Hlíva ústřičná je elixírem mládí, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek.
Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.
Vyzkoušejte naše luxusní recepty s hlívou ústřičnou v 8 různých variantách!
Máme pro vás polévku, salát i omáčku.
Přejeme vám dobrou chuť!
Salát s quionou a hlívou ústřičnou
Hlívu milujeme pro její jemnou chuť a je hvězdou tohoto jednoduchého a lahodného salátu. Vykoušejte tuto lehkou a zdravou večeři či oběd!
Ingredience
- 1/2 šálku nevařené quinoy
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1/3 šálku veganské majonézy
- 4 šálky čerstvého špenátu
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný
- 230 g hlívy ústřičné
Postup
- Quinou uvařte podle návodu na obalu.
- Odřízněte nožičky hlívy ústřičné a natrhejte ji na středně velké kousky.
- Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Rozpalte grilovací pánev na středním plameni a houby grilujte, lehce je přitlačte stěrkou a otočte, aby se opékaly z každé strany.
- V malé misce prošlehejte olivový olej, veganskou majonézu, citronovou šťávu a česnek, abyste vytvořili dresink.
- Pokud je příliš hustý, zřeďte vodou, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- V misce smíchejte špenát a uvařenou quinou.
- Přidejte dresink a promíchejte.
- Navrch dejte grilovanou hlívu ústřičnou a podávejte.
- Zakončete čerstvě mletým černým pepřem.

Máme pro vás i další skvělé recepty z quinoy aneb jak využít tuto záhadnou potravinu!
Smažená hlíva ústřičná
Skvělá veganská alternativa ke smaženému kuřeti! Jedná se o super křupavou pochoutku, která je neuvěřitelně snadná na přípravu.
Ingredience
- 150 g hlívy ústřičné
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- 1 a ½ lžičky mleté papriky
- 1 a ½ lžičky sušeného česneku
- 1 a ½ lžičky sušené cibule
- 1 lžička kurkumy
- ¼ lžičky kajenského pepře (přidejte více nebo méně podle toho, jak pikantní máte rádi)
- 1 lžička soli
- trocha pepře
- olej na smažení
Možnosti dipu:
- smíchejte stejné množství majonézy s bbq omáčkou a špetkou jablečného octa,
- sriracha
Postup
- Hlívu ústřičnou otřete vlhkou papírovou utěrkou, abyste ji zbavili nečistot.
- Do velké mísy přidejte mouku a všechno koření.
- Smíchejte dohromady.
- Do druhé mísy přidejte ⅓ šálku moučné směsi se ¾ šálky vody.
- Šlehejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence těsta
- Ponořte každou hlívu do mokré směsi těsta a poté do směsi mouky.
- Každou hlívu obalte znovu v mokré směsi těsta a poté znovu v moučné směsi, ujistěte se, že jsou houby zcela obaleny moukou.
- V hrnci rozpalte olej na vysokou teplotu a do něj opatrně po dávkách vkládejte houby.
- Nepřeplňujte hrnec, můžete smažit několik hlív najednou v závislosti na tom, jak velký je váš hrnec.
- Nechte je pár minut smažit ze všech stran dozlatova
- Vyjměte a položte na papírové ubrousky, abyste odstranili přebytečný olej, a poté položte na chladicí mřížku, aby zůstaly křupavé, dokud nebude hotový zbytek.
- Užijte si smaženou hlívu s vaší oblíbenou omáčkou!

Špenátové rizoto s hlívou ústřičnou
Rizoto plné chuti vhodné pro zvláštní příležitost! Je jednoduché na přípravu, zdravé a užije si ho celá vaše rodina.
Ingredience
- 230 g hlívy ústřičné
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje (plus navíc na ozdobu)
- 4 stroužky česneku, nasekané
- mořská sůl dle chuti
- 4 lžíce mirinu
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 1/2 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 3/4 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky (bílé a zelené části)
- 1 a 1/2 šálku rýže Arborio
- 2/3 šálku suchého bílého vína
- 2 šálky nakrájeného čerstvého špenátu
- 1/2 šálku nasekané čerstvé italské petrželky
- špetka oregana
- 1/2 citronu
- 1/3 šálku strouhaného sýra Parmigiano-Reggiano (plus další k servírování)
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Očistěte houby a podélně je nakrájejte, jsou-li velké, nebo je jednoduše oddělte, pokud jsou malé.
- Na střední pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a asi 15 sekund na něm opékejte polovinu nakrájeného česneku.
- Přidejte houby a velkou špetku soli a houby 4 až 5 minut restujte na vysoké teplotě.
- Přidejte mirin a pokračujte v míchání, zatímco se tekutina vaří, ještě 4 až 5 minut.
- Vypněte oheň a nechte houby na teplé pánvi, dokud je nebudete potřebovat.
- Zeleninový vývar přiveďte k varu a udržujte horký v přikrytém hrnci.
- Zahřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi a smažte červenou cibuli, zbývající česnek a jarní cibulku na vysoké teplotě.
- Míchejte, dokud se cibule nezačne barvit, asi 6 minut.
- Přidejte rýži k cibulové směsi a míchejte ji na středním plameni po dobu 2 až 3 minut.
- Přilijte víno a během vaření stále míchejte.
- Přidejte špenát, petrželku a oregano a 2–3 minuty vařte, dokud špenát nezvadne.
- K rýži přidejte polévkovou naběračku horkého vývaru a za stálého varu zamíchejte.
- Když se tekutina téměř vsákne, přidejte další naběračku.
- Takto pokračujte, dokud se většina vývaru nespotřebuje a rýže není al dente, 20 až 25 minut.
- Kolem rýžových zrnek, která již nejsou křupavá, ale stále pevná, se vytvoří lehce krémová omáčka.
- Krátce předtím, než je rizoto hotové, houby znovu promíchejte na středním plameni – stačí minutka.
- Když rýže dosáhne dokonalé měkké a pevné struktury, vymačkejte do ní pár kapek citronové šťávy, vmíchejte poslední naběračku vývaru a strouhaný parmazán a ochutnejte.
- V případě potřeby dochuťte další kapkou citronu nebo trochou pepře.
- Rizoto nalijte do mělkých misek.
- Každou porci pokapejte trochou olivového oleje a poklaďte lžící restovaných hub.
- Přidejte další parmazán.
- Servírujte!

Vyzkoušejte i naše další recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun!
Falešná dršťková polévka
Tento recept na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné je vegetariánský, snadný na přípravu a potřebujete na něj pouhé 4 hlavní ingredience!
Ingredience
- 500 g hlívy ústřičné (bez nožiček), nakrájené na tenké
- 4 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 1 šálek vody
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 1/3 šálku červeného vinného octa
- červené chilli vločky na ozdobu
Postup
- Houby omyjte pod studenou vodou, osušte a zbavte nožiček.
- Nakrájejte je na tenké proužky.
- V malém hrnci rozpusťte máslo.
- Přidejte houby a vařte 10 minut, dokud houby nepustí tekutinu.
- Smíchejte mouku a vodu, prošlehejte, abyste odstranili hrudky, a přidejte do hrnce.
- Přidejte sůl a mléko.
- Vařte dalších 10 minut.
- V malé misce nebo sklenici smíchejte česnek a ocet.
- Polévku podávejte s 1-2 lžícemi (nebo více) směsi česneku a octa a chilli vločkami.

Objevte podobné tipy
Krémová omáčka z hlívy ústřičné
Tato smetanová houbová omáčka s červeným vínem je naprosto vynikající a má úžasnou sametovou texturu. Navíc je neuvěřitelně jednoduchá – za pouhých 30 minut máte hotovo! Skvěle se hodí ke grilovanému masu jako je hovězí steak, vepřové maso i kuře.
Ingredience
- 500 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ šálku suchého červeného vína
- ¼ šálku smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte hlívu ústřičnou.
- Vařte na vysoké teplotě asi 4 minuty.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte ½ šálku vína, přiklopte pokličkou a nechte houby a víno vařit asi 10 minut.
- Přidejte smetanu, dobře promíchejte a vařte na mírném plameni další 2 minuty.
- Dochuťte a servírujte!

Houbové ragú s těstovinami
Ragú z hlívy ústřičné je skvělou vegetariánskou alternativou k tradičnímu masovému ragú, které navíc skvěle chutná. V kombinaci s těstovinami tak hravě vykouzlíte úžasný oběd či večeři!
Ingredience
- 2 šálky nastrouhané hlívy ústřičné
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 340 g těstovin pappardelle
- 1 šálek rajčatové omáčky
- 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžíce balzamikového octa
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
- sýr burrata na ozdobení (volitelně)
- chilli, pepř a sůl podle chuti
Postup
- Začněte tím, že podusíte nakrájenou cibuli a česnek.
- Dále přidejte koření a dobře promíchejte.
- Přidejte nakrájené houby.
- Přilijte balzamikový ocet a sójovou omáčku a nechte houby vařit.
- Přidejte rajčatovou omáčku a nechte povařit.
- Ragú promíchejte s uvařenými těstovinami, trochou vody z těstovin, nastrouhaným parmazánem a volitelně posypte nastrouhaným sýrem burrata!

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na těstoviny s hlívou ústřičnou. Jsou rychlé a zdravé!
Topinky s hlívou a sýrem Brie
Hlíva ústřičná orestovaná spolu s česnekem a tymiánem, servírovaná na topince s rozpuštěným Brie, je naprosto luxusní záležitost, kterou si skvěle vychutnáte se sklenkou vychlazeného bílého vína.
Ingredience
- 200 g hlívy ústřičné
- 3 lžíce másla
- 6 stroužků česneku, nasekaných
- 1 lžíce bílého vína (volitelně)
- 4 snítky tymiánu
- 4 silné plátky opečených topinek
- 125 g kvalitního sýru Brie
Postup
- Očistěte houby suchým kartáčem, abyste odstranili všechny nečistoty a větší houby natrhejte asi na 2,5 cm kousky.
- Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém plameni, až bude pěkně horká, přidejte máslo, houby a sůl.
- Restujte 2 minuty, promíchejte a přidejte stroužky česneku a víno (pokud používáte).
- Vařte další 1-2 minuty, dokud okraje hub nezezlátnou.
- Přidejte lístky tymiánu a dejte stranou.
- Zahřejte troubu na funkci gril.
- Nakrájejte sýr Brie na asi 5-6 mm plátky.
- Topinky posypte Brie a 1/4 houbové směsi.
- Uspořádejte topinky na plech a položte je pod gril.
- Pečte 1–2 minuty, nebo dokud se Brie mírně nerozpustí a nezhnědne na okrajích.
- Vzhledem k tomu, že se trouby liší, kontrolujte topinky často, ať se vám nepřipálí.
- Dobrou chuť!

Restovaná hlíva ústřičná se zelenými fazolkami
Luxusní restovaný pokrm z hlívy ústřičné, zelených fazolek, omáčky hoisin a dalších několika běžných ingrediencí, které máte většinou ve spíži. Jedná se o rychlou přílohu, kterou můžete servírovat třeba ke grilovanému masu!
Ingredience
- 1 balení hlívy ústřičné
- 250 g zelených fazolek (můžou být i mražené)
- 4 lžíce oleje
- 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1/2 až 1 lžička omáčky Hoisin
- 2 polévkové lžíce vody
- 1/2 lžičky mletého pepře
- sůl dle chuti
Postup
- Hlívu nakrájejte na požadovanou velikost a dejte stranou (nemyjte ji).
- Fazolky omyjte a nakrájejte na stejnou velikost.
- Poté tyto jednotlivé fazolky překrojte podélně napůl, aby byla odhalena semena.
- Umístěte pánev na mírný střední plamen a nalijte lžíci oleje.
- Nechte rozehřát olej a poté do pánve přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou.
- Dochuťte solí a na středně vysokém ohni 3-5 minut restujte hlívu ústřičnou, dokud její okraje nezhnědnou a nezačnou mírně křupat.
- Jakmile zhnědnou, přesuňte hlívu do samostatné misky a stejnou pánev umístěte na mírný střední oheň.
- Nalijte na pánev dvě lžíce oleje, zahřejte, poté přidejte plátky česnek a restujte 2-3 minuty na mírném středním ohni.
- Smíchejte omáčku Hoisin s vodou a nalijte na restovaný česnek.
- Poté přidejte fazolky a nakonec pepř.
- V případě potřeby dochuťte solí.
- Jakmile se voda zcela zredukuje a fazole jsou uvařené, přidejte křupavé houby.
- Smíchejte a vařte ingredience na velmi mírném ohni 2-3 minuty.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí.
- Podávejte teplé!

Možná se vám budou hodit i naše recenze nerezových pánví. Jaké mají vlastnosti, povrchovou úpravu a jak vedou teplo? Představíme vám jejich hlavní výhody a případné nedostatky.
- Z hlívy ústřičné připravujeme obvyklá houbová jídla.
- Především ji dusíme nebo zapékáme se zeleninou, s brambory, rýží, těstovinami.
- Někdy doplňujeme nebo přímo zahušťujeme vejci, sýrem, přidávat můžeme i smetanu.
- Hlívu můžeme využít i do oblíbených hubníků.
- Může být využita do omáček či polévek, ale i zcela samostatně.
- Lze ji vařit, smažit, péct, zapékat.
- Může být předkrmem i hlavním chodem, fantazii se rozhodně meze nekladou
Připravili jsme si pro vás rozsáhlý článek o hlívě ústřičné. Jak je prospěšná pro naše tělo? Jaké jsou její benefity? To vše a mnohem více se dozvíte v následujícím článku!
Chutnaly vám pokrmy z hlívy podle našich receptů? Napište nám do komentářů!