Kyperský sýr, který se při grilování nerozpustí, se těší stále větší oblibě.
Připravili jsme si pro vás proto 7 vynikajících receptů s halloumi, které musíte ochutnat!
Je libo burger, wrap či raději zdravý salát?
To vše a mnohem více najdete v našem článku.
Užijte si to!
Wrapy s grilovaným halloumi a cizrnou
Tyto pikantní wrapy s grilovacím sýrem halloumi a křupavou cizrnou jsou jednoduše božské! Podávejte je s mátovo-jogurtovou omáčkou a rázem máte na stole rychlý vegetariánský oběd nebo večeři.
Ingredience
Na pečenou cizrnu:
- 1 plechovka cizrny (400 g), scezené, opláchnuté a vysušené
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky drceného římského kmínu
- ¼ lžičky mořské soli
Na mátovo-jogurtovou omáčku:
- ½ šálku obyčejného přírodního jogurtu
- 6 nebo 7 nasekaných lístků máty
- kůra z ½ citronu
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- ¼ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Na halloumi:
- kůra z 1 malé limetky
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 1 lžička drceného římského kmínu
- ¼ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky sušených listů koriandru
- ¼ lžičky sušených červených chilli vloček
- 1 balení halloumi (250g), scezeného a opláchnutého pod studenou tekoucí vodou, poté nakrájeného na tenké plátky
Na wrapy:
- 4 velké měkké wrapy
- ½ šálku baby špenátu
- 8 nakrájených cherry rajčat
- 4 jarní cibulky, bílá část nakrájená na tenké plátky
- ¼ střední okurky, nakrájená na plátky
- po jedné hrstičce lístků máty a petrželky
- limetkové klínky na servírování
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Cizrnu sceďte, opláchněte a osušte.
- Nasypte cizrnu na plech do trouby.
- Cizrnu pokapejte 1 lžící olivového oleje a poté dobře promíchejte.
- Cizrnu posypte ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky římského kmínu a ¼ lžičky mořské soli.
- Pořádně s plechem protřepejte a ujistěte se, že je všechna cizrna pokrytá kořením.
- Pečte 30 minut, nebo dokud není cizrna křupavá, v polovině pečení cizrnu otočte.
- Přidejte všechny ingredience na jogurtovou omáčku do malé misky a dobře promíchejte.
- Nechte omáčku v lednici, dokud nebudete připraveni ji podávat.
- Nakrájejte halloumi na tenké plátky.
- V mělké misce smíchejte 1 lžičku římského kmínu, ¼ lžičky uzené papriky, ½ lžičky sušeného koriandru, kůru z 1 malé limetky a ¼ lžičky sušených červených chilli vloček.
- Zahřejte pánev na střední teplotu.
- Každý plátek halloumi potřete z každé strany olivovým olejem.
- Ponořte obě strany halloumi do směsi koření.
- Položte halloumi na pánev a opékejte každou stranu do zlatova, asi 3 nebo 4 minuty na každé straně.
- Budete to muset udělat ve dvou dávkách.
- Položte wrap na čisté prkénko.
- Doprostřed wrapu přidejte malou hrst baby špenátu.
- Ke špenátu přidejte plátky okurky a rajčat.
- Navrch dejte dva plátky halloumi.
- Přidejte kopeček jogurtové omáčky.
- Přidejte nakrájenou jarní cibulku, pár lístků máty, pár lístků petrželky a na vše vymačkejte trochu limetkové šťávy.
- Přidejte lžíci nebo dvě pečené cizrny.
- Spodní část wrapu přehněte přes náplň a poté přeložte přes každou stranu.
- Ihned podávejte.

Podívejte se také na naše recepty na jednoduché a chutné plněné tortilly!
Zapečené brambory s rajčatovou omáčkou a halloumi
Představte si křupavé pečené brambory s domácí pikantní rajčatovou omáčkou a sýrem halloumi, to vše zapečené do naprosté dokonalosti. Sbíhají se vám sliny? Tak si to pojďme připravit!
Ingredience
- 600 -700 g nových brambor
- olivový olej
- 2 x 225g balení halloumi, nakrájeného na plátky
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 jarní cibulka, jemně nakrájená (volitelně)
Na omáčku:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 červená cibule, nakrájená
- 2 tučné stroužky česneku, rozdrcené
- 5 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- ½ lžičky chilli vloček
- 400 g nakrájených rajčat v konzervě
- 4 nakrájená sušená rajčata
- 1 lžička sušeného oregana nebo majoránky
- hrst lístků bazalky a navíc na ozdobu
- 1 lžička melasy z granátového jablka a navíc na pokapání
Postup
- Troubu zahřejte na 220°C.
- Brambory vařte ve velkém hrnci s vodou 12–15 minut, dokud nezměknou.
- Nechte dobře okapat, poté vyklopte do nádoby vhodné do trouby a jemně je rozmačkejte zadní částí lžíce.
- Pokapejte olivovým olejem, dobře okořeňte a pečte 20–30 minut dokřupava.
- Na omáčku rozehřejte pánev, přidejte extra panenský olivový olej a cibuli, česnek a zázvor opékejte s trochou soli na mírném ohni za občasného míchání 8 minut do změknutí.
- Vmíchejte chilli vločky a rajčata, poté vypláchněte plechovku 200 ml vody a přidejte i tu.
- Přidejte sušená rajčata, sušené a čerstvé bylinky a melasu z granátového jablka a poté 10 minut duste na mírném ohni.
- Podle chuti přidejte více soli a pepře, ale pamatujte, že halloumi je slané, takže to nepřehánějte.
- Jakmile jsou brambory křupavé, zapněte v troubě funkci gril na středně vysokou teplotu.
- Na brambory lžící nalijte rajčatovou omáčku a navrch položte halloumi.
- Potřete olejem a poté grilujte 5–6 minut, dokud halloumi nezezlátne.
- Navrch dejte jogurt, jarní cibulku (pokud používáte), bazalku a kapku melasy z granátového jablka.

Halloumi burger
Jednoduchý kouřový halloumi burger, díky kterému si na klasický hamburger ani nevzpomenete! Luxusní vegetariánská pochoutka, kterou prostě musíte ochutnat!
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 žampiony portobello, otřené a zbavené stopek
- 200 g sýra na grilování halloumi, nakrájeného na silné plátky
- 2 burgerové briošky, rozkrojené napůl
- 2 lžíce nadrobno nakrájené cibule
- 2 lžíce nadrobno nakrájených rajčat
- 2 lžíce nadrobno nakrájené okurky
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
- šťáva z 1 limetky
- 4 lžíce hummusu
- 1 velké rajče, nakrájené na silné plátky
- 4 listy římského salátu, nahrubo natrhané
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Zahřejte pánev nebo gril, dokud nebude horký.
- Houby potřete polovinou oleje a dobře osolte.
- Umístěte na pánev nebo gril a opékejte 6–8 minut, v polovině vaření je obraťte.
- Mezitím potřete zbylým olejem plátky halloumi a řeznou stranu briošek.
- Grilujte 2–3 minuty nebo do lehkého zuhelnatění.
- Nakrájenou cibuli, rajče, okurku a mátu smíchejte s limetkovou šťávou a dobře osolte.
- Chcete-li sestavit burgery, položte houbu na spodní polovinu briošky a potřete hummusem.
- Navrch dejte nakrájené rajče, salát a halloumi.
- Zalijte směsí z cibule, rajčat, limety, přiklopte horní polovinou briošky a ihned podávejte.

Pečený sýr halloumi s medem a chilli
Med a sýr je snová kombinace, obzvlášť když je halloumi opečený v troubě do křupava. Vychutnejte si ho s jednoduchým salátem a opečenými plackami.
Ingredience
- 2 x 250g bloky halloumi, okapané a osušené
- ½ citronu, kůru nakrájejte na proužky a a vymačkejte šťávu
- 6 snítek tymiánu (pouze lístky)
- 1-2 červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 25g lístků čerstvé máty, natrhaných, pokud jsou velké
Postup
- Předehřejte troubu na 190 ºC.
- Každé halloumi nařízněte od poloviny směr dolů v 1cm intervalech.
- Oba bloky dejte do zapékací mísy a poklaďte citronovou kůrou, lístky tymiánu a chilli.
- Pokapejte olivovým olejem a medem, poté dochuťte velkým množstvím černého pepře.
- Pečte 25 minut, dokud nezezlátnou a nebudou bublat, během pečení 2-3krát polévejte sýr medovou šťávou.
- Před podáváním ho zakapejte citronovou šťávu a posypte lístky máty.

Pokud se burgerů nemůžete nabažit, tak pro vás máme nejlepší recepty na domácí grilované hamburgery!
Objevte podobné tipy
Salát z quinoy a bulguru se sýrem halloumi
Vynikající výživný salát z obilovin, čerstvé i grilované zeleniny, sýru na grilování halloumi a chutné citrónové zálivky. Skvěle se hodí jako zdravá večeře či lehký oběd.
Ingredience
- 100 g bulguru
- 100 g quinoy
- šťáva z 2 citronů
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 svazek (6 kusů) jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- špetka cukru
- sůl a pepř dle chuti
- 200 g cherry rajčat, rozpůlených
- 20 g petrželky, jemně nasekané
- 15 g lístků čerstvé máty, jemně nasekané
- 200 g halloumi, nakrájeného na 8 plátků, každý o tloušťce 1,5 cm
- 2 cukety, nakrájené na kousky
Postup
- Do velké mísy dejte pšeničný bulgur a trochu soli, zalijte 125 ml vroucí vody a nechte 10 minut odpočívat, poté načechrajte vidličkou.
- Quinou vařte 8-10 minut.
- Sceďte a dejte do mísy s bulgurem.
- Smíchejte citronovou šťávu a 4 lžíce oleje.
- Přidejte trochu soli, pepře a velkou špetku cukru, promíchejte a nalijte na bulgur s quionoou.
- Přidejte jarní cibulku, rajčata, petrželku a mátu.
- Znovu promíchejte.
- Rozpalte gril nebo pánev, dokud nebude velmi horký.
- Potřete halloumi a cuketu zbývajícím olejem.
- Okořeňte a grilujte nebo restujte z obou stran asi 2 minuty.
- Vyjměte z pánve či grilu a promíchejte se salátem.
- Užijte si to!

Pita chléb s grilovaným halloumi
Připravte si pitu plněnou grilovaným marinovaným sýrem a čerstvou zeleninou, která uspokojí všechny mlsné jazýčky!
Ingredience
- 2 lžíce zeleninového bujónu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 340 g halloumi sýra, nakrájeného podélně na 1,3 cm silné plátky
- ½ šálku hummusu
- 4 velké pita chleby, ohřáté
- 2 šálky nakrájeného hlávkového salátu
- 1 šálek nakrájené okurky
- 1 šálek cherry rajčat
- ½ šálku červené cibule, nakrájené na tenké plátky
Postup
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu; dobře namažte rošt.
- V míse smíchejte zeleninový bujón, citronovou šťávu, olej a med; jemně promíchejte s plátky halloumi.
- Halloumi grilujte 2 až 3 minuty z každé strany.
- Rozprostřete hummus podél středu každé pity a ponechte okraj nahoře a dole.
- Navrch dejte halloumi, hlávkový salát, okurku, rajčata a červenou cibuli.
- Přehněte spodní část chlebu přes náplň, poté přehněte strany a pevně srolujte.
- Dobrou chuť!

Halloumi Stroganov
Ochutnejte tuto delikátní vegetariánskou verzi omáčky Stroganov, kterou si užijí i zarytí masožravci! Podávejte s čerstvým ledovým salátkem a rýží.
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 300 g sýra ke grilování halloumi
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 lžíce hořčice
- 400 g nakrájených rajčat
- 100 ml vody
- 100 ml créme fraiche
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky chipotle papřiček
- 2,5 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
Postup
- Na rozpálené pánvi na oleji opečte proužky halloumi.
- Dejte stranou.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a prolisujte stroužek česneku.
- Na oleji orestujte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte všechny ingredience kromě halloumi a vařte 3 minuty.
- Přidejte proužky halloumi a podávejte s rýží a čerstvým salátem.

Podívejte se i na naše rozmanité varianty receptů na hovězí Stroganov. Objevte s námi tu nejlahodnější!
Jak zabránit tomu, aby halloumi bylo gumové
Halloumi se nemusí vždy úplně povést, pokud nevíte, jak ho správně připravit. Chcete-li se tomu vyhnout, můžete udělat několik věcí:
- Nakrájejte si plátky halloumi trochu silnější – velmi tenké plátky mají tendenci být tvrdší.
- Halloumi nepřepečte – stačí pár minut z každé strany! Cíl je, aby bylo měkké, ale ne úplně křupavé.
- Halloumi snězte zhruba do 5 minut po uvaření – pokud ho necháte vychladnout, bude trochu gumovější.
A jaký recept byl ten váš TOP? Napište nám do komentářů!