Při letním grilování příjemně utíká čas, zvláště trávíme-li ho ve společnosti rodiny a přátel.
Jaké vybrat vhodné maso ke grilování? Vyzkoušejte třeba kuřecí.
Kuřecí maso má několik nesporných výhod – je rychle propečené doměkka, není tučné a můžeme ho marinovat dle našich zvyklostí a chutí.
Grilovaná kuřecí křídla
Nebojte se použít i poněkud výraznější koření, aby kuřecí prsíčka byla pikantnější.
INGREDIENCE:
- 1 kg kuřecích křídel
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce medu
- 9 lžic sojové omáčky
- mleté chilli koření
- sůl
POSTUP:
- Připravíme si křídla, která omyjeme a osušíme.
- Do mísy nalijeme sojovou omáčku, přidáme utřený česnek, med, chilli a sůl a dobře zamícháme.
- Do této směsi naložíme kuřecí křídla, nejlépe na celou noc, aby se jednotlivé chutě dobře spojily.
- Připravíme si gril a kuřecí křídla grilujeme tak, aby kůže byla krásně křupavá.
- Během grilování maso potíráme marinádou.
zdroj: kraftcanada.com
Víte, že tymián působí proti nadýmání i průjmům? Zároveň je jednou z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog.
Používá se při inhalacích při nachlazení nebo jako ústní voda a kloktadlo. Svojí výraznou chutí okoření tymián i grilovaná kuřecí prsíčka.
Objevte podobné tipy
Grilovaná kuřecí prsíčka
Že se med a pepř k sobě nehodí? To jste pravděpodobně ještě neochutnali grilovaná kuřecí prsa s těmito ingrediencemi. Nechte se překvapit a vyzkoušejte náš recept.
INGREDIENCE:
- 4 kuřecí prsa
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené bazalky
- olej
- mletý pepř
- sůl
- na jogurtový dip: 1 kelímek jogurtu, 1 lžíce hořčice, stroužek česneku, sůl a mletý pepř
POSTUP:
- Připravíme si kuřecí prsíčka, která omyjeme a osušíme a rozkrojíme je na 2 tenké plátky.
- Smícháme dohromady med, tymián, bazalku, sůl a pepř a touto směsí potřeme kuřecí prsa a necháme přes noc marinovat.
- Potom si připravíme gril a vložíme na něho marinovaná kuřecí prsíčka.
- Grilujeme z obou stran asi 6 až 7 minut a marinádou během grilování maso potíráme.
- Z jogurtu, hořčice, česneku, soli a pepře si připravíme dip, který ke grilovaným kuřecím prsíčkům podáváme.
zdroj: skinnyms.com
Víte, že zázvor má také léčebné účinky? Je antibakteriální a působí i protizánětlivě. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a napomáhá při redukci hmotnosti.
Není však vhodný pro děti a těhotné ženy by ho měly konzumovat s mírou. Můžete jím ochutit i marinádu na grilovaná kuřecí stehna.
Grilovaná kuřecí stehna
Kdo má rád maso šťavnatější, sáhne obvykle po kuřecích stehnech. Pozor na to, že toto maso s kostí se musí grilovat delší dobu. Anebo ho před grilováním odkostěte.
INGREDIENCE:
- 4 kuřecí stehna
- mletý pepř
- sůl
- drcený kmín
- mletá sladká i pálivá paprika
- česnek
- olej
- mletý zázvor
POSTUP:
- Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Nejlépe je také je vykostit, abychom zkrátili dobu grilování.
- Připravíme si marinádu z pepře, soli, kmínu, papriky, česneku, oleje a zázvoru.
- Kuřecí stehna necháme marinovat přes noc.
- Potom si připravíme gril a položíme na něho marinádou potřená kuřecí stehna kůží dolů.
- Grilujeme doměkka ze všech stran, při grilování potíráme maso marinádou.
zdroj: epicurious.com
Jako přílohu ke grilovaným kuřecím křídlům, prsíčkům nebo stehnům podáváme různě ochucené dipy, které si buď vyrobíme sami, nebo koupíme již hotové v obchodě, kde je na výběr velké množství různých omáček.
A samozřejmě podáváme i pečivo – čerstvé rohlíky, banketky nebo chléb. Z nápojů se hodí víno i pivo.
Druhy kuřecího masa ke grilování
Je úplně jedno, jestli si na grilování vybereme kuřecí stehna, prsíčka nebo křídla. Grilovat můžeme dokonce i celé kuře.
Před samotným grilováním je vhodné maso na několik hodin naložit do marinády a tou pak během grilování také maso potírat. Kuřecí maso tak získá výtečnou chuť.
Chilli koření se vyrábí z plodů exotických druhů paprik, které rostou hlavně v tropech a subtropech.
Obsahuje vitamím C a karoten B.
Chilli má kladný vliv na zažívání a podporuje chuť k jídlu. Můžete ho přidat také do směsi na marinádu pro grilování kuřecích křídel.
Marinády ke kuřecímu masu
V případě marinád, které použijeme pro přípravu kuřecího masa ke grilování, záleží na našich zvyklostech a chutích, protože lze použít velké množství marinád.
Mohou to být marinády s medem, nebo s pikantním koření – kari, chilli. Použít lze i švestkovou marinádu, česnekovou, bylinkovou, pepřovou nebo marinádu z jablíček.
Správný účel marinády tkví v tom, aby maso učinila křehčím. Pak se totiž bude lépe rychleji grilovat. Pochopitelně důležitá je i vlastní chuť marinády, záleží na ní konečný výsledek našeho úsilí.
I my jsme psali o marinádách na grilování, takže se můžete inspirovat a dopřát vašemu masu tu nejlepší chuť.