Vůně našich receptů na gulášovou polévku z vepřového masa vám zamotá hlavu.
Plný hrnec této dobroty zmizí v jediném okamžiku ani nebudete vědět jak!
Až tak je výborná!
Ochutnejte ji a přesvědčte se na vlastní chuťové buňky.
Gulášová polévka z vepřového masa
Tento recept na domácí maďarskou gulášovou polévku je dokonalý pro přípravu klasické polévky do studeného počasí, která je vydatná, plná chuti a snadná na přípravu!
Co budeme potřebovat
- 6 plátků slaniny (nakrájené)
- sůl
- pepř
- 900 g dušeného vepřového masa
- 2 střední cibule (nakrájené na kostičky)
- 3 střední mrkve (nakrájené)
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 3 lžíce maďarské uzené papriky
- 1 láhev černého piva
- 3 lžíce mouky
- 950 ml hovězího vývaru pokojové teploty
- 250 g pasírovaných rajčat (jemných)
- 120 g nakládané pečené červené papriky (nakrájené nebo obyčejné pečené červené papriky ze sklenice, plus 1 lžíce bílého vinného octa)
- 4-5 středních brambor (se slupkou, nakrájené na kousky)
- zakysaná smetana a čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Zahřejte velký hrnec na střední teplotu.
- Přidejte nakrájenou slaninu a opékejte, dokud nebude téměř křupavá, a vyjměte ji na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou.
- V hrnci ponechte alespoň 3 lžíce tuku ze slaniny.
- Vepřové kostky osolíme, opepříme a přidáme na rozpálený hrnec a ze všech stran je opečeme.
- Opečené kostky vepřového masa vyndejte na talíř se slaninou a do hrnce přidejte cibuli, mrkev, česnek a papriku.
- Zeleninu restujte, dokud cibule není měkká a průsvitná a mrkev nezačíná měknout.
- Přidejte pivo a vše spolu promíchejte.
- Když se pivo trochu zredukuje, přidejte slaninu a vepřové maso zpět do hrnce a vše promíchejte.
- Oddělte asi 1/3 vývaru a vidličkou do něj vmíchejte mouku, dokud se mouka nerozpustí.
- Přidejte tuto směs do hrnce spolu se zbytkem vývaru a rajčatovou omáčkou.
- Do hrnce přidejte nakládanou pečenou červenou papriku a brambory a vše spolu dobře promíchejte.
- Snižte teplotu a nechte guláš vařit asi 35–45 minut (nebo i déle, pokud máte čas tak 2–3 hodiny), za stálého míchání, dokud nejsou brambory uvařené a guláš mírně nezhoustne.
- Podávejte horké s kopečkem zakysané smetany a trochou nasekané čerstvé petrželky, s křupavým chlebem na namáčení.
K tomuto receptu na gulášovou polévku s vepřovým masem je ideální čerstvé pečivo k přikusování. Nejjednodušší je si ho upéct v domácí pekárně, kterou si můžete pořídit, díky naší recenzi a rovnou si v ní upéct nejlepší recepty pro domácí pekárnu.

Gulášová polévka s mletým vepřovým masem
Začíná se ochlazovat, a tak je čas na gulášovou polévku s mletým hovězím masem. Tento recept je uklidňující a uspokojující, ideální pro chladné zimy. Stejně jako tyto vydatné polévky do sychravého počasí.
Co budeme potřebovat
- 200 g cibule (nakrájená nahrubo)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
- 15 g másla nebo oleje
- 300 g mletého vepřového masa
- 3 papriky (odstraněné stopky a semínka, nakrájené na krátké proužky – pokud možno 3 různé barvy)
- 100 g celeru (nakrájeného)
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 2 lžíce mouky
- 400 g nakrájených rajčat z konzervy
- 1 l vody
- 2 kostky hovězího bujónu
- sůl
- pepř
- 6 lžic řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
Postup
- V hrnci na střední teplotu rozehřejte máslo nebo olej a přidejte cibuli a česnek.
- Smažte 2–3 minuty.
- Přidejte mleté vepřové maso a opékejte, dokud maso z větší části nezhnědne.
- Přidejte papriku a celer a opékejte 3-4 minuty. Přidejte rajčata a promíchejte.
- Na směs zeleniny a vepřového masa přisypte mletou uzenou papriku a mouku a promíchejte.
- Smažte asi minutu.
- Přidejte rajčata, vodu a bujón a vše přiveďte k varu.
- Přiklopte pokličkou a snižte na mírnou teplotu a vařte 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Zkontrolujte chuť a v případě potřeby dosolte a opepřete.
- Podávejte gulášovou polévku horkou, s kopečkem řeckého jogurtu.

Objevte podobné tipy
Maďarské polévka s vepřovým masem a brambory
Takový recept na gulášovou polévku s vepřovým masem krásně provoní celý váš dům a v zimě je ideální pro zahřátí zmrzlého těla, ale i skvělým pomocníkem při nachlazení. Tento druh pokrmu se v Rumunsku vždy nazývá „tocana“ nebo lépe „tocana de…“, což znamená „guláš z…“ a tečky mohou být naplněny jakýmkoli druhem masa nebo zeleniny, na který si vzpomenete. Náš je doplněn vepřovým a brambory a je opravdu fantastický. Například jako předkrm před nějakým tímto receptem na rychlý oběd.
Co budeme potřebovat
- 500 g vepřového masa (např. celé vepřové kýty)
- 1 lžíce sádla
- 500 g cibule
- 200 g mrkve
- 3-4 bobkové listy
- 1 ½ lžičky sladké papriky
- ½ lžičky pálivé papriky (ne uzené)
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného oregana
- 250 ml vývaru
- 250 ml horké vody
- 500 g brambor
- 2 červené papriky
- jemná mořská sůl
- mletý černý pepř
Postup
- Vepřové maso nakrájejte na malé kostky.
- Asi 1/3 sádla nebo oleje rozehřejte ve velkém hrnci.
- Smažte vepřové maso, dokud nezhnědne, to by mělo trvat asi 7-8 minut na dávku.
- Hrnec nepřeplňujte a mezi jednotlivými dávkami přidejte více tuku.
- Na cibuli si schovejte malé množství tuku.
- Vyjměte maso z hrnce a přidejte zbývající sádlo nebo olej, cibuli a mrkev.
- Vařte, dokud cibule nezměkne a nebude pěkně zbarvená a měkká, asi 5-6 minut.
- Přidejte bobkové listy, oba druhy mleté papriky a sušené bylinky.
- Dobře míchejte.
- Vepřové kostky vraťte do hrnce.
- Přidejte vývar a horkou vodu. Hrnec přikryjeme, přivedeme k varu, stáhněte teplotu a duste asi 20 minut.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory na větší kousky.
- Papriky nakrájejte na plátky.
- Obojí přidejte do hrnce, zakryjte a pokračujte ve vaření vepřového masa asi 45–50 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké a maso se nerozpadá.
- Nezapomeňte čas od času gulášovou polévku s vepřovým masem zamíchat a přidat malé množství vody, pokud se vám zdá, že je příliš hustá.
- Pokud maso není dostatečně měkké, prodlužte dobu vaření a kontrolujte každých pět minut, dokud se nerozpadá.
- Chuť dolaďte čerstvě mletým černým pepřem a případně dosolte.

Druhy papriky a jak je používat
V tomto sladkém, kouřovém a aromatickém koření je víc než si myslíme. Existují různé odrůdy s různým původem a chuťovými profily.
Paprika se vyrábí ze sušených paprik. Odtud pochází její červeno-oranžová barva, ale jak víte, to, že jsou dvě papriky červené, nemusí nutně znamenat, že chutnají stejně. Paprika se liší v chuti podle toho, jaké druhy paprik se suší a drtí.
Koření se může pohybovat od jemného po pikantní, trochu sladké až po 100% pikantní. Zde jsou nejčastější typy, se kterými se setkáte:
Klasická červená paprika
Paprika, kterou vidíte v obchodě s potravinami, ta na které je napsáno „Paprika“. Obyčejná paprika má nejméně výraznou chuť, nabízí nízkou intenzitu pepřové chuti bez velké pikantnosti nebo sladkosti. O co tu jde je barva a ne chuť. Nejlepší použití je k oživení kuřete, hummusu, vajec, brambor nebo rýže.
Maďarská paprika
Pokud chcete vědět o pravé lásce k paprice promluvte si s Maďary. Je to oblíbené koření a základ maďarského národního jídla – guláše. Maďarská paprika se tradičně dodává v osmi různých chuťových profilech, od jemné a jasně červené až po pikantní, štiplavou a světle oranžovou. Nejběžnější je jasně červená odrůda zvaná édesnemes, která má štiplavou pepřovou chuť a sladkost. S největší pravděpodobností ji uvidíte označenou jako „Sladká maďarská paprika“.
Španělská paprika
Španělská paprika, často označovaná jako „pimentón“, se běžně vyrábí s uzenou paprikou, která, jak pravděpodobně víte, přináší na stůl hlubší, kouřovější chuť. Úroveň pálivosti a sladkosti španělské papriky se liší v závislosti na použité směsi paprik. V obchodě s kořením můžete vidět odrůdy dulce (sladké), agrodulce (hořkosladké) nebo picante (pálivé). A když děláme něco jako paella, je to přesně to, co hledáme.