Recepty na hlívu ústřičnou 4x jinak: inspirujte se!

Hlíva ústřičná je elixírem mládí, co chutná, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

Může být využita do omáček či polévek, ale i zcela samostatně.

Lze ji vařit, smažit, péct, zapékat. Může být předkrmem i hlavním chodem, fantazii se rozhodně meze nekladou.

Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, pak určitě některé recepty vyzkoušejte. Nejen že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu zdraví prospěšné látky.

Polévka z hlívy ústřičné

Je polévka, která je bez masa a výhradně z hlívy, super zdravé houby, která posiluje imunitu, zvyšuje tvorbu červených krvinek a zpomaluje stárnutí.

INGREDIENCE :

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 brambor
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 kuličky nového koření a celého kmínu
  • bobkový list
  • 1,5 litru zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g parmazánu
  • sůl

POSTUP :

  1. Cibuli a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky.
  2. Vše osmahneme na olivovém oleji v hrnci a dusíme asi 2 minuty.
  3. Přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou na malé kousky a dusíme další asi 2 minuty.
  4. Přidáme všechno koření, osolíme a podlijeme vývarem.
  5. Necháme 20 minut vařit.
  6. Po dvaceti minutách můžeme servírovat s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Polévka z hlívy ústřičnézdroj : ceskatelevize.cz

Guláš z hlívy ústřičné

Příprava tohoto jídla se příliš neliší od přípravy klasického guláše z masa, je ovšem podstatně rychlejší a bez použití sádla a celkem vhodná i pro vegetariány.

INGREDIENCE :

  • 600 g hlívy ústřičné, nakrájené na malé kousky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájené na jemno
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. V hrnci rozpálíme na středním plameni olej.
  2. Osmažíme cibuli a přihodíme hlívu.
  3. Chvilku restujeme, pak přisypeme kmín, papriku, přidáme protlak a česnek,.
  4. Osolíme, opepříme a promícháme.
  5. Zalijte vývarem, přidáme rozmarýn a dusíme pod pokličkou 15–20 minut doměkka.
  6. Mouku dobře rozmícháme ve vodě, přilijme ke guláši a za stálého míchání necháme přejít varem, až guláš zhoustne.
  7. Osolíme a opepříme, přidáme rozmarýn.
  8. Jako příloha se nejlépe hodí jasmínová rýže nebo chléb.

Guláš z hlívy ústřičné

zdroj : genusplus.cz

Hlívě se na základě různých výzkumů přisuzují léčebné účinky. Obsahuje antibiotické látky, které působí preventivně proti infekcím, využívá se při léčení zánětlivých onemocnění způsobených viry, bakteriemi nebo plísněmi.

Uplatní se i v dietách, které mají upravit obsah cholesterolu v krvi a má příznivý vliv na tvorbu červených krvinek.

Smetanová omáčka z hlívy ústřičné

Když nemáte čerstvé hřiby, můžete použít běžně dostupnou hlívu a připravit s ní skvělou omáčku.

INGREDIENCE :

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 1 ks cibule
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l  zeleninového vývaru
  • 1 lžička octu

POSTUP :

  1. Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a hlívu ústřičnou.
  2. Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme vývarem.
  3. Přidáme bobkový list a vaříme cca 15-20 min.
  4. Do hotové omáčky přidáme smetanu a dochutíme octem a solí.
  5. Podáváme s  houskovým knedlíkem, můžeme přidat i vejce.

Smetanová omáčka z hlívy ústřičné

zdroj : toprecepty.cz

Hlíva ústřičná s těstovinami

Vynikající kombinace je hlívy ústřičné a těstovin, které doplníme rajčaty, pórkem a jarní zelenou cibulkou.

INGREDIENCE

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 250 g těstovin
  • 1 cibule
  • jarní cibule s natí
  • pórek
  • rajčata
  • olej
  • sůl
  • kmín

POSTUP

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
  2. Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky.
  3. V kastrolu si osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno a přidáme nakrájenou hlívu.
  4. Společně orestujeme.
  5. Osolíme a přidáme kmín.
  6. Pórek, jarní cibulku i rajčata nakrájíme a přidáme k hlívě podusit.
  7. Když je všechno měkké, zamícháme vše dohromady s těstovinami.

Hotový recept na hlívu ústřičnou s těstovinamizdroj: notacook.com

Z hlívy ústřičné připravujeme obvyklá houbová jídla. Především ji dusíme nebo zapékáme se zeleninou, s brambory, rýží, těstovinami.

Někdy doplňujeme nebo přímo zahušťujeme vejci, sýrem, přidávat můžeme i smetanu. Hlívu můžeme využít i do oblíbených hubníků.

Chutnaly vám pokrmy z hlívy podle našich receptů? Zkuste i jiné houbové pokrmy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit