Recepty na kuře na grilu pro mlsné jazýčky. Inspirujte se!

Hledáte recepty na grilované kuře, ať jste připraveni na novou grilovací sezónu?

Neváhejte se inspirovat v našem článku a vychutnat si námi vybrané pochoutky.

Kuře je samo o sobě vynikající maso, a když si dáte na přípravě záležet, uvidíte, jak si pochutnáte.

Klasické grilované kuře

Když se kuře griluje, chutná snad ještě lépe než z trouby. Tento recept je skvělý v tom, že se kuře potírá směsí citronové šťávy, rozmarýnu a česneku, díky čemuž dokáže podráždit chuťové buňky. Mrkněte také na nejlepší recepty na pečené kuřecí maso na jednom místě a zkuste porovnat chuť z trouby s grilovaným masem.

Ingredience:

  • 6 litrů studené vody
  • 1/2 hrnku soli
  • 1 kuře (cca 1 500 g – 2 000 g)
  • 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 polévkové lžíce rozmarýnových listů
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup:

  • Připravíme si hrnec nebo mísu o objemu 8 litrů a více.
  • Nalijeme do ní vodu, přisypeme sůl a důkladně promícháme.
  • Vložíme kuře, zaklopíme a uložíme na 24 hodin do lednice.
  • Následující den si nejdříve nahřejeme gril (plynový, na dřevěné uhlí, zkrátka co kdo máme).
  • Do mísy robota dáme na plátky nakrájený citron, nasekaný rozmarýn, prolisovaný česnek, olivový olej a pepř.
  • Zapneme na nejvyšší stupeň a důkladně rozmixujeme.
  • Vznikne nám jemná kašovitá směs, kterou si zatím odložíme stranou.
  • Kuře vyjmeme ze slaného nálevu a opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  • Poté důkladně osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami.
  • Položíme na tác a ze všech stran potřeme hotovou citronovou směsí.
  • Takto připravené kuře necháme na tácu odpočívat 15 – 20 minut.
  • Mezitím se nám nahřál gril, takže nastal čas umístit kuře rovnou do střední části roštu.
  • Necháme grilovat po dobu 7 – 8 minut a poté otočíme na druhou stranu, kde grilujeme opět až 8 minut.
  • Následně přesuneme kuře na chladnější část grilu a zaklopíme víkem.
  • Grilujeme zhruba 60 – 90 minut, přičemž po hodině zkontrolujeme pomocí teploměru, jakou má maso teplotu.
  • Ve finále kuře sundáme z grilu na servírovací talíř a necháme ještě před porcováním 15 minut odpočívat.
  • Servírujeme s bramborovou kaší, vařenými brambory, grilovanou zeleninou nebo jen tak se zeleninovým salátem.
Kuře na grilu s citronem, rozmarýnem a česnekem.
Zdroj: https://leitesculinaria.com/

Kuře na bylinkách

Bylinky jsou v gastronomii nepostradatelné. Dokážeme s nimi vykouzlit neuvěřitelnou chuť i aroma, díky čemu i obyčejné maso je super maso. Když to spojíme s kuřetem, výsledek je jemný, dietní a naprosto vynikající.

Ingredience:

  • 8 středně velkých šalotek
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst čerstvé petrželové nati
  • Šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kuře (1 500 g)

Postup:

  • Rozmarýn s česnekem nasekáme, cibuli s petrželkou nakrájíme najemno a zatím dáme stranou.
  • Připravíme si gril, ideálně pokud máme ten co je na dřevěné uhlí.
  • Zahřejeme jej a pustíme se do přípravy masa.
  • V misce smícháme všechny uvedené ingredience, aby vznikla hladká směs.
  • Odebereme 2 lžíce směsi a vložíme do dutiny kuřete.
  • Zbývající směs pečlivě rozetřeme na celé kuře.
  • To položíme na gril prsíčky nahoru tak, aby bylo umístěné na středně pečící části roštu.
  • Zaklopíme víkem a pečeme cca 1 hodinu a 20 minut, přičemž v polovině pečení kuře otočíme prsíčky dolů.
  • Hotové kuře ihned servírujeme. Jako příloha je super grilovaná zelenina či hranolky.
Bylinkové kuře pečené na grilu.
Zdroj: https://www.bettycrocker.com/

Dušená rukola s kuřetem z grilu

Kuře má na grilu zcela specifickou chuť. Když ho navíc připravíte s vhodnou přílohou, nemůže se stát, že by vám nechutnalo. V tomto receptu bude kuřecímu masu perfektně sekundovat čerstvá rukola.

Ingredience:

  • 1 svazek čerstvého rozmarýnu
  • 1 kuře o hmotnosti cca 1 500 g
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 balení čerstvé rukoly
  • 1 lahvička nakládaných perlových cibulek

Postup:

  • Nejdříve si důkladně zahřejeme gril na dřevěné uhlí.
  • Jakmile získá uhlí na vnější straně bílý nádech, rozdělíme ho na dvě části a nahrneme každou půlku na jednu stranu grilu tak, aby byl střed prázdný.
  • Rozdělte na obě hromádky uhlí snítky rozmarýnu.
  • Kuře osolíme a opepříme ze všech stran, včetně vnitřního prostoru.
  • Takto ochucené kuře položíme na střed roštu prsíčky nahoru.
  • Gril zaklopíme a maso necháme grilovat zhruba 50 minut.
  • Potom přeneste kuře na servírovací talíř a necháme 10 minut odpočinou.
  • Mezitím dáme do pánve olej, zahřejeme na mírném ohni a přihodíme rukolu.
  • Za stálého míchání dusíme až dokud rukola tzv. nezvadne. Trvá to asi minutku.
  • Osolíme, opepříme, naposledy zamícháme a pak hned rozdělujeme na talíře.
  • Přidáme hotové kuře a můžeme podávat s nakládanými cibulkami.
  • Někdo si k tomu dělá i hranolky, ale nejsou nutné.
Grilované kuře s rukolou dušenou na pánvi.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Kuře na grilu s barbecue omáčkou

Jestli existuje populární omáčka, která by neměla chybět v žádné kuchyni, pak je to jednoznačně barbecue. Má svou specifickou a zcela nezaměnitelnou chuť i aroma. V kombinaci s kuřecím masem je naprosto super.

Ingredience:

  • 1 celé kuře (1 400 až 1 600 g)
  • Mořská sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1/2 hrnku klasické barbecue omáčky

Postup:

  • Začneme tím, že nahřejeme gril a nachystáme si ho pro tzv. nepřímé grilování.
  • Nahřáté uhlí rozhrneme do stran, aby se ve středu grilu utvořilo méně rozpálené místo.
  • Kuře opláchneme ze všech stran i uvnitř a důkladně osušíme pomocí kuchyňských papírových utěrek.
  • Osolíme, opepříme a položíme do střední části roštu prsíčky nahoru.
  • Zaklopíme víkem a necháme grilovat zhruba 1 a půl hodiny.
  • Zhruba v polovině pečení kuře otočíme a grilujeme z druhé strany.
  • Hlavně je potřeba udržovat po celou dobu dostatečně rozpálený gril, takže v průběhu grilování doplňujeme pár hrstí dřevěného uhlí.
  • Asi 15 minut před koncem pečení odklopíme znovu gril a potřeme kuře omáčkou barbecue z obou stran.
  • Poté zaklopíme víko, a ještě necháme zbývajících 15 minut grilovat.
  • Důležité je, aby mělo maso v nejsilnější části stehna teplotu 160°C.
  • Když je kuře hotové, přendáme ho z grilu, zakryjeme alobalem a necháme ještě 20 minut odpočívat.
  • Potom jej můžeme servírovat.
Barbecue kuře z grilu podle receptu Marthy Stewart.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Šťavnaté kuře ve středomořském stylu

Středomořská kuchyně je velmi oblíbená a když si v jejím duchu připravíme kuře na grilu, olízneme všech deset, a ještě si budeme chtít několikrát přidat. Receptura obsahuje několik druhů vynikajícího koření, se kterým se dají vykouzlit dokonalé chuťovky.

