Grilujeme v alobalu nejen maso

Jedním ze způsobů grilování je ten, kdy grilujeme plátky masa samotné, ve směsi s dalším masem, uzeninou nebo se zeleninou či ovocem a to vše zabalené v alobalu. Směsi přitom můžeme různě obměňovat. Alobal na grilování musí být silnější, případně ho dáváme dvojitě až trojitě a pevně zabalíme. Výhodné jsou alobalové misky, které dobře zadržují vypečenou šťávu. Grilujeme na sníženém roštu a dobu grilování prodloužíme asi o třetinu.

1. Grilované brambory se slaninou v alobalu

K chutnému masu patří skvělá příloha v podobě grilovaných brambor.

INGREDIENCE :

  • 3 kusy alobalu
  • 10 menších brambor (nejlépe nových)
  • 6 plátků slaniny
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • další koření a bylinky dle chuti
  • zakysaná smetana

POSTUP :

  1. Brambory důkladně omyjeme a překrojíme na polovinu.
  2. Poté si nakrájíme cibuli na kolečka nebo větší kostky a slaninu na čtverečky.
  3. Vložíme do alobalu, okořeníme a důkladně zabalíme do více vrstev alobalu.
  4. Nyní položíme na gril.
  5. Necháme na grilu nejméně 30 minut.
  6. Před podáváním necháme 10 minut odstát v alobalu.
  7. Podáváme přelité zakysanou smetanou nebo s různými dresinky.

Grilované brambory se slaninou v alobaluzdroj : kissmysmoke.com

2. Grilovaná zelenina v alobalu

Recept pro milovníky zeleniny a vegetariány, který pokud doplníme nějakým vhodným dipem bude opravdovou lahůdkou i pro masožravce.

Ingredience :
  • 1 mladá sladká kukuřice
  • 4 malé nové červené brambory
  • 2 mladé mrkve
  • 1 mladá cuketa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • bylinky dle chuti
  • 1 lžíce dijonské hořčice

POSTUP :

  1. Rozpálíme gril.
  2. Nakrájíme zeleninu, kukuřici na 4 díly, brambory na polovinu, mrkve na polovinu, cuketu na hrubší kolečka, cibuli na klínky.
  3. Zeleninu promícháme v míse, osolíme a okořeníme.
  4. Přidáme bylinky.
  5. Vložíme do alobalu a důkladně zabalíme do více vrstev alobalu.
  6. Nyní položíme na gril.
  7. Necháme na grilu nejméně  25 – 30 minut.
  8. Před podáváním necháme 10 minut odstát v alobalu.
  9. Podáváme přelité zakysanou smetanou nebo s různými dresinky.

 

Grilovaná zelenina v alobaluzdroj : pillsbury.com

3. Grilovaná ryba v alobalu

Grilovat se dá i zdravě, tak proč nezkusit nějakou rybu a nepochutnat si.

INGREDIENCE :

  • 800 g ryb, pstruh
  • 2 ks citrónů
  • 1 svazek bylinek – kopr, bazalka, kerblík, pažitka
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce oleje – na potření alobalu

POSTUP :

  1. Omyté citróny nakrájíme na plátky, prolisovaný česnek promíchejteáme se změklým máslem.
  2. Pstruhy osolíme, opepříme, nakrojíme po bocích.
  3. Do každého pstruha dáme kousek másla s česnekem, bylinky a plátky citrónu.
  4. Alobal potřeme olejem a každého pstruha zabalíme zvlášť do alobalu.
  5. Grilujeme na rozehřátém grilu z každé strany 10-15 minut, podle velikosti pstruha.

 

Grilovaná ryba v alobaluzdroj : livestrong.com

4. Grilovaný hermelín v alobalu

INGREDIENCE :

na 4 porce

  • 4 ks hermelínu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce grilovacího koření s bylinkama
  • 1 lžíce pepřového koření

POSTUP :

  1. Hermelíny namočíme do oleje
  2. Posypeme je grilovacím kořením s bylinkami a směsí barevného podrceného pepře.
  3. Každý sýr zvlášť zabalíme úhledně do alobalu a to tak, aby nám při grilování olej nevytékal.
  4. Hermelíny grilujeme na dobře rozpáleném roštu asi 8-10 minut, přitom je ale neotáčíme.
  5. Z vrchu balíčky rozbalíme, pěkně upravíme a spolu s otevřeným alobalem ještě horké servírujeme.

Grilovaný hermelín v alobalu

zdroj : receptyonline.cz

5. Grilované kuře na bylinkách v alobalu

INGREDIENCE :

  • 5 vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • 2 lžička utřeného česneku
  • 2 cibule na jemné plátky
  • 1/2 lžičky sušeného oregána
  • 1/2 lžičky sušené nebo čerstvé bazalky
  • 1/4 lžičky kopru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4  lžičky černého pepře
  • 3 lžíce oleje
  • 8 menších brambor nakrájených na plátky
  • 200 g  plátků hub

POSTUP :

  1. V misce smícháme dohromady všechno koření a olej.
  2. Směsí potřeme kuřata, brambory a houby
  3. Připravíme si alobal na velké čtverce.
  4. Rozdělíme kuřata, brambory a houby mezi jednotlivé čtverce z alobalu.
  5. Alobal dobře zabalíme.
  6. Balíčky klademe na rozehřátý gril.
  7. Z každé strany grilujeme alespoň 20 minut.
  8. Z vrchu balíčky rozbalíme, pěkně upravíme a spolu s otevřeným alobalem ještě horké servírujeme.

Grilované kuře na bylinkách v alobalu

zdroj : lecremedelacrumb.com

První výhodou grilování v alobalu je, že můžeme grilovat různě sestavené směsi a tím může být grilované jídlo pestřejší. Grilované pokrmy můžeme příležitostně v alobalu i servírovat.
Druhá výhoda je ta, že připravovaný pokrm se spíše peče a tím není tak osmahlý pro ty, kterým to ze zdravotních nebo jiných důvodů nevyhovuje. Třetí výhodou je to, že pokud nás nepříjemně překvapí počasí, takže se nedá grilovat venku, jednoduše připravené alobalové balíčky upečeme pod domácím grilem nebo v troubě.

Používat můžeme všechny druhy masa vhodné i pro otevřené grilování.  Můžeme kombinovat i různé druhy masa, například vepřové s kuřecím, vepřové s uzeninou nebo rybím masem, rybí maso se slaninou a poměrně dobře se takto griluje i mleté maso.

Sdílejte svým přátelům

1.9 (37.14%) 7 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *