Grilovaný lilek je lahoda.
Představuje skvělou a chutnou variantu i jako přílohu k letnímu grilování.
Samozřejmě dokáže plnohodnotně nahradit i kousek masa.
Pojďme se spolu podívat, jak si tuto zeleninu připravit i bez grilu v troubě.
Grilovaný lilek s bylinkovým máslem
Tento recept je rychlou a osvědčenou variantou. Ať už jej zvolíte jako přílohu, oblohu nebo hlavní pokrm, potěší.
Ingredience:
- 1 velký lilek
- ¼ hrnku másla
- 1 lžička olivového oleje
- ¾ lžičky italské kořenící směsi
- ½ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky černého pepře
- sůl a peř
Postup:
- Lilek si nakrájejte na tenké plátky (cca 0,5 cm široké) a posolte z obou stran.
- Smíchejte si máslo s kořením.
- Předehřejte si gril a lehce potřete olivovým olejem.
- Navrch každého plátku lilku potřete bylinkové máslo a touto stranou lilek položte na gril.
- Grilujte 5 minut, potřete lilky z vrchu, otočte a grilujte dalších 5 minut.

Tip: Chcete si k lilkům ugrilovat i další zeleninu. Koukněte na naše tipy na grilování zeleniny.
Na videorecept se můžete podívat zde:
Plněný lilek na grilu
Hledáte tipy na bezlepkové pokrmy? Tyto rolky z lilku mohou být skvělou volbou na předkrm i svačinky. A máte-li rádi taky sýr, pak musíte zajisté ochutnat!
Ingredience:
- 1 velký lilek
- 1 hrnek sýru ricotta
- 100 g krémového čerstvého sýru
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ hrnku nastrouhaného sýru parmazánového typu
- ¼ lžičky plátků červeného pepře
- ¼ hrnku nasekané čerstvé bazalky
- sůl a pepř
Postup:
- Lilek si nakrájejte na úzké podélné plátky, posolte je, vložte do síta a nechte asi hodinu potit.
- Mezitím si nachystejte náplň do rolek smícháním ricotty, čerstvého sýru, olivového oleje, nastrouhaného sýru, červeného pepře, nasekané bazalky, soli a pepře.
- Vypocené lilky osušte ubrousky a dejte ugrilovat asi na 3 minuty z každé strany do měkka.
- Do každého plátku dejte lžíci sýrové směsi a srolujte.

Objevte podobné tipy
Pečený lilek
Nemáte domácí gril a přesto byste si chtěli grilovaný lilek připravit? Nevadí? Zkuste si jej udělat v troubě.
Ingredience:
- 1 velký lilek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ lžičky sušeného česneku
Postup:
- Troubu si předehřejte na 230 °C a program gril.
- Lilek si umyjte a nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 1 cm.
- Smíchejte si olivový olej, ocet, sůl, pepř a česnek.
- Touto směsí potřete každé kolečko lilku z obou stran.
- Lilky grilujte 10 minut z každé strany do zlatova na mřížce vyložené alobalem.

Naložený grilovaný lilek
Marinované lilky získávají ještě lepší chuť. Tentokrát budeme nakládat do bylinkového oleje.
Ingredience:
- 500 g lilku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička oregana
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce šťávy z limetky
- 1 lžíce čerstvého koriandru (nasekaného)
- sůl
- pepř
Postup:
- Lilky si nakrájejte na podélné plátky.
- Smíchejte si olej, pepř, česnek a oregano.
- Do této směsi lilky namočte a nechte marinovat 30-60 minut.
- Poté grilujte z obou stran do zlatova.
- Smíchejte si limetku s koriandrem a touto směsí ugrilované lilky pokapejte.

Sendviče z grilovaných lilků
Naším dalším tipem jsou bezlepkové sendviče. A jak si je připravit? Nepotřebujete ani bezlepkovou mouku. Stačí baklažán.
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky soli
- ¼ hrnku olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého tymiánu a oregana
- ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
- 1 velký lilek
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 1 hrnek cherry rajčátek
Postup:
- Prolisovaný česnek smíchejte se solí, přidejte olej, oregano a pepř.
- Předehřejte si gril na střední teplotu.
- Lilek si nakrájejte na podélné tenký plátky.
- Z obou stran je potřete směsí oleje.
- Grilujte z obou stran asi 5-8 minut.
- Každý plátek lilku přepůlte, na polovinu nasypte tru sýru, nakrájené rajče a přikryjte druhou polovinou lilku.

Tip: Ke grilování v teple vašeho domova můžete odzkoušet i kvalitní ekologické pánve Woll.
Hledáte další tipy na grilování nejen na léto?
Mrkněte, jak si připravit úžasné masové špízy.
Ke grilovací párty neodmyslitelně patří i grilování uzenin. Inspirujte se našimi tipy na nejlepší uzeniny na grilu.