Sezóna grilovaček se blíží a proto jsme si pro vás připravili 5 lahodných receptů na grilovaný chřest.
Jeho příprava zabere pár minut a vy tak rychle vykouzlíte dokonalý doplněk k vašemu oblíbenému masu.
Vyzkoušejte variantu s balsamikovou redukcí či s BBQ holandskou omáčkou.
Hosté si pochutnají!
Grilovaný chřest s balsamikovou redukcí
Pozvědněte chřest s tímto recept na úplně jinou úroveň! Ogrilovaný chřest ozdobený balsamikovou redukcí, strouhaným parmazánem a opečenými piniovými oříšky udělá z vaší letní grilovačky naprosto luxusní záležitost, na kterou budou všichni ještě dlouho vzpomínat.
Co budete potřebovat
- 1 kg čerstvého chřestu
- 1 lžíce olivového oleje + další na pokapání
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 šálku balsamikové redukce
- 1/4 šálku piniových oříšků (pražených)
- čerstvě nastrouhaný parmazán
Na balsamikovou redukci:
- 1 šálek balsamikového octa
- 2 lžíce cukru nebo medu
- 1 lžička soli
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku studené vody
Postup
- Vařte balsamikový ocet s cukrem nebo medem a solí 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Kukuřičný škrob přimíchejte do studené vody a nalijte do redukovaného octa.
- Míchejte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
- Takto redukci můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3 týdnů.
- Před použitím zahřejte a promíchejte.
- Ořízněte a vyhoďte tuhé konce chřestu.
- Pokapejte 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte gril na vysokou teplotu.
- Po rozehřátí položte chřest přímo na gril.
- Grilujte 3–4 minuty z každé strany, dokud nebude uvařený, ale stále mírně křupavý.
- Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1-2 minuty z každé strany.
- Přendejte chřest na servírovací talíř a pokapejte ho balsamikovou redukcí, následně ho posypte čerstvým parmazánem, opečenými piniovými oříšky a zakápněte olivovým olejem.
- Ihned podávejte.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty s chřestem! Máme pro vás rizoto, omáčku i salát.
Chřest na grilu ve slanině
Každý si musí zamilovat malé svazky ogrilovaného chřestu zabalené ve šťavnaté slanině. Podávejte je jako předkrm, dokonalou přílohu či dokonce jako hlavní jídlo spolu s velkým salátem.
Co budete potřebovat
- 500 g středního chřestu, ořezaného (cca 20 – 30 výhonků)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 3 proužky tenké slaniny rozkrojené příčně napůl
Postup
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
- Na plech dejte výhonky chřestu a pokapejte je olivovým olejem.
- Lehce dochuťte solí a podle chuti pepřem.
- Rukama jemně promněte.
- Výhonky chřestu rozdělte na 6 svazků po 4 až 5 kusech.
- Každý svazek obalte polovinou plátku slaniny, zastrčte konce, abyste je zajistili nebo je volitelně můžete zajistit namočenými párátky.
- Svazky chřestu zabalené ve slanině opečte na horkém grilu na přímém ohni se zavřeným víkem.
- Grilujte 5 až 8 minut z každé strany, dokud chřest nezměkne a lehce se neopeče a slanina není propečená s křupavými okraji.
- Přeneste na talíř a podávejte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze kontaktních elektrických grilů. Kdo se stal naším favoritem a proč?
Grilovaný bílý chřest se smetanovou omáčkou a sezamovými semínky
Bílý chřest je o něco sladší než chřest zelený a lahodná smetanová omáčka s chilli a česnekem ho skvěle doplňuje. Závěrečnou chuť dotváří sezamová semínka a nasekaná jarní cibulka. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 svazky bílého chřestu (konce ořízněte)
Na omáčku:
- 240 ml creme fraiche
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1-2 lžičky chilli pasty
- 1/2 lžičky bílého pepře
- 1/4 lžičky česnekového prášku
Na ozdobu:
- 2 lžíce sezamových semínek, opečených
- 1 velká jarní cibulka, jemně nakrájená
Postup
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
- Chřest namočte na 5 minut do studené vody, abyste odstranili všechen písek nebo kamínky.
- Vložte ingredience na omáčku do mixéru a mixujte, dokud se vše dobře nepromíchá.
- Pokud omáčku děláte předem, vložte ji do vzduchotěsné nádoby a uložte do chladničky.
- Chřest vyjměte z vody, osušte, lehce potřete olejem a položte na grilovací rošt.
- Grilujte 2 až 3 minuty a po celou dobu grilování otáčejte.
