Ochutnejte vepřové maso připravované na grilu 8x jinak. Lahůdka, které neodoláte!

Chystáte se grilovat a hledáte tipy na něco dobrého?

Pak jste tu správně!

Připravili jsme si pro vás luxusní recepty na grilované vepřové, které ocení i ti nejnáročnější strávníci.

Vyzkoušejte šťavnatou panenku, BBQ žebírka nebo třeba marinované kotlety.

Dobrou chuť!

BBQ grilovaná vepřová panenka

Vepřová panenka je velmi jemná a chutná, ale je dobré ji moc nepřepékat, jelikož se pak vysuší. Na medium či medium well si ale určitě velmi pochutnáte!

Ingredience

  • 2 vepřové panenky
  • 1 šálek kečupu
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 1 stroužek nadrceného česneku

Postup

  1. Připravte si BBQ marinádu z výše uvedených ingrediencí.
  2. Všechny ingredience dobře promíchejte v misce.
  3. Omytou a očištěnou vepřovou panenku vložte do BBQ marinády a nechte marinovat v lednici alespoň 8 hodin, ideálně přes noc.
  4. Rozpalte gril a grilujte panenku z každé strany 7-10 minut.
  5. Panenka by měla být při rozkrojení mírně růžová.
Panenka z vepře připravovaná na grilu.
www.addapinch.com

Inspirujte se také našimi dalšími recepty na vepřovou panenku. Užijte si šťavnaté a krásně libové masíčko!

Pikantní vepřový bůček z grilu

Se svojí lehce pikantní chutí provoní tento skvost celý gril! Dejte si k němu sklenku dobrého piva, je to perfektní kombinace!

Ingredience

  • 40 g česneku, nasekaného na hrubo
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 100 g sušeného oregana
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžíce koření Merkén
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 kg vykostěného vepřového boku

Postup

  1. Utřete česnek se solí.
  2. Přidejte ostatní koření, promíchejte a zalijte vinným octem.
  3. Ostrým nožem pečlivě odstraňte kůži a přebytečný tuk z vepřového břicha.
  4. Druhou stranu vepřového boku můžete nařezat do mřížky, aby marináda lépe prošla kusem masa.
  5. Marinádou potřete celý kus masa.
  6. Nechte odpočívat minimálně 1 den v lednici.
  7. Zahřejte gril na středně nízkou teplotu a pomalu grilujte.
  8. Pravidelně otáčejte a grilujte asi 2 hodiny.
Kořeněný bůček z vepře připravovaný na grilu.
www.sbs.com.au

Grilovaná vepřová žebra s BBQ omáčkou

Naprosto luxusní kořeněná grilovaná žebírka s barbecue omáčkou dle vaší volby jsou skvělým zpestřením grilovací sezóny a není snad nikdo, komu by nechutnaly. Přesvědčte se sami!

Ingredience

  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce chilli prášku
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 3/4 lžičky kajenského pepře
  • 2 – 3 kusy vepřových žebírek (asi 1 kg každý kus, použijte ideálně vepřová žebírka z pečeně, jsou kratší a masitější)
  • pár hrstí udících lupínků z bílého ořechu, namočených na alespoň 30 minut (volitelně)
  • 1 šálek barbecue omáčky

Postup

  1. Vložte všechny suché ingredience do malé misky a promíchejte, aby se spojily.
  2. Ostrým nožem odstraňte veškerou stříbrnou kůži ze zadní strany všech žebírek.
  3. Žebírka rovnoměrně potřete kořením a poté pevně zabalte do 2 až 3 vrstev alobalu.
  4. Při balení dávejte pozor, abyste alobal s žebry neprotrhli.
  5. Předehřejte gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril na střední teplotu.
  6. Žebírka grilujte zakrytá na přímém ohni po dobu 1 hodiny a dvakrát otočte, aby byla zajištěna rovnoměrná propečenost.
  7. V zakrytém grilu udržujte teplotu mezi 175 °C – 200 °C.
  8. Odstavte žebra z ohně a nechte 10 minut odpočívat.
  9. Odstraňte alobal a zlikvidujte veškerou tekutinu.
  10. Mezitím sceďte lupínky bílého ořechu (pokud používáte) a rozsypte na uhlí nebo přidejte do udírny plynového grilu.
  11. Vraťte žebra na gril stranou s kostí dolů a pomocí štětce potřete horní část žebírek barbecue omáčkou.
  12. Grilujte přikryté 10 – 12 minut.
  13. Během této doby žebra dvakrát otočte a podlijte.
  14. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.
  15. Podávejte s extra BBQ omáčkou.
Kořeněná grilovaná žebírka s barbecue omáčkou servírovaná na tácu s miskou salátu a omáčky.
www.kitchenkonfidence.com

Na každého to asi někdo přišlo. Nezvladatelná a neukojitelná chuť na vepřová či hovězí žebírka! A už jste vyzkoušeli ta jehněčí nebo z divočáka? Vyzkoušejte naše chutné recepty na pečená žebra v 5 různých variantách.

Vepřová plec z grilu s česnekovým chlebem

Křupavé grilované masíčko okořeněné fenyklem, koriandrem a kmínem je naprosto vynikající, zvlášť když ho ke konci zakápnete citrónovou nebo limetkovou šťávou. Servírujte ho s máslovým česnekovým chlebem, je to lahůdka!

Ingredience

Na vepřové maso:

  • ¼ šálku lístků čerstvého tymiánu a další k podávání
  • 4 lžičky hrubé soli
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 1 a ½ lžičky fenyklových semínek
  • 1 a ½ lžičky kmínu
  • 1 a ½ lžičky černého pepře
  • ½ čajové lžičky vloček červeného chilli a další pro podávání
  • 12 stroužků česneku, nasekaných
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky červeného vinného octa
  • cca 2,5 kg vepřové plece
  • na servírování plátky citronu nebo limetky

Na grilovaný česnekový chléb:

  • ¾ šálku másla
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • ⅓ šálku jemně nasekané petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 5 stroužků česneku, jemně nastrouhaných nebo rozdrcených na pastu
  • 1 lžička soli a více podle chuti
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¾ čajové lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky červeného vinného octa
  • špetka vloček červeného chilli  a další podle chuti
  • 2 (cca 30 cm) bochníky francouzského nebo italského chleba, podélně rozpůlené

Postup

  1. Pomocí hmoždíře rozdrťte tymián, sůl, kmín, koriandr, fenykl, římský kmín, kuličky pepře a vločky červeného chilli tak, aby vše popraskalo, ale nebylo úplně rozemleté.
  2. Přidejte česnek, olej a ocet a rozdrťte na pastu.
  3. Potřete pastou celé vepřové maso a poté maso důkladně a rovnoměrně zakryjte.
  4. Maso položte na pečicí plech s okrajem, zakryjte fólií a marinujte v lednici alespoň 6 hodin nebo až 48 hodin.
  5. V malém hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem.
  6. Přidejte petrželku, bazalku, česnek, sůl, pepř, oregano, ocet a červené chilli a vařte do voňava 1 až 2 minuty.
  7. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  8. Dejte stranou, dokud nebudete připraveni grilovat.
  9. Pokud máslo ztuhne, dejte ho zpět na oheň, dokud nezkapalní.
  10. Rozpalte gril nebo zapalte uhlíky.
  11. Vepřové maso položte na gril tak, aby bylo co nejrovnější.
  12. Přikryjte gril a nechte maso opékat, dokud se na jedné straně neobjeví opálené stopy, 7 až 12 minut.
  13. Pokračujte v grilování na druhé straně, dokud nebude maso opečené podle chuti.
  14. Maso přendejte na prkénko, volně přikryjte fólií a před krájením nechte alespoň 10 minut odpočívat.
  15. Zatímco vepřové maso odpočívá, ogrilujte česnekový chléb:
  16. Rozpůlené bochníky položte řeznou stranou dolů na gril a z jedné strany lehce opékejte, 1 až 2 minuty.
  17. Otočte chléb a opečenou stranu pokapejte česnekovým máslem.
  18. Nechte opékat nepomazané strany chleba další 1 až 2 minuty.
  19. Chléb otočte a grilujte ještě jednou na pomazané straně asi 10 až 20 sekund (dejte pozor, aby se nepřipálil).
  20. Přendejte chléb na prkénko a nakrájejte na kousky.
  21. Vepřové maso nakrájejte na plátky a na maso vymačkejte měsíčky citronu nebo limetky.
  22. Podávejte ozdobené vločkami červeného chilli a lístky tymiánu, s česnekovým chlebem jako přílohou.
Křupavá grilovaná plec okořeněná fenyklem, koriandrem a kmínem, servírovaná na dřevěném prkýnku s klínky citronu a s vedle položeným talířem s máslovým česnekovým chlebem.
www.cooking.nytimes.com

Marinované vepřové kotlety na grilu

Ochutnejte tyto lahodné vepřové kotlety ve voňavé marinádě, které jsou ugrilované do naprosté dokonalosti! Jsou rychlé a snadné na přípravu a hodí se na jakékoli grilování či letní posezení.

Ingredience

  • 4 vepřové kotlety s kostí nebo bez
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky nasekané petrželky a další na ozdobu
  • 2 lžičky nasekaných lístků tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička lisovaného česneku

Postup

  1. Vložte vepřové kotlety do misky.
  2. Ve středně velké míse prošlehejte olivový olej, třtinový cukr, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, citronovou kůru, petrželku, tymián, sůl, pepř a česnek.
  3. Maso přelijte vzniklou marinádou.
  4. Marinujte alespoň 1 hodinu nebo až 8 hodin.
  5. Předehřejte venkovní gril nebo vnitřní grilovací pánev na střední teplotu.
  6. Dejte vepřové maso na gril.
  7. Grilujte 6–8 minut z každé strany nebo dokud teploměr vložený do nejtlustší části kotlety nezaznamená 63 stupňů Celsia.
  8. Maso nechte 5 minut odpočinout a poté podávejte.
  9. V případě potřeby ozdobte další nasekanou petrželkou.
Ogrilované namarinované kotlety, servírované na talíři.
www.dinneratthezoo.com

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na vynikající kotletky z vepřového masa – zapečené i grilované!

Grilovaná vepřová kýta

Přichystejte svým hostům vynikající vepřovou kýtu. Je to skvělý způsob, jak zahájit letní grilovací sezónu. Podávejte ji s grilovanou zeleninou, čerstvým sezónním ovocem případně s nějakým dobrým salátkem.

Ingredience

  • cca 2 kg vepřové kýty
  • sůl (podle chuti)
  • černý pepř (podle chuti)
  • 1/2 šálku kouřové barbecue omáčky
  • 1/2 šálku džemu z červeného hroznového vína nebo červeného vinného želé
  • 2 lžičky chilli prášku

Postup

  1. Rozpalte si kotlíkový gril.
  2. Vepřovou kýtu dochuťte solí a pepřem.
  3. Grilujte ne přímo nad ohněm, v zakrytém grilu po dobu 1 a 1/2 hodiny.
  4. Mezitím smíchejte barbecue omáčku, želé a chilli prášek.
  5. Posledních 30 minut začněte každých 5-10 minut podlévat směsí omáčky, dokud vnitřní teplota na teploměru neukáže 62 stupňů Celsia.
  6. Odstraňte kýtu z ohně.
  7. Před krájením k podávání nechte asi 10 minut odpočinout.
Kýta z vepře připravovaná na grilu spolu se zeleninou.
www.yummly.com

Vepřová pečeně z grilu s medovým glazé

S pouhými 5 ingrediencemi a asi 5 minutami přípravy je tato grilovaná vepřová pečeně s medovou polevou snadným jídlem a chutným jídlem, které se zařadí mezi vaše nejoblíbenější pokrmy.

Ingredience

  • ¼ šálku třtinového cukru
  • ⅓ šálku medu
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 (cca 1400 g) vepřová pečeně bez kosti
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Vepřovou pečeni osušte papírovými utěrkami.
  2. Ze všech stran hojně osolte a opepřete.
  3. V malé pánvi smíchejte třtinový cukr, med, sezamový olej, sušený česnek a asi ¼ lžičky soli.
  4. Šlehejte na mírném ohni, dokud se třtinový cukr nerozpustí a nevznikne hezká, hustá poleva.
  5. Dejte stranou.
  6. Nastříkejte venkovní gril nebo vnitřní grilovací pánev olejem ve spreji.
  7. Předehřejte gril na vysokou teplotu.
  8. Grilujte vepřovou pečeni na vysoké teplotě asi 4–5 minut z každé strany, nebo dokud se neobjeví tmavé grilovací stopy.
  9. Ztlumte gril na minimum nebo přesuňte vepřovou pečeni na místo, kde bude přijímat pouze nepřímé teplo.
  10. Gril by měl mít teplotu asi 150 – 175 °C.
  11. Přikryjte gril a nechte vepřovou pečeni asi 40 minut péct, přičemž ji pravidelně podlévejte medovou polevou.
  12. Vepřové maso obraťte a asi po 20 minutách zkontrolujte teplotu.
  13. Když vepřové maso dosáhne 60 °C, sundejte ho z grilu.
  14. Maso nechte na prkénku asi 10 minut odpočinout.
  15. Teplota vepřového masa bude v klidu dále stoupat.
  16. Nakrájejte a podávejte.
Pečeně z vepře s medovou polevou servírovaná na dřevěném prkýnku.
www.theseasonedmom.com

Grilovaná vepřová krkovice s česnekem a bylinkami

Jednoduchý recept na vepřovou krkovici marinovanou ve směsi česneku, cibule, cukru, octa a bylinek, který si oblíbíte.

Ingredience

  • 1,5 kg  vepřové krkovice
  • 1 hlavička česneku nebo podle chuti
  • 1 malá červená cibule nebo podle chuti
  • 1 lžička cukru
  • mletý černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • 25 ml bílého vinného octa nebo čerstvé citronové šťávy
  • 50 ml olivového oleje
  • podle chuti lístky bazalky a rozmarýnu (lze použít i sušené verze) – od každého potřebujete cca 1 lžičku nebo v případě sušené verze  1/2 lžičky od každého

Postup

  1. Nakrájejte vepřovou krkovičku na plátky o tloušťce asi 2-3 cm.
  2. Oloupejte stroužky česneku a rozdrťte je.
  3. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  4. Do mísy dejte česnek a cibuli, přidejte cukr, mletý černý pepř, sůl, ocet, olivový olej a nakrájenou cibuli a česnek.
  5. Ingredience smíchejte tak, abyste získali hladkou pastu.
  6. Každý vepřový steak potřete z obou stran předem připravenou marinádou.
  7. Plátky masa zakryjte alobalem a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice.
  8. Grilujte vepřové steaky na grilu na dřevěné uhlí dle libosti (3-5 minut z každé strany).
Krkovice z vepře marinovaná ve směsi česneku, cibule, cukru, octa a bylinek, připravovaná na grilu.
www.homemaderecipesfromscratch.com

Jako hlavní přílohu podáváme nejčastěji chléb. Můžeme si samozřejmě včas připravit pečené brambory, které pečeme na grilu raději v alobalu. K jejich změknutí je však potřeba 50-60 minut. Proto asi raději zkombinujeme maso s dobrým chlebem a ušetřený čas věnujeme přípravě zeleninových salátů, dipů a studených kořeněných omáček.

Marinády na vepřové maso

Marinády se dají připravovat různě, ale pro grilování je nejvhodnější řidší marináda, jejímž základem je tekutina.

Doporučuje se přidávat téměř vždy citronovou šťávu, protože s ní maso křehne.

Tekutá marináda maso ochutí, ale nezůstává pro vyjmutí na mase a nemůže se tak při grilování připalovat.

Proto grilovací marinády připravujeme většinou z následujících tekutin :

  • Olejová marináda: Základem je dobrý stolní olej, do kterého přidáme citronovou šťávu, sůl a vybrané koření. Na grilování je již připravena řada různých kořenících směsí, takže si z nich vybereme nebo připravíme vlastní směs.
  • Pivní marináda: Přidáváme jen sůl a opět vybrané koření.
  • Vinná marináda: Postupujeme podobně jako u piva, přidáme sůl a koření.
  • Jogurtová marináda: Přidáváme citronovou šťávu, sůl a koření.
  • Jiné marinády: Jako základ můžeme použít i rajskou šťávu, vývar s trochou destilátu nebo ovocný či zeleninový mošt.

A v jaké podobě vepřové na grilu nejvíce chutná vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X