Skvělé recepty na roštěnou z hovězího masa, po kterých se budete olizovat

Milujete hovězí maso, ale už vám docházejí nápady na jeho přípravu?

Inspirujte se našimi úžasnými recepty na hovězí roštěnou 5x jinak.

Máte raději steaky na grilu, thajské omáčky nebo stroganoff?

To vše a mnohem více najdete v našem článku!

Hovězí steak s bylinkovým máslem a houbami

Tento steak z roštěné z hovězího masa je vydatný a lahodný a perfektně se hodí na víkendové grilování. Pochutná si celá rodina!

Ingredience

Na bylinkové máslo:

  • 1/2 šálku másla změkčeného na pokojovou teplotu
  • 1/2 šálku nasekané pažitky, tymiánu, oregana, petrželky a majoránky
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 čajové lžičky soli

Na krémové houby:

  • 3 lžíce másla
  • 230 g nakrájených žampionů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 šálku hovězího vývaru
  • 1 a 1/4 šálku silné smetany
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • sůl a černý pepř

Na grilovaný steak:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 steaky bez kosti z hovězí roštěné o hmotnosti cca 300 g
  • mořská sůl a černý pepř

Postup

  1. Na bylinkové máslo v misce smíchejte všechny ingredience.
  2. Přeneste na velký kousek igelitu a máslo pevně zabalte a vytvořte kulatý tvar.
  3. Zabalte fólií a dejte do chladničky vychladnout.
  4. Na středním ohni rozpusťte máslo ve velké pánvi.
  5. Přidejte houby a vařte 8-10 minut nebo do měkka.
  6. Vmíchejte mouku a vařte další 2 minuty dozlatova.
  7. Zašlehejte hovězí vývar a silnou smetanu.
  8. Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nezačne houstnout a nezůstanou žádné hrudky mouky.
  9. Přimíchejte petrželku, tymián a podle chuti sůl a černý pepř.
  10. Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut (podle potřeby i více), dokud nebude omáčka krásně hustá.
  11. Snižte plamen, zakryjte a udržujte houby v teple, zatímco si připravujete steak.
  12. Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokém plameni.
  13. Potřete olivovým olejem.
  14. Steaky velkoryse dochuťte mořskou solí a černým pepřem a poté grilujte z obou stran podle svých představ.
  15. Vyjměte z tepla a nechte odpočívat po dobu nejméně 5 minut.
  16. Podávejte grilované steaky s bylinkovým máslem a smetanovými houbami.
  17. Užijte si to!
Hovězí plátek z grilu servírovaný na krémových houbách na bílém talíři.
www.cookingandbeer.com

Hovězí kousky s česnekovým máslem

Tyto pečené kousky z hovězí roštěné s česnekovým máslem jsou neuvěřitelně chutné a přitom tak jednoduché. A nejlepší věc? Jsou hotové za 15 minut!

Ingredience

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • steak z hovězí roštěné o velikosti cca 700 g, nakrájený na kousky
  • ½ lžičky soli nebo dle chuti
  • ½ lžičky pepře nebo dle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 4 lisované stroužky česneku
  • 1/4 lžičky vloček červeného chilli
  • 1 polévková lžíce čerstvé petrželky, nasekané

Postup

  1. Nalijte olivový olej do velké pánve a zahřejte jej na vysokou teplotu.
  2. Ujistěte se, že je olivový olej horký, a potom do něj přidejte kousky masa.
  3. Velkoryse je dochuťte solí a pepřem.
  4. Maso asi 2 minuty restujte.
  5. Poté promíchejte a restujte další 2 minuty, dokud nejsou zlatohnědé.
  6. Pokud vaše pánev není dostatečně velká, možná budete muset pracovat ve více dávkách.
  7. Přendejte kousky masa na talíř a do stejné pánve přidejte máslo.
  8. Snižte teplotu na střední plamen a po rozpuštění másla přidejte česnek a chilli papričky.
  9. Restujte za stálého míchání asi 30 sekund, dokud nebude česnek krásně aromatický a nezačne hnědnout.
  10. Nalijte česnekové máslo na kousky masa a dobře promíchejte.
  11. Ozdobte petrželkou a podávejte.
Kousky hovězího na česneku na velké pánvi.
www.jocooks.com

Steaky z hovězí roštěné s omáčkou Chimichurri

Není nic lepšího než kvalitní kus masa! A co teprve grilovaný a servírovaný s lahodným dipem či omáčkou. Vyzkoušejte argentinskou omáčku Chimichurri, po které se budete olizovat.

Ingredience

  • 4 steaky z hovězí roštěné posypané mletým kmínem

Na omáčku Chimichurri:

  • 42 g petrželky
  • 2-3 stroužky česneku, nasekané
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžíce vinného octa
  • špetka mletého kmínu

Postup

  1. Na omáčku Chimichurri rozmixujte všechny ingredience, dokud nebudou jemně nasekané, a přidejte kmín dle chuti.
  2. Rozpalte gril nebo předehřejte pánev.
  3. Celé steaky potřete olivovým olejem a z obou stran dochuťte solí, pepřem a mletým kmínem.
  4. Grilujte steaky po dobu 2-3 minut z každé strany.
  5. Odložte, nechte 10 minut odpočívat a podávejte s omáčkou Chimichurri.
Hovězí steaky servírované na kulatém prkýnku s argentinskou omáčkou, salátem a plackami.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Hovězí Stroganoff

Vyzkoušejte nejúžasnější Stroganoff, jaký jste kdy měli! Šťavnaté hovězí kousky v neuvěřitelné omáčce ze zakysané smetany budete mít hotové za pouhých 30 minut.

Ingredience

  • 600 g steaku z hovězí roštěné bez kosti
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule (nebo 2 malé), nakrájené na plátky
  • 300 g hub, nakrájených na plátky (ne příliš tenké)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 150 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř dle chuti

K servírování:

  • 250 – 300 g těstovin nebo vaječných nudlí dle výběru
  • nasekaná pažitka, na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. Pěstí (nebo válečkem či paličkou) natlučte steaky na tloušťku asi ¾ cm.
  2. Nakrájejte je na proužky a zbavte je přebytečného tuku.
  3. Posypte špetkou soli a pepře.
  4. Zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje ve velké pánvi na vysokém plameni.
  5. Dejte polovinu hovězího masa na pánev a rychle ho rozprostřete.
  6. Nechte ho nedotčené po dobu 30 sekund, dokud nezhnědne.
  7. Hovězí maso rychle otočte (jak nejlépe umíte!).
  8. Nechte nedotčené po dobu 30 sekund, aby zhnědlo.
  9. Okamžitě přendejte na talíř.
  10. Nedělejte si starosti s růžovými kousky a s tím, že uvnitř bude maso syrové.
  11. Přidejte zbývající lžíci oleje a opakujte se zbývajícím hovězím masem.
  12. Snižte teplotu na střední plamen.
  13. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  14. Poté přidejte cibuli, restujte 1 minutu a přidejte houby.
  15. Restujte houby dozlatova.
  16. Seškrábejte dno z pánve, abyste získali všechny kousky.
  17. Přidejte mouku, vařte a míchejte 1 minutu.
  18. Během míchání přilijte polovinu vývaru.
  19. Poté přidejte zbylý vývar.
  20. Míchejte, poté přidejte zakysanou smetanu a hořčici.
  21. Míchejte, dokud se vše nepromíchá.
  22. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední plamen.
  23. Jakmile omáčka zhoustne (trvá to cca 3 – 5 minut), dle chuti osolte a opepřete.
  24. Přidejte zpět hovězí maso (včetně veškeré šťávy).
  25. Vařte 1 minutu a poté ihned vyjměte ze sporáku.
  26. Podávejte na těstovinách nebo vaječných nudlích, případně posypané pažitkou.
Omáčka s houbami, hovězím masem a zakysanou smetanou na těstovinách v hlubokém talíři.
www.recipetineats.com

Inspirujte se i našimi dalšími skvělými recepty na hovězí nudličky Stroganoff 6x jinak!

