Grilované roštěnky pro chvíle pohody

Máte-li rádi hovězí maso a neumíte-li si bez něho představit ani grilování, tak vám přinášíme snadné recepty na jejich přípravu.

Berte však v úvahu, že zatímco kuřecí maso je poměrně levné, tak grilování hovězího masa se vám docela prodraží. Připravovat  byste ho totiž měli z toho nejkvalitnějšího masa – ze svíčkové nebo z roštěnce.

Grilované roštěnky a marinády

Kromě běžného potření olejem se roštěnky často předem nakládají do marinády, ve které maso nejen zkřehne, ale také získá lepší chuť. Hovězí maso se dobře snáší s kořením a kořenícími přípravky, takže je jen na nás, jakou marinádu si připravíme. Může to být například:

  • olejová marináda: Základem marinády je dobrý stolní olej, který dochucujeme kořením, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a různými kořenícími přípravky.
  • vinná marináda: Základ tvoří červené, případně bílé víno. I tuto vinnou marinádu dochucujeme různým kořením nebo vhodnými bylinkami.
  • hořčicová marináda: Na základ můžeme použít jak obyčejnou plnotučnou hořčici, tak pikantnější hořčici kremžskou a obě tyto hořčice můžeme ještě přichutit ostrou dijonskou hořčicí. Do hořčice můžeme přidat i trochu kečupu, sójové omáčky a koření.
  • kečupová marináda: Na základ marinády dáváme jemný i ostrý kečup, který doplníme podle chuti libovolným kořením či prolisovaným nebo utřeným česnekem.
  • medová marináda: Marinádu, kde je základem med v tekutém stavu, většinou ještě trochu ředíme vínem, pivem nebo citronovou šťávou. Koření do marinády vybíráme podle chuti, často přidáváme prolisovaný česnek.
  • ovocná marináda: Jedná se o méně obvyklé, ale velmi chutné marinády, kde na základ použijeme chuťově ostřejší ovocné džemy, povidla nebo ovocný džus. I tyto suroviny z ovoce doplňujeme kořením.

1. Grilované roštěnky z hovězího masa

Při přípravě grilovaných roštěnek si vystačíme pouze s olejem a kořením.

INGREDIENCE:

  • 200 g hovězí roštěnky na jednu porci
  • olivový olej
  • grilovací koření

POSTUP:

  1. Hovězí roštěnku nakrájíme na jednotlivé plátky a naklepeme paličkou.
  2. Potom smícháme grilovací koření s olejem a tímto maso potřeme.
  3. Maso zabalíme do fólie a necháme v ledničce odležet minimálně 2 hodiny.
  4. Potom rozehřejeme gril a položíme na něho maso.
  5. Grilujeme, otáčíme z obou stran asi pět minut a potíráme olejem.
  6. Pak ještě na slabém žáru necháme maso dojít. Pozor, ať se nevysuší.

Hotový recept na grilované roštěnky z hovězího masa

zdroj: recipetips.com

2. Roštěnky na houbách

Oblíbeným doplňkem grilování jsou houby. Dodají jídlu svoji typickou chuť.

INGREDIENCE:

  • 800 g hovězí roštěnky
  • 200 g žampionů nebo jiných hub
  • rostlinný olej
  • sůl
  • celý červený pepř
  • celá skořice
  • celý kardomon
  • celý černý pepř

POSTUP:

  1. Hovězí roštěnku nakrájíme na jednotlivé porce a opatrně naklepeme.
  2. V hmoždíři roztlučeme koření a dáme do oleje. Osolíme.
  3. Připravenou směsím natřeme roštěnky a žampiony, dáme do potravinové fólie a necháme v chladnu marinovat aspoň 2 hodiny.
  4. Potom si připravíme gril, který opravdu hodně rozpálíme.
  5. Dáme na něho grilovat ochucené roštěnky a na plátky nakrájené žampiony.
  6. Grilujeme z obou stran, až je maso propečené.

Hotový recept na grilované roštěnky s houbami

zdroj: dricksramblingcafe.blogspot.com

3. Grilovaná vepřová roštěnka

I z toho nejlepšího vepřového masa připravíme chutné roštěnky.

INGREDIENCE:

  • asi 800 g vepřové panenky
  • čerstvé bylinky: tymián, pažitka, petrželka, kopr, rozmarýn
  • celý pepř
  • sůl
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Vepřovou panenku nakrájíme na jednotlivé špalíčky.
  2. Opatrně je naklepeme paličkou.
  3. Čerstvé bylinky nasekáme, pepř podrtíme, doplníme olejeme a solí a v této směsi panenku obalíme.
  4. Dáme do chladna na 2 hodiny marinovat.
  5. Potom rozpálíme gril a na něm budeme vepřové roštěnky doměkka grilovat.

Hotový recept na grilovanou vepřovou roštěnku

zdroj: bettycrocker.com

Máte-li chuť na další grilovaná jídla, vyzkoušejte si podle našeho receptu připravit grilované masové závitky.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *