Skvělé recepty na nejlepší hanácký salát 6x jinak! Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Nechte se unést lahodnou chutí těchto receptů na hanácký salát.

Křupavé červené zelí s krémovou majonézou můžete podávat jako přílohu ke každému jídlu.

Vyzkoušejte i jeho zdravou verzi, nebudete litovat!

Dobrou chuť!

Hanácký salát z červeného zelí

Domácí zelný salát je lepší než každá jeho verze z obchodu, tak proč to nezkusit?

Co budeme potřebovat

  1. 400 g hlávkového červeného zelí
  2. Cibule (malá)
  3. 100 g mrkve
  4. 50 g řapíkatého celeru
  5. 75 g majonézy
  6. ½ lžičky soli
  7. Lžíce jablečného octa
  8. 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  1. Červené zelí si nakrájíme na proužky nebo ho nahrubo nastrouháme
  2. Cibuli si nakrájíme na tenké měsíčky
  3. Mrkev nahrubo nastrouháme
  4. Celer si nadrobno nakrájíme
  5. Veškerou zeleninu přidáme do jedné velké mísy
  6. Přidáme majonézu, sůl, ocet a šťávu
  7. Vše spolu důkladně promícháme, aby se ingredience propojily
  8. Uložíme ho alespoň na 2 hodiny do lednice a poté podáváme
Červené zelí s majonézou, mrkví a dalším kořením.
Zdroj: foodlovinfamily.com

Hanácký salát s majonézou, brusinkami a ořechy

Jednoduchý domácí salát z červeného zelí, mrkve, cibule, brusinek s křupavými ořechy, které chuť celého receptu krásně podtrhnou.

Co budeme potřebovat

  1. Malá hlávka červeného zelí
  2. 50 g mrkve
  3. 50 g majonézy
  4. 25 g sušených brusinek
  5. 25 g vlašských ořechů
  6. Lžíce mléka
  7. Lžíce jablečného octa
  8. Lžička cukru

Postup

  1. Zelí si nakrájíme na malé kousky nebo ho nastrouháme a vložíme ho do větší mísy
  2. Mrkev nastrouháme a přidáme ho k zelí
  3. Přidáme majonézu, brusinky, vlašské ořechy, mléko, jablečný ocet a cukr
  4. Vše spolu promícháme, aby se vše propojilo
  5. Mísu zakryjeme a vložíme na 4 hodiny do lednice, než ho budeme podávat
Salát z čerstvého červeného zelí s majonézou, mrkví, brusinkami a ořechy.
Zdroj: thekitchn.com

Hanácký salát z čerstvého zelí

Je to tak super snadný recept, že ho budete dělat pořád jako chutný a výživný doplněk ke každému jídlu.

Co budeme potřebovat

  1. 300 g červeného zelí
  2. 4 lžíce majonézy
  3. Lžíce citronové šťávy
  4. Špetka soli
  5. Špetka pepře

Postup

  1. Zelí nastrouháme a vložíme do velké mísy
  2. Přidáme majonézu, citronovou šťávu, sůl a pepř
  3. Promícháme, aby se zelí obalilo v majonéze
  4. Vložíme ho do lednice a chladíme alespoň hodinu před podáváním
Salát z čerstvého zeleného zelí, majonézou a šťávou z citronu.
Zdroj: kenwoodworld.com

Hanácký salát s křenem a česnekem

Tento salát z červeného zelí je super jednoduchý. Velmi snadno se připravuje, je svěží s česnekovo křenovou příchutí. Můžete si ho udělat ve velké várce a nechat ji pár dní v lednici, chutě se rozleží a bude ještě lepší!

Co budeme potřebovat

  1. 500 g červeného zelí
  2. 3 stroužky česneku
  3. 2 lžíce křenu
  4. Šťáva z jednoho citronu
  5. 3 lžíce majonézy
  6. Sůl
  7. Pepř

Postup

  1. Zelí nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky
  2. Vložíme ho do mísy
  3. Přidáme prolisovaný česnek a křen
  4. Zamícháme a přidáme zbylé ingredience
  5. Promícháme, ochutnáme a podle potřeby dochutíme
  6. Misku přikryjeme a uložíme do lednice
Salát z kyselého červeného zelí s křenem a česnekem.
Zdroj: lacuisinecestsimple.com

Salát z vařeného zelí

Barevná křupavá klasika. Tento recept z červeného zelí je plný sladkého medového a majonézového dresingu s trochou jarní cibulky.

Co budeme potřebovat

  1. 4 lžíce majonézy
  2. 2 lžičky medu
  3. 250 g vařeného červeného zelí
  4. 2 mrkve
  5. 4 jarní cibulky
  6. Sůl
  7. Černý pepř

Postup

  1. Zelí vložíme do síta a necháme okapat
  2. Vložíme ho do mísy a přidáme nastrouhanou mrkev
  3. Jarní cibulku nakrájíme na drobné kousky a přidáme je k zelí
  4. Přidáme zbylé ingredience a vše spolu promícháme, aby se vše propojilo
  5. Mísu vložíme do lednice a necháme odpočívat než budeme podávat
Lahodný salát z vařeného červeného zelí a mrkví.
Zdroj: mybodymykitchen.com

Dvoubarevný zelný salát bez majonézy

Tato zdravá varianta vás hezky osvěží a vaše tělo vám poděkuje, že mu dodáte zdravé a kvalitní suroviny, ze kterých bude moc čerpat energii celý den.

Co budeme potřebovat

Na salát

  1. 200 g fialového zelí
  2. 200 g zeleného zelí
  3. 150 g mrkve
  4. Hrst čerstvé petrželky
  5. 75 g semínek (zelená dýňová semínka,slunečnicová semínka, sezamová semínka a mák)

Na dresink

  1. 25 ml olivového oleje
  2. 3 lžíce citronové šťávy
  3. Stroužek česneku
  4. ½ lžičky mletého kmínu
  5. ½ lžičky soli

Postup

  1. Obě zelí si nastrouháme a vložíme do mísy
  2. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou petržel
  3. Na nízkou teplotu si na sporáku zapneme pánev
  4. Přidáme semínka a začneme je opékat
  5. Když se semínka rozvoní, sundáme je z plotny a přidáme k zelí
  6. Na dresink si v malé misce smícháme olej, šťávu, prolisovaný česnek, kmín a sůl
  7. Vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily
  8. Zálivkou salát přelijeme a promícháme
  9. Salát ochutnáme a dochutíme podle našich preferencí
  10. Salát uložíme do lednice a necháme ho uležet do doby než se ho rozhodneme podávat

Pokud by vám v receptu přece jen majonéza chyběla zkuste jí nahradit například dresinkem v podobě bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

Zdravá verze hanáckého salátu z červeného zelí a mrkve, bez majonézy.
Zdroj: littlesunnykitchen.com

Červené zelí bychom mohli označit za nejlevnější super potravinu.

Červené zelí přispívá k celkovému zdraví. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje ke každodennímu fungování. Ve 100 g zelí najdeme celodenní potřebnou dávku vitamínu C, jen 31 kalorií a žádný tuk. Proto není divu, že se jeho konzumace doporučuje v redukčních dietách.

Konzumací červeného zelí předcházíme vytvoření zánětlivých procesů v těle a chronickým onemocněním. Zároveň se v těle tvoří kolagen, který je důležitý k hojení různých poranění. Obecně řečeno, červené zelí posiluje imunitu.

Tak proč zůstávat u jednoho pokrmu?

Vyzkoušejte i další recepty s červeným zelím. Dodejte tělu velkou dávku vitamínů a minerálů, které tolik potřebuje a zároveň si vychutnejte skvělé pokrmy.

Vyzkoušejte například tyto recepty s dušeným zelím a pochutnejte si třeba na klasickém knedlo vepřo zelo.

V chladném období se můžete například zahřát zimní polévkou z červeného zelí, která přímo překypuje vitamíny a minerály. Tělo dostane pořádnou dávku vitamínů a ke všemu vás zahřeje zevnitř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X