Upřímně, jako dítě jsem milovala haši ze školní jídelny.
Proto si myslím, že by byla škoda, abychom recepty na ní opomíjely.
Protože z kvalitních surovin, může být opravdu dobrá.
Proto se do ní pusťte s námi!
Hovězí masová haše
Haše z hovězího masa je skvělý způsob, jak využít zbytky pečeného masa zcela novým způsobem. Recept je plný brambor, cibule, česneku a pečeného masa.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká pečená brambora (omytá a nakrájená na kostičky)
- 1/2 střední cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 žebra celeru (nakrájená na kostičky)
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 750 g pečeného hovězího (trhaného)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- sůl
- pepř
Postup
- Přidejte olivový olej na střední pánev nastavenou na střední teplotu.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory a za častého míchání vařte, aby byly měkké zevnitř a křupavé zvenku asi 5 minut.
- Přidejte cibuli a celer a vařte do měkka, asi ještě 3 minuty.
- Vmíchejte česnek a natrhané hovězí maso a vařte, dokud se hovězí maso neprohřeje.
- Vmíchejte kukuřičný škrob, dokud se dobře nespojí.
- Podle chuti osolíme a opepříme a podáváme.
Haše se může podávat i jako vydatná snídaně, nebo pozdní oběd neboli brunch. Pro další inspiraci, jak by měl brunch vypadat se podívejte do našich receptů. Tam zjistíte, co nejlepšího se dá servírovat.

Haše z pečeného vepřového masa
Křupavé vepřové maso a brambory dohromady tvoří jídlo, které si můžete vychutnat kdykoli během dne.
Co budeme potřebovat
Na haši
- 675 g zlatých nebo červenohnědých brambor (nakrájených na kostky)
- 2 polévkové lžíce (30 ml) bílého octa
- sůl
- černý pepř
- 285 g chřestu
- 1 čerstvé chilli papričky
- 60 ml vepřového tuku (nebo rostlinného oleje)
- 340 g pečené vepřové plece (nakrájená)
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky chilli prášku
- 1/4 lžičky mletého kmínu
K podávání
- Na tenké plátky nakrájená jarní cibulka
- Smažená vejce (volitelné)
- Ohřáté kukuřičné tortilly (volitelné)
- Limetkové měsíčky
- Domácí nebo koupená salsa (volitelné)
Postup
- Na haši vložte brambory do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Přidejte ocet a 2 lžíce soli.
- Přiveďte k varu. Snižte na mírnou teplotu a vařte do měkka.
- Brambory sceďte, a poté dejte stranou.
- Mezitím rozpalte velkou litinovou pánev na vysokou teplotu.
- Přidejte chřest a chilli papričku. Vařte za občasného míchání, dokud chřest a paprička nejsou po celém povrchu opečené a chřest se nepropeče, 4 až 8 minut.
- Opatrně přidejte 1 lžičku tuku (nebo rostlinného oleje) do pánve, promíchejte, aby se zelenina obalila, a lehce dochuťte solí a pepřem.
- Přeneste zeleninu na prkénko. Jakmile zelenina dostatečně vychladne, nakrájejte chřest na kousky a papričku zbavte semínek a jemně nasekejte.
- Pánev vraťte na sporák a snižte teplotu na střední.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci plus 2 čajové lžičky (25 ml) tuku (nebo rostlinného oleje) a přidejte maso.
- Lehce osolte a opepřete a za občasného míchání vařte, dokud nebude vepřové maso zlatohnědé a křupavé ze všech stran, 8 až 10 minut.
- Maso poté dejte stranou.
- Přidejte zbývající 2 polévkové lžíce (30 ml) tuku (nebo rostlinného oleje) do pánve a zvyšte teplotu na středně vysokou.
- Přidejte brambory a lehce je osolte a vařte za občasného promíchání, dokud nejsou brambory tmavě hnědé a křupavé ze všech stran, asi 20 minut.
- Přidejte koriandr, chilli prášek a kmín a vařte za častého míchání, dokud se koření nerozvoní, asi 30 sekund.
- Vraťte vepřové maso, chřest a chilli do pánve, promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud se všechny ingredience neprohřejí, asi 2 minuty. Dochuťte solí a pepřem.
- Před podáváním haši posypte jarní cibulkou a/nebo koriandrem a navrch dejte smažená vejce. Podávejte s ohřátými tortillami, limetkou a salsou.
Místo tortill můžete jednoduše servírovat opečený toastový chléb. Ten nejlépe dozlatova opečete v těch nejlepších topinkovačích, které prošly naší recenzí!

