Bílé a červené zelí je nedílnou součástí české kuchyně.
Co si ho ale připravit třeba na ukrajinský způsob?
Nebo raději netradičně s bramborami a chilli?
V tomto článku se inspirujte pěti recepty s dušeným zelím, které vám stoprocentně zachutnají.
Ukrajinské bílé dušené zelí
Nic není víc než lahodné dušené zelí! Vyzkoušejte tuto ukrajinskou verzi, kterou můžete podávat jako přílohu k drůběži či klobáskám nebo samostatně s dobrým chlebem.
Ingredience
- 1 malá hlávka bílého zelí
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 cibule, nakrájené na silné plátky
- 1 a 1⁄2 lžičky kmínu
- 1 velká červená paprika, nakrájená na silné plátky
- 100 ml čerstvé rajčatové šťávy (nebo použijte šťávu z konzervovaných rajčat)
- 200 g crème fraîche
- 1 polévková lžíce nasekané petrželky
- mořská sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Nakrájejte zelí na 1 cm široké proužky a vložte je do misky.
- Přidejte 1 čajovou lžičku soli a pomocí rukou ji dobře zapracujte.
- Na hluboké pánvi rozpalte olej na středně nízkém plameni.
- Přidejte cibuli a špetku soli, abyste uvolnili šťávu a zabránili spálení.
- Vařte a míchejte tak dlouho, dokud cibule nebude krásně měkká a nezmění svoji barvu na sytě zlatavou.
- Přidejte kapku vody, pokud se vám zdá suchá nebo se začne trochu chytat.
- Nyní přidejte zelí a kmín a snižte teplotu na minimum.
- Zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, nebo dokud zelí nezačne měknout.
- V případě potřeby přilejte vodu.
- Přidejte červenou papriku a vařte dalších 5 minut.
- Jemně zahřejte rajčatovou šťávu na malé pánvi, poté vmíchejte crème fraîche a přidejte do zelí.
- Ochutnejte směs a ujistěte se, že je dobře kořeněná, jinak bude zelí nevýrazné.
- Zakryjte a duste dalších 30–40 minut, dokud nebude zelí měkké, ale stále se nebude rozpadat.
- Nakonec vmíchejte petrželku a podávejte.

Dušené červené hlávkové zelí s jablky
Toto zelí se výborně hodí k dušenému vepřovému masu nebo pečené drůbeži, obzvlášť ke kachně nebo huse. Příjemnou sladkost mu dodávají přidaná jablka a vy si nebudete stačit přidávat!
INGREDIENCE
- 1 kg hlávkové červené zelí
- 2 jablka
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octu
- 125 ml červeného vína
- špetka skořice
- 2 kusy hřebíčku
- sůl a pepř
POSTUP
- Zelí překrájejte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte na nudličky.
- Jablka oloupejme, zbavtee jádřinců a nastrouhejte nahrubo.
- Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji.
- Přidejte zelí, jablka, víno, hřebíček, skořici, cukr a ocet, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Na mírném ohni duste pod pokličkou 45 – 50 minut doměkka.
- Hotové zelí podle potřeby dochuťte.

Pokud preferujete červené zelí, podívejte se na další recepty na červené zelí v 6 různých variantách.
Polský guláš s klobásou a kysaným zelím
Tento polský ,,lovecký guláš“ obvykle obsahuje nejméně 3 různé druhy mas, od zvěřiny po vepřová žebra, klobásy i telecí maso. V této verzi použijeme slaninu, kuřecí stehna a klobásu. Pečené papriky, fenykl a lišky dodají pokrmu pořádný šmrnc. Guláš se vaří s kysaným zelím, které je zde tradičním prvkem. To prostě musíte ochutnat!
Ingredience
- 2 červené papriky
- 4 rajčata
- 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- sůl dle chuti
- mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce másla
- 120 g nakrájené slaniny
- 1 žlutá cibule, nakrájená na drobno
- 3 šálky čerstvých lišek, nakrájených na plátky
- 1 fenykl, rozpůlený a pokrájený na tenké plátky
- 1 pórek, nakrájený na tenké plátky
- 1/4 šálku nakrájeného česneku
- 1/4 šálku sladké papriky
- 750 g klobásy, nakrájené na plátky
- 1/2 šálku nasekaného čerstvého kopru
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 šálky červeného vína
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 4 šálky kysaného zelí se šťávou
Postup
- Položte papriky na malý plech a pečte je přímo pod grilem nebo je můžete spálit rovnou na plynovém plameni.
- Během pálení je často otáčejte a opékejte, dokud kůže nezčerná, asi 5 minut.
- Spálené papriky přendejte do žáruvzdorné misky a zakryjte plastovou fólií.
- Nechte asi 10 minut odstát, dokud papriky dostatečně nevychladnou.
- Odstraňte kůže, stonky a semena a vložte do mixéru.
- Přidejte rajčata a vše rozmixujte do hladka.
- Kuře osolte a opepřete.
- Rozpusťte máslo ve velkém hrnci.
- Přidejte kuřecí stehna a opékejte, dokud nezhnědnou, asi 4 minuty z každé strany.
- Přendejte kuře na talíř.
- Do stejného hrnce přidejte slaninu a za stálého míchání ji restujte asi 2 minuty.
- Přidejte cibuli a houby a za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne zlátnout, asi 5 minut.
- Přimíchejte fenykl, pórek, česnek a papriku a vařte 2 minuty.
- Přidejte klobásu, kopr a petrželku.
- Vařte za stálého míchání další 3 až 4 minuty.
- Vraťte kuře do hrnce.
- Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
- Přidejte zeleninovou směs a povařte.
- Přidejte vývar a zelí a promíchejte.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a jemně duste, dokud zelenina nebude měkká a kuřecí kousky hotové, asi 45 minut.
- Dochuťte solí a podávejte.

Kysané zelí obsahuje spoustu vitamínů a je neskutečně chutné. Proto jsme pro vás připravili zdravé recepty z kysaného zelí včetně smažených placek či uzené polévky.
Objevte podobné tipy
Dušené zelí s bramborami a chilli
Ačkoli název receptu může znít poměrně nudně, nenechte se zmást. Je to velmi chutné jídlo, bezlepkové, vhodné i pro vegany a přitom je tak jednoduché!
Ingredience
- 4 střední brambory, nakrájené na čtvrtky nebo na velké kostky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, pokrájená
- 1 dlouhá červená chilli paprička, bez semínek, pokrájená
- 1 stonek řapíkatého celeru, pokrájený
- 2 střední mrkve, oloupané a nastrouhané
- 1 velký drcený stroužek česneku
- 1/2 hlavy bílého zelí, nakrájeného na čtvrtky, s vykrojeným košťálem a poté nakrájeného na kousky
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky drcených semen koriandru
- 1/2 šálku pokrájených konzervovaných rajčat
- 1 čajová lžička másla nebo ghí (volitelně)
- hrst čerstvého koriandru nebo petrželky, nasekané
Postup
- Vložte brambory do malého hrnce s vodou a osolte.
- Přiveďte k varu a vařte 6-7 minut, dokud nebudou téměř uvařené.
- Zahřejte olivový olej na středním ohni ve velkém hrnci nebo na pánvi s pokličkou.
- Přidejte cibuli a za stálého míchání restujte 2-3 minuty.
- Poté přidejte chilli, řapíkatý celer a mrkev a restujte další 3-4 minuty, dokud zelenina mírně nezměkne a nezkaramelizuje.
- Nyní přidejte česnek a zelí a dochuťte solí a koriandrovými semínky.
- Promíchejte, přiklopte víkem a vařte 2-3 minuty.
- Nakonec přidejte nakrájená rajčata, téměř uvařené brambory a asi 1/3 šálku vody.
- Promíchejte a přiklopte víkem.
- Snižte plamen a vařte 15 minut, během kterých několikrát promíchejte.
- Nakonec vmíchejte trochu másla nebo ghí a přidejte čerstvé bylinky.

Chtěli byste novou varnou desku do kuchyně. Naše recenze na varné desky na plyn vám může pomoci s výběrem.
Dušené zelí s mrkví
Jednoduchá verze dušeného zelí, tentokrát s mrkví, chilli a šťavnatou slaninkou. Nechte si chutnat!
Ingredience
- 1 lžíce olivového nebo jiného rostlinného oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 čerstvé zelené chilli papričky, jako je serrano nebo jalapeño, nasekané nadrobno
- 4 proužky slaniny, nasekané (volitelně)
- 1 malé zelí, s vykrojeným košťálem a nakrájené na kousky
- 2 nebo 3 malé mrkve, nasekané najemno
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku kuřecího vývaru nebo vody
Postup
- Na velké pánvi rozpalte oheň, přidejte cibuli, chilli a slaninu.
- Za stálého míchání restujte, dokud slanina nezezlátne a cibule nezačne karamelizovat, cca 3 až 5 minut.
- Přidejte zelí, mrkev a sůl a promíchejte.
- Přilijte vývar nebo vodu, snižte plamen a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud zelí nezměkne, asi 15 až 20 minut.
- V případě potřeby přidejte malé množství vody, abyste zabránili připálení.

Jak nejlépe nakrájet zelí
- Hlávku zelí rozkrojte na dvě stejné poloviny.
- Položte každou polovinu plochou stranou dolů a rozřízněte vejpůl.
- Nyní byste měli mít 4 čtvrtiny.
- Z každé čtvrtiny odřízněte jádro.
- Každou čtvrtinu položte rovnou stranou dolů a nakrájejte na plátky.
- Plátky nakrájejte na menší čtveřečky.
- Hotovo!
Tohle jsou naše doporučení na přípravu dušeného zelí a my doufáme, že jste spokojeni a chutná vám. Pokud vás zajímají i další recepty ze zelí, inspirujte se třeba návody na pečené zelí.