Grilované kuře: lahodné uvnitř, křupavé na povrchu

Při letním grilování příjemně utíká čas, zvláště trávíme-li ho ve společnosti rodiny a přátel.

Jaké vybrat vhodné maso ke grilování? Vyzkoušejte třeba kuřecí.

Kuřecí maso má několik nesporných výhod – je rychle propečené doměkka, není tučné a můžeme ho marinovat dle našich zvyklostí a chutí.

Grilovaná kuřecí křídla

Nebojte se použít i poněkud výraznější koření, aby kuřecí prsíčka byla pikantnější.

INGREDIENCE:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce medu
  • 9 lžic sojové omáčky
  • mleté chilli koření
  • sůl

POSTUP:

  1. Připravíme si křídla, která omyjeme a osušíme.
  2. Do mísy nalijeme sojovou omáčku, přidáme utřený česnek, med, chilli a sůl a dobře zamícháme.
  3. Do této směsi naložíme kuřecí křídla, nejlépe na celou noc, aby se jednotlivé chutě dobře spojily.
  4. Připravíme si gril a kuřecí křídla grilujeme tak, aby kůže byla krásně křupavá.
  5. Během grilování maso potíráme marinádou.

Hotový recept na grilovaná kuřecí křídlazdroj: kraftcanada.com

Víte, že tymián působí proti nadýmání i průjmům? Zároveň je jednou z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog.

Používá se při inhalacích při nachlazení nebo jako ústní voda a kloktadlo. Svojí výraznou chutí okoření tymián i grilovaná kuřecí prsíčka.

Grilovaná kuřecí prsíčka

Že se med a pepř k sobě nehodí? To jste pravděpodobně ještě neochutnali grilovaná kuřecí prsa s těmito ingrediencemi. Nechte se překvapit a vyzkoušejte náš recept.

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • na jogurtový dip: 1 kelímek jogurtu, 1 lžíce hořčice, stroužek česneku, sůl a mletý pepř

POSTUP:

  1. Připravíme si kuřecí prsíčka, která omyjeme a osušíme a rozkrojíme je na 2 tenké plátky.
  2. Smícháme dohromady med, tymián, bazalku, sůl a pepř a touto směsí potřeme kuřecí prsa a necháme přes noc marinovat.
  3. Potom si připravíme gril a vložíme na něho marinovaná kuřecí prsíčka.
  4. Grilujeme z obou stran asi 6 až 7 minut a marinádou během grilování maso potíráme.
  5. Z jogurtu, hořčice, česneku, soli a pepře si připravíme dip, který ke grilovaným kuřecím prsíčkům podáváme.

Hotový recept na grilovaná kuřecí prsíčkazdroj: skinnyms.com

Víte, že zázvor má také léčebné účinky? Je antibakteriální a působí i protizánětlivě. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a napomáhá při redukci hmotnosti.

Není však vhodný pro děti a těhotné ženy by ho měly konzumovat s mírou. Můžete jím ochutit i marinádu na grilovaná kuřecí stehna.

Grilovaná kuřecí stehna

Kdo má rád maso šťavnatější, sáhne obvykle po kuřecích stehnech. Pozor na to, že toto maso s kostí se musí grilovat delší dobu. Anebo ho před grilováním odkostěte.

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí stehna
  • mletý pepř
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletá sladká i pálivá paprika
  • česnek
  • olej
  • mletý zázvor

POSTUP:

  1. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Nejlépe je také je vykostit, abychom zkrátili dobu grilování.
  2. Připravíme si marinádu z pepře, soli, kmínu, papriky, česneku, oleje a zázvoru.
  3. Kuřecí stehna necháme marinovat přes noc.
  4. Potom si připravíme gril a položíme na něho marinádou potřená kuřecí stehna kůží dolů.
  5. Grilujeme doměkka ze všech stran, při grilování potíráme maso marinádou.

Hotový recept na grilovaná kuřecí stehnazdroj: epicurious.com

Jako přílohu ke grilovaným kuřecím křídlům, prsíčkům nebo stehnům podáváme různě ochucené dipy, které si buď vyrobíme sami, nebo koupíme již hotové v obchodě, kde je na výběr velké množství různých omáček.

A samozřejmě podáváme i pečivo – čerstvé rohlíky, banketky nebo chléb. Z nápojů se hodí víno i pivo.

Druhy kuřecího masa ke grilování

Je úplně jedno, jestli si na grilování vybereme kuřecí stehna, prsíčka nebo křídla. Grilovat můžeme dokonce i celé kuře.

Před samotným grilováním je vhodné maso na několik hodin naložit do marinády a tou pak během grilování také maso potírat. Kuřecí maso tak získá výtečnou chuť.

Chilli koření se vyrábí z plodů exotických druhů paprik, které rostou hlavně v tropech a subtropech.

Obsahuje vitamím C a karoten B.

Chilli má kladný vliv na zažívání a podporuje chuť k jídlu. Můžete ho přidat také do směsi na marinádu pro grilování kuřecích křídel.

Marinády ke kuřecímu masu

V případě marinád, které použijeme pro přípravu kuřecího masa ke grilování, záleží na našich zvyklostech a chutích, protože lze použít velké množství marinád.

Mohou to být marinády s medem, nebo s pikantním koření – kari, chilli. Použít lze i švestkovou marinádu, česnekovou, bylinkovou, pepřovou nebo marinádu z jablíček.

Správný účel marinády tkví v tom, aby maso učinila křehčím. Pak se totiž bude lépe rychleji grilovat. Pochopitelně důležitá je i vlastní chuť marinády, záleží na ní konečný výsledek našeho úsilí.

I my jsme psali o marinádách na grilování, takže se můžete inspirovat a dopřát vašemu masu tu nejlepší chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.