Intenzivní chuť, silné aroma a měkké maso.
Všechny tyto tři komponenty jsou součástí těch nejlepších receptů na gulášovou polévku s hovězím masem.
Neuvěříte, jak jsou jednoduché!
Jaká varianta vám nejvíce zachutnala?
Gulášová polévka z hovězího masa
Zdravá, vydatná polévka založená na tradičním maďarském guláši s nízkotučným libovým hovězím masem, sladkými bramborami a uzenou paprikou. Už se vám sbíhají sliny? A sliny by se vám mohly sbíhat i s touto tradiční maďarskou rybí polévkou, ochutnejte halaszle!
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 velká cibule (rozpůlená a nakrájená)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 200 g extra libového dušeného hovězího masa (nakrájeného na jemné kostičky)
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky uzené papriky
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 600 ml hovězího vývaru
- 1 střední sladký brambor (oloupaný a nakrájený na kostičky)
- 1 zelená paprika (zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
- 150 g jogurtu
- hrst petrželky
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a opékejte 5 minut, dokud se nezačnou zbarvovat.
- Vmíchejte hovězí maso, zvyšte teplotu a za stálého míchání opékejte, aby zhnědlo.
- Přidejte kmín a papriku, dobře promíchejte, poté přidejte rajčata a vývar.
- Přikryjte a nechte 30 minut vařit do měkka.
- Vmíchejte sladké brambory a zelenou papriku, přikryjte a vařte dalších 20 minut do změknutí.
- Nechte trochu vychladnout a poté podávejte přelité jogurtem a petrželkou.

Gulášová polévka s mletým hovězím masem
Chuť Maďarska, spousta zeleniny a koření dělají z této gulášové polévky s hovězím zajímavou alternativu k tradičním receptům. Můžete použít téměř jakoukoli směs zeleniny, kterou chcete, dokonce i mraženou. Tato sytá polévka je skvělým předskokanem pro nějaké lehčí hlavní jídlo, jako jsou například tyto banánové lívance.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule (nakrájená)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 1 mrkev (nakrájená na tenké plátky)
- řapíkatý celer (nakrájený na tenké plátky)
- 250 g nakrájených hub
- 30 ml papriky
- ½ lžičky kmínu
- ¼ lžičky chilli papričky (volitelné)
- 1 brambor (oloupaný a nakrájený)
- 900 ml kuřecího nebo hovězího vývaru
- 50 g nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 125 g mraženého hrášku
Postup
- Hovězí maso, cibuli, česnek, mrkev, celer, žampiony, papriku, kmín a chilli vařte v holandské troubě na střední teplotu 10 až 15 minut, nebo dokud maso není důkladně propečené a nevypaří se veškerá tekutina.
- Přidejte brambory, vývar, petržel, rajčatový protlak a sójovou omáčku a směs přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 15 minut.
- Přidejte hrášek a nechte vše dusit dalších 5 minut.
Připravte si gulášovou polévku z pomalého hrnce. Maso bude mnohem více křehčí a chutnější. Doslova se vám rozpadne na jazyku. Pokud nevíte, podle jakých parametrů vybírat podívejte se na naší recenzi na elektrické hrnce a hned poznáte, jak vypadá kvalitní produkt!

Objevte podobné tipy
Tradiční maďarská gulášovka z hovězího masa se smetanou
Tato polévka se podává po celém Rakousku, Německu, Švýcarsku a Maďarsku, ale najdete ji i v našich restauracích. My jsme ale pro vás připravili rovnou i recept na tuto gulášovou polévku s hovězím masem, abyste si ji mohli vychutnat v pohodlí domova. S námi si můžete udělat kompletní maďarský oběd, připravte si i recept na tokáň, který je plný lahodného masa.
Postup
- 250 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 zelená paprika
- 2 rajčata
- pár snítek čerstvé majoránky
- extra panenský olivový olej
- 500 g hovězí holeně (nakrájené na malé kostičky)
- 1 lžička papriky
- 1½ l hovězího vývaru
- ½ lžičky kmínu
- ocet z červeného vína
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g brambor
- zakysaná smetana
Co budeme potřebovat
- Cibuli oloupeme a nakrájíme, česnek oloupeme a prolisujeme, papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Rajčata nakrájíme nadrobno. Majoránku oberte a nasekejte nadrobno.
- Do velké pánve nalijte pořádnou dávku oleje.
- Cibuli, česnek a pepř zlehka orestujte, dokud nezměknou.
- Přidejte hovězí maso a pokračujte ve vaření, dokud maso nezhnědne a zelenina není uvařená.
- Vmíchejte papriku a vařte ještě 2 minuty, poté přidejte 200 ml hovězího vývaru.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Přidejte majoránku, kmín, špetku octa, rajčata, rajčatový protlak a dobře okořeňte.
- Přidejte litr vývaru a vařte, dokud maso a zelenina nezměknou, asi 1½ až 2 hodiny.
- Oloupejte, nakrájejte a přidejte brambory, plus zbývající vývar a vařte, dokud nejsou brambory uvařené.
- Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Co s gulášovou polévkou podávat?
Jste připraveni objevit perfektní přílohu ke gulášové polévce? Určitě existuje několik chutných možností, které si můžete vybrat k podávání spolu s tímto tradičním maďarským jídlem.
Kapustové závitky
Pokud hledáte perfektní přílohu ke guláši, vyzkoušejte kapustové závitky. Chutě se chutě dobře snoubí s těmi gulášovými, zejména potom co j opečete na másle.
Kukuřičný chléb
Kukuřičný chléb bude milovat snad každý a k domácímu guláši bude chutnat naprosto skvěle.
Bramboráčky
Bramboráky jsou jednou z dalších příloh ke gulášové polévce. Křupavý a chutný bramborák se dobře spojí s rajčatovými a paprikovými chutěmi vývaru guláše.
Čerstvý chléb
Určitě neuděláte chybu, když snoubíte bochník chleba s gulášovou polévkou. Chleba namočte do polévky, rozlámejte a přidejte k dušenému hovězímu masu, abyste si vychutnali chuť každým soustem, nebo ho zakusujte samostatně s trochou másla.