Hlíva ústřičná je elixírem mládí, co chutná, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.
Může být využita do omáček či polévek, ale i zcela samostatně.
Lze ji vařit, smažit, péct, zapékat. Může být předkrmem i hlavním chodem, fantazii se rozhodně meze nekladou.
Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, pak určitě některé recepty vyzkoušejte. Nejen že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu zdraví prospěšné látky.
Polévka z hlívy ústřičné
Je polévka, která je bez masa a výhradně z hlívy, super zdravé houby, která posiluje imunitu, zvyšuje tvorbu červených krvinek a zpomaluje stárnutí.
INGREDIENCE :
- 250 g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 1 brambor
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 kuličky nového koření a celého kmínu
- bobkový list
- 1,5 litru zeleninového nebo masového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g parmazánu
- sůl
POSTUP :
- Cibuli a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky.
- Vše osmahneme na olivovém oleji v hrnci a dusíme asi 2 minuty.
- Přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou na malé kousky a dusíme další asi 2 minuty.
- Přidáme všechno koření, osolíme a podlijeme vývarem.
- Necháme 20 minut vařit.
- Po dvaceti minutách můžeme servírovat s čerstvě nastrouhaným parmezánem.
zdroj : ceskatelevize.cz
Objevte podobné tipy
Guláš z hlívy ústřičné
Příprava tohoto jídla se příliš neliší od přípravy klasického guláše z masa, je ovšem podstatně rychlejší a bez použití sádla a celkem vhodná i pro vegetariány.
INGREDIENCE :
- 600 g hlívy ústřičné, nakrájené na malé kousky
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájené na jemno
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička pálivé mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého kmínu
- snítka rozmarýnu
- sůl a pepř
POSTUP :
- V hrnci rozpálíme na středním plameni olej.
- Osmažíme cibuli a přihodíme hlívu.
- Chvilku restujeme, pak přisypeme kmín, papriku, přidáme protlak a česnek,.
- Osolíme, opepříme a promícháme.
- Zalijte vývarem, přidáme rozmarýn a dusíme pod pokličkou 15–20 minut doměkka.
- Mouku dobře rozmícháme ve vodě, přilijme ke guláši a za stálého míchání necháme přejít varem, až guláš zhoustne.
- Osolíme a opepříme, přidáme rozmarýn.
- Jako příloha se nejlépe hodí jasmínová rýže nebo chléb.
zdroj : genusplus.cz
Hlívě se na základě různých výzkumů přisuzují léčebné účinky. Obsahuje antibiotické látky, které působí preventivně proti infekcím, využívá se při léčení zánětlivých onemocnění způsobených viry, bakteriemi nebo plísněmi.
Uplatní se i v dietách, které mají upravit obsah cholesterolu v krvi a má příznivý vliv na tvorbu červených krvinek.
Smetanová omáčka z hlívy ústřičné
Když nemáte čerstvé hřiby, můžete použít běžně dostupnou hlívu a připravit s ní skvělou omáčku.
INGREDIENCE :
- 400 g hlívy ústřičné
- 1 ks cibule
- 1 kelímek smetany na vaření 12%
- 2 ks bobkového listu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička octu
POSTUP :
- Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a hlívu ústřičnou.
- Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme vývarem.
- Přidáme bobkový list a vaříme cca 15-20 min.
- Do hotové omáčky přidáme smetanu a dochutíme octem a solí.
- Podáváme s houskovým knedlíkem, můžeme přidat i vejce.
zdroj : toprecepty.cz
Hlíva ústřičná s těstovinami
Vynikající kombinace je hlívy ústřičné a těstovin, které doplníme rajčaty, pórkem a jarní zelenou cibulkou.
INGREDIENCE
- 300 g hlívy ústřičné
- 250 g těstovin
- 1 cibule
- jarní cibule s natí
- pórek
- rajčata
- olej
- sůl
- kmín
POSTUP
- Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
- Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky.
- V kastrolu si osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno a přidáme nakrájenou hlívu.
- Společně orestujeme.
- Osolíme a přidáme kmín.
- Pórek, jarní cibulku i rajčata nakrájíme a přidáme k hlívě podusit.
- Když je všechno měkké, zamícháme vše dohromady s těstovinami.
zdroj: notacook.com
Z hlívy ústřičné připravujeme obvyklá houbová jídla. Především ji dusíme nebo zapékáme se zeleninou, s brambory, rýží, těstovinami.
Někdy doplňujeme nebo přímo zahušťujeme vejci, sýrem, přidávat můžeme i smetanu. Hlívu můžeme využít i do oblíbených hubníků.
Chutnaly vám pokrmy z hlívy podle našich receptů? Zkuste i jiné houbové pokrmy.