Chystáte letní oslavu a nevíte, co připravit svým hostům na grilu?
Inspirujte se našimi luxusními recepty na grilované uzeniny 5x jinak!
Jsou jednoduché a zároveň s nimi uděláte velkou parádu.
Ochutnejte klobásy, vynikající šunku s glazé či broskve s prosciuttem.
Klobása na grilu s paprikami a cibulí
Tento recept je snadný a neuvěřitelně chutný! Grilovanou klobásu podávejte v křupavé housce, s bramborovou kaší nebo klidně lehkým zeleninovým salátkem.
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na proužky nebo kolečka
- 4 papriky, nakrájené na proužky
- 3 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce cukru
- malý svazek lístků čerstvého tymiánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 kg klobásy
- pečivo, k podávání
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte cibuli a papriku a restujte za častého míchání, dokud zelenina nezměkne a nezhnědne, asi 8 minut.
- Přidejte ocet a cukr.
- Odstraňte z ohně a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Podle chuti dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu.
- Předehřejte gril na 5 až 10 minut.
- Přeneste směs cibule a papriky do 25 cm hliníkové misky na gril.
- Klobásy vložte do směsi cibule a papriky.
- Umístěte misku na horkou stranu grilu, přiveďte k varu a poté posuňte na chladnější stranu grilu.
- Uzavřete a grilujte, dokud klobásy nedosáhnou 60 – 63 stupňů Celsia na teploměru s okamžitým odečtem, asi 20 minut, jednou v polovině otočte.
- Pomocí kleští vyndejte klobásy z misek a položte přímo na gril.
- Grilujte za občasného obracení, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé, celkem asi 3 minuty.
- Vraťte klobásy do misky.
- Opečte pečivo na grilu.
- Podávejte s opečeným pečivem a zeleninovou směsí s bramborovou kaší nebo klidně s rýží.

Inspirujte se také našimi recepty na nakládané klobásy 7x jinak aneb pochoutka, kterou si můžete připravit i na horší časy!
Grilované broskve s prosciuttem
Tento recept má všechno. Je sladký, slaný a úžasně krémový. Skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, protože si ho zamiluje úplně každý! Šťavnaté broskve zabalené do bazalky, modrého sýra a prosciuta vytváří perfektní předkrm, který prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 8 tenkých plátků prosciutta, překrojených na polovinu
- 2 střední broskve, rozpůlené, vypeckované a každá nakrájená na 8 měsíčků
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 16 lístků bazalky nakrájených na proužky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 110 g modrého sýra, rozdrceného
- balzamikový ocet, k pokapání
Postup
- Plátky prosciutta položte na pracovní plochu.
- Na okraj každého plátku vložte měsíček broskve, dochuťte solí, pepřem a poklaďte proužky bazalky a rozdrobeným modrým sýrem.
- Prosciutto srolujte, abyste obalili broskve.
- Rozpalte gril na střední teplotu.
- Závitky lehce potřete olivovým olejem.
- Grilujte za občasného obracení, dokud prosciutto nezhnědne a nebude křupavé, asi 4 minuty.
- Přendejte na talíř a lehce pokapejte odleženým balzamikovým octem a podávejte.

Objevte podobné tipy
Chalupářské špekáčky
Toto je jedna z nejrychlejších dobrot, kterou důkažete připravit téměr na počkání. Bez ohledu na to, zda sedíte na terase u grilu, na chalupě u remosky nebo v bytovce u elektrické trouby, stačí vzít pekáček a pár chutných surovin, abyste bez velkých příprav vykouzlili skvělý oběd, večeři či občerstvení.
Ingredience
- 2 žluté cibule
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 řapíky řapíkatého celeru
- 1 kg špekáčků
- majoránka na dochucení
- sladká paprika na dochucení
- 250 ml bílého vína (ideálně Ryzlink Rýnský)
Postup
- Nakrájejte na kousky jednu velkou cibuli, přidejte k ní tři stroužky česneku a doplňte je čtyřmi řapíky řapíkatého celeru.
- Tato hrubě krájená směs přijde na pekáček, kde vytvoří jakousi spodní vrstvu, která zabrání připalování.
- Kilogram špekáčků nařežte po délce tak, jako byste připravovali utopence.
- Tentokrát však do každého zářezu přijde několik plátků žluté a červené cibule.
- Nebojte se tenkým nožem zaříznout špekáčky ho hloubky – jen tak se otevřou pro vydatné naplnění.
- Poukládejte je jeden vedle druhého, posypte čerstvou celerovou natí a nezapomeňte je dochutit sladkou paprikou a majoránkou.
- Ve chvíli, kdy vše podlijete 250 mililitry bílého vína, na řadu přichází pečení.
- Nezáleží na teplotě a ani na délce pečení.
- Vše odhalíte intuitivně podle toho, zda pekáček položíte na horké uhlíky, rozpálený rošt nebo do vyhřáté trouby.
- V první fázi vše zakryjte alobalem, aby vinná pára pronikla do cibule i špekáčků.
- Uvolní-li se tuk, přichází čas na dopékání.
- Alobal stáhněte a ponechte sálavou horkost, aby se na špekáčcích vytvořila zlatavá kůřčička a rozevřely se póry uvnitř.
- Připravte čerstvý chléb a můžete servírovat.

