Vyzkoušejte naše výborné recepty na haši! Vraťte se do školních let

Upřímně, jako dítě jsem milovala haši ze školní jídelny.

Proto si myslím, že by byla škoda, abychom recepty na ní opomíjely.

Protože z kvalitních surovin, může být opravdu dobrá.

Proto se do ní pusťte s námi!

Hovězí masová haše

Haše z hovězího masa je skvělý způsob, jak využít zbytky pečeného masa zcela novým způsobem. Recept je plný brambor, cibule, česneku a pečeného masa.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká pečená brambora (omytá a nakrájená na kostičky)
  • 1/2 střední cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 žebra celeru (nakrájená na kostičky)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 750 g pečeného hovězího (trhaného)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Přidejte olivový olej na střední pánev nastavenou na střední teplotu.
  • Přidejte na kostičky nakrájené brambory a za častého míchání vařte, aby byly měkké zevnitř a křupavé zvenku asi 5 minut.
  • Přidejte cibuli a celer a vařte do měkka, asi ještě 3 minuty.
  • Vmíchejte česnek a natrhané hovězí maso a vařte, dokud se hovězí maso neprohřeje.
  • Vmíchejte kukuřičný škrob, dokud se dobře nespojí.
  • Podle chuti osolíme a opepříme a podáváme.

Haše se může podávat i jako vydatná snídaně, nebo pozdní oběd neboli brunch. Pro další inspiraci, jak by měl brunch vypadat se podívejte do našich receptů. Tam zjistíte, co nejlepšího se dá servírovat.

Pánev plná lahodného masa s opečeným bramborem a kořením.
Zdroj: leitesculinaria.com

Haše z pečeného vepřového masa

Křupavé vepřové maso a brambory dohromady tvoří jídlo, které si můžete vychutnat kdykoli během dne.

Co budeme potřebovat

Na haši

  • 675 g zlatých nebo červenohnědých brambor (nakrájených na kostky)
  • 2 polévkové lžíce (30 ml) bílého octa
  • sůl
  • černý pepř
  • 285 g chřestu
  • 1 čerstvé chilli papričky
  • 60 ml vepřového tuku (nebo rostlinného oleje)
  • 340 g pečené vepřové plece (nakrájená)
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky chilli prášku
  • 1/4 lžičky mletého kmínu

K podávání

  • Na tenké plátky nakrájená jarní cibulka
  • Smažená vejce (volitelné)
  • Ohřáté kukuřičné tortilly (volitelné)
  • Limetkové měsíčky
  • Domácí nebo koupená salsa (volitelné)

Postup

  • Na haši vložte brambory do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Přidejte ocet a 2 lžíce soli.
  • Přiveďte k varu. Snižte na mírnou teplotu a vařte do měkka.
  • Brambory sceďte, a poté dejte stranou.
  • Mezitím rozpalte velkou litinovou pánev na vysokou teplotu.
  • Přidejte chřest a chilli papričku. Vařte za občasného míchání, dokud chřest a paprička nejsou po celém povrchu opečené a chřest se nepropeče, 4 až 8 minut.
  • Opatrně přidejte 1 lžičku tuku (nebo rostlinného oleje) do pánve, promíchejte, aby se zelenina obalila, a lehce dochuťte solí a pepřem.
  • Přeneste zeleninu na prkénko. Jakmile zelenina dostatečně vychladne, nakrájejte chřest na kousky a papričku zbavte semínek a jemně nasekejte.
  • Pánev vraťte na sporák a snižte teplotu na střední.
  • Přidejte 1 polévkovou lžíci plus 2 čajové lžičky (25 ml) tuku (nebo rostlinného oleje) a přidejte maso.
  • Lehce osolte a opepřete a za občasného míchání vařte, dokud nebude vepřové maso zlatohnědé a křupavé ze všech stran, 8 až 10 minut.
  • Maso poté dejte stranou.
  • Přidejte zbývající 2 polévkové lžíce (30 ml) tuku (nebo rostlinného oleje) do pánve a zvyšte teplotu na středně vysokou.
  • Přidejte brambory a lehce je osolte a vařte za občasného promíchání, dokud nejsou brambory tmavě hnědé a křupavé ze všech stran, asi 20 minut.
  • Přidejte koriandr, chilli prášek a kmín a vařte za častého míchání, dokud se koření nerozvoní, asi 30 sekund.
  • Vraťte vepřové maso, chřest a chilli do pánve, promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud se všechny ingredience neprohřejí, asi 2 minuty. Dochuťte solí a pepřem.
  • Před podáváním haši posypte jarní cibulkou a/nebo koriandrem a navrch dejte smažená vejce. Podávejte s ohřátými tortillami, limetkou a salsou.

Místo tortill můžete jednoduše servírovat opečený toastový chléb. Ten nejlépe dozlatova opečete v těch nejlepších topinkovačích, které prošly naší recenzí!

Pánev plná směsi masa, koření, zeleniny a vajec.
Zdroj: kinders.com

Haše s halloumi a vejcem

Připravte si tento vydatný halloumi hash na brunch. Potřebujete jen hrst ingrediencí a pánev, díky čemuž je to perfektní jídlo pro kempování

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 700 g brambor (nakrájené na 1 cm kousky)
  • malý svazek jarní cibulky (nakrájené)
  • ½ lžičky papriky
  • 250 g halloumi (nakrájený na 2 cm kousky)
  • 4 vejce
  • chilli omáčka (k podávání)

Postup

  • Na velké pánvi rozehřejte polovinu oleje a brambory opékejte na mírné teplotě 10–15 minut za častého míchání, dokud uprostřed nezměknou a zvenku nebudou křupavé.
  • Přidejte bílé části jarní cibulky a papriku. Vařte další minutu.
  • Brambory dejte na jednu stranu pánve, poté přidejte zbytek oleje a opékejte kousky halloumi do mírně zlatavé barvy.
  • Smíchejte brambory s halloumi s trochou koření.
  • Vejce rozklepněte do pánve a smažte, dokud se neuvaří podle vašich představ.
  • Dějte na haši vejce, poté vše zakápněte chilli omáčkou a posypte zelenými částmi jarní cibulky.
Zapečený sýr s vejcem v rajčatové omáčce.
Zdroj: taste.com.au

Jak vznikla haše jako pokrm?

Haše je směs potravin nakrájených na malé kousky. Termín pochází z francouzského hacher, což znamená „sekat“. Více se o haši dozvíte v tomto článku na našem webu.

Pojem haše se pravděpodobně datuje do nejstarších dob, kdy kuchaři nakrájeli na kostičky všechny ingredience, které měli po ruce a házeli je do pánve, aby připravili teplé jídlo.

První recept na haši se objevil v Anglii ve 14. století. Termín „haše“ byl dán pokrmům, kde zbytky masa byly jednoduše nakrájeny.

Recept na „vynikající haši“ z 18. století přidává do receptu kajenský pepř, bylinky, cibuli, koření (muškátový oříšek), poté se zředí vývarem nebo omáčkou a přidá houbovou kaši a dusí se v ní studené nakrájené hovězí maso.

Recepty na haši se nacházejí po celém světě a všude v nich najdete něco extra. Je tu vše od nakládané řepy v Dánsku přes worcestrovou omáčku v Anglii až po rajčatovou omáčku a spoustu česneku v Portugalsku a Brazílii.

Chcete-li vyrobit masovou haši, nakrájené maso se obvykle smíchá s nakrájenou cibulí, nakrájenými bramborami a kořením.

A nejčastěji se podává se smaženými nebo sázenými vejci a toastem.

Může se podávat na snídani, ale lze ji také podávat k obědu nebo večeři se salátem. Ozvláštněte, když do receptu přidáte některé z těchto vylepšení, jako je křupavá a nakrájená slanina, strouhaný nebo krájený sýr, čerstvé bylinky (pažitka, petržel), česnek a něco k zakousnutí jako jsou opečené tortilly, chipsy, zelený hrášek, chilli papričky, kečup sriracha, zakysaná smetaná. Haše se také dobře hodí k omáčkám jako je sýrová omáčka z čedaru, béarnaise, holandská, rajčatová. Šmrnc jí můžete přidat i dalším kořením a ingrediencemi, jako je čínská směs pěti koření, kari, červeného chilli, jarní cibulku, vejce natvrdo až po cherry rajčata a cuketu.

Nemusíte se ani striktně držet hovězího nebo vepřového masa, lze ji také připravit z kachny nebo jiné drůbeže, ryb a korýšů, z jehněčího masa, steaku, nebo zvěřiny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X