Receptů na gulášovou polévku je nekonečno, ale nejlepší je s mletý masem.
Malé rozdrobené kousky masa jsou nasáklé výraznou chutí této maďarské polévky.
Chuť je intenzivní a nezapomenutelná.
Ochutnejte ji sami.
Gulášová polévka s mletým hovězím masem
Tento recept na vydatné jídlo je oblíbený v Rakousku a Maďarsku. Je to skvělé jídlo, jak k obědu, tak večeři. Stejně jako mnoho dalších pokrmů, které najdete na našem webu. Zkuste například krevety na česneku nebo vydatné zapečené těstoviny s kuřecím masem.
Co budeme potřebovat
- 4 lžíce másla
- 2 bílé cibule (nakrájené)
- 125 g strouhané mrkve
- 2 stonky celeru (nakrájené na plátky)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 1 červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 150 g mletého hovězího masa
- 125 g žampionů (nakrájených na čtvrtky)
- ½ lžičky papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- 400 g celých loupaných rajčat (rozmixovaných)
- 750 ml kuřecího vývaru
- 125 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 3 lžíce nasekané petrželky
Postup
- V hrnci na másle orestujte cibuli, mrkev, celer, houby a červenou papriku, dokud nezměknou.
- Přidejte česnek, kmín a skořici a restujte, dokud se směs nerozvoní.
- Přidejte mleté hovězí maso a smažte, dokud nezhnědne.
- Během vaření ho dobře promíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- Přidejte papriku, uzenou papriku, tymián, rajčatový protlak a bobkové listy a minutu zlehka opékejte.
- Přidejte konzervovaná rajčata a kuřecí vývar a vařte 30 minut.
- Sundejte z plotny a vmíchejte jogurt a nasekanou petrželku.
- Dobře dochuťte solí a pepřem.

Maďarská polévka z mletého masa
Tento recept na typickou gulášovou polévku s mletým masem si vychutnáte, jako nikdy předtím. Její chuť je sladká, jemná, ale zároveň lehce pikantní. Šmrnc všemu dodávají brambory a zelená pikantní paprika. Je to skvělý předkrm, před lehkým a lahodným italským rizotem, vyberte si recept, který vás nejvíce zaujme.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého masa
- 1 velká cibule (nakrájená)
- 1½ lžičky kmínu
- 3 lžíce sladké papriky
- 500 ml masového vývaru
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 brambor (nakrájený na kostky)
- 1 pastinák (oloupaný a nakrájený)
- 1 mrkev (oloupaná a nakrájená)
- 1 řapíkatý celer (nakrájený)
- 1 zelená chilli paprika (nakrájená na kostičky)
- 400 g rajčat v plechovce
- 6 lžic zakysané smetany
- snítka petrželky
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a maso na něm opékejte 5 minut dozlatova.
- Přidejte cibuli a kmín a restujte do změknutí.
- Přidejte papriku a míchejte 1 minutu, poté zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu a poté vařte, dokud maso nezměkne, asi 40 minut.
- Přidejte česnek, zeleninu a rajčata. Vařte dalších 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Nechte mírně vychladnout a pak polovinu směsi rozmixujte na kaši v kuchyňském robotu.
- Vraťte do hrnce a v případě potřeby přidejte trochu vody, aby vznikla hustá polévka.
- Prohřejte a podávejte se zakysanou smetanou a petrželkou.
Bezkonkurenčně nejlepší gulášová polévka s mletým masem je z pomalého elektrického hrnce. Ale není to pomocník jen pro přípravu polévek! Připravíte v něm prakticky vše a mnohem chutněji, než klasickým vařením. Podívejte se na naší recenzi a vyberte si svého eklektického pomocníka!

Objevte podobné tipy
Polévka s paprikou, mletým krůtím masem a zeleninou
Že správný recept na gulášovou polévku s mletým masem a zeleninou může být jen z hovězího nebo vepřového? Rádi vás vyvedeme z omylu! Pochutnejte si s námi na její verzi s mletým krůtím nebo kuřecím masíčkem a rovnou si připravte lahodné rolky, které používají stejný typ masa.
Co budeme potřebovat
- 450 g mletého krůtího masa (nebo kuřecího)
- 30 ml olivového oleje
- 1 střední cibule (nakrájená)
- 2 řapíkatý celer (nakrájený na tenké plátky)
- 1 malá zelená paprika (nakrájená)
- 230 g konzerva žampionů nakrájených na plátky
- 790 g konzerva rajčat (nasekaných s tekutinou)
- 2 stroužky česneku
- 5 g italského koření
- 5 g oregana
- 5 g petrželky
- 5 g cibulového prášku
- 5 g česnekového prášku
Postup
- Krůtí maso vařte na olivovém oleji, dokud nebude růžové.
- Přidejte cibuli a celer, vařte, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte zelenou papriku a česnek, několik minut povařte.
- Přidejte rajčata s tekutinou, houby a další koření.
- Gulášovou polévku přikryjte a nechte dusit asi 1/2 hodiny. Občas promíchejte.

Jak polévku skladovat?
Uvařte polévku a nechte ji vychladnout při pokojové teplotě. Zmrazte ji v pevné nádobě, ponechte trochu prostoru pro případné roztažení a v mrazáku ji skladujte po dobu 1 až 3 měsíců.
Ohřejte ji buď zcela zmraženou, nebo přes noc ji nechte rozmrazit v lednici.
Jakmile se zahřeje, přidejte polevy (zakysanou smetanu) nebo ozdoby (petržel) a podávejte.