Je tu dlouhý letní večer, panuje dobrá nálada a vás napadne si něco ugrilovat.
Jenže jak postupovat bez dlouhého marinování a téměř bez příprav? Nebojte se, s trochou fantazie lze připravit vynikající pochoutky.
Na rychlé a neplánované grilování se nejdříve podíváme, co máme v chladničce uloženo. Velmi často se totiž toto rychlé grilování dá pořídit z běžných zásob.
Narychlo se griluje především různé druhy uzeniny a sýra, případně jejich vzájemní kombinace, dobrá jsou i kuřecí játra.
Pojďte se tedy pustit do příprav, postupovat můžete dle následujících receptů.
Šťavnatá uzenina
Představte si první zakousnutí – křupavá kůrčička, ohněm ovoněná klobása a šťavnaté maso uvnitř. Sbíhají se vám sliny?
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 2 klobásy s vysokým obsahem masa
- řepkový olej na marinádu
- 1 stroužek česneku
- grilovací koření
- hořčice
- křen
POSTUP
- Nejprve si připravíme marinádu promícháním trochy oleje, prolisovaného česneku a grilovacího koření.
- Klobásy nařízneme do kříže.
- Gril rozpálíme na nižší až střední teplotu.
- Vložíme klobásy a v průběhu grilování potíráme marinádou.
- Podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.
Tip: inspirujte se při přípravě domácí marinády.
Objevte podobné tipy
Rozpálený hermelín
A kdo nerad maso, pro toho máme sýr. Svou lahodnou chutí přesvědčí i leckterého masožravce stát se na večer vegetariánem.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 2 hermelíny
- řepkový olej na marinádu
- 1 stroužek česneku
- grilovací koření
- pepř
- mletá sladká paprika
- chilli koření
- alobal
POSTUP
- Olej promícháme s prolisovaným česnekem.
- Hermelín potřeme.
- Z obou stran posypeme grilovacím kořením, paprikou, chilli a opepříme.
- Každý hermelín zabalíme zvlášť do alobalu.
- Rozpálíme gril.
- Grilujeme přibližně 5 minut z obou stran.
- Podáváme s čerstvým pečivem.
Tip: hermelín podávejte s nakládanými brusinkami.
Jemná grilovaná cuketa
Skvělé cuketové hranolky se hodí jako příloha k masu. Pro jejich návykovost uzobáváme i samostatně.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 2 cukety
- řepkový olej
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- 2 hrsti parmezánu (lze nahradit např. Eidamem)
POSTUP
- Cukety nakrájíme na větší hranolky.
- Potřeme olejem s prolisovaným česnekem.
- Osolíme. Opepříme.
- Rozpálíme gril.
- Grilujeme dozlatova.
- Sundáme z grilu a ještě horké zasypeme strouhaným sýrem.
- Podáváme.
Westernová kukuřice
Předkrm, který vás dostane. Klobouk na hlavu, kukuřici do ruky a rázem jste se ocitli na divokém západě.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 2 kukuřičné klasy
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
POSTUP
- Máslo necháme v pokojové teplotě změknout.
- Vmícháme sůl a pepř.
- Gril rozpálíme na nižší až střední teplotu.
- Vložíme kukuřici a průběžně potíráme máslem.
- Jednou za 4 minuty kukuřici obrátíme.
- Grilujeme přibližně 12 minut.
- Podáváme.
Lahodná kuřecí játra
I s málo ingrediencemi lze hrát mnoho muziky. Tento recept je toho důkazem.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 200 g kuřecích jater
- 100 g slaniny
- sůl
- pepř
- 2 jehly na špíz
POSTUP
- Kuřecí játra nakrájíme na větší kostky a dle chuti osolíme, opepříme.
- Zabalíme do slaniny.
- Napíchneme na grilovací jehly.
- Rozpálíme gril.
- Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou.
Představili jsme vám pět osvědčených receptů na rychlé letní grilování.
Pokud vám zbylo trochu uvařených brambor, nakrájejte je na plátky, potřete olejem se směsí koření a přidejte na gril. Za chvíli máme hotovou chutnou přílohu. Stejně lze postupovat i s bramborami syrovými, grilovat je však budete déle.
Vhodnou přílohou je dále jakákoli zelenina, ať už čerstvá nebo hozená na gril.
Výborné je i čerstvé pečivo. Je-li pečivo včerejší, vložíme na několik minut na gril a dodáme mu křupavost.
Pokud chcete grilované pochoutky s pečivem, inspirujte se našimi recepty na grilované hamburgery.