Nechte se unést lahodnou chutí těchto receptů na hanácký salát.
Křupavé červené zelí s krémovou majonézou můžete podávat jako přílohu ke každému jídlu.
Vyzkoušejte i jeho zdravou verzi, nebudete litovat!
Dobrou chuť!
Hanácký salát z červeného zelí
Domácí zelný salát je lepší než každá jeho verze z obchodu, tak proč to nezkusit?
Co budeme potřebovat
- 400 g hlávkového červeného zelí
- Cibule (malá)
- 100 g mrkve
- 50 g řapíkatého celeru
- 75 g majonézy
- ½ lžičky soli
- Lžíce jablečného octa
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Červené zelí si nakrájíme na proužky nebo ho nahrubo nastrouháme
- Cibuli si nakrájíme na tenké měsíčky
- Mrkev nahrubo nastrouháme
- Celer si nadrobno nakrájíme
- Veškerou zeleninu přidáme do jedné velké mísy
- Přidáme majonézu, sůl, ocet a šťávu
- Vše spolu důkladně promícháme, aby se ingredience propojily
- Uložíme ho alespoň na 2 hodiny do lednice a poté podáváme

Hanácký salát s majonézou, brusinkami a ořechy
Jednoduchý domácí salát z červeného zelí, mrkve, cibule, brusinek s křupavými ořechy, které chuť celého receptu krásně podtrhnou.
Co budeme potřebovat
- Malá hlávka červeného zelí
- 50 g mrkve
- 50 g majonézy
- 25 g sušených brusinek
- 25 g vlašských ořechů
- Lžíce mléka
- Lžíce jablečného octa
- Lžička cukru
Postup
- Zelí si nakrájíme na malé kousky nebo ho nastrouháme a vložíme ho do větší mísy
- Mrkev nastrouháme a přidáme ho k zelí
- Přidáme majonézu, brusinky, vlašské ořechy, mléko, jablečný ocet a cukr
- Vše spolu promícháme, aby se vše propojilo
- Mísu zakryjeme a vložíme na 4 hodiny do lednice, než ho budeme podávat

Hanácký salát z čerstvého zelí
Je to tak super snadný recept, že ho budete dělat pořád jako chutný a výživný doplněk ke každému jídlu.
Co budeme potřebovat
- 300 g červeného zelí
- 4 lžíce majonézy
- Lžíce citronové šťávy
- Špetka soli
- Špetka pepře
Postup
- Zelí nastrouháme a vložíme do velké mísy
- Přidáme majonézu, citronovou šťávu, sůl a pepř
- Promícháme, aby se zelí obalilo v majonéze
- Vložíme ho do lednice a chladíme alespoň hodinu před podáváním

Objevte podobné tipy
Hanácký salát s křenem a česnekem
Tento salát z červeného zelí je super jednoduchý. Velmi snadno se připravuje, je svěží s česnekovo křenovou příchutí. Můžete si ho udělat ve velké várce a nechat ji pár dní v lednici, chutě se rozleží a bude ještě lepší!
Co budeme potřebovat
- 500 g červeného zelí
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce křenu
- Šťáva z jednoho citronu
- 3 lžíce majonézy
- Sůl
- Pepř
Postup
- Zelí nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky
- Vložíme ho do mísy
- Přidáme prolisovaný česnek a křen
- Zamícháme a přidáme zbylé ingredience
- Promícháme, ochutnáme a podle potřeby dochutíme
- Misku přikryjeme a uložíme do lednice

Salát z vařeného zelí
Barevná křupavá klasika. Tento recept z červeného zelí je plný sladkého medového a majonézového dresingu s trochou jarní cibulky.
Co budeme potřebovat
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžičky medu
- 250 g vařeného červeného zelí
- 2 mrkve
- 4 jarní cibulky
- Sůl
- Černý pepř
Postup
- Zelí vložíme do síta a necháme okapat
- Vložíme ho do mísy a přidáme nastrouhanou mrkev
- Jarní cibulku nakrájíme na drobné kousky a přidáme je k zelí
- Přidáme zbylé ingredience a vše spolu promícháme, aby se vše propojilo
- Mísu vložíme do lednice a necháme odpočívat než budeme podávat

Dvoubarevný zelný salát bez majonézy
Tato zdravá varianta vás hezky osvěží a vaše tělo vám poděkuje, že mu dodáte zdravé a kvalitní suroviny, ze kterých bude moc čerpat energii celý den.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 200 g fialového zelí
- 200 g zeleného zelí
- 150 g mrkve
- Hrst čerstvé petrželky
- 75 g semínek (zelená dýňová semínka,slunečnicová semínka, sezamová semínka a mák)
Na dresink
- 25 ml olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- Stroužek česneku
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky soli
Postup
- Obě zelí si nastrouháme a vložíme do mísy
- Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou petržel
- Na nízkou teplotu si na sporáku zapneme pánev
- Přidáme semínka a začneme je opékat
- Když se semínka rozvoní, sundáme je z plotny a přidáme k zelí
- Na dresink si v malé misce smícháme olej, šťávu, prolisovaný česnek, kmín a sůl
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily
- Zálivkou salát přelijeme a promícháme
- Salát ochutnáme a dochutíme podle našich preferencí
- Salát uložíme do lednice a necháme ho uležet do doby než se ho rozhodneme podávat
Pokud by vám v receptu přece jen majonéza chyběla zkuste jí nahradit například dresinkem v podobě bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

Červené zelí bychom mohli označit za nejlevnější super potravinu.
Červené zelí přispívá k celkovému zdraví. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje ke každodennímu fungování. Ve 100 g zelí najdeme celodenní potřebnou dávku vitamínu C, jen 31 kalorií a žádný tuk. Proto není divu, že se jeho konzumace doporučuje v redukčních dietách.
Konzumací červeného zelí předcházíme vytvoření zánětlivých procesů v těle a chronickým onemocněním. Zároveň se v těle tvoří kolagen, který je důležitý k hojení různých poranění. Obecně řečeno, červené zelí posiluje imunitu.
Tak proč zůstávat u jednoho pokrmu?
Vyzkoušejte i další recepty s červeným zelím. Dodejte tělu velkou dávku vitamínů a minerálů, které tolik potřebuje a zároveň si vychutnejte skvělé pokrmy.
Vyzkoušejte například tyto recepty s dušeným zelím a pochutnejte si třeba na klasickém knedlo vepřo zelo.
V chladném období se můžete například zahřát zimní polévkou z červeného zelí, která přímo překypuje vitamíny a minerály. Tělo dostane pořádnou dávku vitamínů a ke všemu vás zahřeje zevnitř.