Je to mastné, je to syté, ale tak neskutečně dobré!
Ano, mluvíme tu o receptech na grilované vepřové koleno!
Zapomeňte na low carb, zdravé a fit dobroty, toto je nefalšovaná kulinářská bomba!
Zakousněte se s námi!
Grilované vepřové koleno v troubě
Recept s grilovaným vepřovým kolenem se připravuje různě v závislosti na regionu i zemi. Může být nejdříve nasolené nebo naložené a upečené do křupava, smažené nebo vařené. Potěšte své hosty a blízké křupavým kolenem. Nebo je potěšte dalšími dobrotami z vepřového masa na grilu.
Co budeme potřebovat
- 2 vepřová kolena (700 g každé s kostí syrové, neuzené ani naložené)
- sůl
- kmín
- 4 bobkové listy
- 4 bobule jalovce
- 1 lžička kuliček pepře
- 1 cibule (nakrájená na čtvrtky)
Postup
- Do velkého hrnce dejte osolenou vodu. Přidejte bobkové listy, jalovec, pepř a nakrájenou cibuli.
- Přiveďte k varu a poté upravte teplotu tak, aby se voda nevařila, ale byla stále velmi horká.
- Přidejte vepřová kolena a vařte asi 1,5 hodiny.
- Vyjměte a prořezejte kůži kůru ve tvaru kosočtverce. Posypte solí a kmínem.
- V troubě zasuňte mřížku do střední polohy a pod ni umístěte zapékací misku, aby se v ní zachytil kapající tuk.
- Kolena položíme na mřížku a necháme v předehřáté troubě péct na 200 °C asi 1,5 hodiny.
- V polovině otočte a pokud chcete, můžete je přelít i nasbíraným tukem.
- Na posledních 15 minut můžete zapnout v troubě gril.
Hodí se k našemu bramborovému salátu, bramborové kaši nebo houskovému knedlíku s omáčkou, salátu nebo k pár krajíčkům chleba.
Pokud něco zbyde, maso bude chutnat velmi dobře i druhý den studené.

Křupavé grilované koleno s omáčkou z piva
Kus neuvěřitelně křehkého, šťavnatého vepřového masa s kostí, to vše zabalené do křupavé praskající kůže! Toto pomalu pečené německé vepřové koleno nejlépe chutná s bohatě ochucenou pivní omáčkou.
Co budeme potřebovat
- 1 x 1,25 kg vepřového kolena
- 30 ml bílého octa
- 3 stroužky česneku (nakrájené)
Na marinádu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička bobulí jalovce
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička fenyklových semínek
Na omáčku
- 500 ml tmavého piva
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 mrkev (neloupaná, nakrájená na plátky)
- 1 cibule (neloupaná, rozpůlená, nakrájená na plátky)
- 1 hlava česneku (rozkrojená vodorovně na dvě poloviny)
- 5 plodů jalovce
- 2 bobkové listy
Koření do omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 125 ml vody
- 1 lžička bílého cukru
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Pomocí malého ostrého nože propíchejte po celé kůži vepřového kolena spoustu malých otvorů. Dávejte pozor, abyste nepronikli přes tuk do masa.
- Potřete ho 1 polévkovou lžíci octa pouze na vepřové maso. Zabraňte tomu, aby se ocet dostal na kůži.
- Malým nožem udělejte do vepřového masa mělké zářezy a naplňte je plátky česneku.
- Rozdrťte ingredience na koření, dokud z nich není hrubý prášek.
- Vepřovou kůži potřete olivovým olejem. Poté kořenící směsí potřete celé vepřové koleno.
- Umístěte vepřové koleno na talíř a nechejte odkryté přes noc v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Všechny přísady do pivní omáčky dejte do pekáče a umístěte vepřové koleno do pekáče kůží nahoru.
- Pečte 2 hodiny 15 minut.
- Zvyšte teplotu trouby na 250 °C.
- Potřete kůži zbývající lžící octa. Vložte do trouby na 30 minut.
- Kůže by měla být křupavá a zlatá.
- Nechte 15 minut odpočinout před podáváním.
- Na omáčku si šťávu z pekáče sceďte do hrnce.
- Tekutinu přiveďte k varu. Smíchejte kukuřičnou mouku a vodu, poté za stálého míchání vlijte do tekutiny. Přidejte cukr a sůl podle chuti.
- Vařte 2 minuty, nebo dokud nezíská řídkou sirupovou konzistenci. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.
Budete k tomu servírovat čerstvý, pikantní salát, který prořízne veškerou bohatou chuť masa. Tento okurkový salát je jasná volba! Nebo náš coleslaw s jablkem je také lahodnou přílohou.

Objevte podobné tipy
Nejlepší upečené koleno z grilu
Recept na grilované koleno připravené přímo na venkovním grilu je naprosto dokonalým a chutným pokrmem pro všechny letní dny! A nejlepší osvěžení pro dokonale vypečené maso je domácí limonáda od nás!
Co budeme potřebovat
Na koleno
- 2 vepřová kolena
- 60 ml bílého octa
- 1 lžíce drceného česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička jalovce
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička fenyklových semínek
Na omáčku
- 500 ml tmavého piva
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 nahrubo nakrájená mrkev
- 1 hnědá cibule nakrájená nahrubo
- 1 lžíce drceného česneku (nebo celá hlava česneku přelitého)
- 6 plodů jalovce
- 4 bobkové listy
Postup
- Nařízněte kůži na vepřových kolenech.
- Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a dejte do malé misky. Smíchejte je s prolisovaným česnekem a olejem.
- Tu vetřete pouze do masa. Udržujte směs mimo kůži.
- Kůži potřete octem.
- Nechte v lednici přes noc odkryté.
- Všechny přísady na omáčku vložte do pánve. Přidejte vepřové hlezno a přikryjte.
- Pečte na grilu přikryté, vyhřátého na 150°C asi 3 hodiny.
- Kůži osušíme, lehce osolíme a vložíme zpět do na otevřený gril kůží dolů trouby na 40 minut.
- Podávejte s omáčkou a oblíbenými přílohami.
Všechny tyto dokonalé recepty na grilované koleno se dají připravit v pomalém elektrickém hrnci, který si můžete vybrat u nás v detailní recenzi.

Proč se používá ocet pro křupavou kůžičku?
Potírání vepřové kůže octem a následné posypání solí absorbuje vlhkost z vepřové kůže, což má za následek vytvoření nádherných tukové puchýřů, a to se rovná křupavým výsledkům. Před samotným pečením, ale umístěte vepřové koleno na noc do lednice NEZAKRYTÉ a kůže vyschne. Když si začnete předehřívat troubu, vyjměte ho z lednice a nechte jej vrátit se na pokojovou teplotu.
Bílý ocet pomáhá vysušovat kůži – ale jeho druhotným účelem je odstranit i zápach!
Toto je opravdu snadný a zaručený způsob, jak udělat dokonalou kůrčičku přičemž maso zůstane velmi šťavnaté a měkké, bez nepříjemného zápachu.