5 TOP receptů na grilovaný baklažán aneb jak si jej užít nejen v letním grilování

Grilovaný lilek je lahoda. 

Představuje skvělou a chutnou variantu i jako přílohu k letnímu grilování.

Samozřejmě dokáže plnohodnotně nahradit i kousek masa.

Pojďme se spolu podívat, jak si tuto zeleninu připravit i bez grilu v troubě.

Grilovaný lilek s bylinkovým máslem

Tento recept je rychlou a osvědčenou variantou. Ať už jej zvolíte jako přílohu, oblohu nebo hlavní pokrm, potěší.

Ingredience:

  • 1 velký lilek
  • ¼ hrnku másla 
  • 1 lžička olivového oleje
  • ¾ lžičky italské kořenící směsi
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky černého pepře
  • sůl a peř

Postup:

  • Lilek si nakrájejte na tenké plátky (cca 0,5 cm široké) a posolte z obou stran.
  • Smíchejte si máslo s kořením. 
  • Předehřejte si gril a lehce potřete olivovým olejem.
  • Navrch každého plátku lilku potřete bylinkové máslo a touto stranou lilek položte na gril.
  • Grilujte 5 minut, potřete lilky z vrchu, otočte a grilujte dalších 5 minut.
baklažán na grilu
Zdroj: 40aprons.com


Tip: Chcete si k lilkům ugrilovat i další zeleninu. Koukněte na naše tipy na grilování zeleniny.

Na videorecept se můžete podívat zde:

How to grill Eggplant - Easy Cooking!

Plněný lilek na grilu

Hledáte tipy na bezlepkové pokrmy? Tyto rolky z lilku mohou být skvělou volbou na předkrm i svačinky. A máte-li rádi taky sýr, pak musíte zajisté ochutnat!

Ingredience:

  • 1 velký lilek
  • 1 hrnek sýru ricotta
  • 100 g krémového čerstvého sýru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku nastrouhaného sýru parmazánového typu
  • ¼ lžičky plátků červeného pepře
  • ¼ hrnku nasekané čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Postup:

  • Lilek si nakrájejte na úzké podélné plátky, posolte je, vložte do síta a nechte asi hodinu potit.
  • Mezitím si nachystejte náplň do rolek smícháním ricotty, čerstvého sýru, olivového oleje, nastrouhaného sýru, červeného pepře, nasekané bazalky, soli a pepře.
  • Vypocené lilky osušte ubrousky a dejte ugrilovat asi na 3 minuty z každé strany do měkka.
  • Do každého plátku dejte lžíci sýrové směsi a srolujte.
rolky z lilku plněné ricottou
Zdroj: voyagesgourmands.com

Pečený lilek

Nemáte domácí gril a přesto byste si chtěli grilovaný lilek připravit? Nevadí? Zkuste si jej udělat v troubě.

Ingredience:

  • 1 velký lilek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky sušeného česneku

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 230 °C a program gril.
  • Lilek si umyjte a nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 1 cm. 
  • Smíchejte si olivový olej, ocet, sůl, pepř a česnek. 
  • Touto směsí potřete každé kolečko lilku z obou stran.
  • Lilky grilujte 10 minut z každé strany do zlatova na mřížce vyložené alobalem.
lilek na grilu z trouby
Zdroj: eatingwell.com

Naložený grilovaný lilek

Marinované lilky získávají ještě lepší chuť. Tentokrát budeme nakládat do bylinkového oleje. 

Ingredience:

  • 500 g lilku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 1 lžíce čerstvého koriandru (nasekaného)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Lilky si nakrájejte na podélné plátky.
  • Smíchejte si olej, pepř, česnek a oregano.
  • Do této směsi lilky namočte a nechte marinovat 30-60 minut.
  • Poté grilujte z obou stran do zlatova.
  • Smíchejte si limetku s koriandrem a touto směsí ugrilované lilky pokapejte.
grilovaný baklažán s česnekem
Zdroj: spendidtable.org

Sendviče z grilovaných lilků

Naším dalším tipem jsou bezlepkové sendviče. A jak si je připravit? Nepotřebujete ani bezlepkovou mouku. Stačí baklažán.

Ingredience:

  •  2 stroužky česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu a oregana
  • ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 velký lilek
  • 100 g nastrouhaného čedaru
  • 1 hrnek cherry rajčátek

Postup:

  • Prolisovaný česnek smíchejte se solí, přidejte olej, oregano a pepř.
  • Předehřejte si gril na střední teplotu.
  • Lilek si nakrájejte na podélné tenký plátky.
  • Z obou stran je potřete směsí oleje.
  • Grilujte z obou stran asi 5-8 minut.
  • Každý plátek lilku přepůlte, na polovinu nasypte tru sýru, nakrájené rajče a přikryjte druhou polovinou lilku.
lilkové sendviče
Zdroj: skinnyms.com

Tip: Ke grilování v teple vašeho domova můžete odzkoušet i kvalitní ekologické pánve Woll.

Hledáte další tipy na grilování nejen na léto?

Mrkněte, jak si připravit úžasné masové špízy.

Ke grilovací párty neodmyslitelně patří i grilování uzenin. Inspirujte se našimi tipy na nejlepší uzeniny na grilu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X