Jak docílit výborného masového guláše

Guláš, byť jeho původ nalezneme v sousedním Maďarsku, je považován za tradiční české jídlo. Každá rodina má svůj recept, který si střeží.

S oblibou je servírován na větších oslavách, všem chutná a je snadné připravit i větší množství. Výhodou je také, že se dobře skladuje.

Všeobecně známou pravdou je, že nejlépe chutná 2 dny po uvaření.

Pro tento článek jsme pro vás vybrali 7 skvělých receptů na různé guláše. U nás si vybere opravdu každý.

Recept na hovězí guláš

Klasický a lahodný. Chuťově podobný maďarskému perkeltu.

INGREDIENCE

  • 500 g hovězího masa z kližky
  • 150 g hovězích jater
  • 100 g slaniny nebo sádla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžíce mleté papriky
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  1. Na rozškvařené slanině orestujeme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso, utřený česnek, sůl, pepř a mletou papriku.
  3. Podléváme horkým vývarem a dusíme do poloměkka.
  4. Přidáme nakrájená játra a necháme je zčásti vysmahnout.
  5. Podlijeme vývarem a dusíme do změknutí masa i jater.
  6. Do hotového guláše přimícháme kečup a prohřejeme.
  7. Ozdobíme kostičkami šunky a podáváme.

Hotový recept na skvělý hovězí guláš

Recept na vepřový guláš

Guláš z vepřového je správně jemný a šťavnatý.

INGREDIENCE

  • 500 g vepřového
  • 500 g cibule
  • 50 g slaniny
  • masox
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • majoránka
  • olej

POSTUP

  1. Na rozškvařené slanině orestujeme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Posypeme paprikou.
  4. Krátce orestujeme.
  5. Přidáme prolisovaný česnek.
  6. Podlijeme vodou s masoxem, přidáme kmín a dusíme doměkka.
  7. Podáváme.

Hotový recept na výtečný vepřový guláš

Tip: v případě potřeby zahustíme moukou promíchanou ve vodě.

Recept na segedínský guláš

Oblíbený guláš se zelím musí umět každá kuchařka.

INGREDIENCE

  • 500 g vepřového bůčku
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 3 cibule
  • sádlo
  • bobkový list
  • kmín
  • sladká paprika
  • sůl
  • cukr (lze vynechat)
  • smetana ke šlehání
  • hladká mouka

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na sádle dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Posypeme paprikou, kmínem a bobkovým listem.
  4. Přidáme 1/2 zelí a zalijeme horkou vodou.
  5. Dusíme doměkka.
  6. Přidáme zbytek zelí a dle chuti i cukr.
  7. Vmícháme smetanu s trochou mouky.
  8. Podáváme.

Hotový recept na nejlepší segedínský guláš

Tip: Segedínský guláš chutná skvěle i se sójovými kousky místo masa.

Recept na bramborový guláš

Skvělý guláš, který miluje celá rodina.

INGREDIENCE

  • 500 g točeného salámu
  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • masox
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené brambory.
  3. Zalijeme vodou a přidáme masox.
  4. Osolíme a vložíme kuličky pepře.
  5. Salám nakrájíme na kostky a osmažíme na másle.
  6. Salám zasypeme paprikou.
  7. Přisypeme k bramborám.
  8. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  9. Mouku rozmícháme ve vodě a guláš zahustíme.
  10. Podáváme.

Hotový recept na chutný bramborový guláš

Recept na kančí guláš

Zvěřina pozdvihne pokrm na novou úroveň.

INGREDIENCE

  • 500 g kančí plece
  • 100 g slaniny
  • 3 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP

  1. Cibuli a slaninu orestujeme na másle dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
  4. Podlijeme vínem a dusíme doměkka.
  5. V průběhu dušení podléváme vývarem.
  6. Když je maso měkké, vmícháme trochu mouky rozpuštěné ve vodě.
  7. Necháme pod pokličkou dojít.
  8. Podáváme.

Hotový recept na vynikající kančí guláš

Recept na srnčí guláš

Připravte guláš z jednoho z nejkvalitnějších mas.

INGREDIENCE

  • 500 g srnčí kýty
  • 100 g slaniny
  • 3 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 červené papriky
  • mletá sladká paprika
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml piva
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

POSTUP

  1. Cibuli a slaninu orestujeme na másle dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Přidáme pokrájená rajčata a papriky.
  4. Zasypeme mletou paprikou.
  5. Ochutíme solí a pepřem.
  6. Zaléváme vývarem.
  7. Přilijeme pivo a dusíme doměkka.
  8. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  9. Necháme pod pokličkou dojít.
  10. Podáváme.

Hotový recept na úžasný srnčí guláš

Recept na houbový guláš

Houbami bez problémů nahradíte maso a pochoutka je na stole.

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých hub
  • 150 g točeného salámu
  • 50 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na másle dozlatova.
  2. Přidáme pokrájené houby.
  3. Salám nakrájíme na kostky a restujeme spolu s houbami.
  4. Zasypeme mletou paprikou.
  5. Ochutíme solí a pepřem.
  6. Přidáme protlak.
  7. Podléváme vodou a dusíme doměkka.
  8. Podáváme.

Hotový recept na skvělý houbový guláš

Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na skvělý guláš.

Zajímavostí je, že guláši se nemusí vyhýbat ani ti, kteří dodržují například diabetickou nebo redukční dietu. Mouku na zahuštění jednoduše nahraďte uvařenou a rozmixovanou bramborou či jinou zeleninou.

Hotový guláš můžeme při podávání i zdobit, a to jak sekanými bylinkami, tak strouhaným sýrem, sekaným vařeným vejcem, sázeným vejcem, sekanou uzeninou a samozřejmě kombinací těchto i dalších ingrediencí.

Chutný, pestrý a pokaždé jiný guláš je vizitkou každého dobrého kuchaře nebo kuchařky.

Vyzkoušejte také naše osvědčené recepty na drůbeží guláše.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.