Blíží se oslava narozenin, párty nebo posezení s přáteli? Tak vám na stole nesmí chybět chlebíčky!
Jednou z pomazánek, kterou můžete na chlebíčky použít, je právě sýrová.
Pomazánku si můžete připravit ale i jen tak k večeři, nebo k svačině.
Přinášíme vám ty nejlepší recepty na hermelínovou pomazánku, kterou zvládnete připravit rychle a jistě si pochutnáte!
Jednoduchá pomazánka s hermelínem
Klasická hermelínová pomazánka bez šunky se skvěle hodí ke každé příležitosti. Potěšíte tím nejen své strávníky ale i vegetariány, kteří nedají dopustit na nemasové pomazánky.
Ingredience
- 200g hermelínu
- 50g jogurtu (bílého)
- 150g majonézy
- 20g cibule, nesekané najemno
- 1 vajíčko na tvrdo
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- Pepř a sůl
Postup
- Nejprve si nastrouhejte hermelín na hrubém vzorku a dejte do čisté mísy.
- Uvařené vejce natvrdo oloupejte, také nastrouhejte nahrubo a přidejte do mísy k hermelínu.
- Poté přidejte najemno nasekanou cibuli a nakonec zbylé ingredience jako hořčici, majonézu, jogurt, sůl a pepř.
- Promíchejte a dejte odležet do ledničky alespoň na půl hodiny.
- Natírejte na chlebíčky nebo si ji dejte jen tak s čerstvým pečivem.

Nejlepší pomazánka z hermelínu se šunkou
Oblíbená česká hermelínová pomazánka se šunkou jako skvělá chuťovka na silvestra, oslavy nebo jen tak k svačině. Inspirujte se!
Ingredience
- 200g hermelínu
- 150g šunky
- 1ks cibule
- 50-100ml majonézy či tatarky (podle chuti)
- 2ks taveného sýru
- Sůl a pepř
Postup
- Nejprve nakrájejte najemno cibuli.
- Hermelín nastrouhejte na hrubém vzorku a šunku nakrájejte na drobné kousky.
- Vše v míse smíchejte s tatarkou, taveným sýrem, osolte, opepřete a podávejte.
- Dle chuti můžete přidat třeba pažitku nebo jiné bylinky.

Na slavnostním stole nesmí chybět česneková pomazánka! Inspirujte se našimi recepty s česnekem, kde naleznete i recept na česnekové máslo.
Domácí pomazánka z hermelínu bez vajec
Chcete pomazánku bez vajec? Zkuste tu naši. Domácí pomazánka je vždy lepší než kupovaná a navíc jí máte i větší množství za méně peněz.
Ingredience
- 2ks hermelínu
- 1ks cibule
- 150g šunky
- 150g lučiny nebo pomazánkového másla
- 4 lžíce majonézy
- Sůl a pepř
Postup
- Nastrouhejte hermelín nahrubo. Šunku nakrájejte na malé kousky nebo také nastrouhejte nahrubo.
- Cibuli nakrájejte najemno.
- Vše smíchejte v míse.
- Přidejte lučinu nebo pomazánkové máslo, majonézu a smíchejte.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a dejte odležet do ledničky alespoň na půl hodiny.
- Podávejte na chlebíčcích nebo čerstvém pečivu posypané pažitkou.

Máme pro vás recepty i na velikonoční pomazánky. Oslavte tyto svátky pořádně a s výborným jídlem.
Objevte podobné tipy
Sýrová pomazánka s kapií
Tato luxusní hermelínová pomazánka s paprikou bude chutnat úplně každému. Vyzkoušejte ji!
Ingredience
- 1ks hermelínu
- 100g lučiny
- 50g másla
- 50g šunkového salámu
- 1-2 vejce natvrdo
- 50g papriky
- 1ks jarní cibulky
- Sůl, pepř
- Pažitka na ozdobu
Postup
- Nejprve nakrájejte nebo nahrubo nastrouhejte hermelín.
- Šunku a papriku nakrájejte na malé kousky.
- Uvařená vajíčka natvrdo nastrouhejte nahrubo.
- Vše smíchejte v míse s lučinou a máslem.
- Osolte, opepřete, přidejte nakrájenou jarní cibulku.
- Dejte odležet do lednice a poté podávejte na pečivu a posypané pažitkou.

Zdravá pomazánka z hermelínu
Tato zdravá hermelínová pomazánka je pro ty, kteří si hlídají linii. Dopřejte si lehčí alternativu této sýrové pochoutky bez výčitek.
Ingredience
- 1ks hermelínu
- 50g eidamu
- 1 odtučněný tvaroh
- 50g nivy
- 100g lučiny
- 1 lžička hořčice
- Sůl a pepř
Postup
- Nejprve nastrouhejte hermelín nahrubo.
- Eidam s nivou nastrouhejte najemno.
- Dejte do mísy a přidejte tvaroh, lučinu, hořčici a dochuťte solí a pepřem.
- Vše promíchejte a dejte odležet do lednice.
- Odleželou pomazánku podávejte tak, jak ji máte rádi.

Pro pestřejší stůl připravte i některou z našich masových pomazánek. Ať mají hosté z čeho vybírat.
Poctivá pomazánka s hermelínem, česnekem a cibulkou
Po této domácí hermelínové pomazánce na chlebíčky se budete ještě po oslavě dlouho olizovat. Vyzkoušejte.
Ingredience
- 2ks hermelínu
- 3 lžíce majonézy
- 150g žervé sýru
- 1ks menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička hořčice
- Sůl a pepř
Postup
- Hermelín nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kousky.
- Strouhaný hermelín smíchejte s žervé, majonézou a najemno nakrájenou cibulkou.
- Přidejte prolisovaný česnek, mletou papriku, hořčici.
- Osolte a opepřete dle chuti.
- Vše promíchejte a dejte na chvíli odležet do lednice. Poté podávejte.

Vyzkoušejte také některý z našich receptů na pórkové pomazánky!
Pikantní camembertová pomazánka
Máme recept i pro milovníky pálivého. Inspirujte se touto pikantní hermelínovou pomazánkou, která se skvěle hodí na topinky.
Ingredience
- 2ks hermelínu
- 1ks cibule
- 1 lžíce pikantní hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce másla nebo lučiny
- 1/2 lžičky mleté papriky
- Lžíce smetany nebo piva
- 1/2 lžičky chilli
- Sůl, pepř a pažitka
Postup
- Nastrouhejte hermelíny na hrubém vzorku.
- Cibuli nakrájejte najemno.
- Dejte do mísy a přidejte hořčici, kečup a máslo. Promíchejte.
- Poté přidejte mletou papriku, chilli a zjemněte smetanou nebo pivem.
- Nakonec dochuťte solí, pepřem a podávejte na pečivu, nebo topince posypané čerstvou pažitkou.

Jak nejlépe ozdobit chlebíčky?
Každý chce připravit ty nejlépe vypadající chlebíčky, které vypadají jako kupované. My vám teď poradíme, jak na to.
Na talíři střídejte různé druhy chlebíčků. Pestrost je v tomto ohledu důležitá a už samotná barevnost na talíři vyvolá chuť jíst.
Chlebíčky nemusí být namazané jen klasickým bramborovým salátem nebo hermelínovou pomazánkou. Nebojte se a připravte i jiné pomazánky jako třeba česnekovou, z nivy, tvarohovou, budapešťskou a další. Na výběr máte mnoho možností. Hlavní je, aby pečivo nezůstalo suché.
Zvolte správné kombinace. Na chlebíčky se hodí jakákoliv pomazánka. Tyto pomazánky snesou jakákoliv zdobení. Promyslete, co na chlebíčky nebo jednohubky umístíte. K sýrové pomazánce se například skvěle hodí plátek sýra a třeba kousek ořechu. K česnekové se zase hodí sladký komponent jako například hroznové víno nebo mandarinka.
Chlebíčky zdobte do výšky. Nestačí pouze na pomazánku položit plátek sýra nebo okurky. Vždy naaranžujte suroviny tak, aby se zcela nepřekrývaly.
Velmi hezky působí, pokud salám nebo sýr zahnete do kornoutků. Plátky salámu a sýra překryjte přes sebe, poté přehněte podélně napůl a nakonec smotejte.
Pokud chcete zazářit, zvolte netradiční zdobení. Zkuste třeba olivy, plátek citronu nebo cherry rajčata. Hlavně nezapomeňte, že na chlebíčku nesmí chybět něco zeleného. Vhodné jsou kousky salátu, petrželka, pažitka nebo třeba jarní cibulka.
Důležité je, chránit chlebíčky přes oschnutím. Nechte chlebíčky zvlhnout pár hodin v chladu. Chutě se pak propojí a budou lépe klouzat do krku.
A kromě chlebíčků můžete pro své hosty připravit i některý z našich receptů na slané pečivo.