Ochutnali jste již někdy recept na gulášovou polévka s restovanou slaninou? Nebo jak se jí jinak říká anglická gulášová polévka?
Pokud ne, tak u nás máte jedinečnou příležitost si jí vychutnat.
Postupy jsou jednoduché a chuť je návyková, takže pozor!
Připravíte si jí s námi?
Gulášová polévka s restovanou slaninou
V Rakousku mísy plné horké gulášovky podávají ve všech typech podniků – od restaurací přes rychlé občerstvení podél dálnic až po elegantní vídeňské hotely. Tuto vydatnou hovězí a zeleninovou polévku najdete v mnoha oblastech střední a východní Evropy, zejména v oblastech, které byly kdysi součástí Rakousko-Uherska. Náš dokonalý recept na gulášovou polévku obsahuje kousky hovězího masa a brambor plus červenou papriku, slaninu, cibuli a česnek.
Co budete potřebovat
- 5 plátků slaniny (nakrájené)
- 1,5 kg vykostěného hovězího masa (nakrájené na kostky)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 střední cibule (nakrájené najemno)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 3 lžíce sladké papriky
- 1 1/2 lžičky kmínu
- 80 g mouky
- 20 ml červeného vinného octa
- 80 g rajčatového protlaku
- 1,5 l hovězího vývaru
- 1,5 l vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 červené papriky (nakrájené nadrobno)
- 4 velké brambory
Postup
- Ve velkém hrnci opečte slaninu, dokud nebude křupavá a poté ji přendejte do velké mísy.
- V tuku, který zůstal v hrnci, osmahněte kousky hovězího a dejte ho do mísy ke slanině.
- Snižte teplotu na mírnou a přidejte olej.
- Přidejte cibuli a česnek a vařte za stálého míchání opečte dozlatova.
- Vmíchejte papriku, kmín a mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty.
- Vmíchejte ocet a rajčatový protlak a vařte za stálého míchání asi 1 minutu. (Směs bude velmi hustá.)
- Vmíchejte vývar, vodu, sůl, papriku, slaninu a maso a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Gulášovou polévku vařte přikrytou za občasného míchání asi 45 minut.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Přidejte brambory do polévky a přikryté vařte, do měkka, asi 30 minut.
- Polévku dochutíme solí a pepřem.
Tato polévka je báječným předkrmem pro lehčí kuřecí quesadillas. Jak na tuto mexickou chuťovku se dozvíte u nás na webu!

Gulášovka se slaninou a hovězím masem
Gulášová polévka s restovanou slaninou byla jedním z prvních jídel, které jsem v Rakousku vyzkoušela. Tento recept je jednoduchý na přípravu, nepotřebuje tolik pozornosti, prostě polévku necháte vařit. Je to skvělé jídlo, pro vytížené maminky. Stejně jako tento recept na rychlé rolády z plátkového sýra.
Co budeme potřebovat
- 3 široké plátky slaniny (nakrájené na kostičky)
- 1 kg dušeného hovězího masa (nakrájeného na kostky)
- 1 malá zelená paprika (zbavená semínek a nakrájená)
- 2 střední cibule (nakrájené)
- 1 velký stroužek česneku (nasekaný)
- 400 g nakrájených rajčat
- 750 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce papriky
- 2 lžičky soli
- pepř
- špetka cukru
- 2 velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 125 g zakysané smetany
Postup
- Ve velkém hrnci opečte slaninu na střední teplotě dokřupava.
- Vyjměte ji a položte na papírovou utěrku, aby okapala.
- V hrnci nechte cca 2 polévkové lžíce tuku.
- Přidejte kostky hovězího masa a opečte je ze všech stran.
- Přidejte zelenou papriku a cibuli a vařte do měkka.
- Přidejte česnek a vařte o další 1 minutu déle.
- Vmíchejte rajčata, vývar, papriku, sůl, pepř a cukr.
- Přikryjte a vařte asi 1-1/2 hodiny, dokud hovězí maso nezměkne.
- Asi 1/2 hodiny před podáváním přidejte brambory a odloženou slaninu.
- Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Před podáváním každou porci ozdobte kopečkem zakysané smetany.
Tento recept na gulášovou polévku s restovanou slaninou a hovězím masem bude ještě lepší pokud na její přípravu použijete hrnec na pomalé vaření. Jaký si vybrat, aby fungoval, co nejlépe se dozvíte z naší recenze na webu.

Objevte podobné tipy
Pikantní maďarská polévka se slaninou
Tento recept na pomalu vařenou gulášovou polévku s restovanou slaninou na anglický způsob je vydatné a chutné jídlo samo o sobě. Hledáte další klasické polévky, které byste si mohli připravit doma? Vyzkoušejte naše recepty na kuřecí vývar nebo polévku se smetanou.
Co budeme potřebovat
- Olej na smažení
- 500 g hovězí holeně (nakrájená na malé kousky)
- 1 cibule (nakrájená)
- 1 velká mrkev (nakrájená)
- 2 celerové tyčinky (nakrájené)
- 1 zelená paprika (nakrájená)
- 2 středně velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 2 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- ½ svazku čerstvé petrželky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušené majoránky nebo oregana
- 400 g nakrájených rajčat
- 1,5 litru hovězího vývaru
- zakysaná smetana k podávání
Postup
- Ve velkém hrnci s poklicí rozehřejte trošku oleje.
- Maso okořeníme a poté opékáme, dokud nezezlátne a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte další trošku oleje, poté přidejte všechnu zeleninu, česnek a petrželovou nať a vařte 10 minut do změknutí.
- Vmíchejte koření a vařte další 1-2 minuty, poté vmíchejte rajčatový protlak, sušené bylinky, nakrájená rajčata, hovězí maso a vývar.
- Přiveďte k varu, poté částečně přikryjte pokličkou a vařte 1 hodinu až 1 hodinu 30 minut, dokud maso nezměkne.
- Před podáváním ozdobte zakysanou smetanou, lístky petrželky a černým pepřem.
Gulášovou polévku nechte zcela vychladnout a poté ji po částech zmrazte v uzavřených sáčcích nebo nádobách až na 3 měsíce.

Jak nejlépe uvařit polévku v pomalém hrnci?
Jak jsem již avizovala výše, polévky a nejen gulášová, je ještě lepší když se může připravit v pomalém hrnci. Zde je několik tipů, jak dobré udělat ještě lepším.
Ingredience k okamžitému přidání
Některé ingredience těží z delší doby vaření více než jiné. Tyto přísady dejte do pomalého hrnce hned ze začátku:
• Zelenina – cibule, kořenová zelenina jako brambory a mrkev, dýně, rajčata, celer, květák a brokolice
• Maso – Libové kusy z plece a zadního hovězího, jehněčího, kozího, vepřového, celých kuřat, kuřecích stehen
• Koření – Většina koření by měla být přidána na začátku vaření, i když například rozmarýn může během nejdelší doby vaření zhořknout a je lepší když se přidá až na konci.
Ingredience k přidání na konci
Jsou to ingredience, které by nevydržely hodiny vaření a pomalu vařeným pokrmům dodají čerstvou chuť. Během posledních 30-45 minut vaření přidejte všechny následující ingredience.
• Zelenina – Měkčí zelenina jako hrášek, kukuřice, paprika a špenát.
• Maso – Kuřecí prsa, ryby a další mořské plody. Na konci vaření zkontrolujte, zda jsou kuřecí prsa propečená, a pokud jsou uprostřed ještě růžová, dejte jim trochu více času.
• Další – rýže, nudle a další těstoviny.
• Mléčné výrobky – Mléko, jogurt, zakysaná smetana, smetanový sýr. Kokosové mléko je také nejlepší přidat na závěr.
Všechny ingredience nakrájejte na stejnou velikost
Tím je zajištěno, že se všechny ingredience uvaří v podstatě stejnou rychlostí.
Použijte méně tekutiny
V pomalém hrnci dochází k velmi malému odpařování. Pokud připravujete běžný recept na polévku, je pravděpodobné, že nebudete muset použít všechnu požadovanou tekutinu. Vložte všechny ingredience do pomalého hrnce a poté je zalijte vývarem. Vývar by měl pokrývat přísady přibližně o 1 cm. Pokud máte na konci vaření přebytečnou tekutinu, na posledních 30 minut sejměte poklici, aby se část odpařila.