Thajská hovězí roštěná s rýží

Marinované hovězí maso, rýže s grilovanými houbami shiitake a zelenými fazolkami s červeným kari zahanbí jakékoli jiné jídlo. To musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 1/4 šálku ústřicové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce každého sušeného zázvoru
  • 1 polévková lžíce lisovaného česneku
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička drceného chilli
  • 4 steaky z hovězí roštěné, každý o hmotnosti 175 až 250 g
  • 4 šálky nakrájených hub shiitake
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička červené thajské kari pasty
  • 1/2 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 500 g čerstvých zelených fazolek
  • 2 šálky horké, vařené dlouhozrnné bílé nebo hnědé rýže
  • 2 lžíce nakrájené jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce (jemně nasekaného koriandru
  • 1 lžička limetkové kůry
  • 1/4 šálku opečeného, ​​ drceného kokosu

Postup

  1. V malé misce smíchejte ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, zázvor, česnek, rybí omáčku a chilli.
  2. Vyhraďte si 3 polévkové lžíce marinády a do zbývající marinády přidejte steaky.
  3. Nechte marinovat alespoň 20 minut.
  4. Mezitím ve velké misce smíchejte houby s vyhrazenou marinádou a položte na jednu stranu velkou vrstvu těžké fólie.
  5. Přehněte fólii a sevřete okraje, aby se utěsnily, a vytvořte tak bezpečný balíček.
  6. Ve velké misce promíchejte olej s kari pastou, solí a pepřem a smíchejte se zelenými fazolkami.
  7. Přendejte fazolky na jednu stranu jiného kusu těžké fólie, přeložte a utěsněte okraje a vytvořte druhý balíček.
  8. Předehřejte gril.
  9. Balíčky s fazolkami a houbami grilujte 8 minut, jednou otočte.
  10. Steaky vyjměte z marinády a podle chuti lehce dochuťte solí a pepřem.
  11. Umístěte steaky na gril a grilujte 8 až 10 minut, jednou otočte.
  12. Steaky vyjměte z grilu a nechte odpočívat cca 5 minut.
  13. Mezitím do velké mísy přidejte rýži, jarní cibulku a koriandr.
  14. Otevřete balíček s houbami a promíchejte s rýžovou směsí.
  15. Opatrně otevřete balíček se zelenými fazolkami a posypte limetkovou kůrou.
  16. Přendejte rýži a zelené fazolky na servírovací talíře a posypte kokosem.
  17. Podávejte se steaky a odzdobte limetkovými klínky.
Hovězí plátek s thajskou rýží a zelenými fazolkami, červenými chilli papričkami a limetkou na talíři s příborem.
www.riceinfo.com

Pokud jste milovníci thajské kuchyně, nezapomeňte vyzkoušet naše 4 lahodné recepty na národní jídlo Pad Thai!

Tipy na marinády

Kromě běžného potření olejem se roštěnky často předem nakládají do marinády, ve které maso nejen zkřehne, ale také získá lepší chuť. Hovězí maso se dobře snáší s kořením a kořenícími přípravky, takže je jen na nás, jakou marinádu si připravíme. Může to být například:

olejová marináda: Základem marinády je dobrý stolní olej, který dochucujeme kořením, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a různými kořenícími přípravky.

vinná marináda: Základ tvoří červené, případně bílé víno. I tuto vinnou marinádu dochucujeme různým kořením nebo vhodnými bylinkami.

hořčicová marináda: Na základ můžeme použít jak obyčejnou plnotučnou hořčici, tak pikantnější hořčici kremžskou a obě tyto hořčice můžeme ještě přichutit ostrou dijonskou hořčicí. Do hořčice můžeme přidat i trochu kečupu, sójové omáčky a koření.

kečupová marináda: Na základ marinády dáváme jemný i ostrý kečup, který doplníme podle chuti libovolným kořením či prolisovaným nebo utřeným česnekem.

medová marináda: Marinádu, kde je základem med v tekutém stavu, většinou ještě trochu ředíme vínem, pivem nebo citronovou šťávou. Koření do marinády vybíráme podle chuti, často přidáváme prolisovaný česnek.

ovocná marináda: Jedná se o méně obvyklé, ale velmi chutné marinády, kde na základ použijeme chuťově ostřejší ovocné džemy, povidla nebo ovocný džus. I tyto suroviny z ovoce doplňujeme kořením.

A jak máte nejraději hovězí roštěnou vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X