Chcete pořádat grilovací párty, ale vaše rodina ještě nepřišla grilování na chuť?
Možná jste jim zatím nepřipravili tu správnou marinádu, aby jim opravdu chutnalo.
Víte jak si udělat opravdu skvělou marinádu na grilované maso?
Od toho jsme tady my a našich 6 receptů, které z vás udělají toho nejlepšího hostitele.
Medová marináda
Klasická marináda vhodná na kuřecí, vepřové i hovězí maso.

INGREDIENCE:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 4 lžíce kvalitního kečupu (jemný, sladký)
- 1 polévková lžíce medu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička oregana
- 6 lístků bazalky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
POSTUP:
- Do mísy nalijeme olej, přidáme kečup s medem, prolisovaný česnek a zalijeme sojovou omáčkou.
- Promícháme a přihodíme prolisovaný česnek, na drobné kousky nakrájenou cibuli, čerstvou bazalku a oregano (kdo nemá, může dát i sušené).
- Nakonec zasypeme skořicí, osolíme a zamícháme.
- Do připravené marinády pak vložíme maso a necháme odležet několik hodin, ideálně pak přes noc.
Objevte podobné tipy
Jogurtová marináda
Bílý jogurt má opravdu všestranné využití a marinády nejsou výjimkou. Tato je jemná, chutná a maso dokonale ochutí.

INGREDIENCE:
- 1 kelímek bílého jogurt (250 – 300 g)
- 1 lžíce jemného kečupu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté červené papriky
- Hrst čerstvé bazalky
- 1 – 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- špetka soli
POSTUP:
- Jogurt nalijeme do mísy, přidáme kečup, zalijeme olivovým olejem, zasypeme mletou paprikou a promícháme.
- Pokud chcete pikantnější marinádu, dejte místo jemného kečupu ostrý.
- Čerstvou bazalku nasekáme, přihodíme do mísy, přilijeme sojovou omáčku a osolíme.
- Pak už jen stačí důkladně zamíchat a naložit maso.
Pivní marináda
Maso, grilovačka a pivo, to je nerozlučná trojka. Když navíc přidáte maso do marinády, je o skvělou párty postaráno, neboť maso bude naprosto dokonalé.

INGREDIENCE:
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžičku kari koření
- 1 lžičku provensálského koření
- 3 polévkové lžíce oleje
- sůl podle chuti
- 2 – 3 lžičky plnotučné hořčice
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 lahev piva
POSTUP:
- Česnek rozmačkáme, přidáme pepř, kari i provensálské koření, olej a promícháme.
- Osolíme, přilijeme sojovou omáčku s hořčicí a zamícháme. Vložíme maso a dáme přes noc marinovat do chladu.
- Dvě hodiny předtím, než budeme grilovat, ještě přilijeme pivo a i s masem promícháme.
Smetanová marináda

Pokud si potrpíte na jemnější chuť masa, rozhodně sáhněte po smetanové marinádě, nebudete litovat. Tato marináda je ideální na kuřecí masíčko.
INGREDIENCE:
- 1 kelímek zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce jemného kečupu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1/2 čajové lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky grilovacího koření
- 3 lžíce rostlinného oleje
POSTUP:
- Postup je zcela jednoduchý, jen smícháme všechny ingredience a chvilku odložíme.
- Maso potřeme kořením na kuře a utřeným česnekem.
- Poté ho vložíme do marinády a necháme 2 hodiny marinovat.
Kečupová marináda
Pokud jste fanoušky kečupu a zejména vaše děti se bez této oblíbené pochutiny neobejdou, je tato marináda přesně pro vás.

INGREDIENCE:
- 1/2 hrnku sladkého kečupu
- 1/4 hrnku octa
- 1 velkou cibuli
- 1/2 hrnku vody
- 1 polévkovou lžíci worchesterové omáčky
- 1 lžička cukru krystal
- 1/2 lžičky anglické práškové hořčice
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
POSTUP:
- Cibuli oloupeme a nasekáme na velmi jemné kousky.
- Přidáme ostatní suroviny a velmi důkladně promícháme.
- Vložíme maso a necháme 8 hodin marinovat, pak už jen stačí se pustit do grilování.
Hořčičná marináda
Další velmi dobrá, jednoduchá a hlavně rychlá marináda, která vaše mase skvěle ochutí a dodá mu pořádný šmrnc.

INGREDIENCE:
- 4 polévkové lžíce oleje
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžíce sojové omáčky
- 5 stroužků česneku
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička kari koření
- sůl podle chuti
POSTUP:
- Do mísy dáme olej, přisypeme červenou papriku, kari, osolíme a promícháme.
- Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme do mísy spolu s kremžskou hořčicí, sojovou omáčku a nasekanou bazalkou.
- Vše pečlivě zamícháme a máme hotovo.
To bylo našich 6 marinád. Ptáte se, co za maso dát na gril? Zkuste třeba grilované kuřecí, na nějž najdete recepty také na našem webu.
Tip na závěr: Maso si s těmito lahodnými marinádami můžete ugrilovat i ve své kuchyni. Postačí k tomu grilovací pánev. Jakou grilovací pánvičku z této recenze byste si vybrali vy?