Recepty na dušené zelí v 5 různých variantách. Jakou si vyberete vy?

Bílé a červené zelí je nedílnou součástí české kuchyně.

Co si ho ale připravit třeba na ukrajinský způsob?

Nebo raději netradičně s bramborami a chilli?

V tomto článku se inspirujte pěti recepty s dušeným zelím, které vám stoprocentně zachutnají.

Ukrajinské bílé dušené zelí

Nic není víc než lahodné dušené zelí! Vyzkoušejte tuto ukrajinskou verzi, kterou můžete podávat jako přílohu k drůběži či klobáskám nebo samostatně s dobrým chlebem.

Ingredience

  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 cibule, nakrájené na silné plátky
  • 1 a 1⁄2 lžičky kmínu
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na silné plátky
  • 100 ml čerstvé rajčatové šťávy (nebo použijte šťávu z konzervovaných rajčat)
  • 200 g crème fraîche
  • 1 polévková lžíce nasekané petrželky
  • mořská sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Nakrájejte zelí na 1 cm široké proužky a vložte je do misky.
  2. Přidejte 1 čajovou lžičku soli a pomocí rukou ji dobře zapracujte.
  3. Na hluboké pánvi rozpalte olej na středně nízkém plameni.
  4. Přidejte cibuli a špetku soli, abyste uvolnili šťávu a zabránili spálení.
  5. Vařte a míchejte tak dlouho, dokud cibule nebude krásně měkká a nezmění svoji barvu na sytě zlatavou.
  6. Přidejte kapku vody, pokud se vám zdá suchá nebo se začne trochu chytat.
  7. Nyní přidejte zelí a kmín a snižte teplotu na minimum.
  8. Zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, nebo dokud zelí nezačne měknout.
  9. V případě potřeby přilejte vodu.
  10. Přidejte červenou papriku a vařte dalších 5 minut.
  11. Jemně zahřejte rajčatovou šťávu na malé pánvi, poté vmíchejte crème fraîche a přidejte do zelí.
  12. Ochutnejte směs a ujistěte se, že je dobře kořeněná, jinak bude zelí nevýrazné.
  13. Zakryjte a duste dalších 30–40 minut, dokud nebude zelí měkké, ale stále se nebude rozpadat.
  14. Nakonec vmíchejte petrželku a podávejte.
Ukrajinské bílé zelí s kořením a paprikou na pánvi s vařečkou.
www.houseandgarden.co.uk

Dušené červené hlávkové zelí s jablky

Toto zelí se výborně hodí k dušenému vepřovému masu nebo pečené drůbeži, obzvlášť ke kachně nebo huse. Příjemnou sladkost mu dodávají přidaná jablka a vy si nebudete stačit přidávat!

INGREDIENCE

  • 1 kg hlávkové červené zelí
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce octu
  • 125 ml červeného vína
  • špetka skořice
  • 2 kusy hřebíčku
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Zelí překrájejte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte na nudličky.
  2. Jablka oloupejme, zbavtee jádřinců a nastrouhejte nahrubo.
  3. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji.
  4. Přidejte zelí, jablka, víno,  hřebíček, skořici, cukr a ocet, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  5. Na mírném ohni duste pod pokličkou 45 – 50 minut doměkka.
  6. Hotové zelí podle potřeby dochuťte.
Červené zelí s jablky podávané s knedlíkem a kachnou na bílém talíři.
www.emperorscrumbs.com

Pokud preferujete červené zelí, podívejte se na další recepty na červené zelí v 6 různých variantách.

Polský guláš s klobásou a kysaným zelím

Tento polský ,,lovecký guláš“ obvykle obsahuje nejméně 3 různé druhy mas, od zvěřiny po vepřová žebra, klobásy i telecí maso. V této verzi použijeme slaninu, kuřecí stehna a klobásu. Pečené papriky, fenykl a lišky dodají pokrmu pořádný šmrnc. Guláš se vaří s kysaným zelím, které je zde tradičním prvkem. To prostě musíte ochutnat!

Ingredience

  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • sůl dle chuti
  • mletý černý pepř dle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 120 g nakrájené slaniny
  • 1 žlutá cibule, nakrájená na drobno
  • 3 šálky čerstvých lišek, nakrájených na plátky
  • 1 fenykl, rozpůlený a pokrájený na tenké plátky
  • 1 pórek, nakrájený na tenké plátky
  • 1/4 šálku nakrájeného česneku
  • 1/4 šálku sladké papriky
  • 750 g klobásy, nakrájené na plátky
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého kopru
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 šálky červeného vína
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 4 šálky kysaného zelí se šťávou

Postup

  1. Položte papriky na malý plech a pečte je přímo pod grilem nebo je můžete spálit rovnou na plynovém plameni.
  2. Během pálení je často otáčejte a opékejte, dokud kůže nezčerná, asi 5 minut.
  3. Spálené papriky přendejte do žáruvzdorné misky a zakryjte plastovou fólií.
  4. Nechte asi 10 minut odstát, dokud papriky dostatečně nevychladnou.
  5. Odstraňte kůže, stonky a semena a vložte do mixéru.
  6. Přidejte rajčata a vše rozmixujte do hladka.
  7. Kuře osolte a opepřete.
  8. Rozpusťte máslo ve velkém hrnci.
  9. Přidejte kuřecí stehna a opékejte, dokud nezhnědnou, asi 4 minuty z každé strany.
  10. Přendejte kuře na talíř.
  11. Do stejného hrnce přidejte slaninu a za stálého míchání ji restujte asi 2 minuty.
  12. Přidejte cibuli a houby a za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne zlátnout, asi 5 minut.
  13. Přimíchejte fenykl, pórek, česnek a papriku a vařte 2 minuty.
  14. Přidejte klobásu, kopr a petrželku.
  15. Vařte za stálého míchání další 3 až 4 minuty.
  16. Vraťte kuře do hrnce.
  17. Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
  18. Přidejte zeleninovou směs a povařte.
  19. Přidejte vývar a zelí a promíchejte.
  20. Přiveďte k varu, snižte teplotu a jemně duste, dokud zelenina nebude měkká a kuřecí kousky hotové, asi 45 minut.
  21. Dochuťte solí a podávejte.
Polský guláš s masem a kysaným zelím na talíři s vedle položenou vidličkou.
www.foodandwine.com

Kysané zelí obsahuje spoustu vitamínů a je neskutečně chutné. Proto jsme pro vás připravili zdravé recepty z kysaného zelí včetně smažených placek či uzené polévky.

Dušené zelí s bramborami a chilli

Ačkoli název receptu může znít poměrně nudně, nenechte se zmást. Je to velmi chutné jídlo, bezlepkové, vhodné i pro vegany a přitom je tak jednoduché!

Ingredience

  • 4 střední brambory, nakrájené na čtvrtky nebo na velké kostky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, pokrájená
  • 1 dlouhá červená chilli paprička, bez semínek, pokrájená
  • 1 stonek řapíkatého celeru, pokrájený
  • 2 střední mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 1 velký drcený stroužek česneku   
  • 1/2 hlavy bílého zelí, nakrájeného na čtvrtky, s vykrojeným košťálem a poté nakrájeného na kousky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky drcených semen koriandru
  • 1/2 šálku pokrájených konzervovaných rajčat
  • 1 čajová lžička másla nebo ghí (volitelně)
  • hrst čerstvého koriandru nebo petrželky, nasekané

Postup

  1. Vložte brambory do malého hrnce s vodou a osolte.
  2. Přiveďte k varu a vařte 6-7 minut, dokud nebudou téměř uvařené.
  3. Zahřejte olivový olej na středním ohni ve velkém hrnci nebo na pánvi s pokličkou.
  4. Přidejte cibuli a za stálého míchání restujte 2-3 minuty.
  5. Poté přidejte chilli, řapíkatý celer a mrkev a restujte další 3-4 minuty, dokud zelenina mírně nezměkne a nezkaramelizuje.
  6. Nyní přidejte česnek a zelí a dochuťte solí a koriandrovými semínky.
  7. Promíchejte, přiklopte víkem a vařte 2-3 minuty.
  8. Nakonec přidejte nakrájená rajčata, téměř uvařené brambory a asi 1/3 šálku vody.
  9. Promíchejte a přiklopte víkem.
  10. Snižte plamen a vařte 15 minut, během kterých několikrát promíchejte.
  11. Nakonec vmíchejte trochu másla nebo ghí a přidejte čerstvé bylinky.
Bílé zelí s bramborami, chilli a koriandrem na talíři.
www.irenamacri.com

Chtěli byste novou varnou desku do kuchyně. Naše recenze na varné desky na plyn vám může pomoci s výběrem.

Dušené zelí s mrkví

Jednoduchá verze dušeného zelí, tentokrát s mrkví, chilli a šťavnatou slaninkou. Nechte si chutnat!

Ingredience

  • 1 lžíce olivového nebo jiného rostlinného oleje
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky, jako je serrano nebo jalapeño, nasekané nadrobno
  • 4 proužky slaniny, nasekané (volitelně)
  • 1 malé zelí, s vykrojeným košťálem a nakrájené na kousky
  • 2 nebo 3 malé mrkve, nasekané najemno
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru nebo vody

Postup

  1. Na velké pánvi rozpalte oheň, přidejte cibuli, chilli a slaninu.
  2. Za stálého míchání restujte, dokud slanina nezezlátne a cibule nezačne karamelizovat, cca 3 až 5 minut.
  3. Přidejte zelí, mrkev a sůl a promíchejte.
  4. Přilijte vývar nebo vodu, snižte plamen a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud zelí nezměkne, asi 15 až 20 minut.
  5. V případě potřeby přidejte malé množství vody, abyste zabránili připálení.
Bílé zelí s mrkví, chilli a slaninou na pánvi.
www.food52.com

Jak nejlépe nakrájet zelí

  1. Hlávku zelí rozkrojte na dvě stejné poloviny.
  2. Položte každou polovinu plochou stranou dolů a rozřízněte vejpůl.
  3. Nyní byste měli mít 4 čtvrtiny.
  4. Z každé čtvrtiny odřízněte jádro.
  5. Každou čtvrtinu položte rovnou stranou dolů a nakrájejte na plátky.
  6. Plátky nakrájejte na menší čtveřečky.
  7. Hotovo!

Tohle jsou naše doporučení na přípravu dušeného zelí a my doufáme, že jste spokojeni a chutná vám. Pokud vás zajímají i další recepty ze zelí, inspirujte se třeba návody na pečené zelí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.