Hlíva ústřičná zdraví prospěšná houba
Tradiční poklad čínské medicíny, patří mezi vyhledávané a oblíbené houby po celém světě nejen pro svou chuť, ale i pozitivní účinky na organismus.
Jedná se o dřevokaznou houbu, kterou můžeme najít ve volné přírodě, ale i pěstovanou v průmyslové výrobě.
Hlíva ústřičná se obvykle vyskytuje ve velkých trsech, její dužnina voní příjemně po houbách s příjemně nasládlou chutí.
Proč je hlíva ústřičná významná pro zdraví ?
- obsahuje cenné látky glukany, které mají na lidské zdraví více než příznivé účinky.
Glukany v našem těle stimulují imunitní systém tak, že aktivují bílé krvinky, které pohlcují nepřátelské organismy, jako jsou bakterie, viry či plísně.
- obsahuje vitaminy skupiny B, D, C a K.
- Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme nalézt železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jod a bor
Při jakých problémech pomáhá hlíva ústřičná ?
- upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- snižuje hladinu cukru a obnovuje funkčnost buněk slinivky
- léčí kloubová a kožní onemocnění
- zlepšuje metabolismus a peristaltiku střev
- potlačuje tvorbu hemoroidů
- pomáhá při zánětech
- zvyšuje také obranyschopnost organismu
Co vše lze v kuchyni z hlívy ústřičné připravit ?
Hlíva ústřičná patří mezi všestaranně využitelné potraviny, vhodná je zejména pro dušení, ať již samotná nebo ve spojení s jinými potravinami. Lze z ní připravit znamenitou polévku nebo jí můžeme přidat do omáček, rizota či salátu. Z klobouků jsou velmi chutné řízky. Hlívu ústřičnou můžeme také konzervovat v octovém nálevu.
zdroj : ebay.com