťávy
  • 2-3 čajové lžičky dijonské hořčice
  • ¾ čajové lžičky mořské soli
  • 2 malé stroužky česneku
  • ¾ šálku listů bazalky
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje

Na grilovanou zeleninu:

  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 2 sladké papriky, rozříznuté na polovinu, zbavené jader a opět překrojené na polovinu
  • 2 střední cukety, nakrájené podélně na poloviny nebo na třetiny  
  • 1 střední lilek, nakrájený na plátky
  • 1 červená cibule, nakrájená napříč na plátky

Postup

  1. Předehřejte gril.
  2. Vložte všechny přísady na dresink do mixéru a rozmixujte v pyré.
  3. Dejte stranou.
  4. Lehce potřete zeleninu olivovým olejem.
  5. Posypte mořskou solí a černým pepřem podle chuti.
  6. Ogrilujte zeleninu.
  7. Každá zelenina vyžaduje jiný čas, ale bude to cca 2-5 minut z každé strany.
  8. Dejte zeleninu na talíř a podávejte se zálivkou.
Ogrilovaná kukuřice s bylinkami na černém talíři.
www.pamelasalzman.com

4 tipy na nejlepší grilovanou zeleninu

  1. Nakrájejte zeleninu na stejnou tloušťku, aby se grilovala stejnou rychlostí. Pokud budete krájet zeleninu na příliš tenké části, bude hodně jemná a na grilu se rozpadne.
  2. Řiďte se zlatým pravidlem grilování: naolejujte to, co grilujete, ne samotný gril.
  3. Kořeňte jednoduše. Zeleninu velkoryse posypte solí a mletým černým pepřem. Při grilování absorbuje sůl, což zvýší její přírozenou sladkost. Pokud chcete, můžte přidat sušené bylinky jako je oregáno, máta, estragon nebo bazalka.
  4. Grilujte pod uzavřeným víkem. Tím vytvoříte stejné prostředí jako je v troubě.

Jestliže zeleninu nepodáváme jako přílohu ke grilovaným masům, ale jako samostatné grilované jídlo, pak ji doplňujeme většinou jen kouskem pečiva.

To je rozhodně lepší, když se alespoň chvíli rovněž opeče na grilu. Chuť grilované zeleniny určitě vylepší některá ze studených omáček připravených z jogurtu či majonézy nebo oblíbené dipy z různých surovin a tím také různých chutí, do kterých zeleninu namáčíme.

Inspirujte se našimi recepty na dipy, které skvěle doplní jakoukoli grilovanou zeleninu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X