- Sundejte z grilu, pokapejte omáčkou a posypte sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Chřest na grilu s máslem a koprem
Grilovanému chřestu stačí jen kapka másla a trochu bylinek, které umocní jeho svěží chuť. Takto připravený chřest pak můžete podávat jako přílohu ke steaku, vepřovému masu, mořským plodům či kuřecímu.
Co budete potřebovat
- 500 g chřestu
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- 1 lžíce nakrájeného čerstvého kopru nebo 1 lžička sušeného kopru
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- jemně nastrouhaný parmazán
Postup
- Odlomte a vyhoďte dřevité konce z chřestu.
- Na talíři pokapejte chřest máslem a posypte koprem, česnekem a pepřem.
- Promíchejte.
- Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte chřest na střed roštu nezakrytého grilu přímo nad uhlíky.
- Grilujte 7 až 10 minut, nebo dokud není chřest křupavý, občas chřest otočte, abyste zajistili rovnoměrné propečení.
- Pokud používáte plynový gril, předehřejte ho.
- Snižte teplotu na střední.
- Umístěte chřest na grilovací rošt.
- Přikryjte a grilujte podle pokynů.
- Chcete-li podávat, přesuňte chřest do servírovací misky.
- Posypte parmazánem.

Chřest můžete podávat například s jedním z našich receptů na grilované vepřové, které ocení i ti nejnáročnější strávníci!
Grilovaný chřest s BBQ holandskou omáčkou
Naprosto luxusní příloha ke steaku, kterou prostě musíte vyzkoušet! Chřest jednoduše ochucený solí a pepřem, který naprosto skvěle doplňuje rychlá holandská omáčka s BBQ kořením.
Co budete potřebovat
- 1 svazek chřestu (vyberte si silnější výhonky a v případě potřeby odstřihněte vláknitý konec)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ lžíce soli
- ½ lžíce hrubého černého pepře
Na omáčku:
- 4 žloutky (nejlépe pokojové teploty)
- 1 lžíce šťávy z grilovaného citronu (můžete použít i běžný citron)
- ½ šálku másla, rozpuštěného
- 1 lžíce BBQ koření
Postup
- Předehřejte gril na 200 stupňů Celsia.
- Pokapejte chřest olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Chřest položte na gril kolmo k roštům (aby nepropadl) na přímý žár.
- Gril zavřete a poté grilujte 3 – 6 minut, nebo až uvidíte, že dojde ke karamelizaci.
- Chřest otočte a grilujte z druhé strany dalších 3 – 6 minut.
- Doba se bude lišit v závislosti na tom, jak je váš gril rozpálený a jak silný je váš chřest.
- Do malého hrnce nalijte vodu a dejte vařit.
- Zatímco se voda vaří, ušlehejte žloutky s citronovou šťávou ve velké nerezové míse.
- Žloutky a šťáva se spojí a uvidíte, že se objem žloutků zvětší asi o 30 až 40 procent.
- Umístěte nerezovou mísu (se směsí vaječného žloutku a citronu) nad hrnec s vroucí vodou a začněte šlehat.
- Přidejte polovinu másla a pokračujte ve šlehání, aby se zapracovalo.
- Omáčka začne houstnout.
- Pokud je voda příliš horká, žloutek začne tvořit hrudky.
- Pokud k tomu dojde, snižte plamen.
- Přidejte zbytek másla a poté přidejte BBQ koření.
- Pokračujte ve šlehání po dobu dvou minut nad hrncem s vroucí vodou.
- Omáčka zhoustne a zároveň se prohřeje.
- Grilovaný chřest podávejte spolu s omáčkou.
- Dobrou chuť!

Tipy na grilování chřestu
- Čerstvý chřest je lahodný a měkký a nemusíte okrajovat jeho konce. Při sklizni chřestu však konce stonku ztvrdnou a zvlákní se. Pro lepší texturu se tedy doporučuje konce chřestu odstranit. Stačí chřest ohnout a v místě, kde sám lupne, odstraníte konec.
- Chřest byste nikdy neměli grilovat dlouho. Grilování chřestu déle než osm minut má za následek nedobrou kašovitou texturu.
- Doporučujeme chřest umístit přímo na gril na vysokou teplotu. Je v pořádku, když vám plameny trochu ožehnou okraje.
- Tenčí výhonky chřestu můžete zabalit do alobalu a poté dát na přímý oheň. Alobal chřest ochrání a zároveň ho uvaří v páře.
Chcete vědět, jaký má chřest vliv na lidské zdraví, jak ho konzumovat, pěstovat či jaké jsou jeho druhy? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o chřestu!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!