Máme pro vás nejlepší recepty na uzeniny z grilu aneb užijte si skvělou letní grilovačku!

Chystáte letní oslavu a nevíte, co připravit svým hostům na grilu?

Inspirujte se našimi luxusními recepty na grilované uzeniny 5x jinak!

Jsou jednoduché a zároveň s nimi uděláte velkou parádu.

Ochutnejte klobásy, vynikající šunku s glazé či broskve s prosciuttem.

Klobása na grilu s paprikami a cibulí

Tento recept je snadný a neuvěřitelně chutný! Grilovanou klobásu podávejte v křupavé housce, s bramborovou kaší nebo klidně lehkým zeleninovým salátkem.

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na proužky nebo kolečka
  • 4 papriky, nakrájené na proužky
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce cukru
  • malý svazek lístků čerstvého tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 kg klobásy
  • pečivo, k podávání

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni, dokud se nezačne třpytit.
  2. Přidejte cibuli a papriku a restujte za častého míchání, dokud zelenina nezměkne a nezhnědne, asi 8 minut.
  3. Přidejte ocet a cukr.
  4. Odstraňte z ohně a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Podle chuti dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu.
  6. Předehřejte gril na 5 až 10 minut.
  7. Přeneste směs cibule a papriky do 25 cm hliníkové misky na gril.
  8. Klobásy vložte do směsi cibule a papriky.
  9. Umístěte misku na horkou stranu grilu, přiveďte k varu a poté posuňte na chladnější stranu grilu.
  10. Uzavřete a grilujte, dokud klobásy nedosáhnou 60 – 63 stupňů Celsia na teploměru s okamžitým odečtem, asi 20 minut, jednou v polovině otočte.
  11. Pomocí kleští vyndejte klobásy z misek a položte přímo na gril.
  12. Grilujte za občasného obracení, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé, celkem asi 3 minuty.
  13. Vraťte klobásy do misky.
  14. Opečte pečivo na grilu.
  15. Podávejte s opečeným pečivem a zeleninovou směsí s bramborovou kaší nebo klidně s rýží.
Grilované klobásy s cibulí položené na grilu a ozdobené bylinkami.
www.31daily.com

Inspirujte se také našimi recepty na nakládané klobásy 7x jinak aneb pochoutka, kterou si můžete připravit i na horší časy!

Grilované broskve s prosciuttem

Tento recept má všechno. Je sladký, slaný a úžasně krémový. Skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, protože si ho zamiluje úplně každý! Šťavnaté broskve zabalené do bazalky, modrého sýra a prosciuta vytváří perfektní předkrm, který prostě musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 8 tenkých plátků prosciutta, překrojených na polovinu
  • 2 střední broskve, rozpůlené, vypeckované a každá nakrájená na 8 měsíčků
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 16 lístků bazalky nakrájených na proužky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 110 g modrého sýra, rozdrceného
  • balzamikový ocet, k pokapání

Postup

  1. Plátky prosciutta položte na pracovní plochu.
  2. Na okraj každého plátku vložte měsíček broskve, dochuťte solí, pepřem a poklaďte proužky bazalky a rozdrobeným modrým sýrem.
  3. Prosciutto srolujte, abyste obalili broskve.
  4. Rozpalte gril na střední teplotu.
  5. Závitky lehce potřete olivovým olejem.
  6. Grilujte za občasného obracení, dokud prosciutto nezhnědne a nebude křupavé, asi 4 minuty.
  7. Přendejte na talíř a lehce pokapejte odleženým balzamikovým octem a podávejte.
Broskve zabalené do bazalky, modrého sýra a prosciuta naskládané vedle sebe.
www.soffiawardy.com

Chalupářské špekáčky

Toto je jedna z nejrychlejších dobrot, kterou důkažete připravit téměr na počkání. Bez ohledu na to, zda sedíte na terase u grilu, na chalupě u remosky nebo v bytovce u elektrické trouby, stačí vzít pekáček a pár chutných surovin, abyste bez velkých příprav vykouzlili skvělý oběd, večeři či občerstvení.

Ingredience

  • 2 žluté cibule
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 kg špekáčků
  • majoránka na dochucení
  • sladká paprika na dochucení
  • 250 ml bílého vína (ideálně Ryzlink Rýnský)

Postup

  1. Nakrájejte na kousky jednu velkou cibuli, přidejte k ní tři stroužky česneku a doplňte je čtyřmi řapíky řapíkatého celeru.
  2. Tato hrubě krájená směs přijde na pekáček, kde vytvoří jakousi spodní vrstvu, která zabrání připalování.
  3. Kilogram špekáčků nařežte po délce tak, jako byste připravovali utopence.
  4. Tentokrát však do každého zářezu přijde několik plátků žluté a červené cibule.
  5. Nebojte se tenkým nožem zaříznout špekáčky ho hloubky – jen tak se otevřou pro vydatné naplnění.
  6. Poukládejte je jeden vedle druhého, posypte čerstvou celerovou natí a nezapomeňte je dochutit sladkou paprikou a majoránkou.
  7. Ve chvíli, kdy vše podlijete 250 mililitry bílého vína, na řadu přichází pečení.
  8. Nezáleží na teplotě a ani na délce pečení.
  9. Vše odhalíte intuitivně podle toho, zda pekáček položíte na horké uhlíky, rozpálený rošt nebo do vyhřáté trouby.
  10. V první fázi vše zakryjte alobalem, aby vinná pára pronikla do cibule i špekáčků.
  11. Uvolní-li se tuk, přichází čas na dopékání.
  12. Alobal stáhněte a ponechte sálavou horkost, aby se na špekáčcích vytvořila zlatavá kůřčička a rozevřely se póry uvnitř.
  13. Připravte čerstvý chléb a můžete servírovat.
Grilované špekáčky plněné cibulí servírované na talířku s čerstvou zeleninou a pečívem s vedle položeným příborem a pekáčem plným špekáčků.
www.vnajlepsichrokoch.sk

Je libo také špekáčky na pivu v 5 různých variantách? Inspirujte se v našem článku!

BBQ párky na grilu

Jednoduché, lahodné hovězí párky s bbq omáčkou se hravě stanou hvězdou letního grilování. Vyzkoušejte je i vy!

Ingredience

  • 1 kg hovězích párků
  • 1 hrnek kečupu
  • 1/2 šálku BBQ omáčky (domácí nebo kupované)
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce jablečného octa

Postup

  1. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu.
  2. Ostrým nožem vykrájejte do každého párku mřížku – nejprve jedním směrem dolů, poté řežte druhým směrem.
  3. Dejte stranou.
  4. Do malé žáruvzdorné pánve přidejte kečup, BBQ omáčku, med a jablečný ocet.
  5. Položte pánev na gril stranou, aby se zahřála.
  6. Když gril dosáhne požadované teploty, položte párky na rošty.
  7. Otáčejte párky, dokud se na nich nezačnou objevovat stopy po grilování a nejsou prohřáté.
  8. Jemně potřete každý párek ohřátou omáčkou.
  9. Otočte a opět potřete omáčkou.
  10. Po dokončení vyjměte párky z grilu a podávejte s oblíbeným pečivem a toppingem!
Párky s barbequue omáčkou položené na grilu.
www.asouthernsoul.com

Grilovaná šunka s pomerančovo-hořčičným glazé

Tato sladká a kouřová šunka z grilu bude hvězdou vaší sváteční tabule a hosté budou naprosto nadšení! S naším receptem navíc bude její příprava hračka.

Ingredience

  • 4,5 kg vařené šunky vcelku,  nakrájené na plátky
  • dijonská hořčice
  • cukr, mořská sůl, paprika, sušený česnek a sušená cibule na dochucení
  • 350 ml grapefruitového piva
  • broskvové dřevěné štěpky

Na glazé:

  • 1/2 šálku pomerančové marmelády
  • 1/4 šálku dijonské hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • pikantní omáčka podle chuti

Postup

  1. Zahřejte gril na 120 stupňů Celsia.
  2. Šunku okořeňte a potřete hořčicí.
  3. Nalijte pivo do hliníkové misky na gril.
  4. Umístěte ji na gril na nepřímý žár.
  5. Dejte grilovací rošt na misku s pivem.
  6. Nahoru položte šunku.
  7. Přidejte dřevěné štěpky do uhlí.
  8. Grilujte šunku po dobu 20-30 minut na 0,5 kg masa.
  9. Postříkejte vodou alespoň jednou za hodinu.
  10. Ve střední misce smíchejte ingredience na glazé.
  11. Naneste glazé na šunku a pokračujte v grilování, dokud nebude šunka krásně ogrilovaná (asi 30 minut).
  12. Vyjměte šunku z grilu.
  13. Servírujte.
Sladká a kouřová šunka z grilu.
www.girlscangrill.com

Pokud máte radši uzeniny marinované, i pro tohle máme řešení. K uzeninám se nejvíce hodí hořčicovo-pivní marináda, jejíž základem je pivo, sůl, hořčice, chilli, cibule, sójová omáčka a třtinový cukr. Do hotové marinády jen uzeniny naložíte a po uležení hodíte na gril a máte hotovo.

Nezapomínejme, že nejen k uzeninám, ale ke každému grilování se hodí zelenina. Vyzkoušejte si proto naše skvělé a jednoduché recepty na jarní zeleninové saláty.

A jak se vám dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X