Recepty na masové nudličky s tzatziki a bylinkami 6x jinak! Představujeme vám gyros

Neexistuje snad nic lepšího než maso plné šťávy, marinované v nejlepších bylinkách a podávané s výbornou omáčkou!

Přesně takové jsou tyto recepty na gyros, které nemají chybu.

Připravte si ho v pohodlí vašeho domova a vychutnejte si ho i s doma připravených pita chlebem.

Vychutnejte si ho tak jako na dovolené v Řecku!

Domácí kuřecí gyros v pita chlebu

Nemůžete se nabažit marinovaných masových kousků z vaší oblíbené řecké restaurace? Vyzkoušejte tento rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v řeckém stylu. Kuřecí plátky marinované v jogurtu s dokonale sladěném koření a zabalené do nadýchaného chlebu s omáčkou tzatziki, je něco co musíte zkusit!

Co budeme potřebovat

Na kuřecí maso

  1. 700 g kuřecích prsou (nakrájených na plátky)
  2. Extra panenský olivový olej

Na marinádu

  1. 250 g řeckého jogurtu
  2. Šťáva z 1 citronu
  3. 2 lžíce řeckého extra panenského olivového oleje
  4. 2 lžíce červeného vinného octa
  5. 3 stroužky česneku (nasekané)
  6. Špetka soli
  7. Černý pepř
  8. Lžíce oregana
  9. Lžička sladké papriky
  10. Lžička mletého kmínu
  11. Lžička mletého koriandru
  12. Špetka kajenského pepře

Na přílohu

  1. Pita chléb (na přípravu domácího pita chlebu viz poslední recept v článku)
  2. Omáčka tzatziki
  3. Rajče (nakrájené na plátky)
  4. Okurka (nakrájená na plátky)
  5. Zelená paprika (nakrájená na plátky)
  6. Červená cibule (nakrájená na půlměsíčky)
  7. Olivy

Postup

  1. Na kuřecí marinádu si smícháme koření na gyros marinádu
  2. Vše spolu dobře promícháme a přidáme na plátky nakrájené kuřecí maso
  3. Znovu promícháme, aby se maso důkladně v gyros koření obalilo
  4. Mísu přikryjeme a dáme jí minimálně na 30 minut odpočívat do lednice, nejlépe však marinujeme přes noc
  5. Na pánvi si poté na střední teplotu rozehřejeme polévkovou lžíci olivového oleje
  6. Přidáme kuřecí plátky a začneme smažit
  7. Maso z každé strany smažíme přibližně 5 minut, dokud není zlatohnědé
  8. Na sestavení kuřecího gyros si ohřejeme pita chléb
  9. Jako první roztíráme tzatziki omáčku
  10. Přidáme 2-3 plátky upečeného kuřete
  11. Navrch dáme rajče, okurku, zelenou papriku, cibuli a olivy
  12. Vše můžeme završit ještě přidáním tzatziki omáčky, zabalíme pita chléb a ihned teplé podáváme

Pro ještě intenzivnější zážitek si můžete uvařit tento recept na kuřecí gyros i s domácím pita chlebem. Stačí se podívat na poslední recept tohoto článku a během pár minut se můžete Řecku přiblížit zase o něco více.

Šťavnaté kuřecí maso položené na nadýchané pitě s tzatziki.
Zdroj: realgreekrecipes.com

Tradiční gyros z jehněčího masa

Zakousněte se do tohoto lahodného řeckého jehněčího Gyrosu s domácí pita a jogurtovou omáčkou tahini a předstírejte, že jste svátek… Podávejte s mými řeckými citronovými bramborami

Co budeme potřebovat

Na tahini jogurtovou omáčku

  1. 200 g řeckého jogurtu
  2. 2 lžíce tahini (sezamové pasty)
  3. 2 lžíce olivového oleje
  4. Šťáva z ½ citronu
  5. 2 lžíce nasekané petrželky
  6. Stroužek česneku (prolisovaný)
  7. Lžička soli

Na jehněčí maso

  1. 1 kg jehněčí plece
  2. Lžíce oregana
  3. Lžíce cibulového prášku
  4. ½ lžičky sladké papriky
  5. Lžička soli
  6. ½ lžičky mletého černého pepře
  7. 2 lžíce olivového oleje
  8. 2 lžíce bílého vinného octa

Na servírování

  1. 2 rajčata (nakrájená na tenké plátky)
  2. 1 červená cibule (nakrájená na velmi tenké plátky)
  3. 2 lžíce nasekané petrželky

Postup

  1. Na domácí jogurtovou omáčku s tahini si v misce smícháme jogurt, tahini, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a nasekanou petrželku
  2. Misku zakryjeme a uložíme do lednice, dokud není potřeba
  3. Na přípravu a vaření jehněčího si v míse smícháme oregano, sladkou papriku, česnekový granulát, sůl a pepř
  4. Vše promícháme a nakonec přidáme olivový olej a ocet
  5. Touto kořenící gyros směsí potřeme celou jehněčí plec
  6. Maso přikryjeme a necháme alespoň hodinu marinovat
  7. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů s mřížkou ve spodní třetině
  8. Marinované jehněčí maso pečeme v pekáči zabaleným do alobalu jednu hodinu
  9. Posléze alobal odstraníme a vaříme dalších 20 minut
  10. Troubu vypneme a maso v pekáči, který volně překrytý alobalem necháme 30 minut odpočívat
  11. Jehněčí maso nakrájíme na tenké plátky a odstraníme všechny mastné kousky.
  12. K nakrájenému jehněčímu přidáme několik lžic šťávy z pekáče
  13. Maso udržujeme v teple, dokud nebudeme gyros sestavovat
  14. Pro sestavení pita chlebu smícháme jednu nadrobno nakrájenou červenou cibuli s velkým množstvím nasekané petrželky
  15. Rajčata zbavíme semínek a taktéž nakrájíme na drobné kousky
  16. Rozpečený pita chléb potřeme jogurtovou omáčkou s tahini
  17. Přidáme velké množství jehněčího masa a navrch dáme rajčata s cibulí a petrželkou
  18. Maso pitou zabalíme a ihned podáváme

Jehněčí maso se peče, když je jeho vnitřní teplota 70 stupňů, aby bylo středně propečené, nikoliv suché.

Křehké jehněčí maso v chlebu se zeleninou a omáčkou.
Zdroj: thefoodcharlatan.com

Vepřové nudličky gyros s tzatziki omáčkou

Udělejte si svůj vlastní domácí tradiční řecký pokrm zabalený v pita s tímto jednoduchým receptem na souvlaki neboli řecké špízy! Souvlaki jsou jedním z nejoblíbenějších pouličních jídel v Řecku a má to dobrý důvod. Pokrm je plněný dobře uvařeným a kořeněným masem se svěží omáčkou tzatziki a zabalený v lahodně křupavé pitě. A to je na tom prostě to nejlepší!

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 1 vepřovou panenku (nakrájenou na nudličky)
  2. Stroužek česneku (prolisovaný)
  3. ½ červené cibule (nakrájená na plátky)
  4. 4 lžíce olivového oleje
  5. 2 lžíce červeného vinného octa
  6. Lžíce oregana
  7. Lžíce sušeného tymiánu
  8. Lžíce sušeného rozmarýnu
  9. ½ lžíce medu

Na omáčku tzatziki

  1. Okurku
  2. 2 stroužky česneku
  3. 50 ml panenského olivového oleje
  4. 500 g jogurtu
  5. 2 lžíce červeného vinného octa
  6. Sůl
  7. Pepř

Na servírování

  1. 4 pita chleby
  2. Červená cibule (nakrájená)
  3. Rajče (nakrájené na plátky)
  4. Salát

Postup

  1. Ve velké míse si smícháme nudličky z vepřové panenky, česnek, červenou cibuli, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, trochu tymiánu, trochu rozmarýnu a vše promícháme
  2. Ingredience důkladně promícháme dohromady, aby se chutě propojily, a nakonec přidáme ½ lžíce medu
  3. Misku zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice
  4. Maso necháme v marinádě alespoň 2 hodiny v lednici nakládat, nejlépe však přes noc
  5. Pro tepelnou úpravu masa si na vysokou pánev rozpálíme velkou pánev
  6. Přidáme panenku spolu s marinádou, ve které se nakládala
  7. Maso z každé strany opékáme bez míchání asi minutu, dokud není maso uvnitř propečené a na povrchu křupavé
  8. Pro přípravu tzatziki omáčky na vepřový gyros nalijte do kuchyňského robotu olivový olej a česnek
  9. Směs mixujeme, dokud se česnek nerozmělní na kašičku
  10. Do velké mísy nastrouháme okurku, ochutíme solí a pepřem a necháme 10 minut odstát
  11. Nastrouhanou okurku zabalíme do utěrky a začneme jí ždímat, aby se zbavila přebytečné vody
  12. Okurku vrátíme do mísy a přidáme rozmixovaný česnek s olejem, jogurt, 2 lžíce octa z červeného vína, sůl a pepř a promícháme
  13. Pita chléb zlehka potřeme z obou stran olejem a dochutíme solí, pepřem a oreganem
  14. Troubu si zapneme na 250 stupňů
  15. Na její dno položíme velkou pánev (vzhůru nohama)
  16. Na ní chléb položíme pita chleby a opékáme v předehřáté troubě na 250 °C asi 1 minutu
  17. K podávání potřeme pita chleby trochou domácí tzatziki omáčky a navrch dejte vepřové nudličky, několik plátků červené cibule, pár plátků nakrájených rajčat
  18. Zabalíme a ihned podáváme