Objevte podobné tipy
Haše s halloumi a vejcem
Připravte si tento vydatný halloumi hash na brunch. Potřebujete jen hrst ingrediencí a pánev, díky čemuž je to perfektní jídlo pro kempování
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 700 g brambor (nakrájené na 1 cm kousky)
- malý svazek jarní cibulky (nakrájené)
- ½ lžičky papriky
- 250 g halloumi (nakrájený na 2 cm kousky)
- 4 vejce
- chilli omáčka (k podávání)
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte polovinu oleje a brambory opékejte na mírné teplotě 10–15 minut za častého míchání, dokud uprostřed nezměknou a zvenku nebudou křupavé.
- Přidejte bílé části jarní cibulky a papriku. Vařte další minutu.
- Brambory dejte na jednu stranu pánve, poté přidejte zbytek oleje a opékejte kousky halloumi do mírně zlatavé barvy.
- Smíchejte brambory s halloumi s trochou koření.
- Vejce rozklepněte do pánve a smažte, dokud se neuvaří podle vašich představ.
- Dějte na haši vejce, poté vše zakápněte chilli omáčkou a posypte zelenými částmi jarní cibulky.

Jak vznikla haše jako pokrm?
Haše je směs potravin nakrájených na malé kousky. Termín pochází z francouzského hacher, což znamená „sekat“. Více se o haši dozvíte v tomto článku na našem webu.
Pojem haše se pravděpodobně datuje do nejstarších dob, kdy kuchaři nakrájeli na kostičky všechny ingredience, které měli po ruce a házeli je do pánve, aby připravili teplé jídlo.
První recept na haši se objevil v Anglii ve 14. století. Termín „haše“ byl dán pokrmům, kde zbytky masa byly jednoduše nakrájeny.
Recept na „vynikající haši“ z 18. století přidává do receptu kajenský pepř, bylinky, cibuli, koření (muškátový oříšek), poté se zředí vývarem nebo omáčkou a přidá houbovou kaši a dusí se v ní studené nakrájené hovězí maso.
Recepty na haši se nacházejí po celém světě a všude v nich najdete něco extra. Je tu vše od nakládané řepy v Dánsku přes worcestrovou omáčku v Anglii až po rajčatovou omáčku a spoustu česneku v Portugalsku a Brazílii.
Chcete-li vyrobit masovou haši, nakrájené maso se obvykle smíchá s nakrájenou cibulí, nakrájenými bramborami a kořením.
A nejčastěji se podává se smaženými nebo sázenými vejci a toastem.
Může se podávat na snídani, ale lze ji také podávat k obědu nebo večeři se salátem. Ozvláštněte, když do receptu přidáte některé z těchto vylepšení, jako je křupavá a nakrájená slanina, strouhaný nebo krájený sýr, čerstvé bylinky (pažitka, petržel), česnek a něco k zakousnutí jako jsou opečené tortilly, chipsy, zelený hrášek, chilli papričky, kečup sriracha, zakysaná smetaná. Haše se také dobře hodí k omáčkám jako je sýrová omáčka z čedaru, béarnaise, holandská, rajčatová. Šmrnc jí můžete přidat i dalším kořením a ingrediencemi, jako je čínská směs pěti koření, kari, červeného chilli, jarní cibulku, vejce natvrdo až po cherry rajčata a cuketu.
Nemusíte se ani striktně držet hovězího nebo vepřového masa, lze ji také připravit z kachny nebo jiné drůbeže, ryb a korýšů, z jehněčího masa, steaku, nebo zvěřiny.