Vepřové maso na grilu: ochutnejte českou klasiku

Grilovat se dají různé druhy masa.

Určitě se nedopustíme žádné chyby, pokud si ke grilování vybereme vepřové maso.

Grilovaná vepřová krkovička a panenka patří k velmi oblíbeným masům pro svoji šťavnatost a rychlou úpravu.

Zkuste přípravu podle našich receptů na vepřové maso.

Grilovaná vepřová krkovice s rozmarýnem

INGREDIENCE :

  • 200 g vepřová krkovice
  • 1 lžička mořská sůl
  • 1 snítka čerstvý rozmarýn
  • kuchyňský provázek

Na marinádu:

  • 125 ml světlého piva velkopopovický kozel 11°
  • 120 ml olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 2 ks bobkového listu

POSTUP :

  1. Na marinádu dáme do misky hořčici a přilijeme olej.
  2. Česnek pokrájíme nadrobno a přidejte do misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem.
  3. Nakonec zalijeme pivem, promíchejte a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.
  4. Maso vyjmeme z marinády, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme na rozpálený gril.
  5. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu.
  6. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa.
  7. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.

Grilovaná vepřová krkovice s rozmarýnem

zdroj : bezlepek.cz

Marinovaná grilovaná vepřová kýta

Maso z kýty je velmi suché a proto vyžaduje před samotným grilováním napíchání.

INGREDIENCE :

  • 1 celá vepřová kýta

Nálev na napíchání:

  • 1l vody
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1kg masa cca 2g soli)

Marináda na potírání :

  • 2 l piva
  • 100 ml oleje
  • 8 ks stroužků česneku
  • 5 lžic grilovacího koření
  • 2 lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 5 lžic sójové omáčky,
  • 1 lžička vegety

POSTUP :

  1. Nálev připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí.
  2. Přidáme sůl podle váhy masa a necháme ho projít varem
  3. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční jehlu.
  4. Pak kýtu ze všech stran napícháme.
  5. Kýtu napíchneme na rožeň
  6. Maso grilujeme na mírném ohni 8-10 hodin. (podle velikosti)
  7. V průběhu grilování potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání masa.
  8. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5 – 1 cm plátcích.
  • Marinovaná grilovaná vepřová kýtazdroj : .tradicnirecepty.cz

Grilovaná žebírka a kolena patří v velmi chutným specialitám vhodné pro různé domácí oslavy a párty, jsou velmi vhodné pro posezení u dobrého  piva nebo vína.

Grilovaná vepřová žebra v medové marinádě

Grilovaná žebra patří ke klasice a vyhledávané pochoutce při grilování, ale je potřeba žebra grilovat zlehka a pomalu, pak se maso samo rozpadá.

INGREDIENCE :

  • vepřová žebra
  • 2 lžíce plnotučné hořčice, kečupu
  • 5 lžic medu
  • 1 lžička chilli
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 2 lžíce jemné sójové omáčky
  • 1 lžička jablečného octa
  • špetka mleté skořice
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Z vnitřní strany žeber odstraníme tenkou blánu.
  2. Suroviny na marinádu smícháme při pokojové teplotě, touto směsí důkladně potřeme žebírka a necháme cca 2 hodiny odpočívat, ne v lednici.
  3. Gril připravíme na nepřímé grilování (plamen je okolo, nikoli pod masem).
  4. Poté žebra položíme vnitřní stranou na rošt. Po 30 minutách nepřímého grilování znova potřeme marinádou.
  5. Žebírka lze v této fázi zaudit tak, že přihodíme hobliny ovocného nebo tvrdého dřeva na horké uhlí a necháme pod poklopem vyudit.
  6. Žebírka jsou hotova v okamžiku, kdy jdou kosti samostatně vytáhnout z masa.

Grilovaná vepřová žebra v medové marinádě

zdroj : chatelaine.com

Grilovaná vepřová krkovice s bylinkami a česnekem

Krkovice je velmi oblíbené maso, které se používá k přípravě na grilu, bývá velmi šťavnatá a pokud zvolíme vhodnou marinádu, tak kdo ochutná, nebude chtít už nic jiného.

INGREDIENCE :

  • 2 silnější plátky vepřové krkovice
  • 100 ml oleje
  • 2 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 4 snítka tymiánu
  • 1 hrst bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Plátky krkovice lehce naklepeme a konce nařežeme, aby se nám při grilování nekroutila.
  2. Osolíme a opepříme dle potřeby
  3. Bylinky spolu s česnekem pokrájime na velmi jemno a smícháme s olejem.
  4. Do této marinády naložíme maso a minimálně hodinu necháme v lednici marinovat.
  5. Poté maso vyjmeme z marinády a lehce necháme okapat.
  6. Maso vložíme na rozpálený gril a ogrilujeme z obou stran.
  7. Sundáme z grilu a necháme chvíli odležet.

Grilovaná vepřová krkovice s bylinkami a česnekem

zdroj : kuchynelidlu.cz

BBQ grilovaná vepřová panenka

Je velmi jemná a chutná, ale je dobré ji moc nepřepékat, jelikož je poté strašně moc suchá. Na medium, či medium well si určitě velmi pochutnáte.

INGREDIENCE :

  • 2 ks vepřové panenky na cca 10cm kusy
  • 1 hrníček kečupu
  • 1/4 hrníčku hnědého cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 1 stroužek nadrceného česneku

POSTUP :

  1. Připravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencí.
  2. Všechny ingredience dobře promícháme v misce.
  3. Omytou a očištěnou vepřovou panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovat v lednici alespoň 8 hodin, ideálně přes noc.
  4. Rozpálíme gril a grilujeme panenku z každé strany 7-10 minut.
  5. Panenka by měla být při rozkrojení mírně růžová.

BBQ grilovaná vepřová panenkazdroj : addapinch.com

Grilované vepřové koleno v pivní marinádě

Grilovaná kolena patří k velmi chutným specialitám vhodné pro různé domácí oslavy a párty, jsou velmi vhodné pro posezení u dobrého  piva nebo vína.

INGREDIENCE :

  • 1 ks vepřového kolena o váze asi 1 kg
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 ks kuliček černého pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžíce polévkového koření
  • 2 litry vody

Na marinádu:

  • 400 ml  černého piva
  • 200 ml oleje
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • špetka mletého zázvoru

POSTUP :

  1. Ingredience na marinádu spolu promícháme a na mírném zdroji tepla povaříme asi 10 minut.
  2. Očištěné koleno povaříme v mírně osolené vodě spolu s kořením asi 30 minut.
  3. Vychladlé koleno vložíme do marinády minimálně na 3 hodiny.
  4. Vepřové koleno nabodneme na otočný rožeň grilu, upevníme drátem, aby se při pečené neprotáčelo, a na rozpálených uhlících rožníme doměkka.
  5. Během grilování koleno potíráme po celou dobu marinádou.
  6. Vepřové koleno grilujeme asi 2 -3 hodiny, maso průběžně ořezáváme a znovu potíráme marinádou.

Grilované vepřové koleno v marinádě z černého piva

zdroj : czechspecials.cz

Pikantní grilovaný vepřový bůček

S lehkou pikantní chutí provoní celý gril, který s chutí zapijete dobrým pivem.

INGREDIENCE :

  • 40 g česneku, nasekaného na hrubo
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 100 g sušeného oregana
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžíce koření Merkén
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 kg vykostěného vepřového boku

POSTUP :

  1. Utřeme česnek se solí.
  2. Přidáme ostatní koření, promícháme a zalijeme vinným octem.
  3. Ostrým nožem pečlivě odstraníme kůži a přebytečný tuk z vepřového břicha.
  4. Druhou stranu vepřového boku můžeme nařezat do mřížky, aby marináda lépe prošla kusem masa.
  5. Marinádou potřeme celý kus masa.
  6. Necháme odpočívat minimálně 1 den v lednici.
  7. Zahřejeme gril na středně nízkou teplotu a pomalu grilujeme.
  8. Pravidelně otáčíme a grilujeme asi 2 hodiny.

Pikantní grilovaný vepřový bůček

zdroj : sbs.com.au

Jako hlavní přílohu podáváme nejčastěji chléb. Můžeme si samozřejmě včas připravit pečené brambory, které pečeme na grilu raději v alobalu.

K jejich změknutí je však potřeba 50-60 minut. Proto asi raději zkombinujeme maso s dobrým chlebem a ušetřený čas věnujeme přípravě zeleninových salátů, dipů a studených kořeněných omáček.

Marinády na vepřové maso

Marinády se dají připravovat různě, ale pro grilování je nejvhodnější řidší marináda, jejímž základem je tekutina.

Doporučuje se přidávat téměř vždy citronovou šťávu, protože s ní maso křehne.

Tekutá marináda maso ochutí, ale nezůstává pro vyjmutí na mase a nemůže se tak při grilování připalovat.

Proto grilovací marinády připravujeme většinou z následujících tekutin :

  • olejová marináda: Základem je dobrý stolní olej, do kterého přidáme citronovou šťávu, sůl a vybrané koření. Na grilování je již připravena řada různých kořenících směsí, takže si z nich vybereme nebo připravíme vlastní směs.
  • pivní marináda: Přidáváme jen sůl a opět vybrané koření.
  • vinná marináda: Postupujeme podobně jako u piva, přidáme sůl a koření.
  • jogurtová marináda: Přidáváme citronovou šťávu, sůl a koření.
  • jiné marinády: Jako základ můžeme použít i rajskou šťávu, vývar s trochou destilátu nebo ovocný či zeleninový mošt.

Nejjednodušší přílohou a možná i nejlepší je dobrý chléb. Aby byl křupavější, můžeme jej trochu opéci a ještě chutnější bude, když jej potřeme olejem, do kterého jsme přidali rozetřený česnek nebo koření.

Pak to mohou samozřejmě brambory. Nikdy nezapomínáme na přílohu z čerstvé zeleniny nejčastěji jen nakrájená nebo v podobě velmi lehkých salátů.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (89.09%) 11 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00