Vynikající recepty na chřest na grilu 5x jinak. Luxusní příloha, která zpestří váš pokrm!

Sezóna grilovaček se blíží a proto jsme si pro vás připravili 5 lahodných receptů na grilovaný chřest.

Jeho příprava zabere pár minut a vy tak rychle vykouzlíte dokonalý doplněk k vašemu oblíbenému masu.

Vyzkoušejte variantu s balsamikovou redukcí či s BBQ holandskou omáčkou.

Hosté si pochutnají!

Grilovaný chřest s balsamikovou redukcí

Pozvědněte chřest s tímto recept na úplně jinou úroveň! Ogrilovaný chřest ozdobený balsamikovou redukcí, strouhaným parmazánem a opečenými piniovými oříšky udělá z vaší letní grilovačky naprosto luxusní záležitost, na kterou budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

Co budete potřebovat

  • 1 kg čerstvého chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje + další na pokapání
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 šálku balsamikové redukce
  • 1/4 šálku piniových oříšků (pražených)
  • čerstvě nastrouhaný parmazán

Na balsamikovou redukci:

  • 1 šálek balsamikového octa
  • 2 lžíce cukru nebo medu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1/4 šálku studené vody

Postup

  • Vařte balsamikový ocet s cukrem nebo medem a solí 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.
  • Kukuřičný škrob přimíchejte do studené vody a nalijte do redukovaného octa.
  • Míchejte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
  • Takto redukci můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3 týdnů.
  • Před použitím zahřejte a promíchejte.
  • Ořízněte a vyhoďte tuhé konce chřestu.
  • Pokapejte 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
  • Předehřejte gril na vysokou teplotu.
  • Po rozehřátí položte chřest přímo na gril.
  • Grilujte 3–4 minuty z každé strany, dokud nebude uvařený, ale stále mírně křupavý.
  • Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1-2 minuty z každé strany.
  • Přendejte chřest na servírovací talíř a pokapejte ho balsamikovou redukcí, následně ho posypte čerstvým parmazánem, opečenými piniovými oříšky a zakápněte olivovým olejem.
  • Ihned podávejte.
Ogrilovaný chřest ozdobený balsamikovou redukcí, strouhaným parmazánem a opečenými piniovými oříšky na talíři.
www.themodernproper.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty s chřestem! Máme pro vás rizoto, omáčku i salát.

Chřest na grilu ve slanině

Každý si musí zamilovat malé svazky ogrilovaného chřestu zabalené ve šťavnaté slanině. Podávejte je jako předkrm, dokonalou přílohu či dokonce jako hlavní jídlo spolu s velkým salátem.

Co budete potřebovat

  • 500 g středního chřestu, ořezaného  (cca 20 – 30 výhonků)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 3 proužky tenké slaniny rozkrojené příčně napůl

Postup

  • Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
  • Na plech dejte výhonky chřestu a pokapejte je olivovým olejem.
  • Lehce dochuťte solí a podle chuti pepřem.
  • Rukama jemně promněte.
  • Výhonky chřestu rozdělte na 6 svazků po 4 až 5 kusech.
  • Každý svazek obalte polovinou plátku slaniny, zastrčte konce, abyste je zajistili nebo je volitelně můžete zajistit namočenými párátky.
  • Svazky chřestu zabalené ve slanině opečte na horkém grilu na přímém ohni se zavřeným víkem.
  • Grilujte 5 až 8 minut z každé strany, dokud chřest nezměkne a lehce se neopeče a slanina není propečená s křupavými okraji.
  • Přeneste na talíř a podávejte.
Malé svazky ogrilovaného chřestu zabalené ve šťavnaté slanině na talíři s vidličkou a klínky citronu.
www.pinchandswirl.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze kontaktních elektrických grilů. Kdo se stal naším favoritem a proč?

Grilovaný bílý chřest se smetanovou omáčkou a sezamovými semínky

Bílý chřest je o něco sladší než chřest zelený a lahodná smetanová omáčka s chilli a česnekem ho skvěle doplňuje. Závěrečnou chuť dotváří sezamová semínka a nasekaná jarní cibulka. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 2 svazky bílého chřestu (konce ořízněte)

Na omáčku:

  • 240 ml creme fraiche
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1-2 lžičky chilli pasty
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku

Na ozdobu:

  • 2 lžíce sezamových semínek, opečených
  • 1 velká jarní cibulka, jemně nakrájená

Postup

  • Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
  • Chřest namočte na 5 minut do studené vody, abyste odstranili všechen písek nebo kamínky.
  • Vložte ingredience na omáčku do mixéru a mixujte, dokud se vše dobře nepromíchá.
  • Pokud omáčku děláte předem, vložte ji do vzduchotěsné nádoby a uložte do chladničky.
  • Chřest vyjměte z vody, osušte, lehce potřete olejem a položte na grilovací rošt.
  • Grilujte 2 až 3 minuty a po celou dobu grilování otáčejte.
  • Sundejte z grilu, pokapejte omáčkou a posypte sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.
  • Užijte si to!
Bílý chřest z grilu s omáčkou s chilli a česnekem, ozdobený jarní cibulkou a sezamovými semínky.
www.thespruceeats.com

Chřest na grilu s máslem a koprem

Grilovanému chřestu stačí jen kapka másla a trochu bylinek, které umocní jeho svěží chuť. Takto připravený chřest pak můžete podávat jako přílohu ke steaku, vepřovému masu, mořským plodům či kuřecímu.

Co budete potřebovat

  • 500 g chřestu
  • 2 lžíce másla, rozpuštěného
  • 1 lžíce nakrájeného čerstvého kopru nebo 1 lžička sušeného kopru
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • jemně nastrouhaný parmazán

Postup

  • Odlomte a vyhoďte dřevité konce z chřestu.
  • Na talíři pokapejte chřest máslem a posypte koprem, česnekem a pepřem.
  • Promíchejte.
  • Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte chřest na střed roštu nezakrytého grilu přímo nad uhlíky.
  • Grilujte 7 až 10 minut, nebo dokud není chřest křupavý, občas chřest otočte, abyste zajistili rovnoměrné propečení.
  • Pokud používáte plynový gril, předehřejte ho.
  • Snižte teplotu na střední.
  • Umístěte chřest na grilovací rošt.
  • Přikryjte a grilujte podle pokynů.
  • Chcete-li podávat, přesuňte chřest do servírovací misky.
  • Posypte parmazánem.
Chřest s máslem, bylinkami a parmazánem na velkém talíři.
www.bhg.com

Chřest můžete podávat například s jedním z našich receptů na grilované vepřové, které ocení i ti nejnáročnější strávníci!

Grilovaný chřest s BBQ holandskou omáčkou

Naprosto luxusní příloha ke steaku, kterou prostě musíte vyzkoušet! Chřest jednoduše ochucený solí a pepřem, který naprosto skvěle doplňuje rychlá holandská omáčka s BBQ kořením.

Co budete potřebovat

  • 1 svazek chřestu (vyberte si silnější výhonky a v případě potřeby odstřihněte vláknitý konec)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ¼ lžíce soli
  • ½ lžíce hrubého černého pepře

Na omáčku:

  • 4 žloutky (nejlépe pokojové teploty)
  • 1 lžíce šťávy z grilovaného citronu (můžete použít i běžný citron)
  • ½ šálku másla, rozpuštěného
  • 1 lžíce BBQ koření

Postup

  • Předehřejte gril na 200 stupňů Celsia.
  • Pokapejte chřest olivovým olejem, osolte a opepřete.
  • Chřest položte na gril kolmo k roštům (aby nepropadl) na přímý žár.
  • Gril zavřete a poté grilujte 3 – 6 minut, nebo až uvidíte, že dojde ke karamelizaci.
  • Chřest otočte a grilujte z druhé strany dalších 3 – 6 minut.
  • Doba se bude lišit v závislosti na tom, jak je váš gril rozpálený a jak silný je váš chřest.
  • Do malého hrnce nalijte vodu a dejte vařit.
  • Zatímco se voda vaří, ušlehejte žloutky s citronovou šťávou ve velké nerezové míse.
  • Žloutky a šťáva se spojí a uvidíte, že se objem žloutků zvětší asi o 30 až 40 procent.
  • Umístěte nerezovou mísu (se směsí vaječného žloutku a citronu) nad hrnec s vroucí vodou a začněte šlehat.
  • Přidejte polovinu másla a pokračujte ve šlehání, aby se zapracovalo.
  • Omáčka začne houstnout.
  • Pokud je voda příliš horká, žloutek začne tvořit hrudky.
  • Pokud k tomu dojde, snižte plamen.
  • Přidejte zbytek másla a poté přidejte BBQ koření.
  • Pokračujte ve šlehání po dobu dvou minut nad hrncem s vroucí vodou.
  • Omáčka zhoustne a zároveň se prohřeje.
  • Grilovaný chřest podávejte spolu s omáčkou.
  • Dobrou chuť!
Chřest z grilu s holandskou omáčkou s BBQ kořením a citronem na velkém talíři.
www.vindulge.com

Tipy na grilování chřestu

  • Čerstvý chřest je lahodný a měkký a nemusíte okrajovat jeho konce. Při sklizni chřestu však konce stonku ztvrdnou a zvlákní se. Pro lepší texturu se tedy doporučuje konce chřestu odstranit. Stačí chřest ohnout a v místě, kde sám lupne, odstraníte konec.
  • Chřest byste nikdy neměli grilovat dlouho. Grilování chřestu déle než osm minut má za následek nedobrou kašovitou texturu.
  • Doporučujeme chřest umístit přímo na gril na vysokou teplotu. Je v pořádku, když vám plameny trochu ožehnou okraje.  
  • Tenčí výhonky chřestu můžete zabalit do alobalu a poté dát na přímý oheň. Alobal chřest ochrání a zároveň ho uvaří v páře.

Chcete vědět, jaký má chřest vliv na lidské zdraví, jak ho konzumovat, pěstovat či jaké jsou jeho druhy? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o chřestu!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X