Pro rychlejší a snadnější verzi můžete omáčku tzatziki nahradit samotným jogurtem nebo hořčičnou či majonézovou omáčkou.

Vepřové maso nakrájené na nudličky v nadýchaném chlebu s krémovými tzatziki.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Gyros se sýrem halloumi a hranolky

Užijte si pocit letní dovolené v Řecku díky tomuto jednoduchému a výbornému receptu na tradiční řecký pokrm ve vegetariánské verzi s halloumi sýrem. A vychutnejte si ho o něco více s domácími bylinkovými hranolky.

Co budeme potřebovat

Na gyros

  1. 100 g halloumi (nakrájený na plátky)
  2. Lžička medu
  3. ½ lžičky česnekového prášku
  4. ½ lžičky chilli prášku
  5. 2 lžičky oregana
  6. Kůra a šťáva z ½ citronu
  7. 3 lžíce tzatziki omáčky
  8. ¼ červené cibule (nakrájené na tenké plátky)
  9. 5 cherry rajčátek (rozpůlených)
  10. ¼ okurky (nakrájená na půlměsíce)

Na bylinkové hranolky

  1. Lžíce olivového oleje
  2. 2 brambory (oloupané a nakrájené na hranolky)
  3. 2½ lžičky sušeného oregana

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů
  2. Plech vymažeme olivovým olejem a vložíme ho do trouby, aby se rozehřál
  3. Nakrájené brambory opláchneme ve studené vodě, abychom odstranili přebytečný škrob, a poté je osušíme čistou utěrkou
  4. Plátky brambor rozprostřeme na rozpálený pekáč a posypeme je sušeným oreganem a pořádně osolíme
  5. Brambory pečeme 30–40 minut, dokud nebudou křupavé a zlatavé
  6. V polovině pečené brambory otočíme (ca po 15 minutách)
  7. Když jsou hranolky téměř upečené, do mísy vhodíme nakrájené halloumi, med, česnekový prášek, chilli, oregano a citronovou kůru i šťávu
  8. Halloumi v této směsi důkladně obalíme
  9. Poté si rozehřejeme na vysokou teplotu pánev a halloumi 2–3 minuty z každé strany smažíme, dokud se rovnoměrně neopeče
  10. Pro sestavení vegetariánského gyros si na ještě horké pánvi ohřejeme pita placku
  11. Placku si můžeme rozehřát i na vysokou teplotu v troubě po dobu 2 minut
  12. Chleba potřeme pořádnou porcí tzatziki omáčky
  13. Poté přidáme pár bylinkových lupínků, halloumi, červenou cibuli, rajčata a nakrájenou okurku
  14. Pokrm posypeme oreganem a zakápneme troškou tzatziki
  15. Chléb poté obalíme kolem náplně a vychutnáváme si ho se zbytkem domácích hranolek
Vegetariánský řecký recept s halloumi sýrem a bylinkovými hranolky.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Veganský gyros

Pokud jste ještě nevyzkoušeli tento pravý, tradiční řecký pokrm z vepřového nebo kuřecího masa, který se obvykle podává zabalený v měkké a nadýchané pitě s rajčaty, cibulí, tzatziki omáčkou a někdy i s bramborovými hranolky, tak tento recept je jeho přesnou kopií, bez živočišných surovin. Je mnohem zdravější a lehčí na trávená než jeho klasická verze!

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 2 lžíce olivového oleje
  2. Střední červená cibule (nakrájená na plátky)
  3. Lžíce česneku (prolisovaného)
  4. ¼ lžičky kmínu
  5. ¼ lžičky mleté skořice
  6. ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  7. ¼ lžičky mletého černého pepře
  8. ½ lžičky sušeného oregana
  9. 2 lžíce rajčatové pasty
  10. 400 g žampionů (nebo hlívy ústřičné/shiitake/portobello)
  11. 200 g marinovaných artyčoků (okapaných)
  12. 2 lžíce sójové omáčky
  13. 2 lžíce javorového sirupu

Na servírování

  1. 6 ks chlebů pita
  2. Salát
  3. Okurka (nakrájená na plátky)
  4. Ředkvičky (nakrájená)
  5. Cherry rajčátka (přepůlená)
  6. Veganské tzatziki

Postup

  1. Troubu si předehřejeme ne 200 stupňů
  2. Na pánvi vhodné do trouby přidáme olivový olej a nakrájenou červenou cibuli
  3. Směs opékáme, dokud cibule nezměkne
  4. Poté přidáme prolisovaný česnek, kmín, skořici, mletý hřebíček, černý pepř a sušené oregano a minutu restujeme, dokud se ingredience dobře nesmíchají
  5. Přidáme rajčatovou pastu a mícháme, dokud směs není jednotná
  6. Přidáme nakrájené žampiony a artyčoky
  7. Opékáme do změknutí
  8. Přidáme sójovou omáčku a javorový sirup
  9. Pokračujeme ve vaření, dokud se všechna tekutina nevyvaří a omáčka nebude lepkavá a hustá
  10. Poté vložíme celou pánev do trouby a pečeme 25 minut na 200 stupňů
  11. Zatímco se žampiony s artyčoky pečou, připravíme si ostatní ingredience na sestavení tohoto receptu na veganský gyros
  12. Pita chléb si rozehřejeme v troubě
  13. Nakrájíme si salát, okurky, ředkvičky a cherry rajčata
  14. Když jsou houby a artyčoky upečené začneme gyros sestavovat
  15. Střed pita chlebu potřeme veganskými tzatziki
  16. Poté přidáme salát, okurku, ředkvičky a cherry rajčata
  17. Nakonec přidáme směs hub a artyčoků a završíme to tzatziki omáčkou
  18. Okraje pita chlebu přeložíme kolem náplně a podáváme
Veganská alternativa klasického řeckého receptu na gyros s houbami a tzatziki.
zdroj: veganricha.com

Gyros po domácku z trouby

Tento recept na domácí kuřecí gyros se může pochlubit obrovskou chutí v několika jednoduchých krocích. Gyro noc, vyrobená ze směsi koření s dokonalou rovnováhou bylinek, kouře, tepla a vůně, si můžete užít v pohodlí svého domova! Budete nadšeni svým vlastním výtvorem.

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg kuřecích stehen (bez kostí a kůže)

Na marinádu

  • 120 ml řeckého jogurtu
  • 30 ml citronové šťávy
  • 30 ml červeného vinného octa
  • Lžíce mletého kmínu
  • 30 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  • Lžíce sušeného oregana
  • Lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Lžička soli
  • Lžička pepře

Na servírování

  1. 4 pita chleby
  2. 60 ml tzatziki omáčky
  3. ½ červené cibule (nakrájené na tenké plátky)
  4. 75 g cherry rajčat (rozpůlených)

Postup

  1. Smícháme si všechny přísady na marinádu do velké mísy
  2. Přidáme kuřecí stehna, mísu zakryjeme a dáme jí na 1-4 hodiny do lednice
  3. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
  4. Plech na pečení vyložíme roštem na pečení
  5. Kuře na mřížku vyskládáme a pečeme 15–18 minut, dokud okraje nezačnou být křupavé
  6. Kuře poté nakrájíme nahrubo na větší kusy
  7. Ohřejeme si pita chléb po dobu 15-20 sekund v mikrovlnné troubě nebo je opečeme jednotlivě na suché pánvi na středně vysokou teplotu
  8. Do chlebu vložíme část kuřete a navrch přidáme tzatziki, cibuli a rajčata
  9. Pokrm ihned podáváme

Pro větší křupavost tohoto receptu na kuřecí gyros, aniž by se kuře vysušil, můžete troubu přepnout na režim grilu a maso grilovat po dobu 2–3 minut na závěr.

Křupavé kuřecí maso v pita chlebu s tzatziki omáčkou a zeleninou.
Zdroj: jocooks.com

Domácí pita chléb

Tento recept na domácí pita chléb se snadno připravuje, protože vyžaduje pouze několik ingrediencí, které již možná máte doma po ruce! Vypracujte velmi jednoduché těsto, nechte ho vykynout a zažijte kouzlo čerstvého, teplého, dokonale nadýchaného domácího pita chleba.

