Bílé a červené hlávkové zelí je nedílnou součástí české kuchyně.
Vynikající je také syrové v zeleninových salátech.
Víte však, že jeho využití je mnohem širší? Dají se z něho vařit polévky, připravovat samostatné pokrmy nebo se z něj dá dokonce připravit náplň do buchet či závinů.
V tomto článku se inspirujte čtyřmi recepty, které využívají do velké míry právě dušeného zelí.
Salát z hlávkového zelí s mrkví
INGREDIENCE :
- 750 g zelí (půl velké nebo jedna malá hlávka)
- 250 g mrkve (asi dvě velké)
- 1 střední cibule
- Sůl a pepř
- cukr, ocet, olej na dochucení
- voda
POSTUP :
- Zelí a mrkev nahrubo nastrouháme.
- Zasypeme lžicí soli, špetkou pepře, dvěma lžícemi cukru a dvěma lžícemi octa.
- Promícháme a rukama promačkáváme tak dlouho, až zelenina pustí šťávu.
- Pak do zelí přidáme jemně sekanou cibuli a přilijeme 1,5 deci studené vody a lžíci oleje může být i olivový.
- V případě potřeby ještě dochutíme.
zdroj : farmanemcova.cz
Objevte podobné tipy
Dušené červené hlávkové zelí s jablky
Toto zelí se výborně hodí k dušenému vepřovému masu nebo pečené drůbeži zvlášť ke kachně nebo huse.
INGREDIENCE :
- 1 kg hlávkové červené zelí
- 2 jablka
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octu
- 125 ml červeného vína
- špetka skořice
- 2 kusy hřebíčku
- sůl a pepř
POSTUP :
- Zelí překrojíme na čtvrtky, vykrojíme z nich košťál a nakrájíme je na nudličky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.
- Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji.
- Přidáme zelí, jablka, víno, hřebíček, skořici, cukr a ocet, osolíme, opepříme, promícháme.
- Na mírném ohni dusíme pod pokličkou 45 – 50 minut doměkka.
- Hotové zelí podle potřeby dochutíme.
zdroj : emperorscrumbs.com
Staročeská polévka z hlávkového zelí
Zelná polévka se nemusí vařit jen z kysaného zelí, chutnat vám bude určitě i z hlávkového zelí.
INGREDIENCE :
- 1 ks hlávkového zelí
- 5 ks brambor
- 250 g klobásy
- 1 ks cibule
- 2 l vývaru
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžičky sladké papriky
- 50 ml sladké smetany
- světlá jíška
- 1/2 lžičky kmínu
- 3 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- sůl
- olej
- kopr a pažitka
POSTUP :
- Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a chvilku opékáme.
- Poprášíme sladkou a uzenou paprikou, hladkou moukou, promícháme a zalijeme vývarem.
- Vložíme pokrájené zelí, brambory, koření a osolíme.
- Dusíme doměkka.
- Nakonec přilijeme smetanu na zjemnění a provaříme.
- Na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.
zdroj : vitalia.cz
Přílohový salát Coleslaw z hlávkové zelí
Chutný zeleninový salát se základem z bílého hlávkového zelí, který většinou známe z fast foodových restaurací, je velmi oblíben pro svou snadnou přípravu.
INGREDIENCE :
- 1 ks cibule
- sůl
- 200 g mrkve
- pepř mletý
- 500 g bílé zelí
- 150 g majonézy
POSTUP :
- Mrkev a zelí nakrájíme na malé drobné kostičky.
- Přidáme jemně nakrájenou cibuli a majonézu.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Promícháme a necháme do druhého dne odležet.
- Salát lze podávat jako přílohu ke kuřecímu masu, králičímu masu nebo i rybě.
zdroj : milujemerecepty.cz
Tohle jsou naše čtyři doporučení a my doufáme, že jste spokojeni a chutná vám. Pokud vás zajímá i další recepty ze zelí, inspirujte se třeba návody na pečené zelí.