Je libo také špekáčky na pivu v 5 různých variantách? Inspirujte se v našem článku!
BBQ párky na grilu
Jednoduché, lahodné hovězí párky s bbq omáčkou se hravě stanou hvězdou letního grilování. Vyzkoušejte je i vy!
Ingredience
- 1 kg hovězích párků
- 1 hrnek kečupu
- 1/2 šálku BBQ omáčky (domácí nebo kupované)
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce jablečného octa
Postup
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu.
- Ostrým nožem vykrájejte do každého párku mřížku – nejprve jedním směrem dolů, poté řežte druhým směrem.
- Dejte stranou.
- Do malé žáruvzdorné pánve přidejte kečup, BBQ omáčku, med a jablečný ocet.
- Položte pánev na gril stranou, aby se zahřála.
- Když gril dosáhne požadované teploty, položte párky na rošty.
- Otáčejte párky, dokud se na nich nezačnou objevovat stopy po grilování a nejsou prohřáté.
- Jemně potřete každý párek ohřátou omáčkou.
- Otočte a opět potřete omáčkou.
- Po dokončení vyjměte párky z grilu a podávejte s oblíbeným pečivem a toppingem!

Grilovaná šunka s pomerančovo-hořčičným glazé
Tato sladká a kouřová šunka z grilu bude hvězdou vaší sváteční tabule a hosté budou naprosto nadšení! S naším receptem navíc bude její příprava hračka.
Ingredience
- 4,5 kg vařené šunky vcelku, nakrájené na plátky
- dijonská hořčice
- cukr, mořská sůl, paprika, sušený česnek a sušená cibule na dochucení
- 350 ml grapefruitového piva
- broskvové dřevěné štěpky
Na glazé:
- 1/2 šálku pomerančové marmelády
- 1/4 šálku dijonské hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- pikantní omáčka podle chuti
Postup
- Zahřejte gril na 120 stupňů Celsia.
- Šunku okořeňte a potřete hořčicí.
- Nalijte pivo do hliníkové misky na gril.
- Umístěte ji na gril na nepřímý žár.
- Dejte grilovací rošt na misku s pivem.
- Nahoru položte šunku.
- Přidejte dřevěné štěpky do uhlí.
- Grilujte šunku po dobu 20-30 minut na 0,5 kg masa.
- Postříkejte vodou alespoň jednou za hodinu.
- Ve střední misce smíchejte ingredience na glazé.
- Naneste glazé na šunku a pokračujte v grilování, dokud nebude šunka krásně ogrilovaná (asi 30 minut).
- Vyjměte šunku z grilu.
- Servírujte.

Pokud máte radši uzeniny marinované, i pro tohle máme řešení. K uzeninám se nejvíce hodí hořčicovo-pivní marináda, jejíž základem je pivo, sůl, hořčice, chilli, cibule, sójová omáčka a třtinový cukr. Do hotové marinády jen uzeniny naložíte a po uležení hodíte na gril a máte hotovo.
Nezapomínejme, že nejen k uzeninám, ale ke každému grilování se hodí zelenina. Vyzkoušejte si proto naše skvělé a jednoduché recepty na jarní zeleninové saláty.
A jak se vám dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!