Ty nejlepší recepty z grilovacího sýra halloumi na jednom místě! Který vyzkoušíte jako první?

Kyperský sýr, který se při grilování nerozpustí, se těší stále větší oblibě.

Připravili jsme si pro vás proto 7 vynikajících receptů s halloumi, které musíte ochutnat!

Je libo burger, wrap či raději zdravý salát?

To vše a mnohem více najdete v našem článku.

Užijte si to!

Wrapy s grilovaným halloumi a cizrnou

Tyto pikantní wrapy s grilovacím sýrem halloumi a křupavou cizrnou jsou jednoduše božské! Podávejte je s mátovo-jogurtovou omáčkou a rázem máte na stole rychlý vegetariánský oběd nebo večeři.

Ingredience

Na pečenou cizrnu:

  • 1 plechovka cizrny (400 g), scezené, opláchnuté a vysušené
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • ¼ lžičky mořské soli

Na mátovo-jogurtovou omáčku:

  • ½ šálku obyčejného přírodního jogurtu
  • 6 nebo 7 nasekaných lístků máty
  • kůra z ½ citronu
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Na halloumi:

  • kůra z 1 malé limetky
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky sušených listů koriandru
  • ¼ lžičky sušených červených chilli vloček
  • 1 balení halloumi (250g), scezeného a opláchnutého pod studenou tekoucí vodou, poté nakrájeného na tenké plátky

Na wrapy:

  • 4 velké měkké wrapy
  • ½ šálku baby špenátu
  • 8 nakrájených cherry rajčat
  • 4 jarní cibulky, bílá část nakrájená na tenké plátky
  • ¼ střední okurky, nakrájená na plátky
  • po jedné hrstičce lístků máty a petrželky
  • limetkové klínky na servírování

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Cizrnu sceďte, opláchněte a osušte.
  3. Nasypte cizrnu na plech do trouby.
  4. Cizrnu pokapejte 1 lžící olivového oleje a poté dobře promíchejte.
  5. Cizrnu posypte ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky římského kmínu a ¼ lžičky mořské soli.
  6. Pořádně s plechem protřepejte a ujistěte se, že je všechna cizrna pokrytá kořením.
  7. Pečte 30 minut, nebo dokud není cizrna křupavá, v polovině pečení cizrnu otočte.
  8. Přidejte všechny ingredience na jogurtovou omáčku do malé misky a dobře promíchejte.
  9. Nechte omáčku v lednici, dokud nebudete připraveni ji podávat.
  10. Nakrájejte halloumi na tenké plátky.
  11. V mělké misce smíchejte 1 lžičku římského kmínu, ¼ lžičky uzené papriky, ½ lžičky sušeného koriandru, kůru z 1 malé limetky a ¼ lžičky sušených červených chilli vloček.
  12. Zahřejte pánev na střední teplotu.
  13. Každý plátek halloumi potřete z každé strany olivovým olejem.
  14. Ponořte obě strany halloumi do směsi koření.
  15. Položte halloumi na pánev a opékejte každou stranu do zlatova, asi 3 nebo 4 minuty na každé straně.
  16. Budete to muset udělat ve dvou dávkách.
  17. Položte wrap na čisté prkénko.
  18. Doprostřed wrapu přidejte malou hrst baby špenátu.
  19. Ke špenátu přidejte plátky okurky a rajčat.
  20. Navrch dejte dva plátky halloumi.
  21. Přidejte kopeček jogurtové omáčky.
  22. Přidejte nakrájenou jarní cibulku, pár lístků máty, pár lístků petrželky a na vše vymačkejte trochu limetkové šťávy.
  23. Přidejte lžíci nebo dvě pečené cizrny.
  24. Spodní část wrapu přehněte přes náplň a poté přeložte přes každou stranu.
  25. Ihned podávejte.
Pikantní wrapy s halloumi, čerstvou zeleninou a křupavou cizrnou servírované na talířku.
www.thelastfoodblog.com

Zapečené brambory s rajčatovou omáčkou a halloumi

Představte si křupavé pečené brambory s domácí pikantní rajčatovou omáčkou a sýrem halloumi, to vše zapečené do naprosté dokonalosti. Sbíhají se vám sliny? Tak si to pojďme připravit!

Ingredience

  • 600 -700 g nových brambor
  • olivový olej
  • 2 x 225g balení halloumi, nakrájeného na plátky
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 jarní cibulka, jemně nakrájená (volitelně)

Na omáčku:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 červená cibule, nakrájená
  • 2 tučné stroužky česneku, rozdrcené
  • 5 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 400 g nakrájených rajčat v konzervě
  • 4 nakrájená sušená rajčata
  • 1 lžička sušeného oregana nebo majoránky
  • hrst lístků bazalky a navíc na ozdobu
  • 1 lžička melasy z granátového jablka a navíc na pokapání

Postup

  1. Troubu zahřejte na 220°C.
  2. Brambory vařte ve velkém hrnci s vodou 12–15 minut, dokud nezměknou.
  3. Nechte dobře okapat, poté vyklopte do nádoby vhodné do trouby a jemně je rozmačkejte zadní částí lžíce.
  4. Pokapejte olivovým olejem, dobře okořeňte a pečte 20–30 minut dokřupava.
  5. Na omáčku rozehřejte pánev, přidejte extra panenský olivový olej a cibuli, česnek a zázvor opékejte s trochou soli na mírném ohni za občasného míchání 8 minut do změknutí.
  6. Vmíchejte chilli vločky a rajčata, poté vypláchněte plechovku 200 ml vody a přidejte i tu.
  7. Přidejte sušená rajčata, sušené a čerstvé bylinky a melasu z granátového jablka a poté 10 minut duste na mírném ohni.
  8. Podle chuti přidejte více soli a pepře, ale pamatujte, že halloumi je slané, takže to nepřehánějte.
  9. Jakmile jsou brambory křupavé, zapněte v troubě funkci gril na středně vysokou teplotu.
  10. Na brambory lžící nalijte rajčatovou omáčku a navrch položte halloumi.
  11. Potřete olejem a poté grilujte 5–6 minut, dokud halloumi nezezlátne.
  12. Navrch dejte jogurt, jarní cibulku (pokud používáte), bazalku a kapku melasy z granátového jablka.
Křupavé pečené brambory s domácí pikantní rajčatovou omáčkou a sýrem  servírované v hlubokém talíři a posypané jarní cibulkou a bazalkou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Halloumi burger

Jednoduchý kouřový halloumi burger, díky kterému si na klasický hamburger ani nevzpomenete! Luxusní vegetariánská pochoutka, kterou prostě musíte ochutnat!

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 žampiony portobello, otřené a zbavené stopek
  • 200 g sýra na grilování halloumi, nakrájeného na silné plátky
  • 2 burgerové briošky, rozkrojené napůl
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené cibule
  • 2 lžíce nadrobno nakrájených rajčat
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené okurky
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
  •  šťáva z 1 limetky
  • 4 lžíce hummusu
  • 1 velké rajče, nakrájené na silné plátky
  • 4 listy římského salátu, nahrubo natrhané
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Zahřejte pánev nebo gril, dokud nebude horký.
  2. Houby potřete polovinou oleje a dobře osolte.
  3. Umístěte na pánev nebo gril a opékejte 6–8 minut, v polovině vaření je obraťte.
  4. Mezitím potřete zbylým olejem plátky halloumi a řeznou stranu briošek.
  5. Grilujte 2–3 minuty nebo do lehkého zuhelnatění.
  6. Nakrájenou cibuli, rajče, okurku a mátu smíchejte s limetkovou šťávou a dobře osolte.
  7. Chcete-li sestavit burgery, položte houbu na spodní polovinu briošky a potřete hummusem.
  8. Navrch dejte nakrájené rajče, salát a halloumi.
  9. Zalijte směsí z cibule, rajčat, limety, přiklopte horní polovinou briošky a ihned podávejte.
Dva burgery plněné sýrem, zeleninou a rajčatovo-cibulovou směsí podávané na dřevěném prkýnku s vedle položenou salsou, vymačkanou limetkou, lžičkou a dvěma sklenicemi piva.
www.bbc.co.uk

Pečený sýr halloumi s medem a chilli

Med a sýr je snová kombinace, obzvlášť když je halloumi opečený v troubě do křupava. Vychutnejte si ho s jednoduchým salátem a opečenými plackami.

Ingredience

  • 2 x 250g bloky halloumi, okapané a osušené
  • ½ citronu, kůru nakrájejte na proužky a a vymačkejte šťávu
  • 6 snítek tymiánu (pouze lístky)
  • 1-2 červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 25g lístků čerstvé máty, natrhaných, pokud jsou velké

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 ºC.
  2. Každé halloumi nařízněte od poloviny směr dolů  v 1cm intervalech.
  3. Oba bloky dejte do zapékací mísy a poklaďte citronovou kůrou, lístky tymiánu a chilli.
  4. Pokapejte olivovým olejem a medem, poté dochuťte velkým množstvím černého pepře.
  5. Pečte 25 minut, dokud nezezlátnou a nebudou bublat, během pečení 2-3krát polévejte sýr medovou šťávou.
  6. Před podáváním ho zakapejte citronovou šťávu a posypte lístky máty.
Sýr pečený v troubě s medem, citronem a chilli, servírovaný v zapékací misce se lžící a s vedle položeným opečeným pita chlebem.
www.waitrose.com

Pokud se burgerů nemůžete nabažit, tak pro vás máme nejlepší recepty na domácí grilované hamburgery!

Salát z quinoy a bulguru se sýrem halloumi

Vynikající výživný salát z obilovin, čerstvé i grilované zeleniny, sýru na grilování halloumi  a chutné citrónové zálivky. Skvěle se hodí jako zdravá večeře či lehký oběd.

Ingredience

  • 100 g bulguru
  • 100 g quinoy
  • šťáva z 2 citronů
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 svazek (6 kusů) jarní cibulky, nakrájené nadrobno
  • špetka cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 200 g cherry rajčat, rozpůlených
  • 20 g petrželky, jemně nasekané
  • 15 g lístků čerstvé máty, jemně nasekané
  • 200 g halloumi, nakrájeného na 8 plátků, každý o tloušťce 1,5 cm
  • 2 cukety, nakrájené na kousky

Postup

  1. Do velké mísy dejte pšeničný bulgur a trochu soli, zalijte 125 ml vroucí vody a nechte 10 minut odpočívat, poté načechrajte vidličkou.
  2. Quinou vařte 8-10 minut.
  3. Sceďte a dejte do mísy s bulgurem.
  4. Smíchejte citronovou šťávu a 4 lžíce oleje.
  5. Přidejte trochu soli, pepře a velkou špetku cukru, promíchejte a nalijte na bulgur s quionoou.
  6. Přidejte jarní cibulku, rajčata, petrželku a mátu.
  7. Znovu promíchejte.
  8. Rozpalte gril nebo pánev, dokud nebude velmi horký.
  9. Potřete halloumi a cuketu zbývajícím olejem.
  10. Okořeňte a grilujte nebo restujte z obou stran asi 2 minuty.
  11. Vyjměte z pánve či grilu a promíchejte se salátem.
  12. Užijte si to!
Výživný salát z obilovin, čerstvé i grilované zeleniny, sýru a chutné citrónové zálivky servírovaný v míse se lžící.
www.realfood.tesco.com

Pita chléb s grilovaným halloumi

Připravte si pitu plněnou grilovaným marinovaným sýrem a čerstvou zeleninou, která uspokojí všechny mlsné jazýčky!

Ingredience

  • 2 lžíce zeleninového bujónu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 340 g halloumi sýra, nakrájeného podélně na 1,3 cm silné plátky
  • ½ šálku hummusu
  • 4 velké pita chleby, ohřáté
  • 2 šálky nakrájeného hlávkového salátu
  • 1 šálek nakrájené okurky
  • 1 šálek cherry rajčat
  • ½ šálku  červené cibule, nakrájené na tenké plátky

Postup

  1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu; dobře namažte rošt.
  2. V míse smíchejte zeleninový bujón, citronovou šťávu, olej a med; jemně promíchejte s plátky halloumi.
  3. Halloumi grilujte 2 až 3 minuty z každé strany.
  4. Rozprostřete hummus podél středu každé pity a ponechte okraj nahoře a dole.
  5. Navrch dejte halloumi, hlávkový salát, okurku, rajčata a červenou cibuli.
  6. Přehněte spodní část chlebu přes náplň, poté přehněte strany a pevně srolujte.
  7. Dobrou chuť!
Čtyři pita chleby plněné grilovaným marinovaným sýrem a čerstvou zeleninou, servírované na utěrce s vedle položenou miskou hummusu, klínky limetky, rajčaty a červenou cibulí.
www.betterthanbouillon.com

Halloumi Stroganov

Ochutnejte tuto delikátní vegetariánskou verzi omáčky Stroganov, kterou si užijí i zarytí masožravci! Podávejte s čerstvým ledovým salátkem a rýží.

Ingredience

  • 1 lžíce oleje
  • 300 g sýra ke grilování halloumi
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 lžíce hořčice
  • 400 g nakrájených rajčat
  • 100 ml vody
  • 100 ml créme fraiche
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky chipotle papřiček
  • 2,5 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře

Postup

  1. Na rozpálené pánvi na oleji opečte proužky halloumi.
  2. Dejte stranou.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno a prolisujte stroužek česneku.
  4. Na oleji orestujte cibuli a česnek dozlatova.
  5. Přidejte všechny ingredience kromě halloumi a vařte 3 minuty.
  6. Přidejte proužky halloumi a podávejte s rýží a čerstvým salátem.
Rajčatová omáčka se sýrem, posypaná bylinkami a servírovaná v pánvi s vedle položenou sklenicí vody s limetou a vidličkami na talířku.
www.santamariaworld.com

Podívejte se i na naše rozmanité varianty receptů na hovězí Stroganov. Objevte s námi tu nejlahodnější!

Jak zabránit tomu, aby halloumi bylo gumové

Halloumi se nemusí vždy úplně povést, pokud nevíte, jak ho správně připravit. Chcete-li se tomu vyhnout, můžete udělat několik věcí:

  1. Nakrájejte si plátky halloumi trochu silnější – velmi tenké plátky mají tendenci být tvrdší.
  2. Halloumi nepřepečte – stačí pár minut z každé strany! Cíl je, aby bylo měkké, ale ne úplně křupavé.
  3. Halloumi snězte zhruba do 5 minut po uvaření – pokud ho necháte vychladnout, bude trochu gumovější.

A jaký recept byl ten váš TOP? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X