TOP 5 receptů na rychlé grilování

Je tu dlouhý letní večer, panuje dobrá nálada a vás napadne si něco ugrilovat. Jenže jak postupovat bez dlouhého marinování a téměř bez příprav? Nebojte se, s trochou fantazie lze připravit vynikající pochoutky.

Na rychlé a neplánované grilování se nejdříve podíváme, co máme v chladničce uloženo. Velmi často se totiž toto rychlé grilování dá pořídit z běžných zásob. Narychlo se griluje především různé druhy uzeniny a sýra, případně jejich vzájemní kombinace, dobrá jsou i kuřecí játra. Trochu cibule, několik stroužků česneku a koření, kečup nebo hořčici doma najdeme docela určitě a můžeme grilovat.

Dle nálady a chuti můžeme grilovat:

  • klasicky (potřeme marinádou a vložíme na gril)
  • spolu s dalšími surovinami (maso či uzeninu nařízneme a prokládáme dalšími ingrediencemi)
  • na jehle (oblíbené špízy)
  • v alobalu (ingredience pokrájíme a zabalíme)

Pojďte se tedy pustit do příprav, postupovat můžete dle následujících receptů.

1. Recept na grilování – šťavnatá uzenina

Představte si první zakousnutí – křupavá kůrčička, ohněm ovoněná klobása a šťavnaté maso uvnitř. Sbíhají se vám sliny?

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 klobásy s vysokým obsahem masa
  • řepkový olej na marinádu
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • hořčice
  • křen

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme marinádu promícháním trochy oleje, prolisovaného česneku a grilovacího koření.
  2. Klobásy nařízneme do kříže.
  3. Gril rozpálíme na nižší až střední teplotu.
  4. Vložíme klobásy a v průběhu grilování potíráme marinádou.
  5. Podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.

Hotový recept na chutnou grilovanou uzeninu

Tip: inspirujte se při přípravě domácí marinády.

2. Recept na grilování – rozpálený hermelín

A kdo nerad maso, pro toho máme sýr. Svou lahodnou chutí přesvědčí i leckterého masožravce stát se na večer vegetariánem.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 hermelíny
  • řepkový olej na marinádu
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • chilli koření
  • alobal

POSTUP

  1. Olej promícháme s prolisovaným česnekem.
  2. Hermelín potřeme.
  3. Z obou stran posypeme grilovacím kořením, paprikou, chilli a opepříme.
  4. Každý hermelín zabalíme zvlášť do alobalu.
  5. Rozpálíme gril.
  6. Grilujeme přibližně 5 minut z obou stran.
  7. Podáváme s čerstvým pečivem.

Nejlepší recept na grilovaný hermelín

Tip: hermelín podávejte s nakládanými brusinkami, co vám zbyly od svíčkové.

3. Recept na grilování – jemná cuketa

Skvělé cuketové hranolky se hodí jako příloha k masu. Pro jejich návykovost uzobáváme i samostatně.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 cukety
  • řepkový olej
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 hrsti parmezánu (lze nahradit např. Eidamem)

POSTUP

  1. Cukety nakrájíme na větší hranolky.
  2. Potřeme olejem s prolisovaným česnekem.
  3. Osolíme. Opepříme.
  4. Rozpálíme gril.
  5. Grilujeme dozlatova.
  6. Sundáme z grilu a ještě horké zasypeme strouhaným sýrem.
  7. Podáváme.

Hotový recept na vynikající grilovanou cuketu

4. Recept na grilování – westernová kukuřice

Předkrm, který vás dostane. Klobouk na hlavu, kukuřici do ruky a rázem jste se ocitli na divokém západě.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 kukuřičné klasy
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Máslo necháme v pokojové teplotě změknout.
  2. Vmícháme sůl a pepř.
  3. Gril rozpálíme na nižší až střední teplotu.
  4. Vložíme kukuřici a průběžně potíráme máslem.
  5. Jednou za 4 minuty kukuřici obrátíme.
  6. Grilujeme přibližně 12 minut.
  7. Podáváme.

Recept na výtečnou grilovanou kukuřici

5. Recept na grilování – lahodná kuřecí játra

I s málo ingrediencemi lze hrát mnoho muziky. Tento recept je toho důkazem.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 200 g kuřecích jater
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 2 jehly na špíz

POSTUP

  1. Kuřecí játra nakrájíme na větší kostky a dle chuti osolíme, opepříme.
  2. Zabalíme do slaniny.
  3. Napíchneme na grilovací jehly.
  4. Rozpálíme gril.
  5. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou.

Hotový recept na skvělá grilovaná kuřecí játra

 

Představili jsme vám pět osvědčených receptů na rychlé letní grilování.

Pokud vám zbylo trochu uvařených brambor, nakrájíme je na plátky, potřeme olejem se směsí koření a přidáme na gril. Za chvíli máme hotovou chutnou přílohu. Stejně lze postupovat i s bramborami syrovými, proces grilování však bude trvat déle.

Vhodnou přílohou je dále jakákoli zelenina, ať už čerstvá nebo hozená na gril.

Výborné je i čerstvé pečivo. Je-li pečivo včerejší, vložíme na několik minut na gril a dodáme mu křupavost.

Vyzkoušejte také grilovaná rajčata.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *