3 x jinak hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je elixírem mládí, co chutná, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

Může být využita do omáček či polévek, ale i zcela samostatně. Lze ji vařit, smažit, péct, zapékat. Může být předkrmem i hlavním chodem, fantazii se rozhodně meze nekladou. Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, pak určitě některé recepty vyzkoušejte. Nejen že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu zdraví prospěšné látky.

1. Polévka z hlívy ústřičné

Je polévka, která je bez masa a výhradně z hlívy, super zdravé houby, která posiluje imunitu, zvyšuje tvorbu červených krvinek a zpomaluje stárnutí.

INGREDIENCE :

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 brambor
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 kuličky nového koření a celého kmínu
  • bobkový list
  • 1,5 litru zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g parmazánu
  • sůl

POSTUP :

  1. Cibuli a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky.
  2. Vše osmahneme na olivovém oleji v hrnci a dusíme asi 2 minuty.
  3. Přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou na malé kousky a dusíme další asi 2 minuty.
  4. Přidáme všechno koření, osolíme a podlijeme vývarem.
  5. Necháme 20 minut vařit.
  6. Po dvaceti minutách můžeme servírovat s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Polévka z hlívy ústřičnézdroj : ceskatelevize.cz

2. Guláš z hlívy ústřičné

Příprava tohoto jídla se příliš neliší od přípravy klasického guláše z masa, je ovšem podstatně rychlejší a bez použití sádla a celkem vhodná i pro vegetariány.

INGREDIENCE :

  • 600 g hlívy ústřičné, nakrájené na malé kousky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájené na jemno
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. V hrnci rozpálíme na středním plameni olej.
  2. Osmažíme cibuli a přihodíme hlívu.
  3. Chvilku restujeme, pak přisypeme kmín, papriku, přidáme protlak a česnek,.
  4. Osolíme, opepříme a promícháme.
  5. Zalijte vývarem, přidáme rozmarýn a dusíme pod pokličkou 15–20 minut doměkka.
  6. Mouku dobře rozmícháme ve vodě, přilijme ke guláši a za stálého míchání necháme přejít varem, až guláš zhoustne.
  7. Osolíme a opepříme, přidáme rozmarýn.
  8. Jako příloha se nejlépe hodí jasmínová rýže nebo chléb.

Guláš z hlívy ústřičné

zdroj : genusplus.cz

Zkuste tyto recepty

Hlíva ústřičná nadivoko

Falešná dršťková polévka

Cuketové ražniči

Čína s drubežím masem

Hlívě se na základě různých výzkumů přisuzují léčebné účinky. Obsahuje antibiotické látky, které působí preventivně proti infekcím, využívá se při léčení zánětlivých onemocnění způsobených viry, bakteriemi nebo plísněmi. Uplatní se i v dietách, které mají upravit obsah cholesterolu v krvi a má příznivý vliv na tvorbu červených krvinek.

3. Smetanová omáčka z hlívy ústřičné

Když nemáte čerstvé hřiby, můžete použít běžně dostupnou hlívu a připravit s ní skvělou omáčku.

INGREDIENCE :

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 1 ks cibule
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l  zeleninového vývaru
  • 1 lžička octu

POSTUP :

  1. Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a hlívu ústřičnou.
  2. Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme vývarem.
  3. Přidáme bobkový list a vaříme cca 15-20 min.
  4. Do hotové omáčky přidáme smetanu a dochutíme octem a solí.
  5. Podáváme s  houskovým knedlíkem, můžeme přidat i vejce.

Smetanová omáčka z hlívy ústřičné

zdroj : toprecepty.cz

Z hlívy ústřičné připravujeme obvyklá houbová jídla. Především ji dusíme nebo zapékáme se zeleninou, s brambory, rýží, těstovinami. Někdy doplňujeme nebo přímo zahušťujeme vejci, sýrem, přidávat můžeme i smetanu. Hlívu můžeme využít i do oblíbených hubníků.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *