Provoňte svou kuchyň recepty na gulášovou polévku s vepřovým masem! Jsou nejlepší

Vůně našich receptů na gulášovou polévku z vepřového masa vám zamotá hlavu.

Plný hrnec této dobroty zmizí v jediném okamžiku ani nebudete vědět jak!

Až tak je výborná!

Ochutnejte ji a přesvědčte se na vlastní chuťové buňky.

Gulášová polévka z vepřového masa

Tento recept na domácí maďarskou gulášovou polévku je dokonalý pro přípravu klasické polévky do studeného počasí, která je vydatná, plná chuti a snadná na přípravu!

Co budeme potřebovat

  • 6 plátků slaniny (nakrájené)
  • sůl
  • pepř
  • 900 g dušeného vepřového masa
  • 2 střední cibule (nakrájené na kostičky)
  • 3 střední mrkve (nakrájené)
  • 4 stroužky česneku (prolisované)
  • 3 lžíce maďarské uzené papriky
  • 1 láhev černého piva
  • 3 lžíce mouky
  • 950 ml hovězího vývaru pokojové teploty
  • 250 g pasírovaných rajčat (jemných)
  • 120 g nakládané pečené červené papriky (nakrájené nebo obyčejné pečené červené papriky ze sklenice, plus 1 lžíce bílého vinného octa)
  • 4-5 středních brambor (se slupkou, nakrájené na kousky)
  • zakysaná smetana a čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  • Zahřejte velký hrnec na střední teplotu.
  • Přidejte nakrájenou slaninu a opékejte, dokud nebude téměř křupavá, a vyjměte ji na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou.
  • V hrnci ponechte alespoň 3 lžíce tuku ze slaniny.
  • Vepřové kostky osolíme, opepříme a přidáme na rozpálený hrnec a ze všech stran je opečeme.
  • Opečené kostky vepřového masa vyndejte na talíř se slaninou a do hrnce přidejte cibuli, mrkev, česnek a papriku.
  • Zeleninu restujte, dokud cibule není měkká a průsvitná a mrkev nezačíná měknout.
  • Přidejte pivo a vše spolu promíchejte.
  • Když se pivo trochu zredukuje, přidejte slaninu a vepřové maso zpět do hrnce a vše promíchejte.
  • Oddělte asi 1/3 vývaru a vidličkou do něj vmíchejte mouku, dokud se mouka nerozpustí.
  • Přidejte tuto směs do hrnce spolu se zbytkem vývaru a rajčatovou omáčkou.
  • Do hrnce přidejte nakládanou pečenou červenou papriku a brambory a vše spolu dobře promíchejte.
  • Snižte teplotu a nechte guláš vařit asi 35–45 minut (nebo i déle, pokud máte čas tak 2–3 hodiny), za stálého míchání, dokud nejsou brambory uvařené a guláš mírně nezhoustne.
  • Podávejte horké s kopečkem zakysané smetany a trochou nasekané čerstvé petrželky, s křupavým chlebem na namáčení.

K tomuto receptu na gulášovou polévku s vepřovým masem je ideální čerstvé pečivo k přikusování. Nejjednodušší je si ho upéct v domácí pekárně, kterou si můžete pořídit, díky naší recenzi a rovnou si v ní upéct nejlepší recepty pro domácí pekárnu.

Hustá polévka s masem a uvařenou kořenovou zeleninou.
Zdroj: thelemonapron.com

Gulášová polévka s mletým vepřovým masem

Začíná se ochlazovat, a tak je čas na gulášovou polévku s mletým hovězím masem. Tento recept je uklidňující a uspokojující, ideální pro chladné zimy. Stejně jako tyto vydatné polévky do sychravého počasí.

Co budeme potřebovat

  • 200 g cibule (nakrájená nahrubo)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
  • 15 g másla nebo oleje
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 3 papriky (odstraněné stopky a semínka, nakrájené na krátké proužky – pokud možno 3 různé barvy)
  • 100 g celeru (nakrájeného)
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 2 lžíce mouky
  • 400 g nakrájených rajčat z konzervy
  • 1 l vody
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • sůl
  • pepř
  • 6 lžic řeckého jogurtu nebo zakysané smetany

Postup

  • V hrnci na střední teplotu rozehřejte máslo nebo olej a přidejte cibuli a česnek.
  • Smažte 2–3 minuty.
  • Přidejte mleté vepřové maso a opékejte, dokud maso z větší části nezhnědne.
  • Přidejte papriku a celer a opékejte 3-4 minuty. Přidejte rajčata a promíchejte.
  • Na směs zeleniny a vepřového masa přisypte mletou uzenou papriku a mouku a promíchejte.
  • Smažte asi minutu.
  • Přidejte rajčata, vodu a bujón a vše přiveďte k varu.
  • Přiklopte pokličkou a snižte na mírnou teplotu a vařte 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Zkontrolujte chuť a v případě potřeby dosolte a opepřete.
  • Podávejte gulášovou polévku horkou, s kopečkem řeckého jogurtu.
Polévka plná chutných ingrediencí v bílé misce.
Zdroj: chilesandsmoke.com