Ingredience:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Šťáva a kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (kdo má rád pikantnější, může dát i celou lžičku)
  • 14 stroužků oloupaného česneku
  • 1 celé kuře (cca 1 600 g – 2 000 g)

Postup:

  • Začneme tím, že vezmeme kuchyňské nůžky na drůbež, položíme kuře prsíčky dolů a vystřihneme mu páteř po celé délce.
  • Kuře otočíme a pořádně zatlačíme na prsa, aby se co nejvíce roztáhla a snížila se tak jeho výška.
  • Pomocí nůžek odstraníme také špičky křídel.
  • Osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a důkladně osolíme.
  • Do misky dáme olivový olej, citronovou šťávu, oregano, tymián, koření a prolisované stroužky česneku.
  • Marinádu promícháme a naneseme pod kůži i na povrch kuřete.
  • Vezmeme velkou mísu, položíme do ní kuře a přelijeme zbytkem marinády.
  • Předehřejeme si gril a lehce potřeme rošt olejem.
  • Položíme kuře na gril, zaklopíme víko a necháme grilovat zhruba 1 hodinu.
  • Během pečení maso pravidelně kontrolujeme a podle potřeby průběžně otáčíme, aby se grilovalo rovnoměrně.
  • Když je kuře hotové, sundáme ho z grilu a necháme 10 minut odpočinout, až poté ho naporcujeme a servírujeme.
Středomořské kuře s kajenským pepřem.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com/

Jak správně grilovat kuře?

Ideální a rychlý způsob, jak připravit celé kuře je na grilu. Pokud se má pokrm povést, je nutné věnovat přípravě opravdovou péči, stejně jako správně uskladnit maso či vybrat vhodné koření. Jak na to?

Skladování masa a hygiena

Jestli existuje maso, které se opravdu rychle kazí, pak je to jednoznačně kuřecí. Balíček s masem je dobré umístit do plastového sáčku a dát na takové místo, kde se nebude dotýkat jiných potravin.

Kdykoliv připravujeme kuře, musíme po něm co nejdůkladněji omýt prkénka/řezné desky, nože, veškeré použití nádobí i pracovní desku.

To samé platí při servírování. Nikdy nesmíme používat stejný talíř, kde bylo předtím kuře v syrové podobě.

Zeleninu a ostatní rozhodně nemůžeme krájet stejným nožem, kterým jsme předtím krájeli kuřecí maso. Nezbytné je i důkladné umytí rukou v teplé mýdlové vodě, a to jak před přípravou masa, tak poté.

Rozmrazování kuřete

Maso musí být zcela rozmrzlé, nikdy není dobré grilovat jen částečně či vůbec rozmrazené maso. Důvodem je to, že maso v takovém stavu se nemůže pořádně propéct a zároveň nedojde k likvidaci nežádoucích škodlivých bakterií.

Marináda je důležitá

Pokud marinujeme maso, musíme ho nechat v lednici. Jestli budeme marinádu aplikovat až když je maso na grilu, rozhodně je potřeba ji nechat v lednici až dokud s ní nebudeme potírat maso.

Štětec či mašlovačku, která se dotkne kuřecího masa, je nutné co nejdůkladněji omýt v teplé vodě s čistícím prostředkem.

Příprava grilu

Zásadní je mít vhodně rozpálený gril. Když tomu tak nebude, pak se kuře snadno přilepí na rošt. To nehrozí při použití marinády či potření mřížky/roštu olejem. Zároveň s tím platí, že maso položené na horký gril zajistí, že se bude snáze otáčet.

Co je dobré si ještě hlídat?

  • Zavírání poklopu grilu.
  • Marinády rychle černají, takže je nutné maso při grilování hlídat.
  • Je důležité používat nástroje určené pro grilování, aby si člověk nepopálil prsty.
  • Každý by si měl pořídit teploměr na maso, aby byla možná kontrola teploty.
  • Kdykoliv skončíme s grilováním musíme oškrábat grilovací mřížku a pokud možno vyčistit celý gril.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.