Oblíbené grilované kuřecí čtvrtky 3x jinak

Kuřecí maso se při domácím venkovním grilování objevuje často. Přispívá k tomu jeho dostupnost na trhu, různé možnosti úpravy a především potřebná kratší doba samotného grilování, které může konkurovat snad jen rybí maso. Griluje se buď celé kuře na otáčivém grilu nebo menší porce. A zde se uplatní kuřecí čtvrtky, kde se porcováním nemusíme zabývat, protože již jsou vhodně naporcované a nám zbude čas na výběr zajímavého receptu.

Proč si vybrat kuřecí maso ke grilování ?

Je bohaté na bílkoviny, pomáhá tak stavbě svalové hmoty a zrychluje metabolismus. Obsahuje vysoký poměr vitaminů skupiny B, které našemu tělu dodávají energii během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin. Díky vysokému obsahu selenu, který má antioxidační vlastnosti, chrání náš organismus proti škodlivým volným radikálům. Minimální množství nasycených tuků z něj dělá vhodného pomocníka při redukčních dietách.

1. Grilované kuřecí čtvrtky s bylinkami

Kuřecí čtvrtky bývají velmi oblíbené pro svoji šťavnatost. Připravte si marinádu plnou bylinek, kuře hezky provoní a až jej budete grilovat, nebudete se moct dočkat, až jej ochutnáte.

INGREDIENCE :

  • 1 lžička červeného pepře
  • 1 lžička semen fenyklu
  • 1 lžičku hrubě mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nakrájeného
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 1 1/2 lžíce hnědého cukru
  • 4 kuřecí stehna s kostí v kůži

POSTUP :

  1. Koření utřeme v hmoždíři.
  2. Poté smícháme s ostatními ingrediencemi v misce v jemnou pastu.
  3. Kuřecí čtvrtky očistíme, zbavíme přebytečného tuku a potřeme ze všech stran pastou z koření.
  4. Necháme v lednici marinovat alespoň 2 hodiny ideálně přes noc.
  5. Rozpálíme gril a vložíme na něj kuřecí čtvrtky kůží směrem dolů.
  6. Grilujeme 10 minut a poté obrátíme kuřecí čtvrtky a dogrilujeme dalších 15 až 20 minut.
 TIP : Před podáváním můžeme maso nechat odpočinout 5 minut, chuť bylinek tak projde dokonale celým masem. 

Grilované kuřecí čtvrtky s bylinkami

zdroj : garlicandzest.com

2. Grilované kuřecí čtvrtky s kořením na asijský způsob

INGREDIENCE :

  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku rybí omáčky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce nakrájeného koriandru
  • 1 lžíci čerstvě oloupaného a strouhaného zázvoru
  • 1 lžíci nasekané bazalky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • kůra a šťáva z 1 limety
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 2 až 3 lžíce oleje
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 kuřecí stehna s kostí v kůži

POSTUP :

  1. Kuřecí čtvrtky očistíme, zbavíme přebytečného tuku.
  2. Všechny uvedené ingredience na marinádu společně promícháme a vložíme do uzavíratelného plastového sáčku.
  3. Přidáme připravené kuřecí čtvrtky a dobře vzájemně promícháme tak, aby maso bylo dobře v marinádě ze všech stran obaleno.
  4. Poté vložíme do lednice a necháme marinovat alespoň 4 hodiny.
  5. Rozpálíme gril a vložíme na něj kuřecí čtvrtky kůží směrem dolů.
  6. Grilujeme 10 minut a poté obrátíme kuřecí čtvrtky a dogrilujeme dalších 15 až 20 minut.

Grilované kuřecí čtvrtky s kořením na asijský způsob

zdroj : penandfork.com

3. Pikantní grilované kuřecí čtvrtky

Pokud máte rádi pikantnější pokrmy připravte si chutné a skvělé maso dle tohoto receptu.

INGREDIENCE :

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 4 lžíce medu
  • 6 lžic chilli omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • sůl a pepř
  • 4 kuřecí stehna s kostí v kůži

POSTUP :

  1. Všechno uvedené koření smícháme dohromady spolu s olejem a chilli omáčkou.
  2. Kuřecí čtvrtky očistíme, zbavíme přebytečného tuku a potřeme ze všech stran marinádou z koření.
  3. Necháme v lednici marinovat alespoň 2 hodiny ideálně přes noc.
  4. Rozpálíme gril a vložíme na něj kuřecí čtvrtky kůží směrem dolů.
  5. Grilujeme 10 minut a poté obrátíme kuřecí čtvrtky a
  6. dogrilujeme dalších 15 až 20 minut.

Pikantní grilovací kuřecí čtvrtky

zdroj : joyfulhealthyeats.com

Marinované čtvrtky bývají chuťově výraznější, proto k nim podáváme vhodné jemnější přílohy, které jejich chuť nebudou zastírat. Vhodné jsou domácí pečené chleby nebo pečivo, grilovaná zelenina nebo houby, popřípadě jemné pyré z brambor nebo zeleniny.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *