Výběr oblíbených marinád na grilování

Chcete pořádat grilovací párty, ale vaše rodina ještě nepřišla grilování na chuť?

Možná jste jim zatím nepřipravili tu správnou marinádu, aby jim opravdu chutnalo.

Víte jak si udělat opravdu skvělou marinádu na grilované maso?

Marinády jsou základním kamenem grilování, proto neustále hledáme vhodné recepty, abychom si připravili tu nejlahodnější, která z každého masa udělá doslova božskou manu. Hlavní je najít ty správné kombinace ingrediencí.

Sezóna grilování je v plném proudu a s ní také přípravy. Musí se sehnat kvalitní maso, které nebude po ugrilování jako podešev a k tomu budete potřebovat i různé marinády, jež dokážou každé maso zjemnit a zajistit, že bude křehké. Vybrali jsme šest zajímavých recepty, s jejichž přípravou si poradí opravdu každý.

Medová marináda

Marinada z medu
Zdroj: https://smartlifestylewithtrinalovegren.blogspot.com

Klasická marináda vhodná na kuřecí, vepřové i hovězí maso. Dokonce podle některých gurmánů je skvělá i na maso klokaní, které u nás asi budete shánět velmi obtížně, ale je dobré být informován.

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 lžíce kvalitního kečupu (jemný, sladký)
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička oregana
  • 6 lístků bazalky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP:

  1. Do mísy nalijeme olej, přidáme kečup s medem, prolisovaný česnek a zalijeme sojovou omáčkou.
  2. Promícháme a přihodíme prolisovaný česnek, na drobné kousky nakrájenou cibuli, čerstvou bazalku a oregano (kdo nemá, může dát i sušené).
  3. Nakonec zasypeme skořicí, osolíme a zamícháme.
  4. Do připravené marinády pak vložíme maso a necháme odležet několik hodin, ideálně pak přes noc.

Jogurtová marináda

Jogurtova marinada s bazalkou
Zdroj: https://gourmetuncorked.com

Bílý jogurt má opravdu všestranné využití a marinády nejsou výjimkou. Tato je jemná, chutná a maso dokonale ochutí.

INGREDIENCE:

  • 1 kelímek bílého jogurt (250 – 300 g)
  • 1 lžíce jemného kečupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • Hrst čerstvé bazalky
  • 1 – 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

POSTUP:

  1. Jogurt nalijeme do mísy, přidáme kečup, zalijeme olivovým olejem, zasypeme mletou paprikou a promícháme.
  2. Pokud chcete pikantnější marinádu, dejte místo jemného kečupu ostrý.
  3. Čerstvou bazalku nasekáme, přihodíme do mísy, přilijeme sojovou omáčku a osolíme.
  4. Pak už jen stačí důkladně zamíchat a naložit maso.

Pivní marináda

Marinada s pivem
Zdroj: https://addapinch.com

Maso, grilovačka a pivo, to je nerozlučná trojka. Když navíc přidáte maso do marinády, je o skvělou párty postaráno, neboť maso bude naprosto dokonalé.

INGREDIENCE:

  • 3 stroužky česneku
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžičku kari koření
  • 1 lžičku provensálského koření
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • sůl podle chuti
  • 2 – 3 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 lahev piva

POSTUP:

  1. Česnek rozmačkáme, přidáme pepř, kari i provensálské koření, olej a promícháme.
  2. Osolíme, přilijeme sojovou omáčku s hořčicí a zamícháme. Vložíme maso a dáme přes noc marinovat do chladu.
  3. Dvě hodiny předtím, než budeme grilovat, ještě přilijeme pivo a i s masem promícháme.

Smetanová marináda

Marinada ze zakysane smetany
Zdroj: https://raddcooking.com

Pokud si potrpíte na jemnější chuť masa, rozhodně sáhněte po smetanové marinádě, nebudete litovat. Tato marináda je ideální na kuřecí masíčko.

INGREDIENCE:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce jemného kečupu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky grilovacího koření
  • 3 lžíce rostlinného oleje

POSTUP:

  1. Postup je zcela jednoduchý, jen smícháme všechny ingredience a chvilku odložíme.
  2. Maso potřeme kořením na kuře a utřeným česnekem.
  3. Poté ho vložíme do marinády a necháme 2 hodiny marinovat.

Kečupová marináda

Vynikajici kecupova marmelada
Zdroj: https://www.chefkoch.de

Pokud jste fanoušky kečupu a zejména vaše děti se bez této oblíbené pochutiny neobejdou, je tato marináda přesně pro vás.

INGREDIENCE:

  • 1/2 hrnku sladkého kečupu
  • 1/4 hrnku octa
  • 1 velkou cibuli
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 polévkovou lžíci worchesterové omáčky
  • 1 lžička cukru krystal
  • 1/2 lžičky anglické práškové hořčice
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

POSTUP:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme na velmi jemné kousky.
  2. Přidáme ostatní suroviny a velmi důkladně promícháme.
  3. Vložíme maso a necháme 8 hodin marinovat, pak už jen stačí se pustit do grilování.

Tip: Když zdvojnásobíte suroviny, můžete si z marinády docela klidně vyrobit i omáčku k houskovému knedlíku a pečenému masu.

Hořčičná marináda

Marinada z horcice
Zdroj: https://honestcooking.com

Další velmi dobrá, jednoduchá a hlavně rychlá marináda, která vaše mase skvěle ochutí a dodá mu pořádný šmrnc.

INGREDIENCE:

  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička kari koření
  • sůl podle chuti

POSTUP:

  1. Do mísy dáme olej, přisypeme červenou papriku, kari, osolíme a promícháme.
  2. Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme do mísy spolu s kremžskou hořčicí, sojovou omáčku a nasekanou bazalkou.
  3. Vše pečlivě zamícháme a máme hotovo.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *