Grilované kotlety pokaždé jinak

Také máte rádi čas letního grilování?

Milujete, když prostředí vaší zahrady provoní opékané maso?

Pak neváhejte a připravte si grilované kotlety.

Ty jsou je ke grilování jako dělané. Díky krátkým masovým vláknům jsou kotlety poměrně brzy udělané a při správném postupu zůstávají šťavnaté. Určitě si kotlety předem naložte do marinády, která může být i ostřejší.

Vepřové kotlety ke grilování

Ke grilování při nákupu vybíráme spíše libovější kotlety, pokud mají po obvodu proužek tuku, tak jej odkrojíme. Kotlety by měly být asi tak 1,5-2 cm vysoké, slabší kotlety se příliš vysušují. Kupujeme je buď již naporcované v balíčku, nebo upravené přímo v obchodě. Případně si koupíme kotletu vcelku a nakrájíme si ji na porce podle potřeby sami.

1. Grilovaná vepřová kotleta

Marinádu na kotlety připravujeme vždy hustší, před grilováním ji z masa setřeme, aby nestékala. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř je narůžovělé, ale propečené maso.

INGREDIENCE:

  • vepřová kotleta bez kosti
  • směs barevného celého pepře
  • snítky rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • olej

POSTUP:

  1. Vepřovou kotletu opláchneme a zbavíme blan.
  2. V hmoždíři najemno rozdrtíme směs barevného celého pepře. Nemáme-li hmoždíř, pak koření nameleme na mlýnku na koření.
  3. Pepř dáme do misky, přidám sůl, prolisovaný česnek, rozmarýn a všechno zalijeme olejem.
  4. Směs v misce promícháme a vložíme do ní připravené plátky vepřové kotlety.
  5. Necháme asi 2 hodiny v chladu marinovat.
  6. Potom maso vyjmeme, osušíme utěrkou a vložíme na rozpálený gril.
  7. Grilujeme po obou stranách asi 7 minut, přičemž maso potíráme marinádou.
  8. Podáváme s hranolky a čerstvou zeleninou.

Hotový recept na grilované vepřové kotlety

2. Grilované jehněčí kotlety

Chce váš mlsný jazýček ochutnat opravdovou delikatesu? Pak neváhejte a ugrilujte si jehněčí kotlety.

INGREDIENCE:

  • jehněčí kotlety podle počtu osob
  • česnek
  • čerstvé lístky bazalky
  • olej
  • máslo
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Jehněčí kotlety opláchneme a osušíme.
  2. Prolisujeme česnek a bazalku nasekáme nadrobno a vložíme do misky.
  3. Přidáme po kapkách olej a mícháme tak dlouho, až nám vznikne krémová pasta.
  4. Jehněčí kotlety osolíme, opepříme a potřeme česnekovou pastou.
  5. Předehřejeme gril a na rozpálený rošt vložíme jehněčí kotlety.
  6. Grilujeme doměkka.
  7. Podáváme se zeleninovým salátem.

Hotový recept na grilované jehněčí kotlety

3. Grilované kotlety z divočáka

Což takhle pro změnu zpestřit jídelníček něčím méně tradičním? Grilované kotlety z divočáka toto bezpochyby splňují. Když je doplníte grilovanou zeleninou, máte o chuťový zážitek postaráno.

INGREDIENCE:

  • kotlety z divočáka
  • sůl
  • pivo
  • provensálské koření
  • pepř

POSTUP:

  1. Připravíme si kotlety z divočáka, které omyjeme, osušíme a mírně naklepeme.
  2. Potřeme olejem, opepříme a necháme v ledničce aspoň jeden den odležet.
  3. Potom kotlety z divočáka grilujeme na rozpáleném grilu, přičemž je potíráme směsí piva, soli a provensálského koření.
  4. Podáváme s grilovanou zeleninou.

Hotový recept na grilované kotlety z divočáka

Ke grilovaným kotletám můžeme podávat a také většinou podáváme jen chléb. Hotové, dobře propečené kotlety lze ovšem ještě horké dochutit. Použít k tomu lze strouhaný nebo rozdrobený sýr, který se jejich teplem částečně rozpustí, posypat křenem nebo společně s nimi ugrilovat některý druh zeleniny či ovoce. Oblíbenou přílohou jsou samozřejmě různé zeleninové přílohy z čerstvé zeleniny nebo saláty.

Grilovat lze i mleté maso, jak dokládá recept grilované masové kuličky na špízu. Podávejte je s chlebem, hořčicí a zeleninou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *