Oblíbené grilované vepřové maso podávané na několik způsobů

Grilovat se dají různé druhy masa. Určitě se nedopustíme žádné chyby, pokud si ke grilování vybereme vepřové maso. Je chutné, šťavnaté, doba grilování je průměrná a dobře se doplňuje dalšími potravinami.

Vepřová krkovička a panenka patří k velmi oblíbeným masům využívaným ke grilování pro svoji šťavnatost a celkem rychlou úpravu.

Zkuste přípravu podle našich receptů.

1. Grilovaná vepřová krkovice s rozmarýnem

INGREDIENCE :

  • 200 g vepřová krkovice
  • 1 lžička mořská sůl
  • 1 snítka čerstvý rozmarýn
  • kuchyňský provázek

na marinádu

  • 125 ml světlého piva velkopopovický kozel 11°
  • 120 ml olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 2 ks bobkového listu

POSTUP :

  1. Na marinádu dáme do misky hořčici a přilijeme olej.
  2. Česnek pokrájíme nadrobno a přidejte do misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem.
  3. Nakonec zalijeme pivem, promíchejte a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.
  4. Maso vyjmeme z marinády, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme na rozpálený gril.
  5. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu.
  6. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa.
  7. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.

Grilovaná vepřová krkovice s rozmarýnem

zdroj : bezlepek.cz

2. BBQ grilovaná vepřová panenka

Je velmi jemná a chutná, ale je dobré ji moc nepřepékat, jelikož je poté strašně moc suchá. Na medium, či medium well si určitě velmi pochutnáte.

INGREDIENCE :

  • 2 ks vepřové panenky na cca 10cm kusy
  • 1 hrníček kečupu
  • 1/4 hrníčku hnědého cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 1 stroužek nadrceného česneku

POSTUP :

  1. Připravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencí.
  2. Všechny ingredience dobře promícháme v misce.
  3. Omytou a očištěnou vepřovou panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovat v lednici alespoň 8 hodin, ideálně přes noc.
  4. Rozpálíme gril a grilujeme panenku z každé strany 7-10 minut.
  5. Panenka by měla být při rozkrojení mírně růžová.

BBQ grilovaná vepřová panenkazdroj : addapinch.com

 

2. Marinovaná grilovaná vepřová kýta

Maso z kýty je velmi suché a proto vyžaduje před samotným grilováním napíchání.

INGREDIENCE :

  • 1 celá vepřová kýta

nálev na napíchání

  • 1l vody
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1kg masa cca 2g soli)

marináda na potírání :

  • 2 l piva
  • 100 ml oleje
  • 8 ks stroužků česneku
  • 5 lžic grilovacího koření
  • 2 lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 5 lžic sójové omáčky,
  • 1 lžička vegety

POSTUP :

  1. Nálev připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí.
  2. Přidáme sůl podle váhy masa a necháme ho projít varem
  3. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční jehlu.
  4. Pak kýtu ze všech stran napícháme.
  5. Kýtu napíchneme na rožeň
  6. Maso grilujeme na mírném ohni 8-10 hodin. (podle velikosti)
  7. V průběhu grilování potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání masa.
  8. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5 – 1 cm plátcích.
  • Marinovaná grilovaná vepřová kýtazdroj : .tradicnirecepty.cz

Grilovaná žebírka a kolena patří v velmi chutným specialitám vhodné pro různé domácí oslavy a párty, jsou velmi vhodné pro posezení u dobrého  piva nebo vína.

3. Grilovaná vepřová žebra v marinádě s medem

INGREDIENCE :

  • 1 kg vepřových žebírek
  • 100 ml kečupu
  • 70 ml oleje
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička drceného pepře
  • 1 lžička drceného koriandru
  • 1 cibule
  • česnek
  • chilli koření

POSTUP :

  1. Vepřová žebírka nakrájíme na kousky.
  2. V míse smícháme kečup, olej, med, sojovou omáčku, lžičku vinného octa, cibuli (rozmixovanou nebo umletou v mlýnku na maso), prolisované stroužky česneku, drcený pepř, drcený koriandr a podle chuti chilli koření.
  3. Přísady promícháme, do  marinády vložíme žebírka a dobře je v ní obalíme ze všech stran a necháme – nejlépe do druhého dne – odležet v chladu.
  4. Opékáme zvolna ze všech stran na grilu, občas potíráme marinádou.

Grilovaná vepřová žebra v marinádě s medemzdroj : womanonly.cz

4. Grilované vepřové koleno v marinádě z černého piva

INGREDIENCE :

  • 1 ks vepřového kolena o váze asi 1 kg
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 ks kuliček černého pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžíce polévkového koření
  • 2 litry vody

na marinádu

  • 400 ml  černého piva
  • 200 ml oleje
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • špetka mletého zázvoru

POSTUP :

  1. Ingredience na marinádu spolu promícháme a na mírném zdroji tepla povaříme asi 10 minut.
  2. Očištěné koleno povaříme v mírně osolené vodě spolu s kořením asi 30 minut.
  3. Vychladlé koleno vložíme do marinády minimálně na 3 hodiny.
  4. Vepřové koleno nabodneme na otočný rožeň grilu, upevníme drátem, aby se při pečené neprotáčelo, a na rozpálených uhlících rožníme doměkka.
  5. Během grilování koleno potíráme po celou dobu marinádou.
  6. Vepřové koleno grilujeme asi 2 -3 hodiny, maso průběžně ořezáváme a znovu potíráme marinádou.

Grilované vepřové koleno v marinádě z černého piva

zdroj : czechspecials.cz

Marinády se dají připravovat různě, ale pro grilování je nejvhodnější řidší marináda, jejímž základem je tekutina. Doporučuje se přidávat téměř vždy citronovou šťávu, protože s ní maso křehne. Tekutá marináda maso ochutí, ale nezůstává pro vyjmutí na mase a nemůže se tak při grilování připalovat. Proto grilovací marinády připravujeme většinou z následujících tekutin :

  • olejová marináda: Základem je dobrý stolní olej, do kterého přidáme citronovou šťávu, sůl a vybrané koření. Na grilování je již připravena řada různých kořenících směsí, takže si z nich vybereme nebo připravíme vlastní směs.
  • pivní marináda: Přidáváme jen sůl a opět vybrané koření.
  • vinná marináda: Postupujeme podobně jako u piva, přidáme sůl a koření.
  • jogurtová marináda: Přidáváme citronovou šťávu, sůl a koření.
  • jiné marinády: Jako základ můžeme použít i rajskou šťávu, vývar s trochou destilátu nebo ovocný či zeleninový mošt.

Nejjednodušší přílohou a možná i nejlepší je dobrý chléb. Aby byl křupavější, můžeme jej trochu opéci a ještě chutnější bude, když jej potřeme olejem, do kterého jsme přidali rozetřený česnek nebo koření. Pak to mohou samozřejmě brambory. Nikdy nezapomínáme na přílohu z čerstvé zeleniny nejčastěji jen nakrájená nebo v podbě velmi lehkých salátů. Jako nápoj je asi nejlepší naše tradiční dobře vychlazené pivo pro dospělé a čisté ovocné šťávy, ovocné koktejly pro děti.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *