Recepty se šunkou a vejci, jako z Ameriky! Vyzkoušejte náš tradičně netradiční hemenex

Recepty na hemenex pochází z klasické americká kombinace.

Bohužel se jim, ale nedostává náležitého ocenění a málokdo vidí jeho potenciál.

To je škoda, protože recepty na šunku s vejci jsou úžasné.

Pojďte se s námi podívat!

Klasický hemenex na toastu

Vařit tuhle snídani je stejně zábavné jako ji jíst.

Co budeme potřebovat

  • 4 plátky toastu
  • máslo
  • 4 plátky šunky
  • 4 vejce
  • 120 g strouhaného sýra
  • Sůl
  • pepř
  • Pažitka nebo jarní cibulka (nakrájená na ozdobu)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 ºC.
  • Plech vyložte pečícím papírem.
  • Plátky toastu položte na plech a doprostřed lehce vytlačte dolíček.
  • Okraje toastu namažte máslem.
  • Do středu toastu položte kousek šunky a rozklepněte vajíčko.
  • Okraje chleba namazané máslem volně posypte strouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem.
  • Pečte 15 minut nebo dokud není vejce hotové podle vašich preferencí.
  • Posypte nasekanou pažitkou/cibulkou.
Opečený toastový chléb zapečený se sýrem a volským okem.
Zdroj: food52.com

Zapečená hemenex omeleta

Tato zapečená omeleta se šunkou a sýrem je jednoduchý pokrm, který je ideální na snídani, brunch, oběd nebo večeři. Je to chutné, výživné jídlo spolu s tímto bochníkem křupavého chleba, našimi borůvkovými muffiny a čerstvým ovocným salátem.

Co budeme potřebovat

  • 8 velkých vajec
  • 250 ml plnotučného mléka
  • ½ lžičky soli
  • 250 g šunky nakrájené na kostičky (nebo ji nahraďte vařenou slaninou nebo klobásou)
  • 250 g strouhaného sýra čedar
  • 3 lžíce velmi jemně nakrájené sladké cibule

Postup

  • Ve velké míse společně rozšlehejte vejce, mléko a sůl.
  • Vmícháme šunku, sýr a cibuli.
  • Nalijte vaječnou směs do vymazané zapékací mísy.
  • Pečte při 180 °C po dobu 40-45 minut, nebo dokud vejce neztuhnou a nůž vložený do středu nevyjde čistý.
Zapékací mísa plná nadýchané omelety z vajec a šunky.
Zdroj: dinnerthendessert.com

Šunkové košíčky plněné vejci

Košíčky ve stylu hemenex skvěle doladí každou párty tabuli, nebo budou skvělou odpolední svačinkou pro vaše děti. Ideální do ruky, plné potřebných živin.

Co budeme potřebovat

  • 500 g nakrájené šunky
  • 250 g strouhaného sýru čedar
  • 10 velkých vajec
  • 100 g šálku nakrájené zelené cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Nastříkejte formu na muffiny nepřilnavým sprejem na vaření.
  • Každý košíček na muffiny vyložte jednotlivými plátky šunky a vytvarujte ji do tvaru košíčku.
  • Na dno každého košíčku se šunkou přidejte asi lžíci nastrouhaného sýra čedar.
  • Ve střední misce rozšleháme vejce. Vmícháme nakrájenou zelenou cibulku a podle chuti osolíme a opepříme.
  • Do každého z šunkových košíčků přidejte pár lžic vaječné směsi.
  • Plech na muffiny vložte do trouby a pečte asi 20-25 minut.
Muffinová formička plněná šunkovými košíčky a lahodným vajíčkem.
Zdroj: amycaseycooks.com

Tosrtilla plněná šunkou, vejci a sýrem

Kombinace křupavé, lehce opečené tortilly na vnější straně a hemenexu uvnitř, vám v puse zanechá úžasnou chuť a rovnováhu mezi chutěmi a texturami. Můžete použít křupavou slaninu, nebo kuřecí šunku pokud ji máte zrovna po ruce. Pokud maso nejíte vůbec, můžete přidat restovanou zeleninu.

Co budeme potřebovat

  • 5 g másla
  • 2-3 velká vejce (rozšlehaná)
  • 2 špetky soli
  • černý pepř
  • 2 plátky sýra Mozzarella
  • 2-3 plátky šunky
  • 1/2 lžičky másla
  • 1 velká tortilla

Postup

  • Vejce rozšlehejte a přidejte sůl, mletý černý pepř a znovu promíchejte.
  • Mezitím rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte 5 g másla.
  • Máslo necháme rozpustit.
  • Do pánve nalijte rozšlehaná vejce a vařte při středně vysoké teplotě.
  • Omeletu otočte a pečte z druhé strany.
  • Doprostřed přidejte sýr a poté šunku. Nyní začněte rolovat omeletu. Vyndejte a dejte stranou.
  • Znovu stáhněte teplotu a poté přidejte 1/2 lžičky másla. Nechte máslo rozpustit.
  • Vložte tortillu do pánve a nechte ji v ní 10-15 sekund, poté na ní položte hotovou vaječnou tortillu.
  • Srolujte tortillu přes vaječnou omeletu a ještě chvíli opékejte, aby její krusta byla zcela křupavá.
Košíček plný lahodně vypadající tortilly plněné šunkou, sýrem a vejci.
Zdroj: recipetineats.com

Snídaňová hemenex pizza

Snadná snídaně se šunkou a sýrem? Potom si musíte připravit tento nápad na pizzu ke snídani, která je plná bílkovin.

Co budeme potřeobvat

  • Hotové těsto na pizzu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 vajec
  • 80 ml mléka
  • 200 g šunky (nakrájené na kostičky)
  • 250 g strouhaného sýra
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Těsto na pizzu rozvalte na plech do trouby.
  • Těsto potřete olivovým olejem a propíchejte vidličkou, aby nevznikly bublinky.
  • Pečte do lehkého zhnědnutí asi 7-8 minut.
  • Ve středně velké míse prošlehejte vejce, mléko, sůl a pepř.
  • Na střední pánvi rozehřejte na střední teplotu trochu oleje.
  • Přidejte vaječnou směs a vařte, dokud nezměkne.
  • Vaječnou směs přeneste na krustu pizzy, přidejte šunku a sýr.
  • Pečte dalších 7 minut, dokud se sýr nerozpustí.
Snídaňová pizza s vejci, šunkou, sýrem a uzeninou.
Zdroj: razzledazzlelife.com

Grilovaný hemenex sendvič

Tento sendvič se šunkou a vejci si zamilujete na první kousnutí. Tak jako tyto recepty s toastovým chlebem na sladký i slaný způsob.

Co budeme potřebovat

  • 2 plátky toastového chleba
  • 4 plátky nakrájené šunky
  • 1 plátek švýcarského sýra
  • 1 plátek amerického sýra
  • 2 míchaná vejce
  • 1 lžíce másla na grilování

Postup

  • Rozpalte pánev na střední teplotu.
  • Potřete pouze jednu stranu každého plátku chleba polovinou másla.
  • Umístěte jeden plátek na pánev potřenou stranou dolů.
  • Na druhou stranu chleba na pánvi navrstvěte švýcarský sýr, šunku, míchaná vejce a americký sýr, v tomto pořadí. Navrch dejte další plátek šunky.
  • Přiklopte druhým plátkem toastového chleba.
  • Grilujte asi tři minuty, dokud chléb nebude křupavý.
  • Otočte a grilujte, dokud toast nezhnědne a sýr se nerozpustí.

Abyste si tento grilovaný sendvič s hemenex náplní mohli připravit je potřeba kvalitní grilovací pánve. Podívejte se na naší recenzi a vyberte si tu, která vám v kuchyni bude nejlépe sloužit.

Opečený toastový chléb na másle plněný šunkou, sýrem a vejci.
Zdroj: macheesmo.com

Jak vznikl hemenex?

Podle historického příběhu, hemenex neboli kombinaci šunky a vajec nepředstavil Edwardu Bernaysovi nikdo jiný než Sigmund Freud. Údajně během svých společných výletů řekl Freud svému synovci, jakou hodnotu má vydatné jídlo pro lidské zdraví. Když se Bernays o mnoho let později dostal do Ameriky, získal práci v PR, jednu z prvních svého druhu, pro společnost vyrábějící slaninu a šunku. Poté se zeptal lékařů na výhody vydatné snídaně a „voila!“ zrodila se americká tradice.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X