Maďarské polévka s vepřovým masem a brambory

Takový recept na gulášovou polévku s vepřovým masem krásně provoní celý váš dům a v zimě je ideální pro zahřátí zmrzlého těla, ale i skvělým pomocníkem při nachlazení. Tento druh pokrmu se v Rumunsku vždy nazývá „tocana“ nebo lépe „tocana de…“, což znamená „guláš z…“ a tečky mohou být naplněny jakýmkoli druhem masa nebo zeleniny, na který si vzpomenete. Náš je doplněn vepřovým a brambory a je opravdu fantastický. Například jako předkrm před nějakým tímto receptem na rychlý oběd.

Co budeme potřebovat

  • 500 g vepřového masa (např. celé vepřové kýty)
  • 1 lžíce sádla
  • 500 g cibule
  • 200 g mrkve
  • 3-4 bobkové listy
  • 1 ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky (ne uzené)
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 250 ml vývaru
  • 250 ml horké vody
  • 500 g brambor
  • 2 červené papriky
  • jemná mořská sůl
  • mletý černý pepř

Postup

  • Vepřové maso nakrájejte na malé kostky.
  • Asi 1/3 sádla nebo oleje rozehřejte ve velkém hrnci.
  • Smažte vepřové maso, dokud nezhnědne, to by mělo trvat asi 7-8 minut na dávku.
  • Hrnec nepřeplňujte a mezi jednotlivými dávkami přidejte více tuku.
  • Na cibuli si schovejte malé množství tuku.
  • Vyjměte maso z hrnce a přidejte zbývající sádlo nebo olej, cibuli a mrkev.
  • Vařte, dokud cibule nezměkne a nebude pěkně zbarvená a měkká, asi 5-6 minut.
  • Přidejte bobkové listy, oba druhy mleté papriky a sušené bylinky.
  • Dobře míchejte.
  • Vepřové kostky vraťte do hrnce.
  • Přidejte vývar a horkou vodu. Hrnec přikryjeme, přivedeme k varu, stáhněte teplotu a duste asi 20 minut.
  • Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory na větší kousky.
  • Papriky nakrájejte na plátky.
  • Obojí přidejte do hrnce, zakryjte a pokračujte ve vaření vepřového masa asi 45–50 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké a maso se nerozpadá.
  • Nezapomeňte čas od času gulášovou polévku s vepřovým masem zamíchat a přidat malé množství vody, pokud se vám zdá, že je příliš hustá.
  • Pokud maso není dostatečně měkké, prodlužte dobu vaření a kontrolujte každých pět minut, dokud se nerozpadá.
  • Chuť dolaďte čerstvě mletým černým pepřem a případně dosolte.
Hrnec naplněný hustou polévkou plnou brambor a masa.
Zdroj: purewow.com

Druhy papriky a jak je používat

V tomto sladkém, kouřovém a aromatickém koření je víc než si myslíme. Existují různé odrůdy s různým původem a chuťovými profily.

Paprika se vyrábí ze sušených paprik. Odtud pochází její červeno-oranžová barva, ale jak víte, to, že jsou dvě papriky červené, nemusí nutně znamenat, že chutnají stejně. Paprika se liší v chuti podle toho, jaké druhy paprik se suší a drtí.

Koření se může pohybovat od jemného po pikantní, trochu sladké až po 100% pikantní. Zde jsou nejčastější typy, se kterými se setkáte:

Klasická červená paprika

Paprika, kterou vidíte v obchodě s potravinami, ta na které je napsáno „Paprika“. Obyčejná paprika má nejméně výraznou chuť, nabízí nízkou intenzitu pepřové chuti bez velké pikantnosti nebo sladkosti. O co tu jde je barva a ne chuť. Nejlepší použití je k oživení kuřete, hummusu, vajec, brambor nebo rýže.

Maďarská paprika

Pokud chcete vědět o pravé lásce k paprice promluvte si s Maďary. Je to oblíbené koření a základ maďarského národního jídla – guláše. Maďarská paprika se tradičně dodává v osmi různých chuťových profilech, od jemné a jasně červené až po pikantní, štiplavou a světle oranžovou. Nejběžnější je jasně červená odrůda zvaná édesnemes, která má štiplavou pepřovou chuť a sladkost. S největší pravděpodobností ji uvidíte označenou jako „Sladká maďarská paprika“.

Španělská paprika

Španělská paprika, často označovaná jako „pimentón“, se běžně vyrábí s uzenou paprikou, která, jak pravděpodobně víte, přináší na stůl hlubší, kouřovější chuť. Úroveň pálivosti a sladkosti španělské papriky se liší v závislosti na použité směsi paprik. V obchodě s kořením můžete vidět odrůdy dulce (sladké), agrodulce (hořkosladké) nebo picante (pálivé). A když děláme něco jako paella, je to přesně to, co hledáme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X