Co budeme potřebovat

  1. 300 g hladké mouky
  2. 130 g řeckého jogurtu
  3. 120 ml vody
  4. 3 lžíce olivového oleje
  5. Lžíce cukru
  6. Lžička suchého aktivního droždí
  7. Lžička soli

Postup

  1. Mouku, cukr, droždí a sůl dáme do mísy
  2. Přidáme vodu, jogurt a olivový olej
  3. Vše promícháme, a jakmile se těsto spojí, rukama ho v míse zlehka prohněteme, dokud se dobře nezapracuje
  4. Mísu přikryjeme a těsto necháme hodinu kynout (nijak výrazně nevykyne)
  5. Těsto vyklopíme na dobře pomoučenou pracovní plochu
  6. Krátce ho znovu prohněteme a vytvarujeme do bochánku
  7. Bochánek nakrájíme na šest stejných kusů
  8. Každou část vyválíme, na placičku
  9. Pokud je těsto lepivé, přidáme další mouku
  10. Jednotlivé plátky pita uchováváme oddělené mastným papírem a přikryté vlhkou utěrkou
  11. Rozpálíme si velkou nepřilnavou pánev, kterou vymažeme trochou olivového oleje
  12. Pitu smažíme na vysokou teplotu, několik minut z každé strany, dokud nebude pěkně zbarvená dozlatova
  13. Jednotlivé plátky chleba uchováváme v teple nebo je před podáváním opékáme na pánvi nebo grilujeme v troubě, aby se ohřály
Domácí nadýchaný chléb z trouby nebo pánve.
Zdroj: natashaskitchen.com

Gyros vs. kebab jaký je rozdíl?

Není kebab jako gyros a gyros není jako kebab! Mezi těmito pokrmy existují sice malé, ale důležité rozdíly, které se vážou k historii vzniku těchto jednotlivých oblíbených fast foodových pokrmů. Pojďme se podívat na to, co dělá gyros gyrosem a ne kebabem souvlaki nebo shawarmou!

1.      Döner kebab

Döner kebab má svůj původ v Osmanské říši, sahající až do 13. století. Maso bylo pečené ve tvaru velkého kužele na svislém hrotu, který se při pečení otáčel. Před podáváním byla vnější vrstva masa okrájena, zatímco zbytek masového špalku byl ponechán na hrotu, aby se dopékal.

Kebaby se i dnes připravují stále stejným způsobem. V Anatolii můžete dostat kuřecí a jehněčí kebaby podávané s rýží a salátem.

1.      Gyros – středomořské bylinky a tzatziki

Řecko bylo součástí Osmanské říše až do devatenáctého století a jeho kuchyně se pod osmanským vlivem vyvíjela. Řecký gyros velmi podobný slavnému kebabu. Gyros znamená v řečtině „otočka“ a obojí se peče na vertikálním grilu.

Gyros se obvykle vyrábí z jehněčího, hovězího, vepřového nebo kuřecího masa. Maso je marinováno se středomořskými bylinkami, jako je tymián, rozmarýn a oregano.

Maso marinované v citrónové šťávě, olivovém oleji a bylinkách se podává v ručně vyráběném pita chlebu spolu s oreganovými hranolky, rajčaty, červenou cibulí a samozřejmě omáčkou tzatziki, tento recept na gyros je tím pravým a nefalšovaným, který můžete ochutnat.

Zůstaňte s námi ještě chvíli v řecké kuchyni a vyzkoušejte další lahodné recepty, které vám může tato země nabídnout. Poddejte se chuti této tradiční řecké mussaky z lilku!

2.      Souvlaki – vařené na špejli

Souvlaki je spojeno s řeckým slovem souvla (znamenající plivat) a počátky souvlaki sahají až do starověkého Řecka. Hlavním rozdílem mezi gyrosem a souvlaki je způsob přípravy masa.

Maso na gyros se peče napíchnuté na hrotu ve vertikální poloze, zatímco maso na souvlaki se peče na vodorovně polohovaných hrotech, otáčejících se na grilu.

Některé souvlaki se podávají na špízu, ale lze je také sundat a podávat v pita chlebu s omáčkou a oblohou.

3.      Shawarma – ochucená a okořeněná

Shawarma je jako blízký příbuzný ke gyrosu. Zakládá se na stejném dědictví, které mu poskytla Osmanská říše.

Když se říše začala rozrůstat směrem na Blízký východ, pokrm se stal známým jako „shawarma“, což je arabské slovo pro „otáčení“. Shawarma byla přizpůsobena místním chutím a vyvinula se ve vlastní podobu, která ji dnes odlišuje od gyrosu nebo kebabu.

Shawarma se často vyrábí z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa, přičemž maso je marinováno až 24 hodin v různém koření.

Obvykle mezi ně patří bobkový list, kurkuma, hřebíček, skořice a koriandr. Podává se s přílohami jako je salát tabouleh, fattoush a cizrnový humus. Nejběžnější omáčkou je sezamové tahini.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X