Ty nejlepší recepty s bílým i červeným zelím

Bílé a červené hlávkové zelí je nedílnou součástí české kuchyně, kde se používá především dušené ve sladkokyselé úpravě jako příloha k masitým pokrmům. Vynikající je také syrové v zeleninových salátech. Jeho využití je ale ještě daleko širší. Dají se z něho vařit polévky, připravovat samostatné pokrmy nebo z něho připravit náplň do buchet či závinů.

Čerstvé bílé zelí obsahuje ve 100 g asi 45 mg vitaminu C. Významný je také podíl vitaminů skupiny B, vitaminu K a karotenu. Z minerálních látek je v bílém zelí síra, draslík, vápník, hořčík a fosfor. Čerstvé zelí podporuje regeneraci jaterní tkáně. Vysoký obsah vlákniny upravuje střevní peristaltiku.

1. Salát z hlávkového zelí s mrkví

INGREDIENCE :

  • 750 g zelí (půl velké nebo jedna malá hlávka)
  • 250 g mrkve (asi dvě velké)
  • 1 střední cibule
  • Sůl a pepř
  • cukr, ocet, olej na dochucení
  •  voda

POSTUP :

  1. Zelí a mrkev nahrubo nastrouháme.
  2. Zasypeme  lžicí soli, špetkou pepře, dvěma lžícemi cukru a dvěma lžícemi octa.
  3. Promícháme a rukama promačkáváme tak dlouho, až zelenina pustí šťávu.
  4. Pak do zelí přidáme jemně sekanou cibuli a přilijeme 1,5 deci studené vody a lžíci oleje může být i olivový.
  5. V případě potřeby ještě dochutíme.

Zelný salát s mrkvízdroj : farmanemcova.cz

2. Dušené červené hlávkové zelí s jablky

Toto zelí se výborně hodí k dušenému vepřovému masu nebo pečené drůbeži zvlášť ke kachně nebo huse.

INGREDIENCE :

  • 1 kg hlávkové červené zelí
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce octu
  • 125 ml červeného vína
  • špetka skořice
  • 2 kusy hřebíčku
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Zelí překrojíme na čtvrtky, vykrojíme z nich košťál a nakrájíme je na nudličky.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.
  3. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji.
  4. Přidáme zelí, jablka, víno,  hřebíček, skořici, cukr a ocet, osolíme, opepříme, promícháme.
  5. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou 45 – 50 minut doměkka.
  6. Hotové zelí podle potřeby dochutíme.

Dušené červené hlávkové zelí s jablkyzdroj : emperorscrumbs.com

3. Staročeská polévka z hlávkového zelí

Zelná polévka se nemusí vařit jen z kysaného zelí, chutnat vám bude určitě i z hlávkového zelí.

INGREDIENCE :

  • 1 ks hlávkového zelí
  • 5 ks brambor
  • 250g klobásy
  • 1 ks cibule
  • 2 l vývaru
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 50 ml sladké smetany
  • světlá jíška
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • sůl
  • olej
  • kopr a pažitka

POSTUP :

  1. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a chvilku opékáme.
  2. Poprášíme sladkou a uzenou paprikou, hladkou moukou, promícháme a zalijeme vývarem.
  3. Vložíme pokrájené zelí, brambory, koření a osolíme.
  4. Dusíme doměkka.
  5. Nakonec přilijeme smetanu na zjemnění a provaříme.
  6. Na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.

 Staročeská polévka z hlávkového zelízdroj : vitalia.cz

4. Přílohový salát Coleslaw z hlávkové zelí

Chutný zeleninový salát se základem z bílého hlávkového zelí, který většinou známe z fast foodových restaurací, je velmi oblíben pro svou snadnou přípravu.

INGREDIENCE :

  • 1 ks cibule
  • sůl
  • 200 g mrkve
  • pepř mletý
  • 500 g bílé zelí
  • 150 g majonézy

POSTUP :

  1. Mrkev a zelí nakrájíme na malé drobné kostičky.
  2. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a majonézu.
  3. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Promícháme a necháme do druhého dne odležet.
  5. Salát lze podávat jako přílohu ke kuřecímu masu, králičímu masu nebo i rybě.

Prilohový salat Coleslaw z hlavkového zelízdroj : milujemerecepty.cz

 

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 20 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *