Chcete pořádat grilovací párty s tím správně namarinovaným masem?
Existuje spoustu skvělých variant na naložení masa.
My vám přinášíme ty nejlepší recepty na marinády na maso, díky kterým bude vaše grilovačka jak od masterchefa.
Marináda na kuře, krkovici, žebra, vepřové. Máme je všechny!
Medová marináda na kuřecí maso
Klasická nasládlá marináda vhodná na kuřecí, vepřové i hovězí maso. Tu si zamilujete!
Ingredience
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 4 lžíce kvalitního kečupu (jemný, sladký)
- 1 polévková lžíce medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička oregana
- 6 lístků bazalky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Do mísy nalijeme olej, přidáme kečup s medem, prolisovaný česnek a zalijeme sojovou omáčkou.
- Promícháme a přihodíme prolisovaný česnek, na drobné kousky nakrájenou cibuli, čerstvou bazalku a oregano (kdo nemá, může dát i sušené).
- Nakonec zasypeme skořicí, osolíme a zamícháme.
- Do připravené marinády pak vložíme maso a necháme odležet několik hodin, ideálně pak přes noc.

Grilování miluje snad úplně každý. Inspirujte se recepty na grilované kuřátko!
Nejlepší masová marináda z jogurtu
Bílý jogurt má opravdu všestranné využití a marinády nejsou výjimkou. Tato je jemná jogurtová marináda na grilování vaše maso dokonale ochutí.
Ingredience
- 1 kelímek bílého jogurt (250 – 300 g)
- 1 lžíce jemného kečupu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté červené papriky
- Hrst čerstvé bazalky
- 1 – 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- špetka soli
Postup
- Jogurt nalijeme do mísy, přidáme kečup, zalijeme olivovým olejem, zasypeme mletou paprikou a promícháme.
- Pokud chcete pikantnější marinádu, dejte místo jemného kečupu ostrý.
- Čerstvou bazalku nasekáme, přihodíme do mísy, přilijeme sójovou omáčku a osolíme.
- Pak už jen stačí důkladně zamíchat a naložit maso.

Už jste zkoušeli výrobu domácího jogurtu? O tomto jsme se zmínili v recenzi elektrických jogurtovačů. Vyplatí se jejich pořízení?
Objevte podobné tipy
Pivní marináda na krkovici
Maso, grilovačka a pivo, to je nerozlučná trojka. Když navíc přidáte maso do marinády, je o skvělou párty postaráno, neboť maso bude naprosto dokonalé.
Ingredience
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžičku kari koření
- 1 lžičku provensálského koření
- 3 polévkové lžíce oleje
- sůl podle chuti
- 2 – 3 lžičky plnotučné hořčice
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 lahev piva
Postup
- Česnek rozmačkáme, přidáme pepř, kari i provensálské koření, olej a promícháme.
- Osolíme, přilijeme sojovou omáčku s hořčicí a zamícháme. Vložíme maso a dáme přes noc marinovat do chladu.
- Dvě hodiny předtím, než budeme grilovat, ještě přilijeme pivo a i s masem promícháme.

Medovo-hořčičná marináda
Pokud si potrpíte na jemnější chuť masa s decentním kořeněným nádechem, rozhodně sáhněte po této masové marinádě s medovým základem.
Ingredience
- 1/3 šálku dijonské hořčice
- 1/4 šálku medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 čajová lžička papriky
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mletého česneku (nebo 2 stroužky čerstvého)
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup
- Nejprve smíchejte hořčici s medem. Přidejte olivový olej a jablečný ocet.
- Poté přidejte mletou papriku, sůl, mletý česnek a nakonec mletý pepř.
- Vše promíchejte, smíchejte s masem a dejte marinovat do lednice alespoň na 2 hodiny.

Pikantní barbecue marináda na žebra
Pokud si libujete v pikantních omáčkách, tahle marináda je právě pro vás. Barbecue s pikantním nádechem vaše grilování promění v umělecké dílo.
Ingredience
- ½ hrnku olivového oleje
- ¼ hrnku jablečného octa
- 3 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce hot chilli omáčky
- Hrst sušené či čerstvé bazalky
- 1 lžíce mletého pepře
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce česneku v prášku
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžička černého pepře
Postup
- Všechny suroviny smíchejte a důkladně promíchejte.
- Pokud máte radši méně pikantní, namísto chilli omáčky použijte kečup.
- Hotovou marinádu použijte na naložení jakéhokoliv masa.
- Naložené maso nechejte v lednici marinovat alespoň 2 hodiny, nejlépe do druhého dne.

To bylo našich 5 marinád. Ptáte se, co za maso dát na gril? Zkuste třeba grilované kuřecí, na nějž najdete recepty také na našem webu.
Proč je právě elektrický gril tím ideálním?
Pro ty, kteří si v elektrických grilech příliš nelibují, máme dobrou zprávu. Bylo provedeno již dost testů se známými kuchaři, které neprokázaly rozdíl mezi pokrmem ugrilovaným na elektrickém grilu a mezi plynovým či grilu na uhlí.
Elektrické grily jsou čím dál více oblíbené zejména mezi ženami. Ty jsou podle nich bezpečnější a jednodušší na obsluhu. Také jsou zdařilé i co se týče designu.
Navíc lze tento gril využívat i v zimě. Stačí jej jednoduše umístit pod digestoř v kuchyni a můžete si tak grilované pokrmy užívat po celý rok a to bez ohledu na počasí!
Jak ovšem vybrat ten pravý, se kterým budete spokojeni? Máme pro vás test 6 kontaktních elektrických grilů, který vám napomůže s jeho výběrem.
Tip na závěr: Maso si můžete s našimi lahodnými marinádami ugrilovat i bez grilu. Stačí vám k tomu grilovací pánev. Jakou grilovací pánvičku z této recenze byste si vybrali vy?